Bende bu mantığı anlamıyorum. Erkeğin evine oturulabiliyorsa kadınında evine oturulur. Erkeğin ailesi kira istese tü kaka deyip yerden yere vuranlar kadının ailesi isteyince olabilir ne var bunda diyor. Konu sahibi başka kirada daireleri olduğunu, ailesinin paraya ihtiyacı olmadığını belirtmiş. Geçim kaynakları kira olsa neyse diyeceğimde burada durum başka. Eğer oradan gelecek paraya ihtiyacım yoksa aslaaaa evladımdan kira beklentisi içine girmem ben.
+1 koyayım.
Bana bu tarz konular çok tuhaf geliyor, ailemde görmediğimden herhalde bu kira isteme yok senin şu kadar ödemen lazım biz şuralarda okuttuk seni filan... Bazı konular açılıyor burada "Seni o kadar okuttuk, şimdi çalışıyorsun tabi ki paranı vereceksin" diyen ana-babaları da okudum, "Annemlere 500 liralık kıyafet aldım ama geri ödemediler" diyenleri de okudum; ne bileyim, yadırgıyorum.
Babamlar evlenirken bize ev hediye ettiler ve o evde oturuyoruz; "Aman damadın evi olacak illa" filan demedi kimse, annemlerin gönlünden kopmuş verdiler. Kardeşime de ayırdıkları ev var ve henüz bekar, burada yaşamadığı için o ayırdıkları evin kirasını olduğu gibi kardeşime gönderiyorlar kendi oturduğu evi ödesin, hakkıdır kardeşler arasında adalet olsun diye.
Hep böyle gördüm, evladıma da gücüm yettiğince yardım etmemin lafı olmaz.
"O kadar okutmuş, o kadar bilmem naapmış" filan deniliyor da, bunlar ekstra birer borç kaynağı değil ki, bunlar evlat yetiştirmenin gerekleri, anne-babalık yapmak böyle bir şey zaten, bunlar evladına ve dolaylı olarak zaten kişinin kendisine de yatırım ve evlada bunu borç gibi lanse eden ebeveynleri okudukça şaşıyorum.
Aynı mantıkla evladın da "Okulda size sorun çıkarmadan okudum, mezun oldum sizi gururlandırdım, sizi üzecek, adınızı kirletecek hırsızlıktı, suçtu işlemedim, başınıza bela getirmedim demesi ve buradan vurması gerekiyor o zaman ödeşme için. Aile içinde böyle şeylerin ticaretinin olması can sıkıcı.
Kadın konuda, daha önce karşılaşmadığı, alışık olduğu desteğin aksine kira istemi ile karşılaşıyor annesinden ve bunu garipsemesi, kırgın hissetmesi normal. Bi de "Daha daireleri" var diyor, yani düşkün ve sarsılacak durumda da değillerken niçin kira talep etsin ki?Cep harçlığı filan uğraşacağına, versin işte evlatlarına birer daire, otursunlar kira dertsiz, "Her şeyi kendiniz yapın, bireysiniz, yetişkinsiniz" olayının da bazen mku çıkıyor ya, varmış işte yani rahatı varken zorlamanın manası neyse?
Ayrıca şu da ilginç ki her şeyin hesabını yapıp "Ana-baba çalıştı o evler onların" diyenler, o evlerin yapılma sürecinde evladın da taleplerini azaltarak, borçlu/biriktiren ebeveynlerinin durumuna ayak uydurduğunu göz ardı ediyorlar.
Onları da okuduk burada, adam alıyor asgarinin biraz fazlası, iki çocuk var evde; ev borcuna girmişler. Bakarsan adam çalışıyor, kadın işte evde dişinden tırnağından arttırıyor, bi şeyler satıyor ediyor ev sahibi oluyorlar... Ev full onların emeği ile olmuş oluyor, yok yea? O çocuklardan kısılıyor... Biriktirip edineceğin her şeyde, evladından eksiltmek durumunda kalabileceğin bir giysi, bir gezme, bir tatil, bir heves vb. var... Ondan evladın da hakkı var. Benim annelik anlayışım da böyle, ailemde de bunu gördüm, benim için maddiyatın (Hele de varken) aile içinde dillendirilip durulması tuhaf bir olay.
Ne anamdan-babamdan kira istemeye yüzüm tutar, ne evladımdan.