Zor şeyler yaşamışsınız, öncelikle çok geçmiş olsun.Şu an nasıl durum 4 Haziranda doğum yaptım bebeğim bir kere doğru düzgün emmedi. Meme ağzına değdi mi başlıyor evde kıyamet. Spinal anesteziden kaynaklı omurilik sıvım azaldı ve yoğun boyun tutulmaları baş ağrılarım oldu. Bebeğimi emziremedim ağrılarımdan biberon kullandım. Daha sonra iyileştiğimde ise bebeğim memeyi hiç istemiyordu kendime çok kızdım sarılık tehlikemiz yüzünden yeter ki aç durmasın hastaneye yatmasın dedim biberon verdim almıyor memeyi diye. Depresyona girmek üzereydim ki silikon uçla en azından bebeğim emmeye başladı. Ya da ben öyle zannetmiştim çünkü doğum kilosunu 15. Günde geçen bebeğimin bir hafta sonra doğum kilosunun altına tekrar düştüğünü ve sarılığının arttığını öğrendim. Üç gece yoğun bakıma alındı ve tabi ki yine biberona başladı. Şimdi yine memeyi istemiyor. Ne yapacağımı bilmiyorum memeyi almadıkça sütümü içse bile kızımla bir bağım olmayacak diye beni istemiyor diye korkuyorum.
Ne güzel yazmışsınız maşallah. Teşekkür ederiz bu hatırlatmalar ve değerli bilgiler içinKızlaaar, gündüz gece durmayan, sürekli meme isteyen ama bir türlü huzurlu olmayan bebekler için pratik birkaç bilgi vermek istiyorum. Kendim de uyguladığım şeyler. Daha önce de birkaç yoruma yazmıştım. Uygularsanız inşaallah işe yarar, faydalanan birileri çıkar.
1) Gece gündüz ayrımını öğretmek: Bebeğinize gecenin gece olduğunu, gündüzün gündüz olduğunu farkettirmeniz gerekiyor ki, geceleri gündüzlerden daha derin uzun uykular uyuyabilsin, gündüz de sürekli gece gibi olmasını istemesin, biraz uyanık sakin vakit geçirebilsin. Bunu nasıl yapacağız? Gece saat 8den sonra yatacağı yerin karanlık ve sessiz bir ortam olmasına dikkat edeceğiz. Bebeği akşam uykusuna yatırırken salonda, oturma odasında vs sürekli değişik yerlerde değil, hep aynı yerde yatağında yatıracağız. Beyaz gürültü ve kundak ile anne karnındaki ortamı sağlamaya çalışabiliriz. Gündüz ise normal aydınlık ve günlük ses ortamı ile gündüz olduğunu farkedecektir bebeğimiz.
2) Gündüz fazla uyaranlardan uzak tutmak: Yani yüksek sesli ve karışık müzikler, ve tabii ki her türlü ekran, kayan görüntülerden, florasan gibi çok ışıklı ortamlardan uzak tutmamız gerekiyor. Oyuncakların seslerine dikkat edin, çok yüksek sesli oyuncaklardan uzak durun. Zaten şu aşamada henüz oyuncak oynayacak bir dönemde değiller. Hatta şunu bile söyleyebilirim ki, yoldan geçen arabalara baktırmak bile yenidoğan bebekler için fazla uyaran sayılabiliyor. Gündüz fazla uyarana maruz kalan bebeklerin gece uykuya geçişte aşırı zorlanmaları ve sakinleşmede sıkıntıları oluyor.
3) Kucakta ya da Sling/Kanguruda gezdirmek: Bebeğimiz artık büyüyor, evde sadece tek bir odada emzir/gaz çıkar/uyut/bezini aç döngüsünden kurtulmamız gerekiyor. En basitinden evin içinde odalar arasında gezinti yapabiliriz. Günlük ev işlerimizi yaparken Sling/Kanguruda taşımak hem bize, hem bebeğe de kolaylık olur. Bebek bizimle ten temasını kesmeden koynumuzda gezinebilir, uyuyabilir, hatta gaz çıkartması için bile çok iyi bir pozisyondur. Biz de ellerimiz serbest bir şekilde yemek yiyebiliriz, ya da bir yemek ısıtmak, süpürge açmak gibi şeyler bile yapabiliriz. Dışarı çıkarken de sling/kanguru büyük rahatlık olur. Ama çok büyümeden yönünü dışarı bakar şekilde bağlamamalıyız, o şekilde dışarıya çok bakabilecek açısının olması da bebek için fazla uyaran almasına sebebiyet verir ve gece yine huzursuzluk yapar.
