Arkadaşımın beni “Yetersiz Anne” hissettirmesi

Canım Pembe Unal eğer uyku eğitiminden kastın bebeği tek başına bırakıp, ağlamasına göz yummak ise ben onu yapamam. İsteyen istediği kadar bana kötü anne desin. Dediğin kitaba bakacağım canım. Teşekkür ederim

Yok artık 2 aylık bebek ara uykusuz yapabilir mi bariz saçmalamış...sizin tek yapacağınız şey gece oldumu ışıkları kapatıp varsa minik gece lamnasini yakmak böylece yavaş yavaş gece gündüz ayırt etmeye başlar onun haricinde gerisi fasa fiso her bebek farklıdır..biri gazlı biri alerjik olur diğeri çok rahat olur vs

İnsan arkadaşına tavsiye verebilir bence ama bu nasıl bir üslup? Çok bebek gördüm, bu yüzden bazı bilgiler ben de biliyorum anne olmasam da. Yeni anne olan arkadaşlarıma fikir verdiğim olmuştur. Canım yiğenime şöyle yaptık, kuzenime doktor şöyle dedi sen de bir doktoruna sor istersen gibisinden söylemişimdir. Size canım ben bebeklerin geç uyumaması lazımmış diye duydum sen bir araştırıver dese ortada sorun kalmayacak. Sanki çocuk gelişim uzmanı, sanki siz akıl ver diye yalvarmışsınız, engin bilgilerini lütfedip söylemiş. Azarlamış biraz da. Sinir olmanız aşırı normal.

Bebeğiniz hayırlı olsun, sağlıkla büyüsün. Arkadaşınız abartmış kaba şekilde yazmış. Ama şu bir gerçek vaktinde uyuyan bebek anneyi de daha çok dinlendirir, kendi de büyüme hormonundan güzel yararlanır.
Ben o dönemde en çok saatleri not almaktan fayda gördünüm. Not tutun bir iki gün. Sonrasında 15er dakika erken yada geç uyutarak saatleri kaydırabilirsiniz. Benimki büyüdü neredeyse beş yaşında hala bu şekilde 9da en geç 9.30da uyutuyorum.
Mesela saat 8de kalktı diyelim 12 ve ve5te uyudu ama akşam 10u buldu uyuması. Önce sabah 7.30a çekiyordum uyanmasını, yada 8de uyandıysa 11.30 11 gibi ilk uykuya yatırmayı deneyip son uykusunu 4te tamamlamasını sağlardım. Bir de ne olursa olsun 1.5 saatten uzun öğlen uykusu uyutmadım ben. Yoksa akşam uykusunu kesinlikle etkiliyordu.
Bir de geç saatte uykusu olmasa bile aydınlıkta oyun halısı daha çok uyarır. Aslında en güzeli rutin. Böylece uyku zamanının yaklaştığını anlıyor kendini hazırlıyor. Biz banyo, kremleme masaj yapma, pijama giydirme ve yanına uzanıp biraz emzirip bir kaç şarkı söyleyerek uyutuyorduk. Daha masaj kısmında esnemeye başlardı bir süre sonra o kadar alışmıştı rutinine

Ya özür dilerim ama sizi yarım yamalak bilgisiyle ezmeye çalışmadan önce Türkçe yazmayı öğrenseydi keşke Biri bana şöyle bir mesaj atsa ciddiye bile almam. Ben uyku eğitimi vermedim ama uyku saatlerini düzenledim, o bile 6 ayı buldu yaklaşık. Şimdi 4 yaşına girecek kızım maşallahı var ,2 aylıkken gece gündüz karman çormandı uykusu.

