Kefir asit ve alkol fermantasyonunun (mayalanmasının) bir arada oluşmasıyla elde edilen bir üründür.
Koyu ayrana veya sulu yoğurda benzeyen hafif ekşimsi bir süt ürünüdür. Fermantasyon süresinin uzunluğuna bağlı olarak içinde oluşan alkol oranına göre bir sınıflandırma yapılmıştır.
Buna göre 24 saat sonucunda tatlı kefir, 48 saat fermantasyondan sonra orta sert kefir, 3 güne kadar uzayan fermantasyon sonucunda sert kefir ve 3 günden daha uzun süren fermantasyon sonunda çok sert kefir oluşmaktadır.
Kefir türlerinin süt asidi oranı % 0,6-0,9 arasında değişmekte, etil alkol miktarları da % 0,6-1,1 arasında kefir sertliğiyle orantılı olarak oluşmaktadır.
Etil alkol ise sarhoş edici ve içilmesi haram olan alkoldür. Tatlı kefirde bile bir kiloda en az 1 gram, diğer bir ifadeyle yirmi damla alkol bulunmaktadır.
Dolayısıyla aynen bira gibi içilmesi haramdır.
Çünkü Hz. Aişe validemiz (R.Anha)dan rivayete göre Rasülüllah (S.A.V) Efendimiz:
“Sarhoş edici her şey haramdır. Bir ferakı (takriben kırkı bir kiloluk bir ölçü birimi) içilince, sarhoş eden şeyin bir avucu(nun içilmesi) dahi haramdır” (Ebu Davud, Eşribe: 5, Tirmizi, Eşribe: 3) buyurmuşlardır.
Yine Cabir b. Abdullah (R.A.)’den rivayete göre Rasülüllah (S.A.V) Efendimiz:
“Çoğu sarhoş eden içkinin azı da haramdır.” (Ebu Davud, Eşribe: 5, Tirmizi, Eşribe: 3) buyurmuşlardır.
Bir bardak kefir belki sarhoş etmeyebilir.
Ama hadis-i şerifte buyurulduğu gibi 41 kilo içilse durum ne olur? Kısacası ne kadar az olursa olsun içinde alkol bulunan bütün içeceklerin içilmesi haramdır.
Kefir taneleriyle mayalanan sütte oluşan fermantasyon neticesinde aroması ayrana benzeyen bir içecek oluşur.
Süt olarak her türlü inek sütünün dışında koyun ve keçi sütü de kullanılabildiği gibi Hindistan cevizi sütü, soya ve pirinç sütü de bu amaçla kullanılabilmektedir. Peynir suyunun glikoz veya laktoz katımı ile fermantasyona tabi tutulmasıyla “peynir suyu kefiri” adı verilen kefir türü elde edilmektedir.
Sindiriminin kolaylığı, ferahlatıcı ve iştah açıcı özelliklerinin yanı sıra bazı hastalıkları iyileştirici etkisi olduğu söylenmektedir.
Fakat haram bir içecek ile tedavi olmak caiz değildir.
Mehmet Talü
Bu konuda iki gorus var ama
Her neyse herkes kendi arastirir ztn.
iyi de yoğurt olabilmesi için gereken fermantasyon sonrası da alkol oluşuyor???
bir de çok garip bir yerden giriş olmuş, ne kadar abartılıyor bu alkol olayı yaa kızmayın lütfen ama. fıçı fıçı kefir içse insan sarhoş mu olacak yani? alkolun yasak olma nedeni belli değil mi, nasıl kıyaslanabiliyor böyle şeylerle gerçekten anlam veremiyorum ve şaşırıyorum. bu kadar faydalı, bu kadar önemli bir besin maddesi için düşünülen şeyler...
Sen fermentasyon deyince durum farklılastı arkadasım,dediğin gibi kefir de 0.02 gibi bir oranda alkol olabilir üzüm sirkesin de 0.16 alkol var peki sirke tüketenler alkol mü tüketmis demeliyiz ki biz toplum olarak tursuya düskün bir milletiz ve en çok sirke tursu da kullanılır...Fermentasyonla kimyasal değisime uğradığı için alkol olusması normal sarhosluk vermediği için de dinen haram sayılır mı tartısılır.Kullanıp kullanmamak biraz hayat görüsümüze ve bakıs açımıza bağlı.Yogurt mayalanirken alkol mu olusuyor :)
Ben fermente oldugu icin haram demedim ki. Alkole donustugu icin dedim. Bak bu suna benziyor. Üzüm pekmez olunca haram olmaz ama sarap olunca haramdir. Yukarda yazdiklarin senin sahsi fikrin. Benim yazdiklarim alimlerin fikri. Haramin helalin bencesi olmaz. Bazi konularda degisik gorusler olur. Siz guvendiginiz kaynaga ittiba edersiniz. Bizim gibi bilgisi eksik insanlara tartismak dusmez..