4) Çeşitli hareketler: Gazı olsun, olmasın bebeğe spor hareketleri yaptırabiliriz. Mesela gün içinde her bez açışımızda bisiklet çevirme hareketi, kollarını aç/kapa hareketleri, bir çekicim var oyunu, karnına bacaklarına sırtına masajlar gibi yaparsak akşam uykularına geçişi rahatlatır. Bizim de bebekle bu hareketleri yaparken vücudunun çeşitli yerlerine dokunmamız, onunla konuşmamız beyin gelişimine de çok katkı sağlayacaktır. Doktorumuz emzirmek, uyutmak dışında bebeğimizle normal insan gibi bol bol konuşmamız gerektiğini söyledi.
5) Emziren anneler için beslenme: Çocuk doktorumuz bebek doğduğunda bana alerjinin önüne geçebilmek adına bebek 1 yaşına girene kadar süt içmemi yasakladı. Eğer ilerde yine de alerji sorunumuz olursa diğer bütün süt ürünlerini de yasaklayabileceğini söyledi. Alerji denek huzursuz bebek demek. Önemli bir mevzu, önüne geçmeye çalışalım. Yukarda ipekböceği arkadaş doktorunun kendisine verdiği beslenme listesini paylaşmış, çok detaylı bir liste, ona da dikkat etsek ne güzel olur.
6) Her gün yıkamak: Yaz aylarında bebeğin doğmasının en büyük avantajı her gün korkmadan rahatça banyo yaptırabiliyor oluşumuz. Banyo yapan bebek yorulur, rahatlar, güzel uyur. Akşama doğru banyosunu yaptırırsak gecenin daha güzel geçmesine yardımcı olabilir.
7) Manevi olarak: Biliyorsunuz henüz hepimiz lohusa dönemindeyiz, yani Kur’an’dan dualar okuyamıyoruz. Ama ben mesela sabah uyandığımda bir abdest alıp güne başlarsam çok tazelenmiş hissediyorum kendimi. Bebeğimizi emzirirken/mama verirken de her zaman besmele ile vermeye çalışalım. Bebek bakımında hep olumsuz ve zor yönlerini dile getirmemeye çalışalım. Bu bebeğe sahip olurken hepimiz hamilelik döneminde, ya da öncesinde, ya da doğumda çeşitli sıkıntılar geçirdik, bu bebek öyle kolayca elimize verilmedi. Rabbim verdiği bu nimetinin şükrünü eda edebilmeyi hepimize nasip etsin. Bebeğimizle geçirdiğimiz her günümüz için bin şükür olsun
Sizi o kadar iyi anlıyorum ki. Benim bebeğim de bir gece uzun süre uyuyakaldı, taburcuyduk evi yerleştireyim telaşıyla ben zaten acemiyim annemler de bir şey demedi 4 saat beslenmedi farkedince aşırı panik oldum ve biberonla vermek zorunda kaldık ne kaşık ne mama kabul etmeyecek kadar uykuluydı. Sonra kaşığı beceremedim bebeğim çok heyecanlı içiyor hep hava yutuyor veya boğazına kaçıyordu. Şu an günün büyük çoğunluğu memeyle kavga şeklinde. Mama veriyoruz mecbur krize giriyor adeta ama olabildiğinde az vermek için savaş veriyorum emip sütümğ arttırsın diye. Bu şekilde de kilo artışı şaibeli oluyor. Fark ettim ki anne sütünün besleyiciliği kadar “aradaki bağ” olayını takıyorum. Sanki emzirmezsem herhangi biri olacakmışım gibi. Halbuki öyle değil. Amniyon sıvısının bile sizin kokunuzda olduğunu biliyor muydunuz? Kokunuzu ordan tanıyor ve huzur buluyor.Şu an nasıl durum 4 Haziranda doğum yaptım bebeğim bir kere doğru düzgün emmedi. Meme ağzına değdi mi başlıyor evde kıyamet. Spinal anesteziden kaynaklı omurilik sıvım azaldı ve yoğun boyun tutulmaları baş ağrılarım oldu. Bebeğimi emziremedim ağrılarımdan biberon kullandım. Daha sonra iyileştiğimde ise bebeğim memeyi hiç istemiyordu kendime çok kızdım sarılık tehlikemiz yüzünden yeter ki aç durmasın hastaneye yatmasın dedim biberon verdim almıyor memeyi diye. Depresyona girmek üzereydim ki silikon uçla en azından bebeğim emmeye başladı. Ya da ben öyle zannetmiştim çünkü doğum kilosunu 15. Günde geçen bebeğimin bir hafta sonra doğum kilosunun altına tekrar düştüğünü ve sarılığının arttığını öğrendim. Üç gece yoğun bakıma alındı ve tabi ki yine biberona başladı. Şimdi yine memeyi istemiyor. Ne yapacağımı bilmiyorum memeyi almadıkça sütümü içse bile kızımla bir bağım olmayacak diye beni istemiyor diye korkuyorum.
