- 21 Haziran 2021
- 787
- 1.289
- 63
- 39
2. Gelelim vajinal muayene, ultrasonun zararları vb konulara."Doktorum çok iyi, vajinal ultrason yapacak biri asla değil"i burada mı okudum başka yerde mi bilmiyorum. Çok gülmüştüm ama.
Ek olarak hamileyken sevişmeyi de ayıp görmeyi bırakmalıyız ya.
Tabiki öyle canım başkalarının tecrübeleri tavsiyeleri çok önemli bizim için. Foruma da o yüzden girdim. Ben çok faydasını gördüm. Ama bazı okuduğum şeylerde de sinirim bozuluyor artık. Bi de dediğin tipler var cidden. Doktor çok meraklıymış gibi açmak istemeyenMerhaba sizinle birebir aynı fikirdeyim tabiki çok iyi araştıran yönlendirici konuşan gercek tecrübelerini anlatıp bize yön gösteren çok değerli arkadaşlarımız var sağolsunlar sonuçta burası bana göre tecrübe paylaşım platformu
benim de en çom dikkatimi çeken ben vajinal muayene yaptırmam karşıyım ha bunu düşük korkusu nedeniyle yaptırmayana yüzde yüz saygım var ama bu bir iffet namus meselesi değil orası da normal bir organımız doktorlar için elimiz kaşımız burnumuz gibi artık biraz modernleşmek tıbba güvenmek kadınlığımızla gurur duyma zamanı iffetle bir alakası yok sırf dr görmesin die sezeryan yaptıran var olacak sey değil burada bunu iyi niyetle yazanlar var ama bu konuda farklı düşünen öğretilen arkadaslara bunun normal olduğunu söylemeliyiz bu sağlık
kızlarrr, ıyı dusunelım ıyı olsun ya..tatlım sen iyi niyetli düşünüyorsun seninle farkımız down sendromu bu hastalıkların içinde en masum ve tatlı olanı
ikili tarama artık çok yetersiz bir test bunu doktorların hepsi söylüyor modern tıpa göre geride kaldı ama devlet hastanelerinin durumu malum bu onlar için fazla bile
nerede o eski devlet doktorları
bunun bir de yaşaması imkansız olan sendromları var arkadasta çıkmıstı 3 kromozom bozukluğu ne olduğunu bile anlayamadık bunlar ikili taramada çıkmıyor kızcağız perişan oldu bir dolu çok ciddi kromozom hastalıkları var
( Allah hiçbirimizin başına vermesin
Bilgilendirmenizi okurken bir çok konu daha çok aklımda yerine oturdu daha rahat anladım kendi adıma çok teşekkür ederimBu konularda benim de söyleyeceklerim var:
1. Bebeğin sağlıklı olup olmadığına dair hangi test yapılmalı, ya da yapılmalı mı? Bir kere bebekte var olabilecek herhangi bir farklılık incelenmeli ki nasıl bir yaşama can verdiğimizi bilelim, ona göre doğup birkaç hafta yaşayıp ölmesine mi, hayatı boyunca bize muhtaç olmasına mı, yoksa doğmamasına mı kara vereceğiz değerlendirebilelim. Doğacaksa eğer onun için doğumda en doğru hastaneyi, en doğru doktoru, sonrasında da yapmamız gerekenleri tesbit edelim.
İkili test bir tanı testi değildir, güvenilirliği yüksek olmakla beraber sadece olasılık verir, net bir sonuç vermez. Oradaki sonuç der ki, seninle aynı yaşta, aynı hormon değerlerine ve bebeğinde aynı ultrason ölçülerine sahip misal 170 kişiden birinin bebeği trizomi 18 ile doğar gibi. Bu 170'te 1 ihtimaldir. Yani 170'te 169 normal doğacak. Hani hep duyarız ya doktor demiş down sendromlu, çocuk doğmuş sağlıklı. Doktor der ki böyle bir olasılık var, kesin emin olmak için amniyosentez yapalım, yaptırmazsın ve o şanssız 1 kişi değil de diğer 169 kişiden birisindir sağlıklı doğar. Burada şöyle bir durum var, 200'de 1 olasılıktan daha yüksek olanları amniyosenteze yönlendirirler, çünkü amniyosentezde yaklaşık 200'de 1 düşük olma ihtimali vardır (bu da eski bir bilgi, şu anki tekniklerle bu ihtimal çok daha az). Yani herkese amniyosentez yapılması mantıksız olur, hem 1000'de 1 ihtimal manidar bir değer değildir, gerek yok, hem de masraflı bir işlemdir.
