Yok ben de emir demiyorum zaten. Ama caiz mi caiz.inşallah banlanmayıztavsannn
o hükmü tartışamam o kadar tefsir bilgim yok. Ama islam devletinde, yani dini kurallarla yönetilen bir devlette yaşamıyoruz. yani dini nikah kadının evlilik birliğini ispatlamıyor, haklarını korumuyor. ancak resmi nikah zaten dini nikah hükmünü (şahitler önünde kabul) kapsıyor. dolayısıyla kadının evlilik birliği haklarını koruyamadığı için bu dini nikahın geçerli olmayacağına dair tarışmalar var. Hatta diyanetin aldığı karara göre resmi nikah belgesi olmadan dini nikah kıyılmıyor.
Bir de Kur'an da bu buyruk olarak değil ruhsat olarak geçiyor. Yani yapabilirsiniz ama yapmamanız daha hayırlı sizin için diye. Emir değil sınırlı izin.
amacım size laf yetiştirmek değil de fırsattan istifade bilgi paylaşayım dedim
Ama bu adam o şekilde düşünse baştan yapardı. Önce aldatıp çok sonra evlenince bu adamda da belki aranmaz bence.Arkadasim sonucta boyle bi sey var mi var?
Nerden biliyorsunuz belki adam cok guzel kuracak dengeyi.
Tobe estagfurullah ya boyle bi seyi savunuyormuşum gibi algilanmiyordur umarim dedigimi anlamissinizfir
Yahu benim bahsettigim o degil, olay zaten mide bulandirici otesi. Benim anlatmak istedigim bambaşkaAma bu adam o şekilde düşünse baştan yapardı. Önce aldatıp çok sonra evlenince bu adamda da belki aranmaz bence.
Arkadasim sonucta boyle bi sey var mi var?
Nerden biliyorsunuz belki adam cok guzel kuracak dengeyi.
Tobe estagfurullah ya boyle bi seyi savunuyormuşum gibi algilanmiyordur umarim dedigimi anlamissinizfir
adaleti ülkemiz kanunlarına göre sağlayamayacağı için yapılan şerefsizlik zaten. devlet ben ikinci eşi kabul etmiyorum diyor ne adaletinden bahsediyorsunuz? ikincisi bu durumlarda orfe bakılır çogul evlilik emir değil ruhsattir. bir toplumda hoş görülmüyorsa yapılmaz. Kuranda kölelikle ilgili de ayetler var. ayet var diye köleliği tekrar canlandırmiyoruz de mi? ayetler olan durumla ilgili bir düzenleme yapmış. olmayan yere cok eşlilik getirmemis. sayısını bilmediği kadar kadinla evlenen varmis. bunu düzenlemiş. Ayrıca Allah tek evliliği tavsiye etmiş.Ya da tutamayacagim kendimi ben ya
İslamın buyurdugu da bu degil mi? Diger eşin de rizasi oldugu takdirde adam ikisine de maddi manevi yetebilecegini dusunuyorsa cogul evlilikler caiz degil mi?
Bayiliyorum işine geldiginde islamci, işine geldiginde turk medeni kanununu savunan insanlara ya.
Konu sahibi size degil yorumum, dini butun oldugunu bildigim insanlarin ahlaksizlarrr haysiyetsizzlerr tarzi yorumlarina.
Elbet dediğiniz doğru rızası olunca evlenebilir ama...Yahu benim bahsettigim o degil, olay zaten mide bulandirici otesi. Benim anlatmak istedigim bambaşka
Keske yazdiklarimi anlamiş olsaydinizadaleti ülkemiz kanunlarına göre sağlayamayacağı için yapılan şerefsizlik zaten. devlet ben ikinci eşi kabul etmiyorum diyor ne adaletinden bahsediyorsunuz? ikincisi bu durumlarda orfe bakılır çogul evlilik emir değil ruhsattir. bir toplumda hoş görülmüyorsa yapılmaz. Kuranda kölelikle ilgili de ayetler var. ayet var diye köleliği tekrar canlandırmiyoruz de mi? ayetler olan durumla ilgili bir düzenleme yapmış. olmayan yere cok eşlilik getirmemis. sayısını bilmediği kadar kadinla evlenen varmis. bunu düzenlemiş. Ayrıca Allah tek evliliği tavsiye etmiş.
tek esliligi sağlamış bir devlet düzeninde çok eşliliği savunmak maskaraliktan başka birşey değildir.
