2012 Mayıs anneleri Paylaşım Alanı

Merhaba kızlar.
Geçen burda hamileyken emzirilip emzirilemeyeceği konusu konuşulmuştu.
O gün anneZeynep dinimizce sakıncalı ve emzirilmenin hamilelikte kesilmesi gerektiğini söylemişti.
Bu konu kafama takılınca araştırdım ve dinimizce hamileyken emzirmenin bir sakıncası olmadığını öğrendim.
Eğer tibben hamilelikte emzirmek anneye zarar vermiyorsa dinen de emzirmenin hiç bir sakıncası yok imiş.
Çok güvendiğim faruk beşer hocaya bir bayan benzeri bir soru sormuş.Bu soruyu ve cevabı olduğu gibi buraya yapıştırıyorum.
Yani hamile olup emzirmek isteyenler gönül rahatlığı ile devam edebilirler

SORU :

Hamilenin Emzirmesi ve Cinsel ilişkisi
Selamlar. Bir kardeşimizin hanımı emzikli iken (14 aylık bebeği var) tekrar hamile kalmış. Hamileliğinin, emzirdiği çocuğa zararının olacağı söylentileri üzerine bana bu konu soruldu. Araştırdım ama aşağıdaki yazılar dışında bir hadis-i şerif veya açıklama bulamadım. Son bir kaç yıldır doktorlar hamile bayanın emzirmeye devam etmesinin sakıncası yok diyorlar. Bu konuyla ilgili pek çok ailenin muzdarip olduğunu fark ettim. Acaba dinimizin bu konudaki emir/tavsiyeleri nelerdir? Aşağıdakilerin hangisi ile amel etmek lazım. Selam ve dua ile... 1.Hz. Peygamber, emzikli bir kadının yeniden gebe kalmaması için onunla ilişkiyi ertelemek veya ilişkide kontrol uygulamak konusunda da ümmetini serbest bırakmıştır. Gîle, Gayl, Gıyal şeklinde geçen meselede, bugün tıp, memedeki çocuğun sütünün sonraki çocuk için zararlı olmadığını söylüyor. 2.Esma bint Yezid anlatıyor: Rasulüllah şöyle buyurdu: "Çocuklarınızı gizlice öldürmeyin. Canımı elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, emziren kadının hamile kalması, süt emen çocuğa öyle bir zarar verir ki at sırtında koşturan ergin erkek olacak yaşa gelse bile yine onu tutar yere atar." (İbni Mace, 1, 648; Ebu Dâvud IV. 9)

CEVAP :

"Ğiyle", emzikli kadınla cinsel ilişki, ya da emzikli kadının hamile kalmasıdır (Nihaye)
Sözünü ettiğiniz hadis şudur:

1."Çocuklarınızı gizlice öldürmeyin, vallahi ğiyle (hamile kadınla ilişki) süvariyi atından tepetaklak düşürür". (Ebu Davud. İbn Mace'de de bu anlamda bir hadis vardır).

Bu hadis zayıftır. Ebu Davud bundan sonra şu anlamdaki sahih hadisi şerifi verir:

2."Allah Rasulü buyurdular ki, ğileyi (hamile kadınla cinsel ilişkiyi) yasaklamayı düşündüm ama bana hatırlattılar ki, İranlılar ve Rumlar bunu yapıyorlar da çocuklarına bir zarar gelmiyor".

İbn Kayyim diyor ki, ğiyleyi zararsız gösteren hadisler (ikinci hadis) diğerinden (birinciden) sağlamadırlar. Kötü gösteren o (birinci) hadis var olmuş olsa dahi, önce yasaklandığı, sonra bunda zarar olmadığı anlaşılınca yasağın kaldırıldığı anlaşılır. (Avnül Mabud).

Sanırım bundan çıkan sonuç şudur:

Mesele dini olmaktan çok tıbbi bir meseledir. Hz. Peygamber, önceleri duyumlarına dayanarak bunun zararlı olduğunu söylemiş olabilir (ki, bu ihtimal zayıftır), sonra zararlı olmadığını öğrenince yasağı kaldırmıştır. Buna göre günün birinde tıp bunun zararlı olduğunu kesin olarak ortaya koyarsa yapılması yine sakıncalı olur.

Sonuç: Hamile kadın ile ilişki, ya da hamilenin çocuğunu emzirmesi şeran yasak değildir. Tıp zararlı derse buna itibar edilmedir.

03 KAS 2008, Faruk Beşer

İnşallah herkes çok çok çok iyidir.