Üslup sıkıntılı

Arkadaşlığa sığınarak kırıcı olan, sizin hakkındaki zannını kötüye yoran biri acı söyleyen bir dost değil dostluğu kullanışlı bir zemin olarak görüp ego tatmin eden biridir.
Ama ben iyi niyetliyim söylemleri de ego savunma sisteminden öte bir sey değil bana göre. Elbet insaniz dilimiz sürçer ama insan dönüp düşünür özür diler hatasından anlarsın bilinçli yapmadığını .
Sonuna kadar hala ayni üslupla devam ediyorsa bir yerden sonra size de ağır gelir taşıması.
Evet belki farkında değil bu durumun ama üslubu çok çirkin. Belki uyarmalısınız insaniz kimse hatadan ari değil. Belki ego yaptığını fark edecektir. Iletişim kurmadan bilemezsiniz ancak hala daha " uyumuyor yine denedim" minvalinde mesajlar atmayın lütfen. Net şekilde rahatsiz olduğunuz bir durum var neden söylemiyorsunuz?
Bende sizin gibiydim asla söyleyemezdim kırıldığımı sevdiklerime. Ama artık fark ediyorum ki söylenmedikçe kimse anlayamıyor. Geri adım mi atıcak, sizi anlamaya mi calısıcak yoksa üste mi çıkacak ancak konuşarak anlayabilirsiniz.

Son düzenleme:
Bana tavsiye verenlerde ikinciyi doğurup bende tavsiye istiyorlar. ilkinde acemi olmaları gerekirken ikincinde acemi oluyor bazılarında demekki.
Hic bir cocuk kitabina gore islemiyor her cocugun huyu suyu baska.. 1 cocuk buyutunce cocuk yetistirmeyi biliyosun demek olmuyor.. 2. De tekrar alisman gereken kesfetmen gereken seyler oluyor. 3. De oyle
4. De gene oyle..

Sevgili Khomyuk Teşekkür ederim, Allah razı olsun Not alma fikri güzel. Böylelikle takibini kolayca yapabilirim. Rutin oluşturmayı okumuştum. Aklımdaydı ama zamanlaması için uğraşıyordum. Kızım son bir kaç gündür daha adapte oldu. Bundan önce gaz ve reflü problemleri ile uğraştık. Ağlama krizine giriyordu. Doktorumuz fitil verdi. İşe yaramadı. Beni istiyor. Emziriyorum. Sallıyorum. Sakinleşiyor. Kolik olabilir, takip edeceğiz dedi.
Ben tecrübesiz bir anneyim ama her çocuğun kendine özel olduğunu biliyorum. Doktorumuz bile kesin bir yargıda bulunmuyor. Beni tenkit etmiyor. Arkadaşımın bunu bana yapması beni çok incitti.
K kendimidurduracakdegilim Bende dünden beri arkadaşlığımızı gözden geçirdim. Fark ettim ki bizim arkadaşlığımız Burcu’nun kendini başkalarından üstün görmesi, herşeyin en iyisinin kendisinin bildiğini düşünmesi ve benim senelerdir alttan almam üzerine kurulu. Mesela başka bir örnek vereyim. Sınıfımızın en çalışkan kızı vardı Çağla. Sonrasında akademik olarak çok başarılı oldu. Stanford Üniversitesinde yüKsek lisans ve doktora yaptı. Döndü Odtü inşaat mühendisliğinde öğretim görevlisi oldu. Ama Burcu için Çağla’nın en belirgin özelliği boyunun 1.50 olması. Ben hayranlık duyduğu, takdir ettiği biri olduğunu görmedim.
O hata yaptığının farkında bile değildir. Bizim arkadaşlığımız 30 sene önce güzeldi. Şimdi hayat perspektifimiz, karakterlerimiz hiç birbirine yakın değil. O yüzden ben konuşmama kararı aldım.

Dünyada ne kötü anneler var anne olmaması gereken, çocuğuna bakamayan veya bakmak adı altında ne kötülükler eden… Keşke o bebeklerin tek derdi akşam uykusu ve bilmem ne hormonu olsa. Arkadaşınız çok bilmiş biri, sizi de durduk yere üzmüş ve kendinizi sorgulamanıza sebep olmuş.

Arkadasiniz cok fazla uyku egitmeni takip etmis onlar bu fikirleri annelere oyle bir empoze ediyorki uyku egitimi alsinlar diye oda kendini kaptirmis aksam 8de uyumadiginicin buyumeyen bebek varmi:) melatonin salgilayamayip cok komik

bebekken çok geç uyurmuşum her çocuğun stili farklı ben 25 yaşına geldim gece calısıyorum mesela gece insanıyım bi tarafımda eksilmedi

arkadaşınız kendince br şeyler söylemek istemiş olabilir ama üslubu aşırı sıkıntılı bu konuda uyarın bence

@Nihal Shibuya Arkadaşın iyi niyetli biri değil. Mesafeni koy, uzak dur ondan. İyi niyetli biri bur şekilde tavsiye vermez. Yazdıkları doğru vs diyenlet veya kısmen doğru diyenler olmuş da 2 aylık kendini hala ana karnında hisseden bebeğe nasıl bir uyku eğitimi vermeyi veya uyku düzeni oluşturuyorsunuz hanımlar merak ettim.

