Amin canim benim bakici tek olcak, o yuzden cok secici olmam lazim:& senin bakici eve d yardim edicekmi, tv izleme vs yasak koyucak misin, neler konusmaliyim kadinla tam bilemiyorum
bakıcı ile ilgili bakıcı kullanan annelerin yazdığı birkaç şey; bir mail grubunda bakıcıdan ne beklemeliyim, ne yapmalı vs tarzındaki sorulara cevap olarak verilmiş bunlar
cevap 1:
Telefon konuşması ile ilgili kesin kurallar koyun. Çocuğun yanında kesinlikle telefonda konuşmayacaksın gibi bir kural koyun. Çünkü Özbekler biraz çok çenebaz oluyorlar ve bütün gün telefonda konuşuyorlar. Çocuk oynuyor kendi kendine o yanında telefonda. Ayrıca ev telefonunuzu da kullanmasına izin vermeyin baştan yasaklayın ve hatta tavsiyem yurtdışı kullanıma şimdiden kapatın derim. Çok katı gelecek bu söylediğim ama gerçekten bu konuda iyi niyet gösterince tepenize çıkıyorlar birebir yaşadık. Benim annem rahatsız ve ona bakan bir Özbek bakımıcımız var, ablamında 2 çocuğuna bakan bir Özbek bakıcımız var. İkisi kardeşler zaten. Üzülüyorsunuz onun için, ailesinden uzak falan diye yazık konuşsun 2 dakika ne çıkar diyorsunuz ama siz yoksunuz diye 1 saat konuşuyor hiç abartmıyorum. Burada bir sürü arkadaş ve akrabası oluyor çoğunun ve onlarla da bütün gün konuşuyorlar. Ablamınkini ne zaman cep telefonundan arasak meşgul, ev telefonu desen zaten 100 Tlden aşağı fatura gelmiyor. Bir zaman geçtikten sonra engelleyemiyorsunuz.
Ayrıca Özbeklerin şöyle bir özelliği var temizlik kuralları biraz farklı bizden iyi niyetliler aslında ama mutfak bezini pat diye yere dökülen bir şeyi silmek için kullanabiliyor. Gözümle gördüm yine, defalarca uyarmama rağmen yine de yapabiliyorlar. Bunları çok net ve kesin bir dille anlatmanız iyi olur. Bu bez buranın asla yerde kullanılmaz, bunu bununla sileceksin falan diye. Hatta yazıp buzdolabının üzerine koyun derim :)
Bu arada yatılı kalmayacaksa ve fiyat yüksekse neden Türk birini düşünmediniz? Ben bir çok yabancı ile görüştüm sonunda bir ajansa vasıtasıyla Türk birini buldum fiyat olarak yatılı kalacak bir yabancıyla aynı ücret ama yine de tercih ettim, çünkü temizlik kurallarını biliyor, ev işleri ve yemeği de yapıyor. daha önce hep yeni doğmuş bebek bakmış ve benden çok şey biliyor açıkçası:) nasıl banyo yaptırılır, nasıl alt değiştirilir falan bir çok şeyin püf noktalarını ondan öğreniyorum :)
cevap 2:
Ahucum Esmaya katılıyorum ben de çok yakınımda bu telefonla konuşma
yüzünden evde huzursuzluk yaşayan insanlar gördüm. Ben de bir ajans
vasıtasıyla türk bir bayanla çalışıyorum ve genel olarak memnunum. Ama
kadına çok güveniyorsan bence de öncelikle teelfon olayına çözüm
getir. Öncelikle yurtdışına kapattır. Ve yurt içi için de sınırlar
koy.
Ben hiç yabancı eleman çalıştırmadım ama belki pasaportunun
fotokopisini alman gerekebilir. Grupta daha tecrübeli anneler vardır
mutlaka. Yasal olarak yapılası gereken başka bir işlem varmı
bilemiyorum.
Kamera olayında da söylemeli mi, söylememeli mi bilemiyorum, vicdanını
dinleyip hümanist bir tavırla yaklaşacağından eminim.
İyi-kötü polis olayı da süper bende aynen dediğin gibi yapıyorum.
Erdem bizim ev dışında başka eve gidemez. (bakıcının evine bile)
İlaçlarını ve ne yiyip içeceğini hemen her sabah ben söylüyordum Erdem
küçükken, şimdi o da alıştı, mesela bugün bana sormadan ıspanak alıp
gelmiş bayağıdır yeşillik yemiyor diye..
Eve kimse gelemez demedik hiç ama 1 yılı aşkın süredir hiç
gelmedidee..
Bizim kayınvalidem üst katta olduğundan eli hep evdekilerin üzerinde
oluyor bu nedenle ben rahatım biraz.
Bir de evin kapısının hem alt hem de üst anahtarını vermem ben, sadece
alt anahtar ve apartman girişinin anahtarı var onda. Akşamları da
yanında sadece apartman giriş kapısının anahtarını götürüyor, ev
kapısının anahtarını götürmüyor, bizde bırakıyor. Sabahları kapısını
ben açıyorum.
Bir de biz ev işi istemedik ondan, sadece yemek yapıyor ve çocukların
ütüsünü yapıyor. ama allahı var onun dışında bılaşık-çamaşır makinası
boşaltır, doldurur, yıkar, gerekirse süpürge açar, mutfağı toplar, evi
toparlar..
Biraz şans işi böyle şeyler, yeterki çocuklarımızda onulmaz yaralar
açmasınlar.. Elbette senin benim gibi olamazlar..
Başka şeyler de sormak istersen çekinme sor lütfen..
cevap 3:
Kamerayı benim eşim kurdu,gece görüşlü ve iyi çözünürlüklü kamerelar sesi almadığından ses için ayrı cihazlarla birleştiri vs evde de 15 gün kayıt tutuluyor ve i phone dan izliorum.Bence bu sart ,bizim sistem 750 tlye maloldu.
Bu işi yapan bebekizle.com var bir arkadaşım yaptırmıs 1000 tl civarında gece görüşü yok bir de sadece 1 oda ses alıyor ama ben acıkcası sese çok önem veriyorum çocuğa fiziksel yaklasımı kadar neler söylediği de önemli çünkü.
Kuralları baştan söylemek bence de önemli sonradan alınganlık oluyor.
cevap 4:
Bakıcılara kamerayı söyleyin. Zaten iyi olan kamera olmasını çok olumlu karşılıyor. Bu da ilk sınav oluyor bakıcılarla ilgili.
Olduktan sonra üzülüp, çözüm aramaktansa yapmamasını sağlamak amaç olmalı. Kameranın amacı da izleniyorum olmalı bence.
daha da buldukça göndereceğim, bakıcı olayı çok hassas bir konu çünkü, bende şu anda kayınvalidem için bakıcı görüşmeleri yapıyorum yabancı kadınlarla neler neler geliyor karşıma akıl alacak gibi değil, evde bir tane var onunla ayrı uğraşıyoruz, sormak istediğiniz birşey olursa sorun ki bende arkadaşalra sorayım , hiç düşünmeyeceğimiz detaylar çıkıyor çünkü