ayy al benden bir uzay mekiği daha. sığmıyorlar artık sütyenlerime
o zamannnn haydiiii ben yoğurt mayalamayı bilmiyorum.
benim elimden tutun.
bana yoğurt makinesi almayı değil, yoğurt yapmayı öğretin ahahhaha :) :) :)
ekşii ve sulu olamaması için püf noktalar verin bana :)
Ben bildiklerimi anlatayım hatta sütü dahanyeni kaynattım az önce

alışınca zevkli oluyor. Sütü aldığın yer çok önemli aslında, birkaç yerden aldım ama ilk aldığım yerdne çok memnunum sütü kıvamlı zaten kaymağından belli oluyor. Kimi 1 parmak eksilecek şekilde kaynatıyormuş güzel tutsun diye fakat ben onu sağlıklı bulmuyorum zaten mikroplar belli bir dereceden sonra ölüyorlar çok kaynatmak içindeki vitaminler açısından önerilmiyor zaten. Aslında en sağlıklısı çabucak soğukmak ama bu ev ortamında mümkün değil, pastörizenin mantığı bu aslında yüksek derecede çabuk kaynatıp çabuk soğutuyorlar böylece besin değerleri korunuyor ama oraya gelene kadar da yağı bilmem neyi alındığını düşünerek ben pek güvenemiyorum her neyse

Birçok çeşit kapta denedim toprak da dahil en güzel emaye tencerede ve çelik tencerede tuttu yoğurdum kap seçimi önemli. Kabın yüzeyi çok derin olmamalı yani yassı bir kapta mayalama mesela çabuk soğuyor.
Sütü kaynatacağın tencerenin dibini suyla çalkalarsan dibi çok tutmuyor.
Taşmaması için üstüne tahta kaşık koyabilirsin.
Kaynadıktan sonra kapatıyorum altını termometrem var ama parmakla da hızlı hızlı 7ye kadar sayıyorum elimi ısıracak kadar ılıksa mayalıyorum mayalık yoğurt ılık olmalı çok çok eklemeye gerek yok sonra sütle onu açıyorum krema gibi oluyor tencerenin içine koyup birkaç tur karıştırıp bırakıyorum ben fırın içinde mayalıyorum 60-70 dereceye açıp 3-5 dakika kadar ısıtıyorum fırını o şekilde 6-8 saat kadar mayalamaya bırakıyorum yazın 4-6 saat olabilir, kapağını açmadan sallamadan üstünü örtmeden vs.
Eğer süt çok sıcak olursa ekşi olur yoğurt hatta sulanır üstü
Eğer çok fazla mayalanırsa da 8saat üstü ekşimeye başlıyor.
Bir de püf nokta vereyim bu çok önemli

eğer oldu da yoğurdunuz tutmadı süt gibi kalmış. Tencereyi 1saat fırında 70 derecede mayalanmaya bırakıyorsunuz sonra kapağını açıp bir süre ortam ısısına dönmesini bekleyip dolaba kaldırıyorsunuz çok güzel bir şekilde tutuyor denmiş onaylanmıştır.
Biraz kimya dersi gibi oldu ama