4000 tl ile ev geçinir mi?

Paranıza göre hesabınızı yaparsanız geçinirsiniz. Sizin sınav kpss falan mı? Siz çalışmaya başlayınca rahat edersiniz? Herşeye öyle zam geldi ve gelmeye devam ediyorki insan kestiremiyor. En önemlisi gelir-gider defteri tutmak benim için. Yazınca ne çok harcamışım ne gerek varmış diyor insan. Kolay gelsin hepimize bu pahalılıkta.

Ya hu neresi orası?
Ciddiyim minimum yaşamaya çalışıyoruz ve asla böyle bir hesap yok.
Mutfak zaten 2000 tutuyor, hadi çocuk bebek yok yarıya indireyim 1000 olsun. 50 liraya İnternet var mı hala? Sınırsız vs olması şartı ile tabi ki kotalı internet mi o?
Düz standart eve elektrik 150den aşağı gelmiyor. Klima varsa 250...
Doğalgazın kışın 200 gelmesi diye bir dünya yok, evde montla oturmuyorsan. 2 petek yaksan, ısınalım desem 350ydi geçen sene.
Bu evin deterjanı, tuvalet kağıdı vs apayrı masraf ve cidden küçük tutarlar değil.

4000 liraya geçinilir ama et değil bakliyat yersen, sebzeyi iyisinden almazsan, deterjanı yağı bimden alırsan. .

150 TL elektrik miii :) ben her hafta 4-5 defa çamaşır makinesi çalıştırırım. 1-2 defa bulaşık mak. çalıştırırım. eşimin bilgisayar sürekli açık hiç kapatmaz. telefonlar sabaha kadar şarj da. nerdeyse tüm odaların aranın ve mutfağın ışığı yanar ve bize taş çatlasın 60 tl geliyor.
öyle her gün yemek yapamam çoğunlukla pizza hamburger tarzı yeriz, hafta da 1 tavuğu güzel yapan bi yere gideriz ki içecekler dahil 50 tl veririz. hafta sonu pikniğimiz olur gayet güzel.

yakıt tüm odalarımız yanar çok soğuklarda 300 gelir ki evim 10. kat olmasına rağmen çok ısınır yalıtımı iyi sanırım.

internet 90 tl
eşimle ikimizin telefon toplamda 70 tl
su 60 tl gelir.
aylık 300 tl arabanın yakıtı.
sürekli de gezeriz, sinemadır, gece yemeğidir, tiyatrodur gibi gibi...

eşim 2100-2200 alıyor ben 1800 alıyorum ve ben ayda 800 tl atabiliyorum kenara..

bende yok ama eşim de bir de marka takıntısı var bir cekete 500 tl verebiliyor..

çok şükür gayet güzel geçiniyoruz

Hemen deftetinizi tutayım.

600 tl mutfak
100 tl elektrik
60 tl su
200 tl doğalgaz önümüz kış
70 tl senin telefon faturası
70 tl eşinin faturası
50 tl internet
30 tl merdiven temizlik ücreti
500 tl eşinin şahsi giderleri-sıgara varsa artar
400 tl senin şahsi giderlerin
300 tl aylık eğlence sinema ve dışarda yemek paranız.
1000 tl taksit -canın ne isterse al

TOLAM 3,380 TL

Her ay 1 çeyrek alabilirsin .

Benzin gideri en az 300 tl.

arabanın vergileri, sigortası vs oluyormuş.

Eşim sigara kullanmıyor

mutfağın 600 tl den fazla olacağını düşünüyorum nedense herşey pahalandı

300 tl ile aylık eğlence demek 1 veya 2 kere çıkabilmek demek.

Neden gecinemeyeceksiniz ki? Babam 6000 lira alıyor , 1000 lira kredi borcumuz var ona gidiyor, 1000 lira da kiraya gidiyor. Benim kendi geçimim var kendimi dışarıda bırakırsam, kardeşlerim ve annem babamdan geçiniyor. Arada sırada yemeğe de çıkıyoruz , sinemaya da gidiyoruz, alışveriş de yapıyoruz, akşamları kahve içmeye de çıkıyoruz. Ben olursam ben de yardımcı oluyorum ; ama ben olmasam da dediğim şeyleri yapıyorlar. Bence 4000'e gecinirsiniz,yemeğe de çıkarsınız , sinemaya da gidersiniz, tiyatroya da gidersiniz, cafede kahve de içersiniz. Aşırı pahalı yerlerde takılmazsınız , iki kişi 300 lira hesap gelecek yere değil de 80 lira gelecek yere gidersiniz mesela .

Ve de kendimden örnek vereyim, para ne kadar çok artarsa o kadar çok gereksiz harcama yapılıyor, yani fazla kazansanız da birikmiyor ,elde çok olunca dur onu da alayım, dur bunu da alayım oluyor insan. Bir bakıyorsunuz gereksiz şeylere para vermişsiniz. Çok lüks yasatmaz ama makul bir miktar bence.