Yogurt mayalanirken alkol mu olusuyor :)
Ben fermente oldugu icin haram demedim ki. Alkole donustugu icin dedim. Bak bu suna benziyor. Üzüm pekmez olunca haram olmaz ama sarap olunca haramdir. Yukarda yazdiklarin senin sahsi fikrin. Benim yazdiklarim alimlerin fikri. Haramin helalin bencesi olmaz. Bazi konularda degisik gorusler olur. Siz guvendiginiz kaynaga ittiba edersiniz. Bizim gibi bilgisi eksik insanlara tartismak dusmez..
Sen fermentasyon deyince durum farklılastı arkadasım,dediğin gibi kefir de 0.02 gibi bir oranda alkol olabilir üzüm sirkesin de 0.16 alkol var peki sirke tüketenler alkol mü tüketmis demeliyiz ki biz toplum olarak tursuya düskün bir milletiz ve en çok sirke tursu da kullanılır...Fermentasyonla kimyasal değisime uğradığı için alkol olusması normal sarhosluk vermediği için de dinen haram sayılır mı tartısılır.Kullanıp kullanmamak biraz hayat görüsümüze ve bakıs açımıza bağlı.
Cnm yapma cok erkenYok inek sutunden yaptim suyundan bï cay kasigi yaklasik verdim. yaşi kucuk sayilir ama hazir oldugunu düsünüyorum doymuyor cok cabuk acikiyor surekli mama vermek istemiyorum Artik mama da yeterli gelmiyor çünkü.
Katiliyrm cnm sanaaakesinlikle yanlış yaptığını düşünüyorum ben de
ben fermantasyon olayı nedeniyle girmedim konuya. içeriğinde alkol olmasından bahsetmişsin ya o yüzden dedim. kefirin içinde belli bir miktar alkol olduğundan bahsetmişsin, ben de diyorum ki yoğurdun da içinde belli bir miktar alkol var;
Yoğurt: Sütten elde edilen fermente bir gıdadır. Yoğurt üretiminde laktik asit fermentasyonu söz konusu olmasına rağmen, yoğurt kültürüne bulaşan diğer süt asidi bakterileri heterofermentatif olarak sütü fermentasyona uğratır ve bunun sonunda süt şekerinden süt asidiyle beraber, etanol ve karbondioksit meydana gelir. Yapılan çalışmalarda alkol miktarının bir kilogram yoğurtta 5- 365 mg. arasında değiştiği kaydedilmiştir4.
http://www.sizinti.com.tr/konular/ayrinti/fermente-gidalar-ve-alkol.html
dediğin doğru haramın bencesi olmaz, ama neyin haram neyin olmadığı konusunda fikir yürütebilecek akla ve mantığa sahip olduğumuzu söylüyorum. yanlış biliyorsam düzeltin, alkolün yasak olması Hz. Muhammet'in şarap içip sarhoş olan iki kişinin kavga ettiğini görmesi üzerine çıkmış bir olay değil midir? yani kısaca denklem şu değil mi,
''kafa yapan içecek=sarhoşluk=kötülük''. şimdi kefir bunun neresine giriyor? hayır benim mantığım kabul etmiyor, edemiyor. bir alime sorsak bunu eminim şaşırır kalır. bu kadar olmaz yaa, ciddi söylüyorum.
sakın yanlış anlamayın, asla ve asla kavga etmeyi seven, tartışan bir insan değilimdir. kalp kırıcam diye korkarım, yazdıklarım seni ya da bu fikirde olan diğer arkadaşlarımı kırıyorsa da şimdiden özür dilerim. ama artık bu tarz şeylere inanın sessiz kalamıyorum. Tamam din dogmatiktir, sorgu sual kabul etmez. ama bu yaratıcıyı sorgulamak gibi bir şey değil ki. çok düz mantık. lütfen biraz mantık süzgecinden geçsin bu tarz şeyler. 8 sene bilim okudum ve bu tarz şeyleri görünce duyunca ağzım açık kalıyor inanın.
