2022 Kasım Anneleri Paylaşım alanı

Bebeğimin cinsiyeti

• Ankete Katılan
    277
Çok haklısın canım. Mecburuz yani bizi rapor almaya iten sistem zaten. Düşünsene 2 ay iznim vardı bebek zaten bir ayında kuvözdeydi bu reva mı yani. Daha erken doğarsa 2-3 ay sürelerde kuvözde kalma süresi oluyor. Kanunda bunun düzenlenmesi lazım. Neyse ben gelişimsel pediatriyi anlatayım canım zaten erken doğunca mecburen bu bölüme takip ettiriyorsun bebeği çünkü ekstradan yapılan bir sürü test ve tetkik oluyor. Üniversite hastanelerinde oluyor bölüm olarak. Özel hastanelerin de hepsinde olmasa da bazılarında oluyor. Rapor verme yaklaşımlarını bilemiyorum tabi devlette daha zor olabilir rapor almak. Biraz da ne kadar ileri prematürelik olması ile ilişkili. (olmasın inşallah) Ankara'da iki doktor tavsiye edebilirim Özlem Gülümser ve Hakan Balta. İkisi eskiden beraber çalışıyorlardı. Biz Özlem Hanımla takip yürüttük ama ikisi de başarılı. Zaten 1.5-2 yaşından sonra normal bölüm doktoruna gitmeye başladık çok şükür. Bu arada Hacettepe'nin de Gelişimsel Pediatri bölümü hakkında güzel şeyler duydum hep.

Bir şey daha sormak istiyorum bebek küvözdeykenki süre izinden düşüyor mu sonuçta bebeğimize bakamıyoruz o süreçte? Kesin düşüyordur ya bi ihtimal soruyorum
Maalesef canım henüz böyle bir düzenleme yok Hatta erken doğum yapanların izin haklarının aktarılmasına ilişkin madde bile 2016 yılında düzenlenmiş yanlış hatırlamıyorsam. Ben en azından bu hakka sahip oldum kıl payıyla. Buna şükretmiştim o zaman hatırlıyorum.

Erken Doğum Halinde Analık İzni

Kadın memurların doğum öncesi 8 hafta (Çoğul gebeliklerde 10 hafta) doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 haftalık aylıklı doğum izinleri bulunuyor. Bu izinlerden doğum öncesi iznin beş haftaya kadarı tabip raporuyla doğum öncesine eklenebiliyor.

Bunlar olağan haller, peki doğum beklenen takvime uygun gerçekleşmezse ne olacak? Hemen cevap verelim. Beklenen doğum tarihinden önce doğum yapan memurun, doğum yapmadan önce kullanamadığı doğum öncesi analık izni süresinin, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmesi gerekiyor.

Sekiz Haftalık Doğum Öncesi İzni Kullanırken Erken Doğum Olursa

Beklenen doğum tarihinden önce sekiz hafta süreli analık iznine (çoğul gebeliklerde on hafta süreli analık iznine) ayrılan ve bu süre içinde erken doğum yapan memurun, erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izni süresinin de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmesi gerekiyor.

Sekiz Haftalık Doğum Öncesi İznin Sonraya Ertelenen Beş Haftası İçinde Erken Doğum Olursa

Doğum öncesi aylıklı doğum izninin son üç haftasına kadar doktor raporuyla çalışmaya devam edilebileceğini belirtmiştik. Beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar Kurumunda fiilen çalışan kadın memurun, son üç haftalık doğum öncesi analık izni süresi içinde erken doğum yapması halinde doğum öncesinde kullanamadığı analık izni süresinin, kurumunda fiilen çalışarak geçirdiği süreler ile birlikte, doğum sonrası analık izni süresine eklenmesi mümkün bulunuyor.

Sekiz Haftalık Doğum Öncesi İzni Üç Hafta Olarak Kullanırken Erken Doğum Olursa

Beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde doğum öncesi analık iznine (çoğul gebeliklerde on haftalık analık iznine) ayrılmayarak, sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğuna dair tabip raporu almak suretiyle kurumunda fiilen çalışmaya devam eden kadın memurun, bu süre içinde erken doğum yapması halinde, erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izni süresi ile birlikte kurumunda fiilen çalışarak geçirdiği sürelerin doğum sonrası analık izni süresine dahil edilmesi gerekiyor.

Sekiz Haftalık Doğum Öncesi İzinden de Önce Erken Doğum Olursa

Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten (tekil gebeliklerde 32 nci haftadan-çoğul gebeliklerde ise 30 uncu haftadan) önce gerçekleşen doğumlarda, erken doğum sebebiyle kullanılamayan sekiz haftalık doğum öncesi analık izni süresi ile birlikte doğum tarihinden doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihe kadarki sürenin de doğum sonrası analık izni süresine eklenmesi gerekiyor.

Örneğin tekil gebe olan memurun 29 uncu haftada doğum yapması halinde doğum öncesi analık izninin başlaması gereken 32 nci haftaya kadarki üç haftalık süre, erken doğum sebebiyle kullanılamayan sekiz haftalık doğum öncesi analık izni süresi ile birlikte doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir. Bu durumda memurun doğum sonrasında kullanacağı analık izni süresi 19 haftaya yükselmiş olacaktır.

Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce doğum yapan ve 657 sayılı Kanunun 6663 sayılı Kanunla değiştirilen 104 üncü maddesinin (A) fıkrasının yürürlüğe girdiği 10.02.2016 tarihinde analık iznini kullanmakta olan memurun doğum sonrası analık izni süresine, doğum tarihi ile doğum öncesi analık izninin başladığı tarih arasındaki sürenin eklenmesi de mümkün bulunuyor.

Analık İzni Bakımından

İş Kanunu’nun “Analık halinde çalışma ve süt izni” başlıklı 74 maddesine göre; “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir”. Ayrıca aynı maddede, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isteği ile doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışmasının mümkün olduğu ve bu durumda, kadın işçinin çalıştığı sürelerin doğum sonrası sürelere ekleneceği belirtilmiştir. Bu durumda kadın işçi, doktorun onayı ve kendi isteğiyle hamileliğinin 37. haftasına kadar çalışabilecek, doğumdan önce çalıştığı 5 haftayı doğum sonrası izin olarak kullanabilecektir.

Her şeyin normal seyrinde ilerlediğinde bir gebelikte durum yukarıdaki şekilde olmakla birlikte; asıl sorun, gebeliğinin beklenmeyen bir şekilde erken doğumla sonuçlanması durumunda ne olacağıdır. İş Kanunu’na 2011 yılında yapılan eklemeyle erken doğum yapan annelerin doğum iznine ilişkin sorunları çözülmeye çalışılmıştır. Zira İş Kanunu’na yapılan bu ekleme ile doğumdan önce kullanılamayan izinlerin doğum sonrasında kullanılabileceği düzenlenmiştir. 2011 yılında İş Kanunu’nun 74. maddesine eklenen cümle şu şekildedir:” Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır” yapılan bu düzenleme ile erken doğum yapan annelerin analık iznine ilişkin yaşadıkları mağduriyet giderilmek istenmiştir. Bu durumda örneğin, 32. haftadan sonra çalışabilir raporu olmasına rağmen, 33. haftada doğum yapan anne, doğumdan önce kullanamadığı 7 haftalık analık iznini doğumdan sonraki 8 hafta ile birleştirerek 15 hafta olarak kullanabilecektir.

Erken doğum yapan annelerin annelik izinlerine ilişkin mağduriyetlerini gidermeye yönelik bu düzenleme yerinde olmakla birlikte doğum izni sürelerinin doğum tarihi ile birlikte başlaması kuvöz yolu bekleyen annelerin bebeğinin yoğun bakımda kalma süreleri uzadıkça amacına ulaşamamaktadır. Örneğin, hamileliğinin 34. haftasında doğum yapan annenin bebeğinin 90 gün yoğun bakımda kalması halinde, bebeği taburcu olduktan sonra geriye çok kısa analık izni kalmış olacaktır. Prematüre annelerini memnun edecek düzenleme analık izni başlangıcının doğum tarihi değil bebeğin yoğun bakımdan çıkış tarihi olmasıdır. Ancak İş Kanunu başlangıç olarak doğum tarihini esas almaktadır.

657 sayılı kanuna tabi olarak çalışan devlet memuru anneler bakımından aynı esas kabul edilmiş ve kanunun 104. maddesinde, “Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.” ifadesine yer verilmiştir. İş Kanunundan farklı olarak, devlet memuru annelerin erken doğum yapması halinde doğum öncesi kullanılamayan sürelere ilişkin maddeye 2016 yılında yapılan eklemeyledoğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda, doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki sürenin doğum sonrası analık iznine ilave edileceği düzenlenmiştir. Bu durumda 30. haftada doğum yapan bir memur annenin doğum sonrası analık izni; doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 hafta olacak şekilde toplam 16 haftaya ek olarak analık izninin başlaması gereken tarih olan 32. haftaya kadar olan 2 haftanın da eklenmesiyle 18 hafta olacaktır.

ohh iyisen sorun yok kuzum
guzel telaslar
Gecmis olsun dedene , insallah hersey yolundadir

Iyim bende canim ayni devam

ohh iyisen sorun yok kuzum
guzel telaslar
Gecmis olsun dedene , insallah hersey yolundadir

Iyim bende canim ayni devam
Küçük bir operasyon kuzum 3 gün sürüyor giriş kaydı ameliyat kontrol günü
Birde sıcak ya hava telefon felan elime alasım gelmiyor .Yemek konusunda da coştum sonum hiç iyi değil ağırlık yapıyor uykum geliyor .

Hep iyi ol olalım

Geçmiş olsun tatlım

Canım bilgiler için çok teşekkür ederim
Sana zahmet bunları nerden aldın?
Bi link atar mısın?

benim doktor sen kilo alınca çocukta kilo alıyor demek değil o yüzden gereksiz beslenme diyor ama bu çocuk içimizde sonuçta tartılınca fark çıkması gerekmiyor mu
Sonucta bu gariplerde bizden besleniyor :) Kilodan ziyade vitamin-mineral dengemiz dogru olsun, bebislere ve bize yetsin yeter katiliyorum. Ama 3. kasik yemegin zulum olmasi da anormal. Umarim sicaklardandir.

Ilk gebeligimde olmuştu canim karnimin üstü acayip aciyordu artik acile bile gittim bir problem yoktu. Belimede tekme atılmış gibi bir agri oturuyor uykumdan uyandiriyordu tam 25.30hafta arasi sanirim rahim ve bebek büyüdüğü için diger organ vs baski yapiyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…