“Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS)” diye bir sey var. Allah korusun ama yuzustu yatan bebekler risk grubunda. Hatta Amerika’da 15 sene once bir kampanya baslatilmis bu yuzden “bebekleri sirt ustu yatirma” kampanyasi. Ani bebek olumu sendromundan dolayi olen bebeklerin oraninda %45 azalma olmus.
Tabi basimiza gelir mi; Allah’in takdiri. Niz onlemimizi alalim da. Doktora sormustum “biz hep oyle buyuduk, buyuttuk; bir sey olmaz” dedi.
Benim en yakin arkadasim Japon. Burda bir Turk ile evli. O da kizini hep yuzustu yatirmis ve Japonya’da da genelde bebekleri yuzustu yatiriyorlarmis sert zeminde.
Ama ulkemizde eskisen gorulen bebek olumlerine bakildiginda “Aşı olmama,sitma-verem gibi hastaliklar, yeterli besin alamama, besik ölümü (ABÖS) “ ün etkili oldugu goruluyor. “Irk” ile de alakali yani. Maalesef annem 3 tane bebegini kaybetmis dogurduktan sonra. ilk bebegi de 5 aylikken besikte ölmüs. Nedenini hic bilememisler.
Biz bir donem Almanya’da bulunduk. Orda da bebekler hep yuzustu yatiyor. Hatta o zaman konusmustuk birkac aile ile. Bu sekilde ölüm azken Amerika, Türkiye’de daha yuksek. Belki beslenme aliskanliklarimizla, genetik ozelliklerimizle de ilgili yani.
O yuzden onlem amacli surekli degil de, degistire degistire yatirmak en iyisi.
Biraz uzun anlattim ama etraflica yazayim istedim.