2016 Nisan Anneleri

Bebeklerimizin Cinsiyetleri

• Ankete Katılan
    380
Kilo alımına takılan arkadaşlara ;
Emzirilen bebeklerin doyup doymadığını, sütün gelişim için yeterli olup olmadığını nasıl takip ettiklerini Dr. Anıl Yeşildal anlatıyor...
Emzirildikten sonra karnı doyan bebek genellikle aranmaz. İstisnalar olabilir ancak çok aşırı gazlı ve huzursuz bir bebek değilse genel olarak bebekler doyduklarında rahatlar ve kolaylıkla uykuya geçebilirler.

Yeterince beslenme yeterli çiş ve kakadan anlaşılabilir. Günde 5-6 çişli bez görülmelidir. Kaka sayısı değişkendir. İlk aylarda 7-8 kez kaka yapan bir bebek daha sonra günde 1-2 kere yapabilir. Bu anlamda yeterli beslenmeyi değerlendirirken çiş, kakadan daha anlamlı bir kriterdir. Ancak ilk 1 ayda yeterli beslenen bebekler genel olarak günde en az 5-6 kez kaka yaparlar.

Sütün yeterliliğinin yani bebeğin gelişiminin doktor tarafından değerlendirilen bulguları kilo alımı ile olur.
İlk 6 ayda bebeklerin haftada 150-250 gr alması normaldir. Ancak kilo alımı genetik potansiyelle birebir ilişkilidir. Bir ayda 600 gr alan bebek de normaldir, 1.200 gr alan bebek de normaldir. Anneler standart bir 1 kg rakamına takılıp, bebekleri ilk ay 800 gr. aldı diye (eğer doktoru önermediyse) mama takviyesine başlamayı düşünmemelidir. Anne sütü ile gelen aşırı kilolar varsa, 1 yaştan sonra bebek yürümeye başladığında (ailede genetik bir obezite yoksa) kolaylıkla atılır, önemsememek gerekir. Bebek çok kilo alıyor diye emzirmenin azaltılmaması gerekir.

Boy uzaması da yeterli beslenme göstergelerindendir. İlk 6 aylık dönemde 3 ayda 8 cm, ikinci 6 ayda ise 3 ayda 4 cm uzama olur.

Baş çevresi ortalama ayda 1 cm, bir yıl içinde ortalama 12 cm . şeklindedir.

Bebeğin baş çevresi hızlı büyüyorsa bunun beslenmeden bağımsız bir sağlık sorunu ile ilişkilendirilmesi mümkün olabilir. Böyle bir durumda ultrason gibi bir kafa içi görüntülemesi yapılabilir. Ancak baş çevresi gelişiminin fazla olması beslenme ile ilişkilendirilmez. Baş çevresinin küçük kalması ise kafa içi kemiklerinin gelişimiyle, eklem yerlerindeki bozukluklara işaret edebilir.

Burada bahsedilen rakamların hiçbiri kesin kural değildir. Her bebeğin farklı bir büyüme potansiyeli vardır. Annesi babası minyon olan ya da genetik olarak çok hızlı büyümeyen bebekler olabilir. Boy ve kilo birlikte değerlendirilmelidir. Boyu kısa olan bir bebeğin ayda 1200 gr. almasını beklememek gerekir. Gelişimin yeterliliğine tek bir ölçümle karar vermemek gerekir. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi hakkında en doğru yorumu, bebeğinizi sürekli takip eden doktorunuz söyleyecektir.

Oy kuzum yaa geçmiş olsun canım acil şifalar versin rabbim

Aminn cnm allah razi olsun.
Tum gecmis olsun dilekleriniz icin saolun arkadaslar

Her bebegin gelisimi farklidir tabi.
Siz dogustan 1 0 ondesiniz bizden)biz 3.200 siz 3.750 dogmussunuz masallah.

Dr.geldik kizlar.ilac vermedi bogazlari cigerleri temiz dedi sik sik burnunu ac birde atesini kontrol et dedi.bagirsaklarida hareketliymis probiyotik toz verdi ishal olabilir diye.
Kilomuz az tahmin ettigim gibi 500 gr.almisiz.gerci dr.iyi dedi.boyumuzda 61 cm olmus.

Kızlar yaa bebeğimin yüzünde sivilce benzeri şeyler çıktı kolunda bacaklarında fln doktor öpmekten olur bide sıcaktan dedi öpmeyin dedi ama insanlara laf anlatamıyorum ki resmen tükürükle yalaya yalaya öpüyorlar ben bile o kdr öpmüyorum gerçekten kırılacaklar die bişy de diyemiyorum bi kere söylenir ki bşy 10 kez söylenmez ki dimi ama ergen gibi oldu yavrumun yüzü yaa

Onu bende anlamadim bana sanki uyku tulumu gibi geldi.
Atlet sanki
Biz haftada 1 yaptigimiz oldu onemsemedim dr sordum normal dedi bu ara gunluk ayni saatlerde yapmaya basladi
Bu arada bizde 4aylik olduk ama uyku duzenimiz yok gece emmeye cok sik kalkiyo sizin nasil
Bizimde gunese cikmistik hemen sivilce gibi cikti