Ben her zaman ki gibi fırsat olmayan zamanlarda hersey için fırsat yaratmaya çalışıyorum. Okudum ki meleğimle bu hafta buluşma tertipleniyormuş. Meleğim ve mahiri görmek için kısa bir süre olsa da katılacağım. Birbirinizi alarak geleceksiniz anladığım kadarıyla ben de eminönüne geçmeden yer çok uzak değildir diye düşünerek gecen seneden kalma bu görüşememe olayını kendi adıma sonlandırıp geleceğim inş.

Herkes kendine ve özellikle fındık, fıstık bebişlerine çok iyi baksın....

selam nagişim cok sevındım gelmene..bende aksam cıkısta senı arayıp baskı yapmayı dusunuodum...mutlu ve dilberege ile altunizadede bulusucaz ordan üsküdara incez..sen nasıl gelcen istersen senıde alalım aynı yerden..aksam konusuruz gerciii..

selamçok acelem var bi bakıp kaçıyım dedim
baktım ve kaçıyorum:)ama birşeyler yazmassam dayanamam..

mutlucum mira şöyle demek istiyo ''annecim bunlardan banada al banadaaaaaa bananee bananeeeee''

talaycım kuzucuk kilo almış ne güzel maşallah boyuda uzamışbide izmaritçi olmuş akıllı bıdık:))

cikirokkocugum sen istesende bana kızamassın:))istersen bi kızda görelim

yarın buluşacak kaynaşacak arkadaşlara başarılar diliyorum:))bendeniz burda sizi kıskanmakla meşgulum:18:çatlıyorummmmm:18:
bolcana her açıdan aşırı derecede fotograf çekilingözümüz gönlümüz açılsınher açıdan unutmayın

ben gergin degilim sadece yorgunumçok işim var misafirim gelcek şimdi:18:
kendileri aşırı sosyete oldukları için benimde hemen gidip hazırlanmam lazımkırmızı rujumu sürmem lazım
aşırı sosyetik hale gelmem lazım:))
görüşmek üzere

Merabalar kızlllaaarrr...herkes nasıl bakalım?...beni sorarsanız ayaklarım zonkluyor...çünkü birinde topuk dikeni birinde de taban düzleşmesi rahatsızlığım var vee ççookk ağırıyorlar..göreve gidip dönünce ayaklarımı koyacak yer arıyorum resmen ağrısından neysee...

Umarım herkesin keyifler yerindedir...

Bu arada İstanbul da meleğimle buluşacak arkadaşları çoookk ama çookk kıskanıyorum...Kızlar..bizim yerimizede eğlenin gülün sarılın birbirinize ve resimlerinizi bizimle paylaşın...Sanalda başlayan arkadaşlıkların böyle dostluklara dönüşmesi inanın beni çok mutlu ediyor..

Kızlar yaa size bişey danışmak istiyorum..Feyzanurumun dişleri henüz çıkmadı yanii bi tane bile çıkan dişi yok... dr a götürdümüzde en son bütün tahlilleri yapılmış ve kan değerleri falan hepsi normal çıkmıştı dr olabilir desede pek içime sinmiyor bu durum...ne dersiniz bunla ilgili bir bilgisi olan var mı?

alyel hanım, hiç endişe etmeyiniz. çıkacak diş damakta durmaz, emin olunuz

affınıza sığınarak, kendi oğlumun bir süre önce çekilen tomografisinden bir kare paylaşmak istiyorm. amacım sizi korkutmak değil, tam tersine rahatlatmaktır. tomografide işaretle gösterdiğim gibi, bebeklerin dişleri oluşur ve çıkma zamanlarını sabırla beklerler. ağzında bir sürü diş göreceksiniz, bunlardan sadece 2 tanesi şuana kadar çıktı. diğerleri damağında uslu uslu bekliyor damağın hemen altında olduklarından, sanki çıkmış gibi görünmektedirler.

lütfen endişe etmeyiniz, bazı bebekler yürüdükten sonra bile çıkarabiliyor dişlerini

Eklentiler

• $tomo.webp
    10,7 KB · Görüntüleme: 57

bir de düzeltme yapayım: görüntü, aslında tomografiden elde edilen "image-görüntü"lerin, "3D re-construction" 3-boyutlu yeniden yapılandırılmasıdır. o yüzden 3 boyutlu görünmektedir. farklı farklı yoğunluktaki dokular için bu işlem yapılabildiği için, ister kemik isterse yumuşak doku olarak hastayı 3D görüntüleyebiliyorsunuz. mesela:

Eklentiler

• $tomo_profile.webp
    13 KB · Görüntüleme: 36
  • $tomo_soft_tissue.webp
    7,8 KB · Görüntüleme: 41
Biangel_kujum hanıma ne oldu acaba :26:

babaannesi nasıl oldu ki?

