• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2015 Ocak Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeğinizin Cinsiyeti Ne Olacak ?

• Kızımız Olacak :)

OY: 149 47,2%
  • Oğlumuz Olacak :)

OY: 160 50,6%
  • İkiz Kızlarımız Olacak :)

OY: 0 0,0%
  • İkiz Oğullarımız Ollacak :)

OY: 1 0,3%
  • İkiz; Bir Kızımız, Bir Oğlumuz Olacak :)

OY: 5 1,6%
  • üçüzlerimiz olacak :)

OY: 1 0,3%

• Ankete Katılan
    316
  • Anket Kapalı .
ohh annesinin sefasını sürüyor ... Sabah 6da uyandırıldım ve dalga geçer gibi kendileri uyuyor ben aç aç kizimin yanmasını bekliyorum bu ahmet benimle dalga geçiyor galiba :KK70:
ha ha..fena bu veledler.
canim ben olsam onlar yatınca geri yatardim 9 yazmissin mesajı. hic dayanamiyrum ne olcak bu uyku halim.Allahtan sipam uyansa da her ne kadae sık sık tekrar yatıyoruz 9 bucukta zorla kalkıyorum uykulu.

Nego Nego ya sutun vokal olsada bazı çocukların enerjisine yetmiyor valla herkesin görüşüne saygim var altı aya kadar vermeyen anneleri tebrik ederim ben beceremedım başladım memnunum kilo alıyor mu dersen almıyor ama mutlu huzurlu kaka sayısıda en az bir en fazla iki hatta sağlık ocağına goturdugum zamanda yazmıştmm kaka yapmadigi günler benimki açmış seninki artık çok gün yapamayınca katılaşmış olabilir ondanda yapmaz altını aç ayaklarını ısrarla it karnına doğru korkma canım ek gıda eğlenceli bile :KK70:
evet canim.ben de öyle düşünüyorum sütüm var aslında her zamanki gibi. ama doyurnuyir artik sanki büyüdüm takviye yapin bana diyor bebisler

Canım kilosu normal gerçekten sıkma canını üzüldükçe sütün etkilenir

ohh çok iyi yapmışsınız süpersiniz:)

evet canım normal 3. aydan sonra dökülmeye başlar

canım kilosu çok değil ki saçmalamış dr emzir gitsin bolca

ay sağol canım etki edermi ki benim yediğim moralim çok bozuk altıncı gün bugün

kan ilacının rengi kan gibi korkma

hayır ilk bir yıl yastık kullanmak zararlı

Canım seni var ya tenhada kıstıracaktım:KK53::KK53::KK53: bir iyiyim yazsaydın ya öldüm meraktan ne oldu bu hatuna girerdi mutlaka diye:KK53::KK53:

Senin oğlunu yerim maşallah kilosu iyi canım, uykusu benim oğlumunkine dönmüş:) benimki hep öyleydi hala öyle, tatil planınız süper bende istiyorum o tatilden:) inşallah keyifli geçer

Kaka konusunda imdadıma yetiştin ilk defa 6 gündür kaka yapmıyor moralim çok bozuk sen doktora sordun mu canım neden olurmuş, bugün önce sağlık ocağına götürüp tarttırıcam sonra gerekirse doktora götürücem, aç diyorum ondan yapmıyor heralde kaka:KK43: doktora sorduysan bana da cevap yaz lütfen.
Cok kabiz oluyormus burda bi yerde bamya corbasi yapan yer varmis oraya gidip iciyormus bebek yapiyormus sutunden gecer tabi canim

Kizlar dun aksam kizima saglik ocaginin verdigi kan damlasini verdim. Bir sure sonra kustu ve aglamaya basladi
Yaklasik bir saat kesintisiz agladi ne yapacagimizi bilemedik.
Damladan dolayi olabilir mi ?

Gunaydin herkese... Kizlar miniklere demir ilaci ne zaman baslaniyor? Bir doktora goturdum bebegimi sacma sapan cikti, meyveyle ek.gidaya basla diyor tamam bebegim alerjik sut urunu yok ama sebzeye ne oldu, 4 bucuk aylikken demire basla dedi guvenmedim size sorayim dedim.
Bizd basladik demire 4aylik bide bizi dr daha ek gidaya gecirmedi

Canum ben sadece su ile yıkıyorum losyon falan sürmüyorum bebeklerin cildi hassas amnem hep kardeşlerimin altını soğuk su ile yıkardı pişiğe en iyi o geliyor bana hep ıskak mendil kullanma diyor ben herşwyimi anneme soryyom ve olumlu sonuç alıyom anneme ek gıda dedim 6ayDan Sonra ver dedi kaç çocuk büyüttü doktora götüemüşlüğü yok ama herşeyi biliyor maşallah
teşekkür ederim bir denerim

Gunaydin herkese... Kizlar miniklere demir ilaci ne zaman baslaniyor? Bir doktora goturdum bebegimi sacma sapan cikti, meyveyle ek.gidaya basla diyor tamam bebegim alerjik sut urunu yok ama sebzeye ne oldu, 4 bucuk aylikken demire basla dedi guvenmedim size sorayim dedim.
benim dr um kesinlikle 6 ay dolmadan ek gıdaya geçme dedi, hatta taze soğan verebilir miyim dedim kaşınan dişi için, kesinlikle hayır dedi,,,benim oğlum mayıs 8 de 4 aylık oldu o zaman dan beri demir kullanıyoruz,,, yalnız aç karına olması gerekiyor ve verdikten sonra 1 saat bir şey vermiyorsun,,, ben 8 damla veriyorum,,, genelde emzirdikden 1 saat sonra veriyorum sonra 1 saat daha bekletiyorum,,,
anne sütü veriyor musun bilmiyorum, eğer veriyorsan senin sütüne alerjisi olmaz ama senin süt ve ürünlerini tüketmemen gerekiyor,, ve bu dönemde kalsiyum alman gerekiyor, bir arkadaşımdan biliyorum,,,,
benim oğlumunda yoğurda alerjisi var, kakası kanlı oluyor ben yoğurt tükettiğimde,,,,