Gayet yeterli sıkmayın canınızı. Sütün sindirimi kolay olduğu için çabuk acıkıyorlar. Bazende aç olmadığı halde memede kalmak kokunuzu almak istiyorlar. Siz çişli bez sayısına ve kilo takibine bakın önemli olan onlar. Doyup doymadıpı ordan belli oluyor11 günlüğüm banada yeterli geliyor ama sürekli mama verme derdindeler. Bende gece uyusun diye sadece gece veriyorum. Ama şuan gündüz de vermemi söylediler benimde canım sıkıldı dedim napıyosanız yapın. Bıktım artık bazen iyi oluyor yanımızda birilerinin olması yemek yapmıyorum bırakıp uyuyabiliyorum ama bazen de hiç istemiyorum.
Emzikle beraber yenidoğan set şeklinde hediye gelmişti serisi falan var mı bilmiyorumBirisi mamajoo biberon kullanıyordu sıkıntı yaşamamıştı bana bi fotoğrafını ekleyebilir mi benimkiyle aynı mı merak ettim veriyorum geceleri ama içim rahat etmiyor
Bu gece için özel olan sanırım benimki bunun normali ama çok büyük bi farkları yok sanırım direkt dik tutunca akıyor mu sizinki de brn öyle olunca iyi değil sanıyorum ama yorumlarda hep 45 derecelik açıda akıtmıyor bebek emiyor yazıyor.Emzikle beraber yenidoğan set şeklinde hediye gelmişti serisi falan var mı bilmiyorum
Ben de bu kundağı kullanıyorum elleriyle kendini uyandıramıyor zıbın üstüne giydiriyorum terletmedi. Müslinle yarım kundak yaptığında kollarını mutlaka çıkarıyor ilays beauty Yenidoğan Kundak (kundağın amacı dar olmasıdır) - Fiyatı, YorumlarıYok kundak istemiyor bebeğim. Ana kucağında da içerde yatırınca durmuyordu. Sanırım püf nokta dışarda olması. Serinliği ve dışarının gürültüsünü çok seviyor . Hafif hafif essin yüzüne vursun istiyor . Öyle olunca epey uzuyor uykuları . İçerde hiçbir şekilde uyutamıyorum. Dışarıyı keşfetmeden önce 9-10 saat uyuyamadığımı biliyorum
Lansinoh da bu da aynı dik tutunca damla damla akıyor ama eğince asla akmıyorBu gece için özel olan sanırım benimki bunun normali ama çok büyük bi farkları yok sanırım direkt dik tutunca akıyor mu sizinki de brn öyle olunca iyi değil sanıyorum ama yorumlarda hep 45 derecelik açıda akıtmıyor bebek emiyor yazıyor.
Hemen hemen aynı durumdayız. Olsun, canları sağ olsun da biz sağar yediririzMerjaba lansinoh da herkes o sıkıntıyı yaşadı sanırım. Brn de şuan aventten devam ediyorum ama comotomo sipariş ettim sizde bakabilirsiniz gaz yapmıyormuş .
