Kızlar iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Taburcu olduk iyiyiz biz, sadece emme sorunumuz var, onu çözmeye çalışıyoruz. Çok küçük olduğu için emme refleksi çok az ve sütüm yok gibi, mama veriyorum ve zorla emzirmeye çalışıyorum.
Doğumum aşırı kanamayla başladı ve hastaneye gittiğimde 7 8 santim açılmam olduğunu söyledi, ve sancılar başladı... hemen doğuma aldılar ahh o sancılar diyorum başka bir şey demiyorum :) yine de çok çekmedim hamd olsun.
Canımı sıkan sadece bebeğimi emzirememek. Bunu da aşacağız inşallah.
Canım bi siteden emzirme ile ilgili aşağıdaki notları kopyalamışım zamanında bi bak istersen. Bi de orda bi site var memelere masaj yapılarak süt geliyo kaşıkla bebenin ağzına verirsin. İnşallah işine yarar.
"1) Doğumdan sonraki ilk günlerde süt hemen gelmeyebilirmiş. Endişelenmeye gerek yokmuş. Sık sık emzirmek bebeğe meme tutmak lazımmış. Arz-talep meselesi diyelim.
2) Bebeği bir günde 10-12 kere emzirmek gerekirmiş. En az iki saatte bir. Bebek memeyi kendisi bırakana kadar emzirmeye devam etmek gerekirmiş.
3) İlk zamanlar 2 saatte bir emzirmek gerekliymiş. Emzirmeye başladığınız andan itibaren zamanı tutmak gerekiyor, emzirmenin bitiş anından itibaren değil.
4) İlk iki gün gelen kolostrum denilen (sarımsı bir renkte) ilk sütte protein ve yüksek miktarda antikorlar (bağışıklık sisteminin ürettiği İmmunoglobulin) bulunurmuş. Bu da bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çok önemliymiş.
5) İkinci-dördüncü gün arası annenin sütü normale dönermiş. Bu süt iki kısma ayrılırmış. Emzirme başladığında ilk gelen (foremilk) süt bebeğin su ihtiyacını karşılarmış. Yağsız olurmuş. Protein açısından zengin olduğundan bebeğin kemik yapısı ve beyin gelişimi açısından faydalıymış. Hindmilk denilen son gelen süt ise yağ açısından zenginmiş. Her 30 cc’de 20 kalori bulunurmuş. Bu da bebeğin kilo almasını sağlarmış.
6) Bebeğin ilk günkü mide kapasitesi 5 cc, yaklaşık bir çay kaşığı kadarmış. Her emzirme seansında bu kadarcık süt bile bebeği doyururmuş. Yani hemen sütüm az diye endişelenmemek lazımmış. İkinci gün bebeğin mide kapasitesi 10-12 cc’ye çıkarmış. Yedinci günden sonra bebeğin midesi büyümeye başlarmış. Yaklaşık bir pinpon topu büyüklüğüne ulaşırmış. Bu da her emzirme seansı için 45-60 cc süt ile doyacağı anlamına gelirmiş.
7) Bebekler ilk hafta doğum kilosunun %10′u kadarını kaybedebilirmiş, bu çok normal bir durummuş. Endişelenmeyin emzirmeye devam edin.
8) Bebeğin ilk kakası siyah, doğumdan sonraki üçüncü ve dördüncü günlerde yeşil olurmuş. Bu normalmiş. Bazen dördüncü, genellikle de beşinci günlerde ise sarı renge dönermiş. Sarı renk bebeğin yeterli beslendiğine işaretmiş. Beşinci günde hala kakanın rengi koyu ise doktoru aramak gerekirmiş.
9) Emzirilen bebekler doğumdan sonraki üçüncü ve dördüncü günlerde günde en az üç-dört kere çiş yaparlarmış. Çiş renksiz olurmuş. Ancak üçüncü günden sonra koyu renkli çiş görürsek doktoru aramak gerekirmiş.