Yani her ne kadar ikili test arkaik bir yöntem olsa da herkese ilk onun yapılıp gerekli görünenlere amniyosentez yapılması en mantıklısıdır.
NİPT ise anne kanından bebek kromozomlarını ayrıştırıp oradan genetik tarama yapar. Güvenilirliği yüksek olmakla beraber çok masraflıdır, anne babada akrabalarda kromozom anomalileri, anne ileri yaş gibi yüksek risk faktörleri olmadıkça gerek görmezler. Tabi anne kanına karışan bebek DNA'sı miktar ve nitelik açısından yeterli olmayabileceği için amniyosentez kadar güvenilir sonuç vermez, o yüzden ikili üçlü testler gibi tarama testi olarak değerlendirilir, burada herhangi bir anomali tesbit edilse bile tanı için amniyosentez yapılır.
Bunları genetik mezunu bir anne adayı olarak yazdım.
Ben bu konuyu yazdıktan sonra sizin yazdığınızı gördüm. Gerçekten doktorların bize her yaptığı kötülük bazılarına göre. Ultrason, ilaçlar, amniyosentez.. Doktorların hepsi bize ve bebeklerimize düşman2. Gelelim vajinal muayene, ultrasonun zararları vb konulara.
Ultrason duyamayacağımız kadar yüksek frekanslı ses dalgalarının dokulara gönderilmesi ve dokunun yoğunluğuna göre yansıyan dalgaların değerlendirilir görüntüye dönüşmesi ile çalışır. Yaşam içinde zaten sürekli duyma aralığımızın dışında birsürü ses dalgasının içinden geçeriz, ya da onlar bizim içimizden geçer.Vajinadan yapılmasının tek sebebi probu rahime daha yakın bir yerde konumlayıp daha net görüntü elde etmektir, onun dışında bir farkı yoktur. Düşüğe sebep olma ihtimali karından ultrason ile aynıdır, yani 0.
Bir de benim anlamadığım etrafımda kimi insanlar fazla ultrasona da girmek istemiyorlar aman bebeğe zarar verir diye, ama konu ayrıntılı ultrasona gelince 15 - 20 dakika çok az, en az bir saat incelesin doktor diyorlar. Onlar işin ehli, ne kadar sürede, nasıl yapılması gerekiyorsa onu yaparlar zaten.
3. Hamilelikte ilaç kullanımı ve buna benzer şekilde aşı konusu.Geçen hafta korkunç bir boğaz enfeksiyonu geçirdim. Hem hap hem iğne antibiyotik kullanmam gerekti. Ateşim 39'u geçti kaç defa.
Düzenli havuza giriyorum diye idrar yolu sandı herkes. Yok değil, tertemiz. Havuza giriyor olmam zaten ofsayt elalem için.
Bana da devamlı antibiyotik kullanma dedi çevremdekiler. E doktor verdi, kadın doğumcuma sordum, gebelikte kullanmamayı tercih ederiz ama kullanmak zorundasın dediler paşa paşa aldım ilaçlarımı. Vitaminlerle beraber 14 hap aldığım günler oldu. Doktordan iyi mi bilcen diye kaç kişiyi tersledim Allah biliyor.
Ben de gerekirse amniyosentezciyim açıkçası. Çok geçmiş olsun size de.
Sizin ilk doğum mu bilmiyorum ama bende şey de var şu an, ilkinden uzun süre geçtiği için ikinciyi normal deneyebilirmişim sezaryene gerek yokmuş. Ne benim böyle bir talebim var, ne doktorun böyle bir önerisi var ama komşum normal doğurmam konusunda çok ısrarcı
Ne demek, bilgilendirme olarak düşünmedim ama öyle olmuş sanırım öğretmen edasıyla. Şimdi öğretmenlik yapıyorum da sanırım bir tür mesleki deformasyon.Bilgilendirmenizi okurken bir çok konu daha çok aklımda yerine oturdu daha rahat anladım kendi adıma çok teşekkür ederim
Çok geçmiş olsun öncelikle. Annem de bana hamileyken toxoplazma geçirip antibiyotik kullanmış ama 4 kiloya yakın doğmuşum hala da çok sağlıklıyım çok şükür. Hastalığın bebeğe zararı ilaçtan daha çoksa tabiki ilaç kullanmak lazım napalımbenim ilk doğumum olacak nasipse. Henüz etrafa haber vermedik. Söyleyince kesin doğum şeklime karar verirler siz komşu ablamızı dinleyin onlar en büyük tıp otoritesi. Normal diyorsa normal
regennıs, d vıtamını, demir, levotrın ve kan sulandırı ıgne kullanıyorum, ılac ve vıtamınlerım bunlarkızlar merhabalar 12. hafta itibariyle kullandığınız ilaçlar neler söyleyebilir misiniz?
