Canım kendi deneyimlerimle elimden geldiğince yardımcı olayım sana.Kızlar ben yurtdışında yaşıyorum, doktorlar sağolsun kafa karışıklığından ölüyorum. Okuyorum sizleri ama birkaç konuda danışmaya geldim....
1) UYKU: Ben bebeğimi uyutamıyorum saatlerce sallasam da olmuyor yani bazen babasında uyuyor ama onda da çok zor ağlıyarak. Evet uyku gerilemesine girdik sanırım o yüzden ama buradaki doktor çok uyarılmış olduğu için regüle olamayabileceğini söyledi. Bu nedenle onu yormamamı hemen ilk uyku sinyalinde 60-90 dakika uyanık kaldıktan sonra uyutmaya çalışmamı söyledi artık çocukla hiçbir şey yapamıyordum. Bugün Türk doktorumuzla online görüştüm o da tam tersini söyledi yani bebek yeterince yorulmuyordur 4 a ylık çok erken uyutmaya çalışıyorsun en az 90 dakika aktif uyar onu oyna dedi. Yarın bunu deneyeceğim ama bebeğim bu kez de yorgunluktan uyuyamazsa ağlarsa kahrolurum artık onun uykusuzluğuna tahammülüm kalmadı hep sinir boşalması yaşıyor.
2) BESLENME: Kilo alımı şükür iyiymiş son 1 ayda 400 gr aldı. Tek meme besliyorum tek mememde süt yok. Buradaki doktor 17. hafta dolsun ek gıdaya geçebilirsin demez mi! Şok oldum çoook erken diye. Nitekim Türk doktor da erken dedi ve demir takviyesi başlamamı önerdi ve 22. haftaya kadar beklememi önerdi. Burada da bebeğin iç organlarında birikmesin diye demir takviyesi vermiyorlar... Neredeyse çocuğa et ver diyecekler o derece yaniBir de tam kan sayımı+demir değerleri vs ölçüm yapacaklar yani bebeğimden kan alacaklar ama bu gerekli mi? Ben şimdi ne yapayım? Siz demir başladınız mı? Tecrübeli anneler bir de 3 gün kuralını vs biliyorum ama ek gıdaya dair hiç bilgim yok tek birkaç tavsiye verebileceksiniz bu ne olurdu?
İmza: gurbette desteksiz bebeğini büyütmeye çalışırken aklını yitiren kız :)
1)Uyku: Ben bir buçuk saat uyanık tutuyorum. Sonra odaya götürüp yatağa yanyana uzanıp uykuyla alakalı bir kitap okuyorum. Sonra şimdi uyku vakti diyip öpüyorum ve kucağıma alıp hafif sallıyorum. Genelde 5 dk içinde uyumuş oluyor. Yani totalde 1 saat 45 dk falan uyanık kalmış oluyor. Gün sonuna doğru uyanıklık süresini 2 saate kadar çıkarıyorum. Ve uyanık kaldığı zaman bir sürü aktivite yapıyoruz. Zaten aktivite yapmazsam mızırdanıyor bir süre sonra. Bazen kendi kendine de bırakıyorum piyanolu oyun halısında, yada oyun matında falan on dakika falan. Ama genelde hep aktif oynuyoruz.
2)Beslenme: Aynen burada 4.ayda demir takviyesi başlanıyor bizde başladık. 9.ayda kan tahlili yapılıyormuş o zamana kadar kullanıcaz. Eğer tahlilde demiri iyi çıkarsa 9.ayda bırakılıyor. Ek gıdayla ilgili benim de hiçbir fikrim yok. Ama haziranın beşinde bakıcı ayarladım artık o yardımcı olcak tamamen. Çok tecrübeli birisi ondan öğrendiklerimi burada sizinle de paylaşırım mutlaka
3)Meme reddi: Evet yazdıklarının birebir aynısını yapıyor. Mesela 3 saattir emmedi açıkmıştır emzireyim diyorum. 3 dk falan emiyor sonra bırakıyor etrafa bakıyor, bana bakıp gülüyor falan. Ama bence bu meme reddi değil. Artık algıları açıldığı için dikkati dağılıyor etrafı incelemek istiyor. Ama benimki gün içerisinde bazen böyle yapıyor bazende çok güzel emiyor yani sadece uykuluyken değil. Bence bir süre sonra alışacaklar etrafa o yüzden sen her fırsatta emzir mutlaka
4)Banyo: Bunu tam anlamadım. Ben fileyle yıkıyorum. Suyu sevdiği için her akşam uyku öncesi rutini olarak yıkıyorum. Ama evet bazı bebekler sevmeyebilir. Sevdirmek için banyo yaptırırken eğlenceli çocuk müzikleri açabilirsin yada sesli, ışıklı oyuncaklarını görebileceği yere koyup onlara bakarken yıkamaya çalışabilirsin aklıma gelen öneriler bunlar.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bir de her şeyi kafaya takmamak lazım. Biliyorum bunu yapmak çok zor