10) Mama sadece takviye olarak verilmeliymiş. Hemen ilk günden sütüm gelmiyor diye endişe edip mamaya geçmeyi önermiyorlar. Yetersiz beslendiğine emin olduğumuz zaman takviye yapılmalıymış.
11) Yetersiz beslenme nasıl anlaşılır:
- Bebeğin kilo kaybetmeye devam etmesi. Doğum kilosunun %10’u kadarını kaybetmesi normal. Ancak %10’dan daha fazlasını kaybetmesi ve/veya 5.- 6. günden itibaren hala kilo almaması veya kaybetmesi halleri,
- Bebeğin ten renginin yeşile dönmesi,
- Kakasının rengi sarı değilse.
12) Yeterli beslenme nasıl anlaşılır:
- İlk gün bir kere kaka, bir kere çiş yaptıysa,
- İkinci gün iki kere kaka, iki kere çiş yaptıysa,
- Üçüncü gün üç kere kaka, üç kere çiş yaptıysa,
- 5. günden itibaren günde 6- 8 kere çiş, 4-6 kere kaka yaparsa,
- Kaka rengi sarı ise,
- İlk haftanın sonunda doğum kilosuna ulaşıp, haftada 120-210 gr arasında kilo almaya başlarsa,
- Bebeğiniz emdikten sonra göğsünüzün boşaldığını hissederseniz.
13) Mama verilmesi durumunda ürettiğimiz süt kapasitesinin üzerinde bebeğe mama verilmemesi gerekiyormuş. Mesela ilk başlarda 10 cc yeterli olurmuş. Bebeği mamaya alıştırmamak için emzirme rutinine devam etmeliymişiz.
14) Mama verilen bebeklerin mideleri çabuk büyürmüş. Mama ile beslenen bebekler anne sütünü yetersiz bulup reddedebilirlermiş. Emzirilen bebekler midelerindekini daha çabuk hazmederlermiş, bu yüzden daha çabuk acıkırlarmış. Sık sık emzirmek gerekirmiş.
15) Sütün gelmesine yardımcı olmak için emzirme hemşiresi göğsümüze nasıl masaj yapmamızı gerektiğini gösterdi. Bununla ilgili
Standford Universitesinin hazırladığı bir video var. (
http://www.google.com/url?q=http://...sntz=1&usg=AFQjCNFw02nlsGA_C8462ytNsxl0acr6XA) Emzirme hemşiresi videoyu seyredin ancak doğumdan önce sakın bu masajı yapmayı denemeyin dedi. Süt gelmeye başlarsa erken doğumu başlatırmış.
16) Göğüs uçlarının yara olmasını engellemenin en başarılı yolu bebeğin doğru emmesini sağlamakmış. Göğüsleri ılık su ile yıkamak ve sabun ile yıkamamak gerekirmiş. Aksi halde göğüsler kurur ve yara olabilirmiş. Süt akışını hızlandırmak için balensiz ve rahat bir sutyen kullanmak gerekirmiş.
17) Göğüs yara olursa yapılabilecekler ise;
- Göğüs kalkanı takarak göğüs ucunun sutyen ile temasını önleyerek daha fazla tahriş olmasına izin vermemek,
- Lanolinli krem sürmek
- Ilık çay poşetini göğüs uçlarının üzerine kompres yapmak.
18) Sütün çoğalması için bazı doğal yollar var. Çemenotu çayı, rezene çayı, pekmez, kuru incir, kuru kayısı öneriliyor. Ayrıca benim aldığım Traditional Medicinals Organic Mother’s Milk adlı çay da süt arttırıcı çaylar arasında biliniyor. Türkiye’de de sanırım benzer çaylar var.
19) Unutmadan son madde olarak ekleyeyim; bebekleri biberon ile erkenden tanıştırmak gerekiyormuş. İlk bir ay içinde biberon vermeye başlamak uygunmuş. Özellikle çalışan anneler mutlaka önceden bebeklerinize sütünüzü biberon ile vermeye başlayın."