Bende bir gelişme yok meme konusunda. Çıplak memeyi asla almıyor yanaşıyor ama alamıyor. Silikon meme ucu ile yandan şırıngayla süt damlattığımda alıyor ama çok uzun sürmüyor. Benim pek umudum kalmadı açıkçası , sonradan keşke daha çok deneseydim dememek için denemeye devam ediyorum. Ama ısrar etmiyorum istemiyorsa direkt kapatıyorım . Pek umudum yok benden yana z sağarak besleyeceğimi düşünüyorum
Hastanede arkadaş olduğum bir ebe hemşire var. Doğumumda da bulundu. O kendisi de bunu içmiş. Önce o tavsiye etti, sonra aynısını emzirme danışmanı önerdi. Ben de hemen verim aldım. İnşallah sende de faydalı olurHeemmeeeen anne içeceğine bakıyorum canım, çok teşekkür ederim
Yok hayır, ilk defa duyuyorum bunları. Var mı bir yöntemi?Yürüyüp yaylanarak ve pilates topunda emzirmeyi denediniz mi?
Aaa benim haberim yok ondan.Hemşire sürekli mesaj atıyor ilgili biri sağolsun. Aşı takvimi değişti 2. Ayda karma aşılarla birlikte vurulacaklar hepatiti.
Biberon iyi diyorlar aslında memeye dönmesinden ziyade gaz problemini azaltır diyorlar . Madem artık biberonla besliyorum bari en iyisini alayım dedimHemen hemen aynı durumdayız. Olsun, canları sağ olsun da biz sağar yediririzBugün sağlık ocağına kilo ölçümüne götürdüm. Emzirmeyi çok önemseyen bir doktora denk geldim. İlla gelin beraber deneyelim dedi. Kabul etmedim. Çünkü biliyorum ki emmediği gibi ortalığı ayağa kaldıracak ve sonrasında en az bir gün boyunca yemesi ve uyku düzeni bozulacak. Biberonla mis gibi beslenen çocuğun huzurunu kaçırmak istemedim açıkçası. Epey tecrübeli bir ebe vardı sağlık ocağında. Patron o, bırakalım o kendi karar versin ne zaman emeceğine dedi. Oh be dedim, halden anlayan birileri varmış...
Biberon tavsiyenizi not ettim. Bir de ondan alalım. Her yolu denedik, hiçbir şeyi ihmal etmedik diyebilmek için bunu da yapalım
Sağlık ocağı hemşiresi sağolsun epey ilgili. Neredeyse her hafta nasıl olduğumuzu sormak için mesaj atıyor ve bilgilendirme yapıyor. Aşı takvimi değişti. Artık 1. Ayda aşı yok. 2. Ayda başlayacak aşıları . Hemşire zamanı gelince mutlaka hatırlatacağını söylediKızlar sizi aşı için aradılar mı? Gerçi 1 ay bitince arıyorlar. Sırada hepatit B ikinci doz aşısı var de mi?
Ah ya aynı durumdayız tam olarak... Emme denemesinden sonra bütün huzuru kaçıyor, düzeni altüst oluyor değil mi? Çok ama çok iyi anlıyorum. Onlar ne derse o olsun, bırakalım huzurlu olsunlar. Doktorların bu konuya psikolojik açıdan yaklaşamadıklarını görüyorum. Çoğu duruma fizyolojik bakıyorlar. Travma yaratmaktan kimse korkmuyor ama bunun yetişkinlikteki önemine hakim olan biri olarak kesinlikle değmez diyorum. İyi olsunlar, beslenip büyüdüklerini görelim, işin zahmetini biz çekeriz bir süre daha. Hayat sürprizlerle dolu, bir gün kendiliğinden emdiklerinde ya da hiç emmeseler de bu çabalarımızla gurur duyacağız inşallahBiberon iyi diyorlar aslında memeye dönmesinden ziyade gaz problemini azaltır diyorlar . Madem artık biberonla besliyorum bari en iyisini alayım dedimbu arada bizim çpcuk doktoru da emzirmeyi çok çok önemsiyor. Her kontrolde bir sürü tavsiyede bulunuyor ve doktorun yanında çaloşan ebenin bana yardımxı olmasını istiyor . İlk zamanlar sürekli ebe ile çalıştık ama her seferinde ağlama krizi yaşadık ve çocuk eve geldikten sonra çok fazla huysuzlanıyor ve hatta ben korktuğunu hissediyordum. Zaten o günden sonra bende artık ebe ile denemek istemediğimi söyledim. Çocuğumu o kadar mutsuz görmek istemediğimi söyledim . O şekilde hem aç kalıyordu hem korkuyordu hem çok ağlıyordu