Son düzenleme:
bide var ya kızlar bereket denen bişey de var bazı paralar bereketli oluyor birikiyor

Valla bizim giderleri yazsam duman olursunuz :)
1300 kira
40 tl aidat
980 kredi (tasit)
1150 kredi (ihtiyaç kredisi)
Kredi kartı aylık tutar 2000 tlden aşağı düşmedi çünkü araba kaskosu, yiyecek,içecek giyim derken gidiyor.
Kurban kestiğimiz için bir müddet et almayacagim ama balık tavuk alıyorum haftada birde olsa.
200 tl pazar masrafı sebze meyve icin malum.
200 Tl mazot genellikle hafta sonu geçmeleri icin.
80 tl elektrik
45 tl şu
76 tl internet
26 tl benim cep
30 tl eşimin cep
Kışın doğal gaz (geçen sene 300 tl ) bu sene Allah Kerim.
32 kızımın cep tel.
270 kızımın servisi
150 tl öğlen cocugun yemek gideri. (Yemekli okul)
206 tl eşimin akbili (ise gidip gelirken metro ve otobüs kullanıyor çoğunlukla )
300 tl eşime cep harçlığı.
200 bana cep harçlıgi.
Şuan kenarda birikmiş paradan kızımın okul masraflarını ve kıyafetlerini alacağım yoksa halimiz dumandi.
Yani bizde çocuk var, okul var derken halimiz bu.

Geçinirsiniz
Lüks bir hayat olmaz ama
2 kişi geçinilir

Gayet de güzel geçinirsiniz. Burada sosyalleşmek olarak adlandırılan bazı eylemler benim için geçerli değil mesela. Sinemaya gitmiyoruz, onun yerine film sitelerinden izliyoruz. Dışarıda içinde ne olduğunu ya da nasıl yapıldığını bilmediğimiz şeyleri (zorda kalmadıkça) asla yemiyoruz. Avm gezmeyiz çünkü kalabalık, gürültü ve ışık ikimizin de migrenini çoşturuyor. Onun yerine pikniğe gidiyoruz, açık havada gezmeyi tercih ediyoruz. Giyim kuşam alışverişimizi internetten yaptığımız için ihtiyaç duyduğumuz şeyleri alıyoruz. Evin içini gereksiz eşyalarla doldurmuyoruz. Diğer alışverişimizi eşim kendisi yapar çünkü market gezmeyi hiç sevmem. Kışlık yiyeceklerimizin tamamını köyde yazdan hazırladığım ya da köylülerden aldığımız için yüklü bir mutfak masrafımız olmuyor. Sebze, meyve ve pirinç, şeker gibi şeyler alıyoruz sadece. Yapmasanız bile 4 bin liraya geçireceğinizi ve üstüne birikim yapabileceğinizi düşünüyorum. Ha ama bu zamlar böyle giderse bu paraya da geçinilemeyeceği günler gelir eminim. O yüzden şimdiden hazırlık yapmak gerekir.

Şu sıra borçlardan dolayı öyle alıştım ki kısmaya ,elime ayda 4000 geçse baya zengin hissederim kendimi.Çocuk , kira, borç yoksa sürünülmez.
Yakın bir maaşla hem gezmeden geri kalmayıp bir de her ay bilezik alan bir tanıdığım var, o da başka bir büyükşehirde..Yapan yapıyor demek ki , yaşam standartlarınıza bağlı.
Mesela benim kuaför masrafım yok.Ama benden daha az geliri olup düzenli ödenek ayıran arkadaşım var.Geçenlerde 500 tl bırakıp çıktım dedi benim içim yandı onun yerine :)
Benim anne-babam dışarıda yemek yemeyi mecbur kalmadıkça anlamsız bulurlar ,öyle bir kültürleri yok herşey evde pişer çok nadir çıkarlar..
Bunun gibi örnekler uzar gider tamamen size bağlı..
Buna ben de katılıyorum, mesela hiç bir zaman kıyafete gidip de 500 lira gibi bir miktar veren biri olmadım, bez parçasına o kadar para vermek garibime gider her zaman. Ama veren arkadaşlarım da var. Ya da dışarda yemek yerken tek başıma 80-100 lira vereceğim bir yere gitmektense 40-50 lira vereceğim yere gitmeyi tercih ederim. Hani dışarı çıkmamdan kısmam ama gereksiz yere fazla para vermeyi de sevmem, daha makul yerlere giderim. Mesela 5.000 e zorlandığını söyleyen tanıdığım da var ama her fırsatta yurt dışına tatile gidiyor. Tamamen insanın harcamaları ile alakalı.

Son düzenleme:
kişi başı 2000- 3000 tl altında tatil yapmadım hiç

evleneceğiniz kişinin maddi durumunu bilerek evleniyorsunuz, sizin de dediğiniz gibi sevdiğiniz için evleneceksiniz. kişi başı 1500 tl ye düşürmeniz gerekebilir. biz tatillerimizi erken rezervasyondan yararlanarak yapıyoruz uyguna denk geliyor.

kişi başı 2000- 3000 tl altında tatil yapmadım hiç
Öyle tatillere gitmek için sizin de çalışmanız lazım, yoksa yine gidersiniz ama kredi çekerek. Ya da daha makul yerlere gidersiniz. Ha yok ben baba evindeki şartları istiyorum diyorsanız siz de çalışacaksınız başka seçeneğiniz yok malesef.

Ev kirası, kredi borcu, aşırı alışveriş düşkünlüğü kaynaklı kredi kartı borcu, sayısal/iddia/ganyan/kumar vs. kaynaklı kötü alışkanlıklar yoksa 4000tl ile bence gayet iyi geçinilir..
Ama birikim zor orası ayrı..

Back
X