C
Canım kilosu normal gerçekten sıkma canını üzüldükçe sütün etkilenir

ohh çok iyi yapmışsınız süpersiniz:)

evet canım normal 3. aydan sonra dökülmeye başlar

canım kilosu çok değil ki saçmalamış dr emzir gitsin bolca

ay sağol canım etki edermi ki benim yediğim moralim çok bozuk altıncı gün bugün

kan ilacının rengi kan gibi korkma

hayır ilk bir yıl yastık kullanmak zararlı

Canım seni var ya tenhada kıstıracaktım:KK53::KK53::KK53: bir iyiyim yazsaydın ya öldüm meraktan ne oldu bu hatuna girerdi mutlaka diye:KK53::KK53:

Senin oğlunu yerim maşallah kilosu iyi canım, uykusu benim oğlumunkine dönmüş:) benimki hep öyleydi hala öyle, tatil planınız süper bende istiyorum o tatilden:) inşallah keyifli geçer

Kaka konusunda imdadıma yetiştin ilk defa 6 gündür kaka yapmıyor moralim çok bozuk sen doktora sordun mu canım neden olurmuş, bugün önce sağlık ocağına götürüp tarttırıcam sonra gerekirse doktora götürücem, aç diyorum ondan yapmıyor heralde kaka:KK43: doktora sorduysan bana da cevap yaz lütfen.
canimcim inan hepp aklimdasin ahhh dedim kizlsr belki merak etmistir ama Nego Nego daha cok etmistir dedim
Aslinda birazda girmememin sebebi asiri uykum var havalardanmi ne uyusam uyusamm saatlerce uyusam heppp bu seferde oglusum gunduz ne ara uyusa ardindan bnde kosa kosa yataga gidiyorum yarim saat 45 dk artik ne kdr olursa o yuzdende buraya giremedim o uyuyunca hmn kk ya giriyordum ,bu arada az evvel kaka yapti an itibariyle 3 gun oldu ama gecen 6 idi,yrn dr a bu durumu soracagim cnm
Bu ay bas cevremiz 0,3 mm buyumus normalmi acaba 0,5 mm diye biliyorum 4 aydan sonra ama belkide minik mm hesaplari tamda olcemiyor olabilirler gecen ay 43 du bu ay 43,3 mm dediler bingildagi kapandigi icin bas cevresini cok onemsiyorum ama olcu olarak ayina gore cok iyi gozukuyor tabloya baktigim zaman

Haklıdın canım uyumayan bebek çok yıpratıyor insanı ama olsun hep böyle olacak değiller ya elbet birgün akşam yatıp sabaha kadar uyanmayacaklar bizdd o zaman uykunun tadını çıkarırız o cakinin güzel yanaklarından öp inşallah tez zamanda güzel huylu bir bebek olur. Hepimizin benekleri de güzel huylu olur inşallah
Amin cnmmm aminnn

minione minione hosgeldin canım o minik çakiyi yerim ben artık buyuyorlar huyları çok degisecek dediğin slmltten bizdede var hiç aklıma gelmemişti denemek küçük havuzda var sıcak su ile doldurup bi yuzduruyum ben abla izin verirse

aysimason aysimason güzelce oyna tadıni çıkar bi bakmısız büyümüşler zaten 3yaslarına gelince büyük insan gibi oluyorlar
Mutlakaaa deneee inanilmaz eglencek eminimmmm

Canım demir ilacını sağlık ocağı dört aylıkken dedi ellerinde kalmamış aile hekimine yazdırdık ama alıp başlamadım daha, ek gıdaya yoğurt ve sebzeyle başlama taraftarıyım meyve tatlı ona alışınca sebzeyi istemeyebiliyorlar, senin bebeğinin alerjisi vardı yoğurt veremiyceksin değil mi?
Benim de aklima zeytinyagi geldi canim, bence doktora git, korkma mamaysa mama ver, onemli olan bebeginin gelisimi geriden gitmesin. Bak mesela benim sutum azalirsa raporlu mamalardan kullanmak zorundayim alerjimiz oldugu icin her zaman daha beteri var diye dusunmeli.
Zeytinyağını bir kaşık verdim zorla ağladı zor yuttu, ben olsam bende yutamam yağı inşallah işe yarar, haklısına canım gerekirse vericem ama dr da onaylarsa ek gıdaya geçerim bende napıyım
Merhaba herkese,

Nego Nego kizmissin bizlere haklisin..Kaptirdik kendimizi bebeklere unuttuk herseyi..Forumu arada okuyorum ama cevap hic yazamadim..Biz oglumla iyiyiz sukurler olsun , en uzucu tarafi ise pazartesi ise baslayacak olmam :KK43: Kisitli zamanimi ogluma ayirmak istedim..

