Erkek İnfertilitesi Arkadaşlar Sperm hareketliliği için Evicap,Trental, Quanzim Q10 Kullanan Var mı?

Erkek Faktörü / Erkek İnfertilitesi

tatlım bazı konularda haklı olabilirsiniz. evet antibiyotikler hele hele çok ağırsa dahası o antibiyotikleri almanıza sebep olan ağır enfeksiyonlar, ateş falan olmuşsa spermleri hakikaten çok etkilenmiştir. o antibiyotikler sonra da içildi bitti olmuyor, vücut aslında aylarca süren bir zamanda topluyor. ayrıca antibiyotik denen şey enfeksiyonu yok ederken vücudun bağışıklık sistemini de düşürür. zaten o yüzden her antibiyotik kullandığında enfeksiyonlara daha açık hale gelip, bir sonraki enfeksiyonda daha çok antibiyotik kullanmak zorunda kalırsın. sperm denen şeyse vücudun bağışıklık sistemiyle birebir bağlantılı bir şey. üretimine yardımcı olan bir çok şey (çinko, c vitamini, e vitamini, b vitaminleri) aynı zamanda bağışıklık sistemimizle öyle ya da böyle fazlasıyla bağlantılı maddeler. hastalık ve antibiyotikle bu tür vitamin mineral rezervleri de düşmüş olabilir. bu da ayrıca spermlere zararlı olmuş olabilir.
diğer yandan kadın rahmi kaslardan oluşan bir organ. cinsel ilişki sonrası içerideki spermleri kas hareketleriyle(tabi bir de yer çekiminin etkisiyle dışarı atar) o yüzden ilişkinin hemen sonrasında mümkünse ayaklarını biraz yukarı doğru kaldırarak(az bir eğimle duvara dayayabilirsin ya da altına yastık koyabilirsin) yatman gerekiyor ki olabildiğince çok sperm içerde kalsın. hatta o eğimle spermlerin tüplere doğru gitmesine yardımcı ol. en az 1 saat hatta mümkünse daha fazla katiyen ayağa kalkmayacaksın, oturmayacaksın. mesela oturur pozisyona geçtiğin an spermlerin ilerleyişi duruyor. yeniden yatar pozisyona geçinceye kadar yerlerinde kalakalıyorlar. hatta bir kısmı dışarı atılmaya başlanıyor. kalkıp tuvalete girmek, duş almak falan hele tamamen düşman. dikkat et bak burada hamile kalanların çoğu cinsel ilişkiden sonra yataktan çıkmadım, uzun uzun yattım hatta 6-7 saat uyudum falan diyor. o yüzden ilişkilerinizin zamanını yatakta bir süre kalacak şekilde ayarlamanı tavsiye ederim.(ben ayıptır söylemesi tuvalete bile önceden gidiyorum, evde de yapılması gereken bir şey varsa önceden yapıyorum, telefon çalsa kalkıp telefonu bile açmıyorum artık:)) kısaca ayağını yukarı dik, bacaklarını sımsıkı kapa, spermleri olabildiğince içeride tut:)
insanların konuşmaları maalesef hepimizde aynı dert(( ben artık birileri daha "ee siz de geç kalıyorsunuz bakın artık bir an önce çocuk yapın" derse tekme tokat girebilecek noktaya geldim inan:)))) bir iş arkadaşım vardı "siz de amma tembelsiniz bir türlü çocuk yapamadınız" deyip dalga geçip duruyordu her gün, inan bir gün oturup hüngür hüngür ağlamıştım. kıza "böyle densizlik mi olur neden bana her gün böyle diyorsun belki bizim çocuğumuz olmuyor" dediydim de "aa olur mu öyle olsa söylerdin" demişti. sanki bu çok kolay konuşulan bir mevzu da ben oturup iş yerimde dış kapının dış mandalı insanlara anlatcam! yani insanların böyle rastgele densizlikleri maalesef hep var. en iyisi kulaklarını tıkamak. ben facebook'a falan bile girmiyorum 2 yıldır. çünkü inan 2 lafın başı "siz hala çocuk yapmadınız mı?" inan kafam dinlendi girmeyince. hele bir de etrafımızda yeni çocuk sahibi olmuş insanlar; o coşkuyla hemen "ayyyy çok güzel bir duygu siz de hemen yapınnnnn" demiyorlar mı, "yapalım da ne kadar paralansak da yapamıyoruz" diye bağırmak geliyor içimden:))))