biri der rota aşısı domuz çıkışlı kullanmam, birisi der vitaminin içinde domuz jelatini var.. çok ama çok merak ediyorum ve böyle düşünen arkadaşlardan da bir cvp rica ediyorum. tüm kanser çeşitlerine karşı 100% etkili bir aşı/ilaç bulunsa, ama domuz kanından yapılsa (gen, DNA olayından bile bahsetmiyorum direkt kan diyorum) kimse kullanmayacak mı? hadi kendinizi geçin, bebeğinizin Allah korusun hasta olduğunu düşünün, içirmeyecek/kullanmayacak mi? çok net söylüyorum, oğulmu düşünüyorum, değil o ilacı içmek önüme getirilen bütün bir domuzu bile yerim.
kefir arkadaşım bu yaa kefir.. bildiğin süt türevi bir içecek.. lütfen biraz mantık, biraz düşünme, biraz sorgulama..
ps: sert kaçan her kelimem için özür dilerim ama inanın patlama noktasındayım artık. nasıl bir ülke, nasıl bir topluluk olduk biz yaa... yazdıklarım şahsi hedefe sahip de
Yazdiklarindan anladigima gore cok uslu bir bebegin varben iki satiri zor yaziyorum. anliyorum ne demek istedigini. Ne yazik ki 8 senesini bilim okuyarak geciren ama bir senemizi dinimizi ogrenmeye ayiramayan insanlar olduk. Eger boyle olmadaydik anlasabilecektik. sana tatmin edici cvp yazmak isterim musait oldugumda. Sevgiler...
Ben isteyken annem iciriyor carputi
İsiriyor biberonu uc gun oldu ogrenemedi
Saat on bucukta 60 cc icmis, saat birdede beni emdi, 10 dk
Nasil sence?
ben fermantasyon olayı nedeniyle girmedim konuya. içeriğinde alkol olmasından bahsetmişsin ya o yüzden dedim. kefirin içinde belli bir miktar alkol olduğundan bahsetmişsin, ben de diyorum ki yoğurdun da içinde belli bir miktar alkol var;
Yoğurt: Sütten elde edilen fermente bir gıdadır. Yoğurt üretiminde laktik asit fermentasyonu söz konusu olmasına rağmen, yoğurt kültürüne bulaşan diğer süt asidi bakterileri heterofermentatif olarak sütü fermentasyona uğratır ve bunun sonunda süt şekerinden süt asidiyle beraber, etanol ve karbondioksit meydana gelir. Yapılan çalışmalarda alkol miktarının bir kilogram yoğurtta 5- 365 mg. arasında değiştiği kaydedilmiştir4.
http://www.sizinti.com.tr/konular/ayrinti/fermente-gidalar-ve-alkol.html
dediğin doğru haramın bencesi olmaz, ama neyin haram neyin olmadığı konusunda fikir yürütebilecek akla ve mantığa sahip olduğumuzu söylüyorum. yanlış biliyorsam düzeltin, alkolün yasak olması Hz. Muhammet'in şarap içip sarhoş olan iki kişinin kavga ettiğini görmesi üzerine çıkmış bir olay değil midir? yani kısaca denklem şu değil mi,
''kafa yapan içecek=sarhoşluk=kötülük''. şimdi kefir bunun neresine giriyor? hayır benim mantığım kabul etmiyor, edemiyor. bir alime sorsak bunu eminim şaşırır kalır. bu kadar olmaz yaa, ciddi söylüyorum.
sakın yanlış anlamayın, asla ve asla kavga etmeyi seven, tartışan bir insan değilimdir. kalp kırıcam diye korkarım, yazdıklarım seni ya da bu fikirde olan diğer arkadaşlarımı kırıyorsa da şimdiden özür dilerim. ama artık bu tarz şeylere inanın sessiz kalamıyorum. Tamam din dogmatiktir, sorgu sual kabul etmez. ama bu yaratıcıyı sorgulamak gibi bir şey değil ki. çok düz mantık. lütfen biraz mantık süzgecinden geçsin bu tarz şeyler. 8 sene bilim okudum ve bu tarz şeyleri görünce duyunca ağzım açık kalıyor inanın.
biri der rota aşısı domuz çıkışlı kullanmam, birisi der vitaminin içinde domuz jelatini var.. çok ama çok merak ediyorum ve böyle düşünen arkadaşlardan da bir cvp rica ediyorum. tüm kanser çeşitlerine karşı 100% etkili bir aşı/ilaç bulunsa, ama domuz kanından yapılsa (gen, DNA olayından bile bahsetmiyorum direkt kan diyorum) kimse kullanmayacak mı? hadi kendinizi geçin, bebeğinizin Allah korusun hasta olduğunu düşünün, içirmeyecek/kullanmayacak mi? çok net söylüyorum, oğulmu düşünüyorum, değil o ilacı içmek önüme getirilen bütün bir domuzu bile yerim.