Bizimde kaka sorunumuz hep oldu baslangica gore iyiyiz.. Doktorumun tavsiyesi ile, eger 2 gunu gecmis ise kulak cubuguna bepanthol kremi bolca surup hafifce makati uyariyorum..Aninda veya 2 saat icinde kakasini yapiyor..Zeytinyag degil bepantholu onerdi.
Neden dr a goturmeye cekiniyorsun, sut sikintisi cekenlere sen moral verdin burda bende dahil olmak uzere..Simdi kendini telkin et ve dr na danis..Gerekiyorsa mama ver ac kalip huzursuz olmasindan daha saglikli..
yok canım ya ne kızması sitemdi benimki haklısın herkesin telaşı var yoğun geçiyor günler, inşallah işe başlayınca kolay alışırsınız anne oğul

Sağol canım zeytinyağını denedim poposuna işe yaramadı zaten hemen bunu da deniyim

Çok haklısın benim egom değil onun doyması önemli dr umuz ver derse vericem
bende başından beri molfix kullanıyorum canm çok memnunum

Nego Nego canım kiloyu takmayalım diyoruz ama elde değil biliyorum
dun banyodan sonra çıplak tarttık oğlumu 6600 çıktı 4aykontroluyle aynı sağlık ocağı kıyafatle tartıyor hadi 6400 olsun yani sadece 200gr almış sanki 4ays kadar hep 1kg alıyordu bende buna takıldım seni anlıyorum canım

minione minione geçen gün benim oğluşum fa öksürürken pırt kaçırdı bizde koptuk eşimle gülmekten
Canım aynen tarttırdım gittim az önce kıyafetlerle 200 gr almış görünüyor 20 günde:( hatta 100 de şuna doysunda inan kilo artık umrumda değil aç kalmasından korkuyorum
Nego Nego ya sutun vokal olsada bazı çocukların enerjisine yetmiyor valla herkesin görüşüne saygim var altı aya kadar vermeyen anneleri tebrik ederim ben beceremedım başladım memnunum kilo alıyor mu dersen almıyor ama mutlu huzurlu kaka sayısıda en az bir en fazla iki hatta sağlık ocağına goturdugum zamanda yazmıştmm kaka yapmadigi günler benimki açmış seninki artık çok gün yapamayınca katılaşmış olabilir ondanda yapmaz altını aç ayaklarını ısrarla it karnına doğru korkma canım ek gıda eğlenceli bile :KK70:
Canım beceremedim ne demek bu senin ya da hiç kimsenin elinde değil biliyorsun sen elinden geleni fazlasıyla yapıyorsun çok iyi biliyorum, büyük oğlumda üçüncü aydan sonra azaldı sütüm şimdi de 4. aydan sonra yine negatif düşünmüyüm diyorum bakalım doktor ne diyecek, sertleştiğini hiç sanmıyorum karnı hep şiş gergin olurdu şimdi yumuşacık hiç gergin değil bence bağırsakları dolamdı bile, dediğini kaç gündür yapıyorum canım kıkır kıkır gülüyor artık oyun sanıyor:) ek gıdaya geçersekte olsun ne yapalım her iş nasip kısmet:)
canim benim niye öyle düşünüyorsun götür dr a artık buyuduler normal yetmemesi.benimki de öyle artik gece cok sık uyaniyo illallah ettim yat kalk göğsümun uclari ilk günkü gibi acıyor az ve sık emiyor pazartesi aşımız var sabırsızlıkla bekliyorum kilosunu mecburen mama ya da gıdalardan başlarım öyle bişey varsa.
nazar hak canım Allah layikini versin o kem gözlerin.
Allahim korusun eymenimizi ve tum yavrularımızi

tel e gelince benim tel de bozuk sarj olmuyor doğru düzgün yazamıyorum zaten buraya. esim Allah in rahmeti işte cok zaman harcıyorsun diyor kk da.bozuluyor tel in diyo.e 24 saat başımda duran bi kocam olursa böyle olur herseye dır dir
aynen canım meme uçlarım perişan çekiştiriyor da çekiştiriyor, doktor ne derse yapıcam meburen bakalım ne diyecek, amin canım amin, nazar konusu sıkıyor canımı okuyorum ama yok insan bir maşaallahı çok görmemeli, ben bir bebeği çocuğu çok sevince hemen okurum nazarım değdiyse diye
ha ha..fena bu veledler.
canim ben olsam onlar yatınca geri yatardim 9 yazmissin mesajı. hic dayanamiyrum ne olcak bu uyku halim.Allahtan sipam uyansa da her ne kadae sık sık tekrar yatıyoruz 9 bucukta zorla kalkıyorum uykulu.
ayne benimkiler tekrar uyusa anında yatarım:)
Cok kabiz oluyormus burda bi yerde bamya corbasi yapan yer varmis oraya gidip iciyormus bebek yapiyormus sutunden gecer tabi canim
canım konservesi olur mu acaba? Hİç almadım bamya tazesi çıktı mı bilmiyorum ki. Kurusuda bizim burda olmaz heralde
Kizlar dun aksam kizima saglik ocaginin verdigi kan damlasini verdim. Bir sure sonra kustu ve aglamaya basladi
Yaklasik bir saat kesintisiz agladi ne yapacagimizi bilemedik.
Damladan dolayi olabilir mi ?

canım tadı kötü oluyor belki ondan huysuzlanmıştır, büyük oğluma kısa süre kullanmıştım onda da sağlık ocağının verdiğini sevmediği için böyle vanilya aromalı bir şey kullanmıştım ama adını bir türlü hatırlayamıyorum

