Altın istemek ?

Aynen benim ailem de hic bisey istemedi onlar elinden geleni yapti bizde iyi yada kotu bi yorum yapmadik kılık kıyafet alışverişi felan olmadı hatta..ama eltimin ailesi altını kılık kıyafeti geçtim iki kasa armut 10 kilo lokum 5 kilo cay seker..nişanda kızın arkadaşlarına abiyeler kuaför masrafları..akrabalarına ic camasirindan çorabını kadar aldırdı bir günde 15 binlira harcatti ama yıllarca kv ve kp lafını yaptı her yerde..benim ailemi örnek gösterdi Allah razı olsun halden anlayan insanlar diyerek..yani durumları neye el veriyorsa onu yapsınlar sonra sizin başınıza kakarlar

Kesinlikle anneniz çok haklı

Bana bir büyüğüm “hamama giren terler” madem kız istiyorlar buna hazırlıklı olmalılar demişti yıllaaaar önce , çok saçma gelmişti .

Sonradan anladım ne denli haklı olduğunu , iş işten geçti maalesef ki

Annenizle hiç aranızı bozmayın . Erkek ya da erkek tarafı için değmez .
Bırakın anneniz ne isterse istesin . İsteyenin 1 yüzü , vermeyenin 2 yüzü kara ..

Ayrıca da “ne yaparsanız sizin şanınızdandır , sizin şerefinizdendir” sözü kadar boş ve saçma olan bir söz daha bilmiyorum
Öyle denildiğinde hiçbirşey yapmıyorlar inanın ( istisnalar hariç ) .

Dul mu ? Kaç yıl öncesinde yaşıyorsunuz ?

O tabir kalkalı yıllaaar oluyor

Evli-bekar . Bu kadar . 3. Kelime yok

Yol yordamı bilip de bilmiyor ayağına yatıyor çoğu

Zamaninda annem gerdanlık seti 22 ayar olsun dedi. Bende biraz direttim. Sonucunda ne oldu kayin aile ile aram bozuldu, eşim nişan atmaya kalkisti. En sonunda babam gidip en ucuzunu al dedi aldim. Ama sonra kp eşimin bütün takilarini aldi. 1 tane ceyrekle geldi eşim dugunden.

Ben cok kararsız kaldım bu hususta bi taraftan karsı tarafın ailesinde böyle bi görgü yoksayı düşünüyorum, diğer taraftan ben bir satılık mal değilim ki altın karsılıgı gelin gidiyorum, diğer taraftan hic bisey yapmayan etliye sütlüye karışmayan kayınvalideler an geldiğinde oğlumu evlendirdim diye böbürlenerek dolaşabiliyor bisey yapmadıkları halde, gerçekten isin icinden çıkamadım ben olsam sanırım isteyemezdim ( anne/babam yok )

Nasıl yani altını alıp ne yaptılar ki

Bana çirkin geliyor şu kadar isterim muhabbeti. Bizim komşunun oğlu evlenecekti gelin tarafı 10 bilezik isteriz dediler. Sonradan çok sorun yaşandı gerek aileler gerek gelin kayınvalide arasında bizim komşu abla hep derdi ki ben daha en başta 10 bilezik diye şart koşan insanların gerçek yüzünü niye göremedim ki. E bu sefer diğer oğlu evlendi hak geçmesin diye hiçbir talep olmamasına rağmen ona da 10 bilezik yaptılar, sırf bu uğurda memleketteki arsalarını satmışlardı.İlk o zaman görmüştüm yok artık diye şaşırmıştım.

Artık bu adetlerin, saçma gelenek göreneklerin bitmesi lazım. İş bir şey almaya gelince bir adettir, yapılması gerektir gidiyor. Halbuki gelinin kaynana evi temizlemesi, birlik oturmak bunlar da adet. Sonra ben evlendim benim evime karışamaz kimse oluyor. Genelde insanlar işlerine gelen adeti benimseyip işlerini gelmeyeni göz ardı ediyor.

Altın, mehir mantığıyla isteniyor. Dul olunca mehir hakkı bitmiyor ki. Bu tür geri kalmış geleneksel cümleleri kullanırsanız, sürekli gelecek nesillere aktarılacak

Aşırıya kaçmadan gücünün yeteceği ölçüde istenir çok normal sende stres yapma canım

Şey mi demek istiyor? Damadın takacagi altının borcunu ortak ödeyeceğiz evlendikten sonra. O yüzden o sayılmaz

Ne demek bana karışamazsın. Annemiz de olsa kimse kimsenin hayatı hakkında böyle hüküm biçemez.
Evet altın istemek kesinlikle yanlış. Cok büyük yanlış. Mal mısınız siz de değer biçilecek? Her insan biriciktir. Siz de bu dünyadaki bütün altınlardan daha kıymetlisiniz. Sizin kıymetinizi 3 5 bileziğe mi indirgeyecek? Evlada yapilacak ne büyük kötülük! Sonra o parayı veren "parasını verdim istediğimi yaparım" gözüyle bakıyor.
Ablanızın kötü tecrübesinin ceremesini siz çekemezsiniz. Siz altın istemediğiniz için değer vermeyecek olan adamla zaten işiniz olmasın. Hayatınız kurtulur.
Kanlı bıçaklı kavga da etseniz geri adım atmayın. Başınız hep dik olur.

Altınlar tekrar bana verilecek olsa bile kimse beni satamaz. Benim düşünce yapıma tamamen ters bir durum.
Ama zaten benim düşünceme göre isteme olayı da bana ters. O yüzden geleneklere bağlıysanız karşı taraf da öyleyse anneniz altın yapılmasını istediğinde karşı taraf bunu abes bulmaz bence. Zaten herkes istiyor diye.

Bence bu evlendiğin kişiye göre değişir.

eskiden kadınlar çalışmadıkları için boşanma, ölüm vb durumlarda parasız kalmasın diye bir nevi güven akçesi olarak bu altın talepleri oluyormuş. yani ben adetin bu nedenle çıktığını düşünüyorum.
bana illa ki bir miktar koyup istemek, diretmek ayıp geliyor. herkesin bütçesi var. o bütçe dahilinde istediklerini yapmaları gerekir bana göre.
bi de genelde "ben size gül gibi kız veriyorum" kafasıyla isteniyor ki altınlar, bu bana resmen pazarlık gibi geliyor.

masraf yapınca emeklerine acımak mı ? çok talihsiz bir düşünce yapısı. evlenilen kadın mal mı ki yaptığı masrafa acısın insanlar ?

Dul olan bile ne demek? İnsan dul olunca daha mı değersiz oluyor? Bu devirde bu kafa yapısını korumayı nasıl başarıyorsunuz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…