kefir arkadaşım bu yaa kefir.. bildiğin süt türevi bir içecek.. lütfen biraz mantık, biraz düşünme, biraz sorgulama..
ps: sert kaçan her kelimem için özür dilerim ama inanın patlama noktasındayım artık. nasıl bir ülke, nasıl bir topluluk olduk biz yaa... yazdıklarım şahsi hedefe sahip değil bu arada
valla fazla kefir içince kafayı buldum carputicimSanki yakında biri daha forumdan ihraç edilecek gibi
vallahi beklerim.. ayrıca sunları yazmak 5 dakikamı aldı, sanırım 5 dakika bile uyumayan bir bebeğin var. ayrıca bahsettiğiniz din buysa öğrenmemekle iyi yapmışım. benim bildiğim din başka.. artık allah da cezamı verir nasılsa bunları düşünenler kadar iyi bilmediğim, ay pardon kendisinin verdiği aklı kullandığım için.. saygılara efendim..
Hayırlısı olsun zamanını bekliyor senin bebisdun gecg acilde beta baktırdım adete 7 gün var, 2 nin altında çıktıama idrar testinde çok silik çıkmıştı yaaaa birazdan pregstrn baktıracağım ooooofff artık üniversite hastanesine gitmeye yolgörundü, 4 aydır ovulayn testiyle yaptık ama olmadı, eşim dun gece bana da baktıralım dedi. sperm tahlili için, haşimatosu var çok ileri düzeyde, acaba tirodi çalışmaması etkiler mi sperm üretimini ?
Abooo nettiniz yaaa yamana derim disler sizi valla
Benim oğlum dogdugu ilk gunler olmustu aynisi sutum gelmemis ve acliktan dedi dr tam beslenmemis olabilirmi bugun devam ederse dr a sorArkadaslAr oglumun pipisibib denk geldgi yerde kirmizi kan gibi bisi gordum aksam
Fotosu iste
Korktum
Fikri olan var miEki Görüntüle 1440259
Yürübe kım tutar senio yaman ı da dişlerini de yerim.. laf sokana laf sokarlar canım.. ayrıca nie ben afaroz ediliyorum yaaaa
Yazdiklarindan anladigima gore cok uslu bir bebegin varben iki satiri zor yaziyorum. anliyorum ne demek istedigini. Ne yazik ki 8 senesini bilim okuyarak geciren ama bir senemizi dinimizi ogrenmeye ayiramayan insanlar olduk. Eger boyle olmadaydik anlasabilecektik. sana tatmin edici cvp yazmak isterim musait oldugumda. Sevgiler...
arkadaşlar herkesin hassaiyeti farklidir sinirlenecek.birsey yok.ama.boza.kefir gibi urunlerer.alkol sonradan katılmıyor kendi.alkollesiyor eger bozulma.asamasina.gelmsse haramdir ki o.kopurrn dahadaa eksili hale gelen.kefiri.kimse.tuketmez taze.olanini.tuketmemeke sakinca yok diye biliyorumo yaman ı da dişlerini de yerim.. laf sokana laf sokarlar canım.. ayrıca nie ben afaroz ediliyorum yaaaa
O pirincli mamadan bende tattirdim ogluma bikac cay kasigi 5.ay yogurt demisti bizim dr alistirma olsun dedim@perikanadi sağlıklı olsunlarda kilolu zayıf önemli değil. benim oğlan da ilk mamaya humana 1 ile başladı dr önerisi ile. 2 ay kadar kullandık baktık ki mama bize hep boy olarak dönüyor kilo göstermiyor. bizde dr dan habersiz değiştirdik mamayı şu 1 aydır filan bebelac 1 kullaniyoruz hem diğerine göre gr olarak daha fazla ve fiyatıda humana ya göre iyi.
sanki eli yüzü dolmaya başladı çocuğun. biraz sütlü pirinç unu tattırmaya basladm biberon kıvamında hero baby aldım.
mama ile beslenen bebeklere 4-6 ay ek gıda tadımlık başlanabilir diyorlar kilo alimi yetersiz olduğu durumlarda tabi.
epey bi tarif yazdım öğün öğün hele bi büyüsün :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?