C

canimcim inan hepp aklimdasin ahhh dedim kizlsr belki merak etmistir ama Nego Nego daha cok etmistir dedim
Aslinda birazda girmememin sebebi asiri uykum var havalardanmi ne uyusam uyusamm saatlerce uyusam heppp bu seferde oglusum gunduz ne ara uyusa ardindan bnde kosa kosa yataga gidiyorum yarim saat 45 dk artik ne kdr olursa o yuzdende buraya giremedim o uyuyunca hmn kk ya giriyordum ,bu arada az evvel kaka yapti an itibariyle 3 gun oldu ama gecen 6 idi,yrn dr a bu durumu soracagim cnm
Bu ay bas cevremiz 0,3 mm buyumus normalmi acaba 0,5 mm diye biliyorum 4 aydan sonra ama belkide minik mm hesaplari tamda olcemiyor olabilirler gecen ay 43 du bu ay 43,3 mm dediler bingildagi kapandigi icin bas cevresini cok onemsiyorum ama olcu olarak ayina gore cok iyi gozukuyor tabloya baktigim zaman
Canım uyu fırsatın varken benim küçük uyusa büyük var o uyusa küçük var:) baş çevresi hakkında bilgim yok ama persentile göre normalse endişelenme bence, yarın yine doktoru bakar

Eşim randevu bulursa öğleden sonra götürücez, peki kakaya sen müdahale ettinde mi yaptı kendiliğinden mi? Sütüm yetmiyorsa diye endişeleniyorum, 20 günde 200 gr almış çok az:(

Anne sütü alan bebeklerin ilk yıl gelişimi

Yazar: Natalya Arslantürk
Mart, 2011

Pek çok anne sırf anne sütüyle beslenen çocukların gelişmesinin ve büyümesinin mamayla beslenen çocuklara göre değişik olduğunu farkına varmaktadır.
Doktorların kullandığı çocuk gelişme ve büyüme kalıpları, mamayla beslenen çocukların gelişmesi takip edilerek oluşturulduğu için anne sütüyle beslenen çocuklara uygun değildir. Bu kalıplara bakarak bazı anneler çocuklarına sadece anne sütü vermektense gereksiz yere mama vermeye veya anne sütüyle beslemeyi tamamen kesip “yetişkin yemeklerine” yani ek gıdaya başlamaktadır. Bebeğin emdiği süt miktarının ölçülmesi ve sütün yeterli olup olmadığını nasıl anlamak gerektiği konusunda çoğunlukla bilgi olmadığı için bu yanlış davranışlar artmaktadır. Bebek 3- 4 aylık olana kadar anne vücudunda bebek için yeterli süt oluşmaya başlar. Bu yüzden de memeler eskisi gibi sertleşmez ve bazı anneler sütünün bittiğini düşünerek ek gıdalara başlar.
Bu yazıda, anne sütüyle beslenen çocukların kilo alma özelliklerinden, anne sütünün bebeğin normal gelişmesi ve büyümesi için yeterli olup olmadığını nasıl anlamak gerektiğinden, annelerin sütün yetmediğini düşünerek yaptıkları yanlışlıklardan söz edeceğiz. Çoğu anne-baba için anne sütünün yeterli olduğunu gösteren işaret bebeğin kilo almasıdır. İlk 3-4 ayda bebeğin ağırlığı hızla artar, 5. ayda ise bebeğin kilo alma hızı azalır ve genelde anneler bu azalmaya hazır değildir. Anne sütünün yeterli olduğunu gösteren başka işaret yok ise (bunlardan daha sonra söz edeceğiz) anne bebeğinin bu kadar az kilo almasına üzülerek ek gıdaya başlamaya karar verir. Bundan dolayı ek gıdalara başlamak gerçek kilo kaybına yol açar. Sık-sık emzırmek yerıne anne az emzirip bebeğe mama ek olarak verıyorsa bu beslenme tarzı bebeğin kilo kaybına ve anne sütünün azalmasına yol açar Dahası anne sütünün azalması bebeğin besin kalitesini de düşürür. Dolayısıyla bebeğin beslenmesinde mama ve ek gıda kullanılmaya başlanması sonucunda anne umduğunun tam tersine bebeğin büyüme ve gelişmesine engel olmuş olur.
Bebeğin kaç gram aldığı ve boyunun kaç santim uzadığı genelde doktorun muayenehanesinde öğrenilmektedir, fakat anne sütünün yeterli olduğunu gösteren ve ne kadar sık emzirmek gerektiğini gösteren yöntemler vardır.
Bebeğin altıncı ayında ek gıdalara başlayıncaya kadar anne sütünün yeterli olduğunu gösteren işaretler: emzirme sıklığı, bebeğin çiş ve kaka yapma sıklığı, onun genel durumu ve keyifleridir.