Benim bebeğim şuan 2 aylıkken günün çoğu vakti uyuyordu ama uykuları hep bölük pörçük, çok sık uyanıyordu. Akşamları loş ışıklı veya karanlık ortamda tutardım ve kucağıma uzanarak uyurdu. Sürekli emmeye kalkardı. Özellikle akşam 5ten sonra 4-5 saat kesintisiz uyurdu ama sonra kalkar 2-3 saat uyumaz gece 12-1 gibi geri uyurdu. 3 aydan itibaren en erken 21.30 en geç 23.00de uyurdu ama bazen dengesi şaşar 23.00den sonra da uyuduğu zamanları olurdu ama iyi uyurdu.

Uyku eğitimi vereyim bir düzen oluşturayım dedim, çünkü bana da çevremden tepkiler geldi. Başta ablam, geç yatırıyorsun, geç kalkıyor. Erken kaldır ve erken yatırmaya çalış, bir kaç güne düzeni oluşur, benim kızlarım 8.00-8.30 gibi uyuyor diyordu hala da diyor. Eltim de aynı şekilde ben kızları 19.00 20.00 de yatırıyorum diyordu ama biz gittiğimiz zamanlar veya görüntülü aradığımızda 21 22 23 gibi uyanık gördük çocukları. O da aynı ablam gibi erken yatırıp erken kaldırmalısın, benimkiler 7.30 da kalkıyor vs diyordu. Eşimde onlara bakarak başka çocuklar erken yatıp erken kalkıyor sen geç yatıyorsun, çocuğu da geç yatırıyorsun kendi düzenine uyduruyorsun vs diyor ama ben çok denedim, ağlıyor saatlerce uyumuyor ağlasa da uyumuyor. Bu seferde ağlatıyorsun diye laf ediyorlardı.

Bebek dediğin erken yatar erken kalkar vs diyorlar. Ama olmuyor deniyoruz olmuyor. Kaç gün sabah sabag 7.30 8.30 gibi bir kaç gün kaldırıp akşam erken yatırdığımda bir kaç saat içinde uyanıp 2 3 saat uyanık kalıp oynayıp sonra geri yatardı. Ben de bebeğim nasıl mutluysa öyle devam ediyorum. Hayatta her şey yazılı kitaplara genel bilimsel bilgilerle olmuyor.
Her bebeğin yapısı, karakteri, bünyesi faeklı. Uyumuyorsa 1 hafta da denesen uyumuyor.

Şuan en 22. 00 23.30 gibi uyuyoruz 10.30-11.00 gibi de kalkıyoruz. Gün içerisinde normalde 2 uyku yapardık artık 1 uykuya düştü.

Bende hep kendimş yetersiz ve kötü anne gibi hissetttim, öyle hissettirdiler ama burada okuyunca ve bazı arkadaşlarımında benim gibi olduğunu görünce rahatladım.
Bebeğim sağlıklı, mutlu, huzurlu ve bana bu baskıyı yapanların çocuklarından gelişim olarak da daha önde.

Dediğiniz givi çok yaptım, bütün uyku belirtilerini görüp(esneme,kulak çekiştirme vs.) yatırmaya götürdüğümde her seferinde ya 2 saat yatakta uyutmaya çabaladım ve uyutamadığım için yataktan kalkmak zotunda kalıyoruz . Bazende erken yatıp çoğunlukla gece uyanıp 2-3 saat yeniden uykusunun gelmesini bekliyoruz.

Çok kolaydı sanki her belirtisi geldiğinde şıp diye uyutmak. Uyumayınca ne yapalım ağlasada uyumuyor yani, ne olacak şimdi, gelişine bırakmış mı oluyorum?

Çok normal dünyaya adapte olmaya çalışıyor.ilk ahlar zaten sık sık uyanır. Uykuya hasret kalınır.ben üç saat kesintisiz uyusam mutlu olurdum
Öğle böyle büyüyorlar kolaylık diliyorum.