annesinin evindeki tamir bitti mi?

tavşanı iyileşti mi?

kendisi nezleden kurtuldu mu?

akşamki misafirlerden kısır yada börek kaldı mı?

bu ve benzeri pek sorunun cevabını, yeni sezonda alacağız sanırım :26:

Evet çok haklısınız chihiro hn cım ; dediğiniz gibi "çıkacak diş damakta durmaz" tomoğrafi de çok ilgimi çekti doğrusu valla çok açıklayıcı ve bilimsel olarakta kanıtlayıcı bir ileti olmuş çok teşekkürler ilgin için...
Ne bileyim; etraftan böle diş fırçaları hazırlıkları, azı dişleri falan okudukça ben de, her ne kadar bu konuyu araştırmış ve olabilirliğine kanaat getirmiş olsam da bazen işte "acaba beslenmesinde yanlışlık mı yapıyorum bişeyler mi eksik?" diye annelik içgüdüsü ve kuruntularımın da dürtüklemesiyle canımın sıkıldığı oluyor...zayıfız..dişimiz yok..ve henüz yürümeye geçemedik... bekliyorum sabırla...sağol canım...

bugün deneyim yoktu, şuan işlerimi de bitirdim. akşam 18:30 okuma grubuna kadar boşum....

biraz gezmek istiyorum ama oğluşumla...

babası "sen istediğin kadar gez, dolaş. ben oğluşumla müzeye gideceğim" diyor...

ama ben de oğlumla gezmek istiyorum...

acaba biz, karı-koca, farkında olmadan çocuğu gezmek için kullanıyor muyuz :26:

topikte bizden başka kimse yok...

akşama ne yemek yapacaksınız? yada ne bileyim :44: pilavı tane tane düşürmek için veya çıkmayan şeftali lekesi için neler önerirsiniz? hani, konuşacak birşey bulamayınca konu açmak üzere böyle şeylerden başlanır ya... o bakımdan şeyettirdiydim...

daha daha nasılsınız?

oohhh sefanız olsun..pek de güzel olmuş...gezin tabii ki hakkınız bu kadar çalışmaya deneye can mı dayanır canım...valla babanıza hayran kaldım..ben ne zaman çocukları azcık eşime bıraksam azcık kendim için bişe yapsam hemen gözlerini pörtleterek nerde kaldığımı sorar velhasıl şöle ağız tadıyla tek başıma bi takılamam (( valla bence baksın oğluşuna sen de bi kendine vakit ayır valla ohh sefan olsun..
Ha buu arada şu okuma grubun var ya çok ilgimi çekiyor..nasıl bir grup ve ne okuyorsunuz ilgimi celbetti azcık açsan...ha bi de şu chihiro nerden geliyor onu merak ediyorum çin işi gibi.. yavvv ben de ne meraklıymışım hazır yalnız yakalamışken bi sorayım dedim

hemen şeyettireyim canım tabiii ki de hakkaten başbaşa kaldık yahu..işe akşam yemeğinden başliyim...akşam yemeği olarak dünden artanları ısıtıcam biliyorsunuz israf haram menümüzde fırınta patates-tavuk-biber-domates karışımı yemeğim var acık, pilav da var yeter akşama, mercimek çorbam var acık e daha nolsun...ama bizim ev ahalisi evde bu arada bunlar öğlen yemeğinde yendiyse ki başka menü düşünmem gerekecek şuan bişe düşünemedim..:(neyse..buluruz bişe.. pilav nasıl tane tane olur? bi kere pilav niye yapışır? özünde bulunan nişastadan dolayı...boolll boooll yıkıyacağız taakkiii dupduru suyu çıkana kadar birinci şart ve en önemli şart bu..ikinci olarak yağını ve suyunu iyi ayarlamak gerekiyor ki artık göz kararı yapıyorum ben öle ölçme falan kalmadı bende...bi de pişerken fazla dürtmemek lazım kısık ateşte yani...şeftali lekesi....hımmmm...lekelere genelde amvay in leke çıkaraıcısı sıkar ölece makiney atarım...çıkıyor genelde...işte böle canımmm sıra sende....:)) sevdim bu işi yavvvvv

istediğim sorudan başlayabilir miyim örtmenim

-- chihiro, bir anime kahramanı. Jaon çizgifilmlerine anime deniyor. Dünyaca ünlü yönetmen Hayao MIYAZAKI'nin Spirited Away adlı animesinin başkahramanı bir kız çocuğu. bu anime, animasyon dalında Altın Ayı ödülü aldı ayrıca

-- kitap okuma grubumuz, genelde 30-35 yaş arası bayanların oluşturduğu bir grup. çoğunluğumuz itibariyle doktoralıyız. hatta geçen hafta 2 arkadaşım doktoralarını bitirip, yard. doç. oldular okuma konusunda benim favorilerim, Dostoyevski, Kafka, Selim İleri ve Alev Alatlı ama diğer arkadaşların farklı önerileri olursa da dinliyoruz.