İşeme sıklığının normları
Aşağıda gösterdiğimiz anne sütünün yeterli olduğunu gösteren işaret ve rakamlar bebeğin anne sütü dışında (su, mama, başka bir kişinin sütü) başka bir şeyle beslenmediği düşünülerek gerçeği yansıtan rakamlardır. Bebeğin ilk günlerde 1-2 çocuk bezi kirletmesi normaldir, o dönemde bebeğin çiş yaptığını fark edebilmek bile zordur. Annesinin sütü gelince (vücudunda süt oluşmaya başlayınca) bebek daha çok süt tüketmeye başlar, böylece daha çok çiş yapar, bezinin ağırlığı da artar.
Süt geldikten 4-5 gün sonra bebeğin 5-6 bez kirletmesi normaldir. 6 hafta sonra ise bebeğin kirlettiği bez miktarı 4-5’e düşebilir.
Günümüzde üretilen çocuk bezleri çok miktarda sıvı tutma özelliğine sahiptir, bunu unutmamak gerek, fakat markaya ve üretilen ülkeye göre bezlerin emme kalitesi de değişmektedir.
İlk günlerde bebeğin kaç defa çişini yaptığını takip edebilmek için her emzirmeden önce, aynı beze birkaç defa çiş yapmasını beklemeden bezini değiştirmek gerekir, çünkü normalde değiştirilen bez sayısıyla bebeğin yaptığı çiş sayısı aynı olmayabilir (bebek 1 beze 1 defa çişini yaptı anlamına gelmez, aynı beze birkaç defa yapmış olabilir). Bebeğin çişini yapıp yapmadığını anlamak zor ise bezin içine peçete koyabilirsiniz, böylece bebek çişini yaptığında peçete ıslanır ve anlamak kolay olur. Daha sıkı bir kontrol yapmak istiyorsanız birkaç gün gazlı bez veya kundak kullanılması tavsiye edilir. Bebeğin çişi açık sarı renkte, berrak ve kokusuz olmalıdır.

Kaka yapma normları

İlk günlerde yeni doğan bebeğin kakasının (mekoni) rengi çok koyu, siyaha yakındır. Yalnızca anne sütüyle beslenme durumunda bebeğin kaka rengi yavaşça yeşermeye başlar, 5. güne kadar sarı veya sarıya yakın yeşil olur, kokusuz, püre kıvamına gelir.
Kaka yapma sıklığının yine yalnızca anne sütüyle beslenme durumunda, günde 3-4 defa ve 2,5 cm büyüklüğünde olması normaldir. 6. haftadan sonra kaka yapma sıklığı günde 1 defaya, hatta birkaç günde 1 defaya düşebilir. Bu sıklık bebeğin iyi kilo alması şartıyla normaldir ve bazı çocuklar ek gıdayla tanışmaya başlayıncaya kadar kakasını bu sıklıkla yapar.
Bebeğin gelişme ve büyümesinin iyi olduğunu anlayabilmek için kilosunun artmasının yanında çiş ve kaka yapma sıklığının, boyunun uzamasının ve baş çevresinin büyümesinin de takip edilmesi gerekir. 0-1 yaş arası bebeğin ağırlığı bazen daha hızlı bazen ise (bebek hasta veya çok hareketliyse) daha yavaş artabilir. Bundan dolayi sadece bebeğin kilosu anne sütünün yeterli olup olmadığını göstermez.

Kilo alma ve büyüme

Bebeğin ilk haftalarda kilo alma özellikleriyle ilgili bilgiyi “Bebeğin ilk haftalarında beslenme” konusunda bulabilirsiniz. Biz 0-1 yaş döneminden söz edeceğiz.
Araştırmaların hastanede doğan çocukları takip ederek yapıldığına dikkatinizi çekmek isterim. Doğum yeri bebeğin sağlık durumuna, dolasıyla emzirme kalitesine de yansımaktadır. Anne ve çocuk doğumdan sonra bir süre hastanede kaldığı için annenin kafasında emzirme sıklığı ve uzunluğu ile ilgili bir takım alışkanlıklar oluşur. Genelde hastanede gerçekleşen doğum emzirmekle ilgili bir takım şablon davranışları tetiklemektedir. Bu davranışlar bebeğin büyüme ve gelişmesine yansımaktadır. Ayrıca araştırmaların çoğunda bebek acıktığında annenin onu hemen emzirip emzirmediği veya ne kadar süre emzirdiği açıklanmamaktadır. Bundan dolayı anne sütüyle beslenen çocukların büyüme kalıplarına ortalama olarak bakılmaktadır ve bu ortalamalar anne sütünün yeterli olup olmadığını gösteren işaretlerden birisi olarak dikkate alınmaktadır. Oysa bu kalıplar her çocuk için geçerli değildir.
Doğduktan sonraki birkaç gün içinde çocukların %5-7’ye hatta %10’a kadar kilo kaybı da norm olarak geçerlidir, fakat bu durumda emzirme sıklığına daha önem göstermek gerekir. Anne sütü oluşmaya başladıktan sonra bebekler kilo almaya başlar ve kilo alma takvimini en düşük kilodan takip etmek gereklidir. En düşük rakamlar hem 2. hem de 5. günde olabilir.
Anne sütüyle beslenen çocukların ilk 3-4 ayında ortalama kilo artışı yaklaşık 30 gr/gün’dür.
4. aydan sonra kilo artış hızı düşer ve 4-6 ay arasında günde 18 gram, 7-9 ayda günlük 12 gram ve 9-12 ayda günlük 9 gram norm olarak sayılır.
Bebeğin 0-12 ay arasında boyunun uzaması ve baş çevresinin büyümesi iyi gelişmesinin çok önemli işaretlerdir.
İlk 6 ayda bebeğin boyunun ortalama uzama hızı ayda 2,5 santimdir, baş çevresinin büyüme hızı ise ayda 64 mm’dir. Genelde anne sütüyle beslenen çocuğun kilosu 5-6 ayına kadar doğumdaki kilosunun 2 katına, 1 yaşına kadar da 2,5-3 katına çıkar, boyu %50, baş çevresi ise %33 oranında büyür.

Anne sütünün yetersiz oluşuna dair yanlış düşünceler

Bazen anneler memelerindeki değişikliklerden veya bebeğin hareketlerinin değişmesinden dolayı anne sütünün yeterli olmadığını düşünmeye başlar. Bu değişikliklerin sebeplerinden söz edelim.