Bizim sadece yan binamızda 2 kadınla yaşayan 3 kişi vardı. En yakın arkadaşımın da evde üvey annesi var.
Yanı bildiğiniz 2 kadınla aynı evde yaşıyor insanlar.
50 yaşını geçmiş tabi bunlar.
Gençlerin de aynı hatalara düşmesi çok feci.
Hatta adamın kuma getirdiği kadın eşinin teyzesinin kızı :/
Arkadaşımın üvey annesiyle olan hikaye ise akıllara zarar.
Olayı normalleştirmek istemiyorum ama kabullenen kadınlar var maalesef.
Aynı durumu bundan yıllar önce bende yaşadım.
Cok samimi olduğum bir arkadaşımdı. Ben ailemle yaşıyordum, o yalnızdı. Sık sık bize gelirdi. Çok güzel yıllarımız geçti.
Sonra birgün oturup konuşalım mı birşey söylemem gerekli dedi, konuştuk, hem ağladı hem anlattı. Kendinden 20 yaş büyük birisi ile imam nikahı kıydığını, adamın çocuğunun olmadığını ve çocuk istediğini, adama da zaten aşık olduğunu söyledi. Çok sinirlendiğim için devamını dinlemek istemedim.
Daha sonra ailesinin de yeni öğrendiğini, hamile olduğunu duydum.
Benimle arkadaşlığını sürdürmeye çalıştı. Ona "seninle görüşmek istemiyorum" dedim. Annemi arayıp ağladı, babamı arayıp yalvardı. Evlendim, düğün tarihimi öğrenmiş, düğünüme geldi. Ev telefonumu aradı, açmadım. Cepten engelledim. Ama o gün insanlara olan güvenim sarsıldı.
Sonuç; şuan görüşmüyoruz. Ortak tanıdıklarımız var, duyuyorum; 3 tane çocuğu olmuş. Adam resmi nikahlı eşiyle birlikte, bir gün bir kadında bir gün diğerinde kalıyormuş.
Offf hatırladıkça midem bulanıyor.
Bu konuyu okuyunca elim ayağım titredi yine sinirden...
Bendede var boyle bi model
Alti yedi ay oldu daha karsilasmadik
Adami ve eski mi desem gercek mi desem karisini taniyorum.
Yeni metresin kizi var bide ailem diye takiliyorlar..
Eylulde dugun yapicaklardi adam parasiz kaldi
Yeni moda evli adamlarin ailesiyle gidip metreslerini ailelerinden istemesi
Ay yine hatirladim sinirim zipladi
benim ailemde adamin fazla parası olmadığı halde benzer bir durum yaşandığı için hiç şaşırmamak lazım artık. Paranın gözü kör olsun. Hangisi daha şerefsiz bilemedim. En azından siz duruşunu bozmuyorsunuz. Tebrik ederim. Arkadaşınız iyi bir insan degil. Arkasından üzülmeye değmez
Böyle metres olan birini tanıyorum.
Adam karımı boşamam dedi ölene kadar.
Kadın kansermiş ne zaman bu olayı öğrendi kadının üzüntüden ölümü hızlandı.
Bide utanmadan arkadaşınız gibi kına, nişan, düğün yaptı.
Gitmeyin ve konuşmayın bu tarz insanlara yaptıkları normal gibi davranılırsa iyice güvenleri artıyor.
Konyalı mi bunlar yine bi konuda bu muhabbeti acabildimKonya da kumalik çok ondan sordum.hemen yan daire komşum 30-32 yaşlarında kendisi..24 yaşında kızı olan 50 küsür yaşındaki adamla evli imam nikahlı olarak.Resmi nikahlı karısıyla hemen bir üst katta oturuyorlar ..ve adam imam
Benim de böyle bir tanıdığımızın kızı var, gencecik ve su gibi, ayakları üzerinde duran, mesleği olan bir kız ve gerçekten çok güzel, elini sallasa ellisini bulacakken gitmiş aynı böyle evli, çocuklu bir adama gönül vermiş. Ailesi çok karşı çıkmış ama bakmışlar oluru yok, kabullenmişler. Adam da öğretmenmiş yani kızdan zengin değil. Adam hem hala karısıyla hem de bu kızcağızla. Bulmuş kuzuyu bırakmıyor pis kurt. Tabiki kızda suç çok ama bu erkekler de gerçekten öldürmelik, kimbilir nasıl akıllarını çeliyorlar gencecik, hiç yapmaz dediğiniz güzelim kızların.