Son düzenleme:

Hayatım şu görüntüye göre sizde mililitrede 15 milyon var. 3 ml olduğuna göre 45 milyon olması lazım. dediğin gibi en iyisi sen şu laboratuarı ara sor. bu arada bak bizim test verilerini yazayım. bizde de sizinkine göre bir sürü başka şey var ama tpmss yok. ayrıca sizin baz alınan sayı kriterleriyle bizimkiler farklı. bak aşağıya kopyaladım.

BULGULAR NORMAL DEĞERLER
Abstinans Süresi : 3 gün ( CİP ) 2 gün - 7 gün
Viskosity : Az Yapışkan Az Yapışkan
Volüm :.3.1 cc. > 2 cc
Renk : D.Beyaz D.Beyaz
Görünüm : Gri-Opalasan Gri-Opalasan
pH : 7.68 7.2 - 8.0
Kan : Yok yok
İrin-Partikül : Yok yok
Fruktoz : ---- < 13 umol/ejekülat
Yuvarlak Hücre : % 11 ( lökositler,epiteller,germ hücreleri) < % 50
Motilite : Hızlı İleri Hareketli: %36 Yavaş İleri Hareketli: % 11 Yerinde Hareketli: % 14
Hareketsiz : % 39
İmmotilite : %39 ( HAREKET ETMEYEN ) < %50
Likefaksiyon : 30 dk. < 60 dk.
1.cc deki Sperma :*16.129.000 > 30-80 milyon/ml
Total Sperma :*50.000.000 (makler counting camber) 70 -250 milyon/ejekülat
Sperm Mar (IgG) : - < 22.0
Vitalite : % 61 > 50
H.O.S Test : % 59 >% 60 Normal %50-59 Şüpheli
(Hipo Ozmolar Şişme Testi) < %50 Anomali
Lökosit : 382.000 / ml < 1.000.000 /ml
Eritrosit : Negatif Negatif
Aglütinasyon : Negatif Negatif
Retrograd Ejakl. : -
Pellet : -
--------------------------------MORFOLOJİ(D-Q)----------------------------------------
WHO(Dünya Sağlık Örgütü) CRITERIA
Normal yapı : % 51 Anormal Yapı : % 49 > %50 Normal
KRUGER STRİCT CRITERIA
Değerlendirilen Spermatozoid Sayısı :44
Normal Yapı : % 12 % 0 - 4 Kötü Prognoz (GEBELİK % 7,6)
Anormal Yapı : % 88 % 4-14 İyi Prognoz (GEBELİK %49,4)
> 14 Normal Morfoloji (GEBELİK%88,3)
YORUM : H.OLİGOOSİPERMİ
Mikroskopi : Her sahada 3-4 yuvarlak hücre, 2-3 lökosit görüldü.Eritrosite rastlanmadı.
Sperma hücreleri sayı bakımından anormal gözlendi.3 saatlik inkübasyon sonucu normal dışı yavaşlama
veya ölü sayısında artış gözlenmedi.

