- 25 Nisan 2014
- 2.556
- 5.925
- 78
Çok doğru canım ben çaresiz kalmadıkça orucumu tutuyorum geçen sene hamileydim tüp bebek diye tutmadım korktum daha doğrusu bir gün denedim gerçekten tutabilecek durumda değildim onun için tutamadım ve şimfi ben ı bir atı nasıl tutacağımı düşünüyorum...Canım kardeşlerim, Ramazana girerken bazı kardeşlerimiz hamilelik ve emzirme dönemi gibi mazeretlerinden dolayı oruç tutup tutamayacaklarını sormuşlardı.
Öncelikle şunu bilelim ki, Rabbimiz kullarına olan merhametinden dolayı, İslam dinini bize kolay kılmıştır. Nitekim Rabbimiz ayetlerinde bunu açıkça belirtmiştir :
"... Allah sizin için kolaylık ister, sizin için güçlük istemez."Bakara: 185 "Sizin üzerinize dinde hiçbir güçlük yüklememiştir." Hacc, 78
...
Hamile ve emzikli olanlar, oruç tutmaya mani olan rahatsızlıkları olanlar sonra bedelini ödemek kaydıyla oruç tutmayabilirler. Fakat belli bir rahatsızlığı olmayan hamile ve emziklilerin tam bir tevekkül haliyle oruca niyetlendiklerinde Allah'ın bu kişilere yardım edeceğine, dayanma güçlerini artıracağına inanıyorum. Bunu şahsen yaşayan biri olarak hem maddi hem manevi olarak güçlendiğime hayretle şahit oldum. Çünkü oruç müddetince yaşadığımız açlık ve susuzluk, bizim için zarar değil, bilakis pek çok açıdan şifadır.
Birde tutmadığınız bu oruçların daha sonra iadesi oldukça güç oluyor. Bunu da göz önünde bulundurun kardeşlerim.
Yine de zayıf bünyeli, bağışıklık sistemi güçlü olmayan, farklı rahatsızlıkları olan anne ve anne adaylarının kendilerini zora sokmayıp ruhsatı kullanmaları haklarıdır. Bunun için kendilerine bir ceza ve kınama yoktur.
Allah ramazanı bize kolaylaştırsın. Kalbimizi Ramazana açsın. Bizi ramazanla arındırsın. Âmin , âmin, âmin...
Cahide Sultan
ne kadarda guzel acıklanmıs