Ben sma aldim.Doktorum onerdi.Diger mamalarda seker oldugu icin bebek daha sonra anne sutunu reddedebiliyor dedi.Bu anne sutune cok yakinmis.Aldim koydum cantama.
Ilk gun gelmeyebiliyormus.Bana doktorum soyledi..Mama al diye..Bebek aç kaldiginda sarilik riski artiyormus.Hatta bir de silikon kasik al dedi.Biberonla verirsen gogsunu almaz dedi.
Bebeğin aç kalması sarılığa sebep olmaz, anne sütündeki bazı maddelwr sarılığı engeller. Yani mama bu anlamda anne sütüne bir alternatif olmayacaktır. Tabii ki süt gelmeyip bebek aç kaldığında mecburen mama ile doyurulmaya çalışılır ama bir iki denemeyle süt gelmiyor deyip mamaya geçerseniz bunun için de alt yapı hazırlarsaniz(çantaya mama koymak gibi) bebeğinize iyilik değil kötülük yapmış olursunuz. Naçizane uyarayim istedim. Bebek emmedikce süt gelmez süt gelmedikçe sarılığı artar ama ilk saatler biraz zorlayıp emmesi sağlanmalıdır çünkü bebeğin ağzı tarafından göğüs ucu uyarildikca süt gelir. Bebek emmezse gerekirse sağıp kaşıkla veya siringayla verilmesi denenmelidir biberon bir daha anne memesini denememesine sebebiyet verir.
O yüzden emzik, biberon, mama hastane çantasında bile bulundurulmamalidie ki bunun zihinsel bir hazırlığını bile yapmamak için. Ben eğitim aldığım ebeye süt sagma pompasını hastane çantasına koyayım mi olur ya Bebek emmezse filan diye sorduğumda bunu aklına bile getirme ve koyma, zaten lazım olunca her türlü bulursun hastanelerde de sağlıyorlar demişti. Kendimizi bütün sonlara hazırlamak aslında o kadar da iyi değil.
Bebeğin aç kalması sarılığa sebep olmaz, anne sütündeki bazı maddelwr sarılığı engeller. Yani mama bu anlamda anne sütüne bir alternatif olmayacaktır. Tabii ki süt gelmeyip bebek aç kaldığında mecburen mama ile doyurulmaya çalışılır ama bir iki denemeyle süt gelmiyor deyip mamaya geçerseniz bunun için de alt yapı hazırlarsaniz(çantaya mama koymak gibi) bebeğinize iyilik değil kötülük yapmış olursunuz. Naçizane uyarayim istedim. Bebek emmedikce süt gelmez süt gelmedikçe sarılığı artar ama ilk saatler biraz zorlayıp emmesi sağlanmalıdır çünkü bebeğin ağzı tarafından göğüs ucu uyarildikca süt gelir. Bebek emmezse gerekirse sağıp kaşıkla veya siringayla verilmesi denenmelidir biberon bir daha anne memesini denememesine sebebiyet verir.
O yüzden emzik, biberon, mama hastane çantasında bile bulundurulmamalidie ki bunun zihinsel bir hazırlığını bile yapmamak için. Ben eğitim aldığım ebeye süt sagma pompasını hastane çantasına koyayım mi olur ya Bebek emmezse filan diye sorduğumda bunu aklına bile getirme ve koyma, zaten lazım olunca her türlü bulursun hastanelerde de sağlıyorlar demişti. Kendimizi bütün sonlara hazırlamak aslında o kadar da iyi değil.
Birinci çocuğumdan tecrübeyle kesinlikle haklısınız. Önceki kısımlarda kastettigim tam olarak buydu. Zihni hazırlamaya gerek yok. Sıkışınca zaten hastanede de mama oluyor yakibda eczanede de. Ben tüm baskılara rağmen mama vermeyi reddedip emzirdim. Sütüm geç geldi belki ama yetti ogluma. Sarılığı da emerek atlattik. Ama 24 saat memedeydi çocuk öyle böyle bir emzirme inadiydi benimki.
Yalnız düzeltmek istediğim bir kısım var. Sarılık demek kandaki bilirubin miktarının artması demektir. Bu madde karaciğerde birikir ve artışı vücuttan atilamayisi sarılığa sebep olur. Vücuttan atmanın tek yolu da idrardir. Bebek idrar yaptıkça bilirubin miktarı düşer. Evet sütun gelmeyeceğini ya da bebeğin emmeyecegini aklımıza getirmeyelim ki ben sütün ilk başlarda tamamen psikolojik olduğunu düşünüyorum 27 ay emzirmis bir anne olarak. Ama bebek emmiyirsa beslemiyirsa aç kalıyorsa idrar yeterli değilse mama mecburiyetse yapacak bir şey kalmıyor.
Mama almak için acele etmeyin. Olur da süt olmazsa ki bu çok nadir bir durum. Hastanelerde zaten mama var. Siz de eve geçince alırsınız. Bunu tıbbi olarak yeterli sütü üretemeyen ve ilk çocuğunu meme+mama ile büyüten biri olarak söylüyorum. Mama tü kaka bir şey değil ama şu anda da düşüneceğiniz bir şey değil. Bol bol emzirme araştırın :)
Ben 2 hafta önce aldım, önceki emzirme dönemimden tecrübeyle şu anki bedenimden 2 beden büyük aldım, çünkü emzirme döneminde göğüs büyüyor. Sizin ilk gebeliğinizse en azından 1 beden büyük almanızı tavsiye ederim. Önceki doğumumdan sonra emzirme uzmanı odamı ziyaret ettiğinde "ilk 1 hafta asla sütyen kullanma, sonra ise bol sütyenler kullan, süt memeden çeşmeden akar gibi tek bir noktadan çıkmıyor, bol süt üretimi için bütün göğsün rahat olması lazım" demişti.
Çıtçıtlı badi 7-8 tane yenidoğan var,bi o kadar da 3-6 ay var.yeter inşallah yetmezse de takviye yaparız artık yeter ki sağlıkla gelsinlerBen en son 3 hafta önce kontrole gittim o zaman tam 29 haftalıktı.kilosu 1400 gr,boyu 41.8 cm çıkmıştı.bir sonraki kontrol haftaya bugün çok merak ediyorum tam 33 haftalık olacağız inşallah..sizler kaçıncı haftadasınız ?
Aynıydı seninkiyle benim. 29 haftalıkken 1400 gramdı. 32. Haftada 1700 1800 arası dedi. Bi hafta geriden geliyor göbek çevresi dedi. Proteine yüklenmeni isticem dedi. Bundan sonra bebeğin kilo alması lazımmış yoksa küçük doğarmış. Bir de yeniden kan testleri istedi. İçinde tam kan sayımı idrar hepatit b hepatit c gibi testler de var. Enfeksiyondan mı şüphelendi yoksa bu da rutin mi bilemedim.
Eşim de sürekli et yediriyor bana psikolojik olarak iştahımı kaybettim ne garip bi durum.