Canım bazen "adet görmene bir kaç gün kala gel" diyorlar ilaçları veriyorlar, sonra tekrar adet günün gidiyorsun nasıl kullanılacağını, iğneleri nasıl vuracağını falan anlatıyorlar. bazen de adetinin 1. günü gel" diyorlar da aynı gün toptan hem ilaçları yazıp hem de uygulamasını anlatıyorlar. Size böyle bir şey demediler mi? Devlette doktorlar anlarım artık bu devletin koyduğu performans hikayesinden dolayı kimseye bir şey anlatacak takate sahip değil. Kuzenim söylüyor her bir hastaya bakmak için 6 dakika tanıyormuş sistem ona.(üstelik de nörolog. muayeneyle değil filmle, tomografiyle teşhis konan bir dal. hani 6 dakikada adamın hangi şikayetini dinlersin, hangi tahlil sonucunu okur, filmini dikkatle inceleyebilirsin, en önemlisi doğru teşhis koyabilirmisin?) O yüzden artık doktorlar ne işlem yapılacak ne olacak önceden kimseye bir şey anlatmıyorlar ama tedaviye başlangıç için ne gün geleceğini muhakkak söylemiş olmaları lazım!Söylemediyse sen en azından bir telefon aç sor. Ayrıca devletin aşılamayı ödemesi için de bir takım tahliller, hsg filmi falan isteniyor, kurul inceliyor... bunları yaptınız mı?
Spermler ve yumurtayla ilgili yorumların inan beni çok güldürdü:))) yumurtlama için bence en iyisi ovulasyon testi al. bohemia ve ben gittigidiyordan eczanelerin epey altında bir fiyata aldık istersen sen de bak. 25 liraya 20 tane ovulasyon testi, 4 tane de gebelik testi gönderdiler bana. ben bu ay 11. gün yumurtlamışım da sayesinde haberim oldu. aynı satıcının bir çok sayı ve fiyat opsiyonları var. hiç olmazsa emin olursun. proxeed'e maddi yükünden dolayı ara verdiyseniz arada daha uygun bir vitamin kullanın bence. bohemia geçmiş günlerde linkini vermişti genrise'ın bir multivitamini vardı. o olabilir, eczacıbaşı multivitamin olabilir....

Merhaba immo senin yazdıklarını takip ediyorum ve gerçekten çok güzel bilgiler veriyorsun... Eşimin morgolojisi % 2 ve hareketlilik de düşük..Apar topar senin yazdıklarından arkadaşların yazdıklarından ne bulduysak aldık fakat şimdi de birbirine zıt etki etmesin vs diye korkuyoruz.Elimizde olanları yazsam sen bana ne tavsiye edersin...

Korean Gingsen
Omega-3
Koenzim Q10
At kestanesi
Sunlife Çinko + Vitamin C + Vitamin E Efervesan

Bir de Keçi boynuzu ,Çakşır tozu ve Çoban çökerten otu var.

Hangilerini almalıyız ,hangilerini alırken dikkat etmeliyiz.Gün içinde nasıl kullanmalıyız sence bi de ramazan geliyo...İftar,sahur vs var nasıl ayarlayalım lütfen yardımcı olur musun...

merhaba. önce bir şey sormak istiyorum senin eşinde varikosel mi vardı? çünkü at kestanesini varikoselli olanlara tavsiye ediyorum hep.
şimdi omega, q10, ginseng ve at kestanesini istediği zaman içebilir. yani kendi ne zaman istiyorsa. mesela iftardan sonra gayet uygun. hatta omega daha verimli uyku uyumanı da sağlayan bir takviye. çinko+c+e'nin içindeki c vitamini, bir kaç saat geçip de vücutta emilince uyku kaçırabiliyor. o yüzden gece içmesini tavsiye etmem. mesela sahur tercih edebilir. sahurdan sonra bir kaç saat uyuyup, daha zinde de uyanır böylece. keçi boynuzu uzun uzun kullanımda fsh yükseltiyor. eşinin fsh'si normalse 2-3 hafta tam doz yapıp(6-7 taneyle) sonra daha az koymaya başa(2-3 tane).toplamda 6-7 haftaya geldiğinizde de bu yarım dozlu olanı gün aşırı ver bence. çoban çökerten de aynı şekilde testesteronu yükseltiyor. eşinin testesteron seviyesi normalse bunu da devamlı kullanma. arada bir(haftada 2-3) keçi boynuzunun içine şöyle bir tutam atabilirsin. çakşır benze zaten sadece libido yükseltiyor. spermlere çok ciddi bir etkisi olduğunu düşünmüyorum ama kullan. bu kür/çay şeklinde yapılanları da yatmadan içirebilirsin.
Ama bence morfoloji üzerinde daha etkin sonuç istiyorsanız keçi boynuzu kürünün içine ocağı kapattıktan sonra 1 t. kaşığı deve dikeni, 1 t. kaşığı ısırgan tohumu, 1 t. kaşığı biberiye(varikoseli varsa) at. inan çakşırla, çoban çökertenden daha fazla faydayı bunlardan görürsün. ötekileri de kullanma demiyorum ama bunları öncelikli kullan.

