- 8 Mayıs 2014
- 513
- 34
- 38
- Konu Sahibi NeOlurBiSabah
-
Kızlarrrrr ben evlendim:-D daha yenicik ama sevgili eşimle laf lafi acti falan anlasamadik. Bizim 200gr kadar altinimiz var. Evimiz kira ben su an çalışmıyorum. Biz bu altınlar icin zekat vermelimiyiz?
Kızlarrrrr ben evlendim:-D daha yenicik ama sevgili eşimle laf lafi acti falan anlasamadik. Bizim 200gr kadar altinimiz var. Evimiz kira ben su an çalışmıyorum. Biz bu altınlar icin zekat vermelimiyiz?
hayır borçların çıkarılmasına mutabık değiliz.... ben zaten arkadaşa gerekli referansı vermiştim, onda sorun yok. biz sizinle bir türlü anlaşamadık, sıkılmamın nedeni baştan beri aynı şeyi yazıyorum, harcamalar yapılır, kalan nisap miktarı kadarsa onun zekatı verilir. öyle hesap kitap yapılıp, ben bir yıl içinde şu kadar harcarım, bunu düşeyim denmez. öyle olsa eksik verilebilir zekat, buda amaca uygun olmaz. zekat maddi gücü yetene farzdır, eğer kıyıda bekleyen, 1 yıl boyunca elimi sürmediğim bir malım varsa, zaten ben borçsuz harçsız geçiniyorumdur, haa yoksa öyle bir param bana zekat zaten düşmez.
sizin yanlışınız şu; siz daha hiç ödemediğiniz kiraları, taksitleri, harcamaları geçen yılın zekatından düşmek istiyorsunuz, bu olmaz. öyleyse benim ileride ödeyecek olduğum bir sürü taksitim, kredi borcum var, düşerim onları ama birde benim maaşım var demi, niye onu hesaba katmıyorsunuz?
yine diyorum, bu 1 yıl içinde tüm harcamalar yapılır, elimde bi şey kalırsa ve 1 yıldırda benimleyse, o zaman gerekli zekatı vermek farzdır.
Bu cümleden nasıl o yargiya vardiniz bilmiyorum. Hemen pesi sira gelen paragrafta temel ihtiyaclari açıklıyor bir aylik veya bir yillik nafakaya mahsus erzak diyor. Sonuc olarak benim bu maddelerden anladigim borclar ve bahsi gecen temel ihtiyaclar cikarilir, hala nisap miktari mal varsa onun uzerinden zekat verilir.
Size katılıyorum zekat düşen kimsenin mesela temel ihtiyaçlarından hariç 1000 tl parası varsa ama bu kişinin 800 tl borcu varsa misal olarak veriyorum bı kişiye Zekat düşmez zekat dinimizcede zenginlere farz kılınan altın ve gümüşte verilmesi gerekir yani tabi bizler hoca değiliz bilgileriniz güzel ve isabetli
Beggyy
Insanlar düğün takılarını bozdurup zarara girmek istemeyip baska seyler satin alabilir bu yuzden borc sahibi olabilir. Illa borcu olanin hic kiyida kosede mal varlığı olamaz diye bir sey mi var allah aşkına?
Kendi zekatimi hesaplarken asla bu ayrintilara girmem ayrica, fazla olsun eksik olmasin derim,ama okuduğum kadarıyla borç düşülür en az dört beş farklı yere de baktım şu an oyle yazdığını gördüm.
Ayrica konuyu okuyanlara bir oneri; ben olsam burdan bir fikir edinir ancak asla burda yazilanlara gore amel etmem. Giderim ehline yüz yüze sorarım. Çünkü Burdaki populasyonu bilemem ornegin bem fikih profesoru degilim hoca degilim kimsenin ilim derecesi hakkinda yorum yapamam belki bu islerle alakasi olmayan birisi yorum yapiyordur kendimi gidip de o şekilde ateşe atmam.
tabi ya size görede zekat vermek için 1 ev 1 araba , 2. ev içinde paran olması lazımdı değilmi.... olurmu öyle şey??
işte benim çabamda tamamen bu yüzden, size yanlış bildiğinizi anlatmaya çalıştım ama olmadı.. konunun başındada dedim, diyaneti arayın, ilmihal alın okuyun, olmadı cami imamına sorun, en doğruyu öğrenin. o da olmadı siz nasıl biliyorsanız öyle yapın, ben bildiğimi anlatmaya çalıştım, benden günah gitti.
başka bir arkadaşta 1 ev 1 araba 2. ev içinde paran varsa zekat verirsin diyor, tövbe Ya Rabbim......
işte benim çabamda tamamen bu yüzden, size yanlış bildiğinizi anlatmaya çalıştım ama olmadı.. konunun başındada dedim, diyaneti arayın, ilmihal alın okuyun, olmadı cami imamına sorun, en doğruyu öğrenin. o da olmadı siz nasıl biliyorsanız öyle yapın, ben bildiğimi anlatmaya çalıştım, benden günah gitti.
başka bir arkadaşta 1 ev 1 araba 2. ev içinde paran varsa zekat verirsin diyor, tövbe Ya Rabbim......
kizlar bu konunun acilmasi iyi olmus altin verilir kesinlikle 1 yil elinde tutmussan hocaya sorduk birde benim esim aldigimiz maasin zekatinida ayiriyor her ay maasdan ayrilmaz diyorum niye diyor bize rahat rahat yetiyor diye aslinda yetmez ama ben luzumsuz harcamalar yapmiyorum kutusu var ona atiyor bilgili arkadaslar ayirmazi lazimmi:26: bi cevap verin
kizlar bu konunun acilmasi iyi olmus altin verilir kesinlikle 1 yil elinde tutmussan hocaya sorduk birde benim esim aldigimiz maasin zekatinida ayiriyor her ay maasdan ayrilmaz diyorum niye diyor bize rahat rahat yetiyor diye aslinda yetmez ama ben luzumsuz harcamalar yapmiyorum kutusu var ona atiyor bilgili arkadaslar ayirmazi lazimmi:26: bi cevap verin
85 gr altının üzerine ne zaman sahip olduysan 1 yıl geçince başlıyor zekat.
İlla düğün şart değil mesela benim nişanda set ve bilezik takıldığında 85 gr altını geçmişti ertesi sene 3 aylık evliyken verdik
Ben geçen sene kursa gittim canım elimde kitap var diyanet işlerinin orada yazanı yazayım sana. Altının gramı 80,18 miş. Bu gram kadar para mal birikimde içine giriyor zekat zorunluluğunun. Bunun içinden barınma yiyecek eğitim sağlık gibi temel ihtiyaçlar çıkarılıyormuş.
''İşte zekat,fıtır sadakası ve kurban nisabı hesaplanırken bu meblağlar dışarıda tutulmaktadır. Çünkü temel ihtiyaç miktarı mal,kişinin hayatını sürdürmesi için zaruri olan miktardır.'' diye yazıyor.
''Elinde nisap miktarı veya daha fazla malı olduğu halde,bu birikimi borçlarının karşılığı olan kimse de zekat vermekle yükümlü değildir.'' Bu şekilde yazıyor kitapta.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?