Duruşunuz için tebrik ederim.
Benimde bir arkadasım vardı. İki çocuklu ve evli biriyle aşk yaşamaya başladı. Çünkü adamın maddi durumu iyiydı kendisinin ki kötü. Adam yaşca büyüktü. Bir keresinde doğum gününde arkadaşıma araba almıştı. Düğün yaptı gelinlik giydı ama sadece kuma ve metres oldu.
Velhasıl kadın iki sene boşanmadı. Mal mülk ne varsa aldı sonra adamı boşadı. Ohh iyi yaptı orası ayrı.
Arkadasım o adamdan iki çocuk yaptı, kirada oturuyorlar, altındaki arabayı da satmak zorunda kaldı. Adamın işleri bozuldu. Şimdi babası yaşında ki adamla geçinip gidiyor.
E Allah'ın tokadı yok tabı ohh olsun. İki çocuklu kadının ahını almasaydı o da.
Demem o ki ilahi adalet.
Son 8 yıldır görüşmüyorum şimdi ne mok yiyor bilmem.
Benim bir Arkadaşımın babası da aynı bu şekilde evlendi. Düğün yaptı yeni ev düzdü. Yeni çocukları da oldu. Iki eşle de birlikte geçinip gidiyor. Annesi de biliyor durumu. Adam zengin alan memnun veren minnettar. Herkes kendi hayatına bskıyor.
Doğru demiyorum. Külliyen Hatalı ama işte toplumda erkek bu kadar Egemen olursa kadın da bu kadar Meta haline gelirse böyle ahlakdışı yanlışlar hep olacaktır. Özellikle kırsal kesimde. Kentte de çok var da adını az duyuyoruz.
HERKESİN KENDİ HAYATI SONUÇTA. YANLIŞ YAPIYORSA KENDİNE YAPIYOR. SANA UCU DOKUNMUYORSA SEN NİYE PROBLEM EDİYORSUN Kİ ?
Îmâm nikahtır.
Onun tercihi konu sahibi.
Annesi değilsin babası değilsin. O da Yetişkin bir insan her insan kendi tercihlerinden sorumludur. Sen arkadasa olarak doğru yolu göstermişsiniz. Gerisini o bilir. Bu mesele için daha çok kötü olma bence.
Ha tabi arkadaşlık yapmak isteyip istememen de senin tercihin.
Yahu niye ben cok esliligi savunuyormusum gibi davraniliyor şuan banaElbet dediğiniz doğru rızası olunca evlenebilir ama...
Bunu devletinde onaylaması gerekiyor din açısından bile . Çoğu din adamı bunu söylüyor ve bizim devletimiz onaylamıyor yani bu gayr-ı meşru.
keşke siz de benim yazdiklarimi anlasaydınızKeske yazdiklarimi anlamiş olsaydiniz
Kıyamet had already come.Kiyamet is loading....
Yazdigimi dikkatli okudunuz mu bir igne dahi digerine gecmeyecek bir dengeyi kimse kuramaz.
Bir de manevi boyutu da var.
Imkansiz yani..
Üstteki mesajları "yok artık" diye okudum. "Bu devirde insanlar nasıl böyle yaşar?" diye düşünürken, alttaki yorumlarda gerçekten içtiğim su boğazımda kaldı. Bu tarz ilişkileri "kişinin kendi tercihi, saygı duymak zorundayız" diye yorumlamak özgürlük ya da modernlik değil açık açığa çarpık ilişkileri destekleyip ahlaksızlığa göz yummak değil de nedir?
İnsanlar birlikte yaşarlar, evlenmezler. Buna saygı duyulur ancak "başka bir insanla evli" insanlarla yaşama tercihi "özgürlük" kisvesi altında onaylanamaz. Şaştım kaldım yemin ederim.