1. “Bebek sık sık meme istiyor”: Bazen çocuk annesiyle temas kurmak için, bazen memeyi öylesine emmek için, bazen karnını doyurmak için meme ister. Açlıktan meme istediğinde güçlü bir şekilde emiyorsa, sık sık meme istemesi sütün yeterli olmadığını anlama gelmez.
  2. “Bebek emdikten 1 saat sonra yine aç görünüyor”: Anne sütü mamadan daha çabuk hazmedildiği ve bebeğin az gelişmiş sindirim sistemini daha az zorladığı için anne sütüyle beslenen çocuğun daha sık beslenmeye ihtiyacı vardır.
  3. “Bebek eskisine göre daha sık veya daha uzun emiyor”: Önceleri bebek 45-50 dakikada doyarken birden bire yalnızca 5-10 dakika emmeye başladıysa bebek büyümüş ve daha kısa zamanda daha fazla miktarda süt emerek daha hızlı doyuyor olabilir. Bu durumda bebeğin çiş, kaka yapma sıklığı ve kilo alması normal ise endişelenmeye gerek yoktur.
  4. “Bebek huzursuz, ağlıyor, mızmızlanıyor”: Bebeklerin çoğu gün içinde huysuzlanır, hatta bu genelde her gün aynı saatte bile olabilir. Bazı bebekler daha çok bazıları ise daha az ağlar. Ağlamaların birçok sebebi olabilir, yani bebek sadece açlıktan değil başka bir şeyden de ağlayabilir. Ağlamanın sebebi ne olursa olsun bebeği sakinleştirmek için ona meme vermek en kolay ve en basit yöntemdir.
  5. “Memeden, emzirilmediğinde, süt az akıyor veya hiç akmıyor”: Sütün akıp akmamasının annenin vücudunda oluşan süt miktarıyla hiç alakası yoktur. Doğumdan sonra veya ilk aylarda süt akıyor olabilir, zaman geçtikçe bu durum değişebilir.
  6. “Anne memesi yumuşuyor”: Anne bebeğini sık sık emziriyor ise memesi sütle dolmaz ve sertleşmez, onun için hep yumuşak olur. Annenin vücudunda süt miktarı bebeğin ihtiyaçlarına göre oluştuğundan memeyi sertleştirecek süt fazlası da bulunmayabilir.
  7. “Anne bebeğini emzirirken memeden süt geldiğini az hisseder veya hiç hissetmez”: Bazı anneler memeden süt geldiğini hissetmez ama bebeğe bakarak (bebekten yutma sesi geliyorsa) bunu anlayabilirler.
  8. “Anne bebeğin emzirmeden önce ve sonra tartarak sütün yeterli olmadığına karar veriyor”: Ev tartısı genelde bebeğin ne kadar süt tükettiğini göstermez çünkü ayarı çok hassas değildir. Araştırmalara göre bebeğin sık sık tartılması gereksiz yere mama verilmesine ve bebeğin anne sütünden vazgeçmesine yol açmaktadır.
  9. “Emzirmeden hemen sonra bebek iştahla biberon emiyor”: Çocuklar genelde tok oldukları halde biberon emebilir. Emmeye doğal olarak ihtiyaçları olduğu için ağızlarına giren herşeyi emmeye başlarlar. Bu durum bebeğin az süt tükettiğini göstermez.
  10. “Anne sütünü sağamıyor”: Süt sağmak çok zor bir iştir. Onu doğru yapabilmek için çalışıp alışmak gerekir. Annenin sağdığı süt miktarı pratik yaptıkça ve sağma süresince “sütün gelmesini” sağlamayı öğrendikçe artar. Sağma kalitesi süt pompasının kalitesine de bağlıdır. Ancak sağılan süt miktarı annenin vücudunda oluşan süt miktarından çok farklıdır.

Ek besinler ve sıvı tüketimi

Bebeğin 1. yaşına kadar hayatındaki önemli olaylardan biri ek besinlere başlamasıdır. Bu dönemde “bebeğe anne sütü yetmiyor, anne sütü azaldı, bebeğin ek besinlere ihtiyacı var” düşünceleri çok yaygındır. Bundan dolayı bebeğin kilosunu artırmak amacıyla emzirme ihmal edilerek ek gıdaya başlanmaktadır. 0-1 yaş döneminde anne sütü bebeğin vitamin, mineral, protein, yağ, su v.s. ihtiyaçlarını karşılayan tek kaynaktır. 4-6. aylarında bebeğin kilo artışının yavaşlamasının doğal olduğunu ve ek gıdalara başlamak için sebep olmadığını bilmek gerekir. Bu dönemde önemli olan bebeğin ek gıdayla tanıştırılması değil, onun her istediğinde anne sütüyle beslenmesidir. Erken ek gıdaya başlama, özellikle anne sütü yerine verildiğinde, bebeğin besin kalitesini düşürürdür.
Bebeğin, sırf anne sütüyle beslendiği sürece, en az 6. aya kadar su, çay, komposto ve meyve sularına ihtiyacı yoktur. Anne sütü bebeğin sıvı ihtiyaçlarının tamamını karşılar. Ek besinlere başlandığında çocuğa fincanla su içirmek tavsiye edilir. Meyve sularını çocuğa vermeye gerek yoktur çünkü bunların besin yönünden faydası bulunmaz, sadece şeker kalorisi vardır. Bebeğin devamlı bol miktarda sıvı tüketmesi onun az kilo almasına sebep olabilir.
Ek besinlere başlandığında bebeğe önce anne sütü, sonra ek gıda vermek gerekir. Bu beslenme tarzının bebeğin 1 yaşına kadar uygulanması tavsiye edilir.
Öyleyse, bebek büyümesi ve gelişmesi için bütün gereken maddeleri anne sütünden alır ve yeni ek besinleri tatmış olur.
Ek gıdaya başlama zamanı her çocuk için aynı değildir. Verdiğiniz ek besini bebeğiniz reddediyorsa 1-2 hafta bekleyip çocuğunuza başka bir tat sunmanız tavsiye edilir. 6. aydan sonra bebeğe püre kıvamına getirilen besinler vermek gerekmez. Bu dönemde çocuklar elleriyle alması ve ıssırılması kolay olan yemek türlerini tercih ederler.
Unutmamak gereken tek şey, bebeğin bir yaşına kadar vitamin, mineral, yağ, protein v.s kaynağı anne sütüdür.

