Altinlarimin zekati varmı?

Herkese tedekkur ediyorum. O halde seneye hala elimizde olursa veririz zekatimizi...

Canim normalde fikih kitaplarinda şu geçer. Sahip oldugun mallarindan (buna tabii ki ev araba yazlik vs dahil degil, para altin doviz vs yi kastediyorum) varsa borclarini çıkarırsin, hatta bir yillik kirani da cikarirsin kalan meblag uzerinden bir yil geçince zekat verirsin. Kabaca boyle gecer kitaplarda. Hesaplama işini ehil hocalara birakirsan vakti geldiginde, onlar daha dikkatli hesaplama yapar. Ya da kabaca hesaplarsin 100 lira fazlasini verirsin garanti olsun diye. Bu kısmını sen bilirsin tabii ama dedigim gibi borçlarıni cikartmalisin.

Borç olursa ve borcu kapamiyorsa verilmez diye biliyorum...hayırlı olsun 3 gün ne güzel bende bir sene öncesine 3.gune döndüm aman dönmez olaydim hala şey yapmaya uğraşıyorduk ayu

Hiç kimsenin yağmurun bile böyle küçük elleri yoktu. .

Kızlarrrrr ben evlendim:-D daha yenicik ama sevgili eşimle laf lafi acti falan anlasamadik. Bizim 200gr kadar altinimiz var. Evimiz kira ben su an çalışmıyorum. Biz bu altınlar icin zekat vermelimiyiz?

Üzerinden 1 yıl geçmemiş mala zekat düşmez
1 yıl içinde harcarsanız zekat düşmez

Kızlarrrrr ben evlendim:-D daha yenicik ama sevgili eşimle laf lafi acti falan anlasamadik. Bizim 200gr kadar altinimiz var. Evimiz kira ben su an çalışmıyorum. Biz bu altınlar icin zekat vermelimiyiz?

80 gr ve üzeri altininiz varsa her koşulda zekat düşüyor bildiğim kadarıyla.
Ancak en güzeli Müftülüğü arayip fetva almak.
Biz buradan düşer veya düşmez desek ciddi vebal altinda kaliriz.

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Bende şöyle birşey duymuştum hanefi mezhebinde var şahide yokmuş kaynanamlar demişti ben hanefiyim biz vermiyoruz dedi çok şaşırdım bilginiz varmı

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Hanefi mezhebinde verilir.

hatta benim bildigim dugun takilari kadinin oldugundan kadin odemeli tabi onun yerine eside odeyebilir.

Ama eger odeyecek gucleri yoksada yani gelirleri anca kendilerinin gecimine yetiyorsa, o zaman da o altinlardan bozdurup ne kadar gerekiyorsa verilmeli zekat. Benim bildigim bu tanlisim varsa duzeltin...

borçlar, kira falan çıkarılmaz, lütfen yanlış bilgi vermeyelim. elinde bulunan, kullanmadığın, ihtiyaç duymadığın altın için 80 gr yada daha çok,(para ve diğer ziynet eşyaları için farklıdır zekat oranı, siz altın dediğiniz için onları yazmıyorum) üzerinden 1 yıl geçmiş ise zekat 40 ta 1 oranında verilir, borçlar, taksitler falan çıkarılmaz. hiç bir kitaptada borçları çıkarın yazmaz, hengi kitapmış o merak ettim. lütfen kafasını karıştırmayın insanların

Ben bisey merak ettim altin uzerinden hesaplaniyor ya mesele bileklik yada yuzukldrdeki gumus parcalar nasil hesaplaniyor ve bisey daha cocuga takilan altin yada gelen bileklik kupe gibi seylerdemihesaba katiliyor yoksa sadece kari kocaninkiler mi

Ne bu siddet bu celal arkadasim, kafamdan uydurmadim ben bunlari, okudugumu ders olarak dinledigimi soyluyorum, bu siralar kiraya taktigim icin yanlislikla kira yazmisim evet kira gecmiyor orda dalmisim ama bir aylik yahut baska bir görüşe gore bir yillik nafaka hesaptan çıkarılır, keza borclar da oyle, sonra nisap miktari malin kaldiysa zekat verirsin. Ha tabi ben buna gore vermiyorum hicbir sekilde borctur nafakadir hesabini yapmiyorum ama kitapta yazan bu, mukellef oldugumuz da bu.

şiddette yok, celal de yok, gayet sakin bir uslupla yazdım ben. üstelik madem bu kadar çok biliyorsunuz, '' evet kira gecmiyor orda dalmisim '' deme lüksünüzde yok hanımefendi. böyle bir konuda, aa unutmuşum, dalmışım, öylemi yazmışım, diyemezsiniz. ben farketmeseydim kimbilir kaç arkadaş bu yazdığınızı doğru zannedip, ona göre davranacaktı. ne okudunuz, kimden ders aldınız, bilemiyorum ama yanlış öğrenmişsiniz. borç, kira, aylık gider falan çıkarılmaz. eğer ihtiyaç varsa bu para zaten 1 yılda kullanılır, dolayısıyla zekat vermeye gerek olmaz. ha eğer 1 yıldır hala duruyorsada demekki bu para olmadanda geçinilebiliniyordur o zamanda zaten zekat verilir. üstelik bu arkadaş sadece bu altınlarla geçinmeyecek değilmi, maaşlarıda var, giderlerini maaştan karşılayacaklar, yetmezse altından.
kısaca kullanılmayan, biriktirilen her türlü değerli eşyanın zekatı verilir.