Canım bizde hafta sonu kısmetse istanbuldan Antalya ya gidicez kendi aracımızla
Ama bizimki çok ağlıyo arabada bile
Bir aydır kara kara düşünüyorum
Nasıl yapıcaz biz yolculuğu diye
Eşimde dr a götürelim sakinleştirecek bişeyler versin dedi
Bilmiyorum senin bebek arabada ağlıyomı ama bu konuda bişey dedimi dr un
Yada bi tavsiyesi olan varsa yazsın lütfen
Bu konuda çok muzdaribim(

Pekmezi ben de denemistm cup alıyo emzigiannem beni uyutmak icin gece bala batırırmıs emzigimi,sabaha yuzum gözum yapış yapış :)tabi önermiyorum biz rahat yetismişiz arada relax davranıyorum sadece
Bir yaşa kadar bal yasak olan besinlerden. Alerjen olma ihtimali cok yüksek pekmez den bir şey olmaz dedi dr

Normalde kimseyi takmam yengem bizde bir hafta burdalar sürekli su ver şöyle böyle annem de hava sıcak yazık su ver diye diye yediler beni :) birde size sorayım dedim
Benim dr da günde 3-4 kez 3-4 cay kasigi su ver dedi havalar birden ısındı diye bebeklerde su kaybi görülebilirmis
Canim pekmezi ben alti aydan sonra hep verdim oğluma. Kaşık Mamalarini onla tatlandırırdim. Ilk kez duydum bunu.
Kizimin emzigini de hafif bulayip veriyorum

Araba hareket ettikten bir kac dakika sonra susuyor canim, ilk koyarken agliyor, bir de araba durdugunda. Tum yolculuk uyursa isin zor gercekten sakinlestirici falan verecegini sanmiyorum doktorun, daha cok kucukler. Emzirmek rahatlatir belki ama araba hareket halindeyken ben koltugundan hic kaldirmiyorum Allah korusun. Bir de ses cikaran bir oyuncagi var, onu salliyorum onunde cok huzursuzlanirsa.

bebegimin dizinde böyle kızarıklık oldu 10dk dır gecmiyo.kendi yapmış desem eli uzanmıyo oraya.dökündü mü acaba?bugun okadar sıcak da olmadı.ayrıca ekleyeyim emzigini bi şeye banıp vermedim (.bal,pekmez..vs.)

Hadiya benim doktorda mamayı almayınca pekmez koy dedi bi sorun yaşamadık

Gecen yazmıştım kizim idrar yolu enfeksiyonu oldu diye iki gun kullandim ilacı üçüncü gun tüm vücudu kizardi kabardi. Basta isilik sandim ama farklıydı. Antibiyotik ten suphelendim dr aradım görmem lazım dedi. Gittik salgin varmış. Viral bir rahatsızlık adı altıncı hastalık. Uc gün ateş olur. Bur hafta öncesi kuluçka dönemi sonra da döküntü olurmuş uc dört gun. Aynen ateş problemi yaşadık. Lökosit azdı zaten antibiyotigi kesti. Sicaklamasin cocuk sık duş aldir dedi kaşıntı da yaparmis. Tevekkeli kizim gece aglayip durdu yavrum kaşınıyormus meğer. Kasinti için alerji ilacı yazdi ama vermedim artij bugun azaldı gibi.

Aklınızda bulunsun netten araştırın bebeklerinizde görülürse fikriniz olsun en azından

Atales de gelsin sizinle :)) sakinlestirir

Keske olsaydi oyle bir sans.Canım bunda alınacak ne var halbuki. Benim 3 ayı geçtiler dökeceğim o zaman. Zaten denedim ara ara benimki biberon kabul etmedi.

gurtmingotam canım sizin kaka tahliliniz nasıldı kan çıkmışmıydı lökosit ne kadardı geçti yaZmişşin geçmiş olsun kaka normale döndümü sizin yüzünüzde kızarmalar varmıydı bana süt alerjisi dediler ama içim içimi yiyor ya degilse diye antibiyotiği kaç gün kullandınız dilaraokan canım nasılsın bebiş nasıl ya siz bidaha idrar verdinizmi biz yine kültür verdik doktr iltihap var demiş idrar tahlili istemiş sanırım antibiyotik yazacak

Asla ama aslaaa isyan etmiyorum bir haftadır neredeyse pirinç ve zeytinle besleniyorum şimdide yine idrar yolu çıktı bunada şükür geçen sene çocugum olmuyor diye aglayıp söyleniyordum şimdi ona bişey olacak diye canımdan can gidiyor evde tartılıyoruz hiç kilo almamış çıkıyor inşallah bizim tartıdadır yanlışlık

Kaka normale döndü canım çok şükür doktor tahlile gerek görmedi niyeyse zaten sistemde de problem varmş bu gün muayene oldu sadece ama kan mukus görmüyorum kakalarda 7 gün kullandık zimaks isimli antibiyotiği kızarıklık döküntü hiç bşy yoktu sdece kakada kan vardı mukuslu yeşil ama geçti Allaha şükür inşallah seninki de geçer yaa çok üzülüyorum size de sedece zeytinle ne kadr beslenebileceksin ki kesin bşy demiyor mı doktor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…