Valla sizinki ne güzel ayrıntılı yazıyo bi tek tpmms yok dediğin gibi o da şöyle hesaplanıyo sizin konsantre ml sperm yani 16.129.000 X İleri hızlı %36 X volüm 3,1 = 17.999.964 yapıyo 18.000.000 desek bu sayı da gayet güzel maşallah.

Bende bizim total sayıyı senin gibi hesapladım 3X15.000.000 = 45.000.000 oluyo bizim bi önceki testte volüm 2 ydi yani 14.000.000X2 = 28.000.000 du. Bu hesaba göre 17.000.000 bi artışımız olmuş olması gerekiyo totalde ama işte test o kadar ayrıntısız ki. Bu hesaba göre insanın morali düzeliyo yani aslında ama işte yazmıyolar doğru düzgün. Buarada dediğin gibi kriterlerde farklı yazıyo; sizin testte total için en az referans 70.000.000 konsantre için 30.000.000 yazıyo ama çoğu yerde bunu total en az 40.000.000 konsantre 20.000.000 okuyorum hatta bizim ayrıntısız testte bile 20.000.000 yazmışlar. Labaratuarı arıycam ama işyerinde rahat konuşamam diye çıkışta arayım diyorum en iyisi. Ama resmen labaratuar bile insanın sinirini bozuyo yani ne diycekler çok merak ediyorum. Buarada totaldeki sayı hız değerlerini nasıl etkilecek acaba bu durumda kafam çok karıştı çok:S

inşallah sayılar yaptığımız bu hesaplara göredir hayatım ya...ama bence siz imkanınız olursa bu laboratuarı değiştirin. hem çok pahalı hem de çok kafa karıştırıcılar. whoya göre morfoloji ölçümü yapmamaları da ayrıca sinir etti. o zaten testin standartı. yani spermiogram yaptırdınmı o zaten yapılıyor. kruger extrası ve üstüne fark aldıkları şey. ayrıca çok şahit oldum bir çok doktor da yalapşak bakıyor bu test sonuçlarına. o yüzden total falan diye açık açık yazmaları lazım. 70m ve 30m yine dünya sağlık örgütü yani who'nun standartlar. zaten testin altında o standartların kriter alındığı falan yazıyor. 40m ve 20m belki tc sağlık bakanlığı infertilite kriterleri falandır. bu durumda biz totalde artık infertilite sınırlarını geçmişiz:) neyse 2 hafta içinde yeni bir spermiogram yaptıracağız bakalım görürüz artmış mı düşmüş mü.... olur olur belki geçici bir artıştı 2 ayda düştü....

Aslında bende değiştirmeyi düşünmüyo değilim ama o öyle çokta fazla iyi lab yok gibi hatta ben daha iyidir diye düşündüğüm bi lab için doktor orda yanlış sonuçlar çıkabiliyo size önerdiğim en fazla %3 eksik ölçüyo onu da biz ekliyoruz demişti ne biliyim vallahi napıcağımı şaşırdım artık resmen insanla dalga geçer gibi hem o kadar para al hem de yarım yamalak sonuçlar ver konuşucam ama bugün detayları sorucam iyice. Buarada sizin değerler daha da iyiye gidicek hiç öyle aklına kötü bişi getirme hem bütün takviyelere düzenli devam ettiniz hem de süre asıl şimdi dolucak daha da güzel çıkıcak inşallah. Buarada benim araştırdığım kriter de WHO ya göre hangi siteyi açsam aynı değerler yazıyo hatta doktorlar onaylamış sizdeki testte gördüm ilk kez daha farklı olduğunu acaba değişti mi anlamadım ki. Bak aşağıya kopyaladım okuduklarımdan birini;

Normal Spermiogram Değerleri Nelerdir ?