-- babasının oğluna bakmayı istemesi uzaktan güzel görünüyor ama ben de oğlumla vakit geçirmek istiyorum. sanırım eşim, geç (43 yaşında) baba olmanın acısını çıkarırcasına, baba-oğul etkinlikleri yapmak istiyor:26: ben de aynı şekilde geç (33 yaşında) anne olmanın verdiği telaşla, vaktimin çocuğunu oğlumla geçirmek istiyorum

amway çok pahalı değil mi dostum :18: daha geleneksel bir yöntem beklemiştim oysa ki :26:bendeniz daja ziyade, hacışakir beyaz sabunla çitilemeyi tercih ediyorum. çok otantik oluyor

pilav konusundaki önerilerini beğendim doğrusu

akşam yemeği menünüz de güzelmiş. bu akşam baba-oğul anneannede yiyecekleri için rahatım ama yarın sabahtan yapmam lazım yemeği :44:

hımmm tabii ki bildiğin konulardan başla evladım ...

vaavvv çok fiyakalı bir nick olmuş desene...demek kahraman...ödüllü üstelik hımm...güzel...

valla ne kadar da iyi yapıyorsunuz genelde biz milletçe pek fazla okuyan bir millet değiliz böle faaliyetler cidden çok hoş...kıskandım..grubum olmasada ben de okumaya çalışırım fırsat buldukça İskender Pala, Senai Semirci,Sinan Yağmur, Elif Şafak vs en son okuduklarım bunlardı..arada çeşit de katıyorum tabii yani anlayacağın her telden çalıyorum...

Siz en iyisi gezme olayını şöle çözün..sen, enişte ve bebişiniz beraber gezin... madem geç anne baba oldunuz o zaman devamını en kısa zamanda dileriz yanii benim gibi 10 yıl ara vermeyin derim en ideal yaş farkı 3 yaş...şimdiki aklım olsa üstüste 3 tane çocuğum olsun bi arada büyüsün isterdim arkadaş gibi..neyse...

kitap okumak esasında çok zaman isteyen bir iş değil ama nedense toplum olarak çok sebest zaman gerektiren yoğun bir uğraş tanımlaması yapıyoruz. halbuki, günde 15-20 dakika nelere harcamıyoruz ki?

evet acık pahalı dostum hatta baya pahalı yavvv ama ablam amvayci olduğundan bana ucuza geliyor..e tabii herzaman bulunmuyor evde. bizde hacışakiri çookkk kullanırız biz de herşey mevcut dostum pahalı-ucuz-modern-otantik ne arasan var durum zaman ve maddiyata göre değişiyor anlayacağın...

sabah yemek yapmak zaman varsa çok rahat olur tabiii..akşam geliyorsun hazır hemen ohh rahat..malesef benim sabah hiç zamanım yok ben çıkarken herkes derin uykularda oluyor Feyzanur da dahil...sabahın 6.30 unda evden çıkıyorum başka ilçedeki mesaiye yetişebilmek için ...çoookkk yoruluyorum çookk....akşam da valla belimi tuta tuta ayaklarımın sızısıyla hemen mutfağa koşuyorum ilk işim Feyzanur a bişeyler yedirmeye çalışmak..o iş bitince yemeğe koyuluyorum eşime de zorla bi salata yaptırıyorum işte napacannn hayat zor erkekler çok bencil bak gıcık oldum durup dururken durumuma...(

Oooh Allah muhabbetinizi arttırsın kızlar.. Meydanı boş bulmuşsunuz.. Pilav, yemek, leke çıkarmak vs
Neyse bende paylaşımlarınızdan kopya çektim :))
Çok şükür hafta bitti.. bir kaç saat sonra paydoos.. Doğru eve oğluşuma koşacağım..
Sonra sabah erkenden hazırlanıp yollara düşeceğim.. Mutluanne ve Nagiş ile buluşup ordan hooop üsküdara.. Orda da Zada bizi karşılayacak ve denize nazir güzel bir kahvaltıya gideceğiz.... Meleğim ve Mahirimi göreceğiz.. Bol bol sohbet muhabbet oohh süper olacak.. Fotoları paylaşırız

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…