Omurgalı duruşunuzdan dolayı sizi tebrik etmek istedim. Bir başka kadının üzülmesine sebep olan birini arkadaşınız olarak görmemişsiniz. Gerçi adamın eşi biliyor demişsiniz. O da ayrı vukuat zaten ama kadın sessiz kalıyor olsa da yanlış yanlıştır neticede. Arkadaşınızın yaptığını doğru göstermez ve sizin de bu noktada görüşmek istememeniz gayet doğal. Arkadaşlarımızda hayata bakış şeklimizin canlı örnekleri bir nebze. Böyle bir insan ile oturup çay çorba içiyor olsaydınız , kendinizde de sorun arayın diyecektim.15 yıldir süren 4 kişilik bir arkadaş grubum var. Hepsini çok çok seviyorum. Yıllarca hiç soğukluk yada kopma olmadı. En güzel gunlerimde yanımda oldular.
Simdi Bu arkadaşım son bir yıldır evli 3 çocuk babası bir adam ile görüşmeye başladı. Çok konuştum yapma etme dinlemedi beni. Bebeğim doğduktan sonra pek ilgilenemedim. Çok az görüşebildik.
Bı ara duydum ki adam kızı ailesinden istemiş. 'kizin babasina evli olduğunu esinin ve ailesinin haberi olduğunu söylemiş'
Arkadaşımı aradim. Kendini adamın karısı yerine koy. Bugün onu aldatan yarın seni de aldatır. Bu pişkin s.fsiz yarın başkasını da ister. Adamın 3 çocuğu var. Yazıktır günahtır çocuklara.. nasıl miden kaldırıyor. Nasıl başkasının kocasının koynuna girebileceksin.
En son Kadınin resmi nikahı var. Kadın bir yildir haberi var. Boşanmadi daha bosanmaz. Ad.seni metres alıyor. hic kendini kandirma dedim.
Bu lafimdan sonra sesini yükseltti. Ben seni çok yanlış tanimisim. Arkamdan da konuşmussun. Birbirimizi seviyoruz. İlk baştan eşinin haberi var. Aralarında sevgi yok sadece çocuklar için evliliklerini sürdürüyorlar. ZENGİN ADAM ELİNİ SALLASA ELLİSİ. BUGUN BEN OLMASAM YARİN BASKASİ OLACAK' dedi. Yazıklar olsun insinşal hak ettiğini bulursun dedim. Telefonu kapattım.
Arkadaşım bu adam ile evlendi. Yanlış okumadınız. Bildiğiniz düğün yapti. Kına gecesi yaptı. Ben ve bir arkadaşım gitmedik ama diğer iki arkadaş yalnız burakmayalim deyip gittiler.
Şimdi de ev oturmasına çağırıyormus. Dün aradı hiç cevap vermedim. Sonra arkadaşım aradı. İsrarla bizimde gelmemizi istiyormuş. Aramizin bozulmasına çok üzülüyormus.
Asla gitmem sokakta görsem konuşmam. Şöyle ona bı daha aramasın beni dedim. Bu arkadaşım da ısrar ediyor abarttin dusunuyor..' Bunca yıllık dostluğumuz var. Onun tercihi bizi ilgilendirmez. Hiç olmazsa dışarda görüşelim' diyor.
Ben yaptığını ahlaksızlık olarak görüyorum. Hayatta evine gitmem görüşmem de ama bunca yıllık arkadaşlığımıza birlikte geçirdiğimiz zamanlara çok üzülüyorum. En kotu zamanimda yanimda oldu . Dunumde hep yanımdaydı bebeğim doğdu ilk o geldi. Hep aklımdaydı birgün evlenirse diger kizlar ile yanında olacaktım. Boyle bur kiz degildi. Ailesi fakirdi. Asgari ücretle çalışıp ailesine destek oluyordu. Adamin parası gözünü boyadi. Kendini unuttu. Dunya malına bir s.fsize kandi.Düğüne bile gitmedim.
Üzülüyorum elimden birşey gelmiyor.
Buraya da dertleşelim diye yazdım işte...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?