Arkadaşlar, folik asit konusunda hekimlerin büyük çoğunluğu bildiğiniz gibi kullanma yanlısı. Folik asite hamileyken ve özellikle de bebeğin omurgasının vs. oluştuğu ilk haftalarda çok ihtiyaç var. Planlı hamilelik yaşayanlar bilir, aylar önceden önlem olarak kullanmaya başlanır (misal ben 9 ay kullandım). Azınlıkta olan bir kısım doktor "kullanmayın" diyor, "düşen düşsün, ölen ölsün sağlamlar kalsın". "eskiden folik asit mi vardı, siz zaten besinlerden alıyorsunuz". Şimdi buna ilişkin bildiğim ve düşündüğüm bazı şeyleri paylaşmak isterim;
1.Eskiden folik asit yoktu ama genetiği ile oynanmış besinler, değiştirilmiş tohumlar da yoktu. Her şeyin besin değerinin 100-200 yıl önceki gibi olduğu ve besin çeşitliliğimizin de o kadar geniş olduğunu kim söyleyebilir...pek çoğumuz diyetisyen değiliz ve günlük almamız gereken folik asit miktarını takip etmek oldukça zor hele ki yediklerimizden de emin olmak mümkün değilken.
2.Folik asit yetersizliği olursa bebek gelişmeyebilir ve düşebilir. 1850lerde yaşıyor olsaydık ve 15-20 yaşlarımızda olsaydık veya 9-10 çocuğumuz olsaydı tabi ki "ölen ölsün kalan sağlar bizimdir" diyebilirdik. Amma bu yaşa kadar beklemişsin, bir tane evladın olmuş ve bir hap içmediğin için kaybetmişsin, "Allah'ım sen koru, kimsenin başına böyle bir acı verme" derim. Bebek başka nedenlerle sağlıksızsa folik asit onu kurtarmıyor yine düşüyor ama sadece folik asit eksikliğinden 21.yy.da neden bir can gitsin ki diye düşünüyorum. Ben şahsen bu riski almam.
3.Folik asit eksikliği her zaman bebeğin anne karnında ölümü ile sonuçlanmıyor. Spina bifida diye bir hastalık var misal, bebeğin omurgası kapanmıyor. Açık oluyor. Omurga açık olunca bedensel zihinsel yetersizlikler olabiliyor. Bu hem aile hem de çocuk için çok zor bir hayat demek oluyor. Spina bifida hakkında yapılan araştırmalar folik asit eksikliğini gösteriyor. Her folik asit kullanmayanın bebeği spina bifidalı olacak diye bir kural yok tabi, spina bifida 500'de 1 görülüyor, ama isterse milyonda bir görülsün, böyle bir risk de alınmaz bence. (Alttaki linkte spina bifida hastası bebekler var, acı verici görüntüler uyarayım)
https://www.google.com.tr/search?q=...PT0QXM74DYCA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=681
Doktorlar da insan ve insanların görüşleri çeşit çeşit arkadaşlar. Folik asit kullanmak alabileceğimiz kolay ve risksiz bir önlem. Ben kullanılsın diyen ve demeyen insanlarla konuştum, bu konuda yapılmış bilimsel çalışmaları inceledim ve kendi kararımı verdim; şahsen kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Sizinle de görüşlerimi paylaşmak istedim.
Hepimize sağlıklı ve mutlu bir hamilelik diliyorum