Çok bildigimi iddia etmedim ben, benim işim bu değil fıkıh hocası falan da değilim. Okuduklarimdan gorduklerimden ogrendigim bu dedim. Hala oyle oldugunu iddia ediyorum isteyen olursa kaynak da verebilirim burda tartışma olsun istemiyorum.

eğer 1 seneyi geçtiyse veriyorsun canım bizde bu sene vericez

tartışmıyoruz zaten, yanlış bilgi verilmesini istemediğim için açıklama yaptım. çok bildiğini iddia etmiyorum ama bu böyledir, diyorsun öyleyse kaynakta ver, bende bakayım

Omer nasuhi bilmen in Büyük islam ilmihali

baktım, '' Zekât verecek kimse, temel ihtiyaçlarından ve borçlarından başka nisab miktarı veya daha fazla bir mala sahib bulunmalıdır. Bu miktar malı bulunmayana zekât farz olmaz. ''

böyle diyor ömer nasuhi, 1 yıllık ihtiyaçlarınızı çıkartın içinden, öyle verin demiyor. ihtiyaçlarınızı karşılayın, kalan miktar üzerinden zekatınızı verin diyor.

Bu cümleden nasıl o yargiya vardiniz bilmiyorum. Hemen pesi sira gelen paragrafta temel ihtiyaclari açıklıyor bir aylik veya bir yillik nafakaya mahsus erzak diyor. Sonuc olarak benim bu maddelerden anladigim borclar ve bahsi gecen temel ihtiyaclar cikarilir, hala nisap miktari mal varsa onun uzerinden zekat verilir.

arkadaşım ben gerçekten çok sıkıldım, size diyorum ki bu 1 yıl içinde tüm harcamalar yapılır, ondan sonra hala değerli malın falan varsa onun üzerinden zekat verilir. daha harcamadığın giderler için nasıl değer biçersin, 10 tl dersin, düşersin ama hesap uymaz 15 tl harcarsın, nolacak o zaman? üstelik sizin hesabınıza göre 12 aylık maaşlarda eklensin o zaman, ondan sonra düşsün giderler, olurmu öyle şey? öyle peşin peşin ben şu kadar harcarım denmez, bilemezsin çünkü ne harcayacağını. hiç bir şey peşinen çıkarılmaz, harcamalardan sonra kalanın zekatı verilir. farzedelim ben 2014 yılında zekat vereceğim, henüz harcamadığım, sadece tahmin ettiğim 2015 yılındaki giderlerimi neden düşeyim, ne bileyim ne kadar harcayacağımı. hem geçmiş yılın zekatı verilir, sizin hesapla gelecek yılın zekatı olmuyor mu?

dahada uzatmak istemiyorum bu konuyu, merak edenler araştırıp, bulurlar doğruyu..

Arkadaşım çok sıkıldıysanız yazmayabilirsiniz, referans verirsiniz merak eden dileyen ordan bakar. Insanlar yanlis ogrenmesin gibi bir niyetiniz varsa neden su an "merak eden arastirir" diyorsunuz onu da anlamadim ya neyse. Burası bir paylaşım mekani, nasil ki siz bildiğinizi paylasiyorsunuz, ben de bildiğimi paylaşıyorum. Isteyerek yaptığım için de sizin gibi sıkılmıyorum. Ordaki bir ay-sahih olan bir görüşe gore de bir yıl- ibaresi benim için son derece muteber, Ayrıca suan tekrar göz gezdirdim muhtelif kaynaklarda o ayın kira bedeli ve yine o ayin nafakasinin bir baska görüşe göre de bir yillik nafaka düşülür diyor. Zekat verdigimiz vakit geldiginde zaten eski aylarin harcamasini yapmış oluyoruz, eger gecmis aylar kastedilse neden tekrar dile getirilsin? Zaten olmuş bitmiş harcanmis yani.. sonuc olarak sanirim en azindan borclarin çıkarıldığı konusunda mutabık olduk sanirim değil mi..

hayır borçların çıkarılmasına mutabık değiliz.... ben zaten arkadaşa gerekli referansı vermiştim, onda sorun yok. biz sizinle bir türlü anlaşamadık, sıkılmamın nedeni baştan beri aynı şeyi yazıyorum, harcamalar yapılır, kalan nisap miktarı kadarsa onun zekatı verilir. öyle hesap kitap yapılıp, ben bir yıl içinde şu kadar harcarım, bunu düşeyim denmez. öyle olsa eksik verilebilir zekat, buda amaca uygun olmaz. zekat maddi gücü yetene farzdır, eğer kıyıda bekleyen, 1 yıl boyunca elimi sürmediğim bir malım varsa, zaten ben borçsuz harçsız geçiniyorumdur, haa yoksa öyle bir param bana zekat zaten düşmez.

sizin yanlışınız şu; siz daha hiç ödemediğiniz kiraları, taksitleri, harcamaları geçen yılın zekatından düşmek istiyorsunuz, bu olmaz. öyleyse benim ileride ödeyecek olduğum bir sürü taksitim, kredi borcum var, düşerim onları ama birde benim maaşım var demi, niye onu hesaba katmıyorsunuz?

yine diyorum, bu 1 yıl içinde tüm harcamalar yapılır, elimde bi şey kalırsa ve 1 yıldırda benimleyse, o zaman gerekli zekatı vermek farzdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…