Uyumasa bile o los ortamda bulunmali,rutini yavas yavas oturmali bence.
Tabii ki kolay degil,kolay olsa bunca anne daralip yorulup konu acarmiydi?
Anne uykusuzlugu en zor sey,insan gece biraz olsun uyuyabildiyse gunduz ki herseye dayanabiliyor.
Bu konular,fikirler buna biraz olsun katki yapabilmek icin..

Kesinlikle,hicbir anne kendini kotu anne hissetmesin,siz de.
Insan ne emekler veriyor kapali kapilar ardinda.
Cocugunuz kac yasinda,gunduz uykusunun bire inmesi gece uykusunu kolaylastiriyor.
Oyle boyle ortak bir paydada bulusuluyor cocukla.
"Cocuga ragmen cocuk icin" cocukla cebellesmek, savasmakta dogru degil.

Uc cocugumun ucu de birbirinden farkli karakterde,iletisimi,okul basarisi vs.
Birbiriyle kiyaslamadan,sadece kendisiyle kiyaslayarak desteklemeye caba gosteriyorum,belki yanlislarim da oluyordur.
Fakat ana kriterleri tutturmakta kendimi basarili buluyorum,eh oyleyse iyi sayilirim.
Her emek takdire deger,elbette iyi annesiniz siz de,sadece "isler nasil daha iyi olabilir",bunlarin fikir alisverisleri bu yazismalar❤

Uyku eğitimine kesinlikle karşıyım ve güvenli bağlanmaya zarar verdiğini düşünüyorum.

Ama uyku düzeni oluşturmak bence önemli. Katı bir düzenden bahsetmiyorum ama genel olarak erken saatlerde uyuyan bebek hem daha sağlıklı uyku uyumuş oluyor hem de anne dinlenip deşarj oluyor ve bebeğine tahammülü oluyor.

23 aylık ve 3 aylık iki bebeğim var. Büyük olan 8 buçukta küçüğü 7 de uyumaya götürüyoruz. Küçük uyanıyor mesela 1-2 saat sonra odadan çıkarmayıp karanlıkta emzirip tekrar uyutuyorum. 2,5 aylıktan itibaren bu şekilde. Herkes o yaşta asla düzen olmaz falan demiş de şaşırdım benim iki çocuğum da bu şekilde uyudu yani. Tabi kimi çocuk ne yaparsan yap uyumaz ama kimi anne de çok sallamıyor erken uyumasını falan ki bence herkesin kendine göre bir düzeni var. Yani herkes çocuğun erken uyumasını önemsemek zorunda değil aileye göre değişir. Ben önemsiyorum çünkü çocuklar uyurken eşimle birbirimize ve kendimize ayırdığımız birkaç saat bizi daha tahammüllü ebeveynler haline getiriyor.

Bu arada arkadaşınızın üslubu hoş değil ama belki sizin bilmediğinizi düşünmüştür. Mesela benim bir arkadaşım geçenlerde bana sormuştu kızım geç yatıyor napayım diye ben de ona gündüz uykusu gibi alıp salona götürme uyanınca karanlıkta uyut tekrar dedim teşekkür etti mesela uygulamaya başladı. Tabi ben soru sorulmadan pek bir şey söylemeyi sevmem ama arkadaşınız bilmediğinizi düşünmüş olabilir.

Arkadaşım bebek konusunda bana zır cahil gözüyle bakıyor. Belki konuşsak bu kadar alınmazdım ama yazım dilinde hiçbir emoji kullanmamış, kısa kısa bir sürü mesaj atmış “yazık Derin’e” demesi ve “sen onu kendi düzenine adapte ediyorsun” lafları benim sinirimi çok bozdu. Ben ister miyim gece 2-3’e kadar bebeğimi sallamak. 10 gün önce sabah 7’de uyudu 7! Ve ben tüm gün sersem gibi dolaştım. Bunların hiç birini bilmezken bana tepeden konuşuyor. Kendi doktorumuz bile bir sorun karşısında kesin şudur demiyor. Bunu kullanalım, fayda etmezse belki başka bir şey de olabilir diyor.
Bir daha beni yetersiz hissettiren hiç birinden akıl almamaya kadar verdim. Benim çocuğum, benim doğrum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…