Anne sütüyle beslenen çocuğun uyku alışkanlıkları

Batı toplumlarında bebeğin 4. ayından itibaren gece boyunca uyuması ve günde 3-4 saatte bir beslenmesine dikkat edilir. Batı kültürünün dünyaya yayılmasından dolayı aynı yöntemler çocukların büyüme kuralları olarak diğer ülkelere de yayılmıştır. Bugünkü büyüme kalıpları, doğuştan mamayla beslenen ve anneleriyle birlikte yatmayan (ayrı odalarda yatan) çocuklar takip edilerek oluşturulmuş ve doğru olarak kabul edilmiştir. Bu kalıplarda yer alan batı ülkelerinin uyuma sistemi anne sütüyle beslenen çocuklar için uygun değildir. Genelde anne sütüyle beslenen çocuklar mamayla beslenen çocuklara göre daha sık meme ister, daha sık beslenir. Anne sütüyle beslenen çocuk hem gece hem gündüz uzun uyuyorsa annenin emzirme sıklıklarına önem vermesi gerekir.
Doğumdan sonraki ilk 2-3 haftada bebek emmek için kendi uyanmıyorsa onu mutlaka uyandırmak gerekir. Bu dönemden sonra bebek uzun uyuyor ve az kilo alıyor ise gece uyandırmaya devam etmek gerekir. Anne, sütünün azaldığını fark ediyorsa emzirme sıklıklarının artırılması tavsiye edilir.
Anne sütüyle beslenen çocukların uyku alışkanlıkları nasıldır? Çocuklar farklı uyur, fakat genelde parça parça (aralıklarla) uyurlar, uyku süreleri büyüdükçe uzamaya başlar. Bebeğin günde 4-5 saat aralıksız uyuması normaldir. Çocuk uykusuyla ilgili araştırmalar mamayla beslenen çocuklar takip edilerek yapılmıştır. Bu yuzden anne sütüyle beslenen çocuğunuzun uyku düzenini anlayabilmek için bebeğinizi izlemeniz ve başka annelerle konuşmanız gerekir.
Normal doğumdan sonra, bebeğiniz sağlıklı ise ve onu anne sütüyle besliyorsanız, bebeğinizin uyuma şeklini (bebek nasıl uyuyorsa) normal olarak kabul etmeniz gerekir. Ayrıca emzirme sıklığı günde 10-12 defadan az olmamalıdır.
Anne sütüyle beslenen çocuklar hem gece hem gündüz emerler. Emzirme arasında oluşan uzun (5-6 saat) aralıklar memelerin sertleşmesine sebep olur. Bundan dolayı sütün oluşması azalır ve mastitise yol açabilir. Bebek için fazlasıyla süt dolu olan memeyi almak zordur.
Araştırmalara göre annenin çocuğuyla birlikte uyuması hem bebek hem anne için en iyisidir. Ayrı uyuma annenin uykusunun kalitesini ve uzunluğunu olumsuz etkiler. Ek besinlere başlanması uyku uzunluğuna ve derinliğine yansımaz. Araştırmalara göre ek gıdayla beslenmeye başlamış çocukla sırf anne sütüyle beslenen çocuk arasında uyku uzunlukları açısından hiç fark yoktur.
Çocukları uzun ve her istediklerinde emzirme alışkanlığı (geleneği) olan ülkelerde anne çocuğuyla birlikte uyur. Birlikte uyuma sorunsuz ve kolay emzirmenin yardımcısıdır. Anne sütüyle beslendiği için gece sık sık ve uzun süre emen çocuklarını sorunsuz bir şekilde emzirebilmek için ebeveynlerin hayatlarını, özellikle de uyku düzenini değiştirmek gerekebilir.
Anne sütüyle beslenen çocukların uyku ve hareketleriyle ilgili ebeveynlerin beklentileri ne kadar gerçekçiyse hayatları a o kadar rahat ve sınırsız olur. Bebeğin uyanmasına hazır olan anne baba hiç rahatsiz olmaz.