Merhaba Decavit ve Coraspin kullanıyorum sadece.kızlar merhabalar 12. hafta itibariyle kullandığınız ilaçlar neler söyleyebilir misiniz?
Çok doğru şeylere parmak basmissiniz ve aydinlatmissiniz teşekkür ederim bende sizin gbi düşünüyorum bende biyoloji mezunuyum sizde daha ayrıntılarını kadar biliyorsun benimde kendi doktorum bu arada erkek 10.haftaydim hala alttan ultrasonla bakıyor ben her seferinde çekinsem de çok saol sun bebeği daha ayrintilariyla görmek için alttan baktığıni ve 12. Haftada filn ense kalınlığını filn olctulten sonra artık karından bakacağını dile getrdi bende doktoruma çok güveniyorm o yüzden doktorumla hareket ediyorm2. Gelelim vajinal muayene, ultrasonun zararları vb konulara.
Ultrason duyamayacağımız kadar yüksek frekanslı ses dalgalarının dokulara gönderilmesi ve dokunun yoğunluğuna göre yansıyan dalgaların değerlendirilir görüntüye dönüşmesi ile çalışır. Yaşam içinde zaten sürekli duyma aralığımızın dışında birsürü ses dalgasının içinden geçeriz, ya da onlar bizim içimizden geçer.Vajinadan yapılmasının tek sebebi probu rahime daha yakın bir yerde konumlayıp daha net görüntü elde etmektir, onun dışında bir farkı yoktur. Düşüğe sebep olma ihtimali karından ultrason ile aynıdır, yani 0.
Bir de benim anlamadığım etrafımda kimi insanlar fazla ultrasona da girmek istemiyorlar aman bebeğe zarar verir diye, ama konu ayrıntılı ultrasona gelince 15 - 20 dakika çok az, en az bir saat incelesin doktor diyorlar. Onlar işin ehli, ne kadar sürede, nasıl yapılması gerekiyorsa onu yaparlar zaten.
Merhaba folik asit(vinalac) ve d vitamini kullanıyorum sadecekızlar merhabalar 12. hafta itibariyle kullandığınız ilaçlar neler söyleyebilir misiniz?
Merhaba. 13. haftadan itibaren gynoferrosanol (demir+folik asit+b12) ve devit-3 kullanıyorum.kızlar merhabalar 12. hafta itibariyle kullandığınız ilaçlar neler söyleyebilir misiniz?
kızlar merhabalar 12. hafta itibariyle kullandığınız ilaçlar neler söyleyebilir misiniz?
demir ilacı olarak hangi marka kullanıyorsunuzregennıs, d vıtamını, demir, levotrın ve kan sulandırı ıgne kullanıyorum, ılac ve vıtamınlerım bunlar
Şu an ben tam olarak o durumdayım galiba tam kendimi topladim tekrardan lekelenme başladı. Şu an dediğiniz gibi yürümekten Bile korkuyorum. Benim doktorum da sorun yok panik yapma dedi senin gibi hastalara çoğu zaman kısıtlama bile vermiyorum dedi ama sonuç olarak her seferinde kan görünce moralim bozuluyor doktora 2 hafta gitmezsem içim içimi yemeye başlıyor. Benim ilk gebeliğim 22 yaşındayım 2 yıllık evliyim ve 2 yıl boyunca vajinismus yüzünden bebek sahibi olamadim. Cok şükür yendim geçti o günlerde. Yani uzun suredir beklediğimiz bir gebelikti . İnşallah herkes kucağına sağlıkla alır bebeğiniEtrafımda 9ay boyunca yaşayan da var sağlıkla bebeklerini aldılar kucaklarına , doktorum kesin düşük olacak diye birşey yok dedi . ben cok korkuyordum sürekli yat yat yerimden pek kalkmadım ama çok bunaldım sıkıldım , doktor bana sürekli yatak döşek yatmana gerek yok dikkat et yeterli dedi sizin durum nasıl bilemem ama endişe etmeyin. sadece biz değiliz. bebekler sağlıklı gelişimini devam ettiriyorsa kesenin durumu iyi suyu yeterliyse içimizi ferah tutalım. ben kendimi artık daha iyi hissediyorumİlk başlarda kendimi sıkmaktan yürüyemiyordum bile sanki ben yürüsem bebeğe bişey olacak tuvalete bile zor gidiyordum ama alıştım bu duruma sanırım . inşallah kanamamız tamamen biter herkes sağlıkla kucağına alsın evladını . sizin ilk gebelik mi?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?