Bende başlarda emmesi konusunda sıkıntı yaşadım. Sizi çok iyi anlıyorum. Sağlık ocağındaki hemşirem gel birlikte deneyelim dedi ve hemşirenin dediklerini yapınca öyle bir tuttu ki kendime olan güvenim yerine geldi evde denemelere öyle başladım. Belki şimdi değil ama ne zaman isterseniz bence sağlık ocağına bir şans verin. Sevgiyle kalınHemen hemen aynı durumdayız. Olsun, canları sağ olsun da biz sağar yediririzBugün sağlık ocağına kilo ölçümüne götürdüm. Emzirmeyi çok önemseyen bir doktora denk geldim. İlla gelin beraber deneyelim dedi. Kabul etmedim. Çünkü biliyorum ki emmediği gibi ortalığı ayağa kaldıracak ve sonrasında en az bir gün boyunca yemesi ve uyku düzeni bozulacak. Biberonla mis gibi beslenen çocuğun huzurunu kaçırmak istemedim açıkçası. Epey tecrübeli bir ebe vardı sağlık ocağında. Patron o, bırakalım o kendi karar versin ne zaman emeceğine dedi. Oh be dedim, halden anlayan birileri varmış...
Biberon tavsiyenizi not ettim. Bir de ondan alalım. Her yolu denedik, hiçbir şeyi ihmal etmedik diyebilmek için bunu da yapalım
Çok sevindim fayda görmenizeBende başlarda emmesi konusunda sıkıntı yaşadım. Sizi çok iyi anlıyorum. Sağlık ocağındaki hemşirem gel birlikte deneyelim dedi ve hemşirenin dediklerini yapınca öyle bir tuttu ki kendime olan güvenim yerine geldi evde denemelere öyle başladım. Belki şimdi değil ama ne zaman isterseniz bence sağlık ocağına bir şans verin. Sevgiyle kalın
Çok güzel yazmışsınızSizi o kadar iyi anlıyorum ki. Benim bebeğim de bir gece uzun süre uyuyakaldı, taburcuyduk evi yerleştireyim telaşıyla ben zaten acemiyim annemler de bir şey demedi 4 saat beslenmedi farkedince aşırı panik oldum ve biberonla vermek zorunda kaldık ne kaşık ne mama kabul etmeyecek kadar uykuluydı. Sonra kaşığı beceremedim bebeğim çok heyecanlı içiyor hep hava yutuyor veya boğazına kaçıyordu. Şu an günün büyük çoğunluğu memeyle kavga şeklinde. Mama veriyoruz mecbur krize giriyor adeta ama olabildiğinde az vermek için savaş veriyorum emip sütümğ arttırsın diye. Bu şekilde de kilo artışı şaibeli oluyor. Fark ettim ki anne sütünün besleyiciliği kadar “aradaki bağ” olayını takıyorum. Sanki emzirmezsem herhangi biri olacakmışım gibi. Halbuki öyle değil. Amniyon sıvısının bile sizin kokunuzda olduğunu biliyor muydunuz? Kokunuzu ordan tanıyor ve huzur buluyor.
Sesinizi tanıyor, kalp atışınızın ritmi bile ona bu yepyeni dünyada güven veriyor. Hatta kucağınız onun için güvenli tek yer.
Böyle hissetmemiz bile ne kadar iyi anneler olduğumuzu Ortaya koyuyor zaten. Tercihen aman mama hazırla gitsin demedik hiçbirimiz. Aksine aç kalmalarına içimiz el vermedi. Bir şekilde beslemekle yükümlüyüz sonuçta anne olmak onun ihtiyaçlarını bir şekilde karşılamış olmak, ne şekilde olduğunun pek bşr önemi yok. Ayrıca mama yapmak/sağıp vermek daha meşakkatli bir iş. Kendimize yüklenerek daha büyük kötülük yapıyoruz. Sağlıklarına şükredip elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam etmeliyiz diye düşünüyorum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?