Batı kültüründe bebek uykusuyla ilgili çok fazla kitap olduğu düşünüldüğünde çocuklarda uyku önemli problemlerden biridir. Batı ülkelerinde mamayla beslenme çok yaygın ve standart bir davranış olarak görülmektedir. Bebeğin uykusuyla ilgili yaygın olan beklenti ve normlar sadece ebeveynlerin isteklerinin yansımasıdır, ebeveynler böyle olmasını isterler, bu yüzden de belirli kalıplar oluştururlar. Ebeveynler çocukların gece boyunca aralıksız bir şekilde ve ayrı odada uyumalarını isterler. Bugünkü doktorlar bu kalıplardan vazgeçmektedirler, çünkü araştırmalara göre ayrı odada uyuma ve mamayla beslenme ani beşik ölümü sebeplerinden biridir. Bebek ebeveynlerin istediği gibi uyumuyorsa ebeveynlerin sinirlenmesi ve gerginlik hissetmesi doğaldır. Böylesine yanlış bir mantığı değiştirmek için ebeveynlerin çok çaba göstermesi gerekir. Bebeğe bakış ve beklenti konusunda rahatlık sağlayacak davranışları başka ebeveynlerden öğrenmek ve bunları uygulamaya çalışmak gerekir.

Sonuç
Bebeklerle ilgili eski olan bilgi ve veriler hala çok yaygındır. Son zamanlarda DSÖ ve Unicef tarafından yeni sistemler uygulanmaktadır. Bu konuda doktor ve hemşirelerin devamlı eğitim aldıkları için zamanla anne sütüyle besleyen çocukların standart ve gerçek olan ihtiyaçların arasında farkı azalır.
Ek gıdaya başlanması, anne sütüne ek olarak mama verilmesi, bebeğin gece beslenme tarzının değiştirilmesi ile ilgili çocuk doktorunuzun tavsiyeleri DSÖ’nün tavsiyelerinden farklı ise, DSÖ’nün son araştırma ve tavsiyeleri konusunda doktorunuzla konuşmanız gerekir. Ayrıca söz konusu olan çocuğun mamayla beslenen değil, anne sütüyle beslenen bir çocuk olduğuna dikkat çekmeyi de unutmamalısınız. Ebeveyn ile doktor arasında sağlanacak anlayışlı diyalog, bebeğinizin özelliklerini keşfedip onun ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Kaynakalar:
La Leche League International “The Womanly Art of Breastfeeding”
La Leche League International “The Breastfeeding Answer Book”
Sears, W. and Sears, M. “The Baby Book”

Nego Nego bizimde aynı canm 20 günde 200gr

bugün ebebeğe gidicem kaşık maması alayım diyorum ayın 3unde kontrolü ozamana kadar günde bir defa versem olur mu ki

tecrübeli anne ne dersin

Hanımlar bana çare akıl verin moralim çok bozuk, miniğim 6 gündür kaka yapmıyor gaz var kaka yok, erik kaynattım verdim azcık nafile, karnı hep şiş olurdu bomboş yumuşak:KK43: kesinlikle sütüm yetmiyor azaldı doymuyor başka bir şey gelmiyor aklıma:KK43: korkuyorum ya sütüm yetmiyorsa susuz kaldıysa çişli bezleri var ama çok endişeliyim, doktora niye götürmüyorsun diyeceksiniz, gerçekleri duymaktan korkuyorum kilo almamış sütün yetmiyor derse, biliyorum saçma ama:KK43:
zeytinyağı sürdüm poposuna iki gün yok yapmadı, bugün zeytinyağı veriyim diyorum ama önce sağlık ocağına götürüp tarttırıcam, kilo almadığı çok belli.

Sürekli emmek istiyor bırakın saat başını yarım saatte emer oldu hep huzursuz:KK43:

Nazarı düşünmüyüm dedim ama yok deli olucam, pazar günü bahçede oturduk kaynım aldı kucağına tosunda tosun babası gibi tosun benim oğlum niye değil demeye başladı, kv dem oğlum bir maşallah de dedi en son, o günden sonra kaka yapmıyor sütüm daha az, deli olucam kem gözler yüzünden, benim masum kuzum o ya insan bir maşallah der:KK43:

Kabızlık konusunda ne yapıyım kızlar?

Bu arada telefonum bozuldu giremiyorum, pc de sık açamıyorum.
Canım birkere ye mahsus mama vermeyi denesene yinede sen bilirsin ama mama ver eğer mamayı ip hıysuzluğu geçerse açtır yada şürekli emmektene rahatsız olabilir ben oğlumun aç olduğunu o şekilde anlıyordum benim oğlumda yarım saatte 1 emmeye başlamıştı doktor açlıktan ağlıyor dedi bana inşallah seninki öyle değildir ama sen bir kereye mahsus mama ver. Derim

Nego Nego bizimde aynı canm 20 günde 200gr

bugün ebebeğe gidicem kaşık maması alayım diyorum ayın 3unde kontrolü ozamana kadar günde bir defa versem olur mu ki

tecrübeli anne ne dersin
Canım işte o konuda bir şey diyemem bu tamamen sana bağlı bir durum yani verip vermemek, doktora sormadan vermek istemiyorum, bizim doktor doğalcı muhtemelen normal emzirmeye devam et der mama ek gıda tavsiye etmez, aslında ben kadir Tuğcuya sorsam niye gelmedi ki aklıma:)

Canım birkere ye mahsus mama vermeyi denesene yinede sen bilirsin ama mama ver eğer mamayı ip hıysuzluğu geçerse açtır yada şürekli emmektene rahatsız olabilir ben oğlumun aç olduğunu o şekilde anlıyordum benim oğlumda yarım saatte 1 emmeye başlamıştı doktor açlıktan ağlıyor dedi bana inşallah seninki öyle değildir ama sen bir kereye mahsus mama ver. Derim
Canım dün alalım almayalım diye düşündük durduk sonra yok alma dedim eşime, bizim doktora randevu yokmuş:( başka doktora bakıcak, ben internetten Kadir Tuğcuya sorayım en iyisi.

Back
X