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) kriterlerine göre normal meni değerleri;

Hacim: 2 - 6.0 ml

pH: 7.2 - 8.0

Konsantrasyon: >20.000.000 milyon/ml
Total sperm sayısı: >40.000.000/ejakülat
Lökosit: < 1="">
Motilite: Ejakulasyonu takiben 60 dakika içerisinde, %50 veya daha fazlasının ileri progresyon göstermesi (a + b kategorisinde); veya %25 yada daha fazlasının hızlı (a kategorisinde) progresyon göstermesi.

Morfoloji: %30 veya üzerinde normal form.

%14 ve üzeri normal yapıda (Kruger kriterlerine göre).

Vitalite (canlılık) : %75 veya üzerinde canlı sperm.

Son düzenleme:

allah allah, o zaman bu bizim kriter değerleri nereden çıkardılar ki? bizde who açısından morfoloji kriteri de %50 mesela. burada %30 yazıyor. halbuki ilk defa bu sonuncusunda %51 gördük de normale döndü diye sevindik biz de. neyse zaten totalde sperm sayımız sizin kriterlere göre iyi sayılsa da ml'de hala düşük. ayrıca morfolojide who devamlı yükselse de krugerde (ilk dönemden bu yana %3 bir artış görsek de) son 2 spermiogramda bir oynama olmadı. öyle %12de kaldı. zaten şu hesperidine falan da o yüzden başlattım. hani kan akışını daha da rahatlatırsa belki bu biraz düzeltir diye.
elimizdeki bir çok takviye sayıca azaldı, bazılarının yenisini aldım ama bazıları burada benim istediğim gibi kapsül olarak yok. tabletler de eşimin midesini ağrıtıyor. yenileri yurtdışından gelinceye kadar idare etsin diye ben de dozlarını küçülttüm. 15-20 gündür falan bazılarını 2 tane verirken 1 tane vermeye başladım. o yüzden sayı/hız düşer mi diye de içimde bir kuşku var. bakalım hakkımızda hayırlısı olsun. inşallah dediğin gibi daha yükseldiğini görürüz.
sen de laboratuara sorduktan sonra burada da haber ver ne dediler. ben de heyecanlandım senin yerine:) çünkü eğer totaldeki sayı düşündüğümüz gibiyse işin epey kolaylaşacak. hatta artık sadece hız ve morfolojiye konsantre olsan yetecek.

Valla inan benim de kafam karıştı sizin kriterler baya yüksek, hedefi yükseltme amaçlı sanki:)) Ama iki türlü de gayet iyi bi yükseliş yaşadınız. Hem ilk ölçtürdüğünüzde süre tamamlanmamıştı o yüzden sen son günleri boşver asıl daha öncesinden beri yüksek mg kullandığın zamanlar geçerli olacak bu testte ve inan daha da iyi çıkacak içini ferah tut sen. Labaratuarla konuşunca kesin yazarım bakalım ne dicekler çok merak ediyorum. Yani total değer yazmayınca insan bilemiyo ki bu hız morfoloji neye göre ölçüldü bütün değerleri yazsalar ya adam gibi. Morfoloji için de doktor klasik o o kadar önemli değil hız ve sayı artsın yeter demişti öyle bi denge kuruyolar işte güya ama %4 hep çok az geldi bana bakalım bi konuşayım da dediğin gibi ona göre bi strateji belirlerim en azından.

Çok teşekkür ederim arkadaşım ,evet 2. derece varikosel var sol tarafında.Daflona ne dersin çok övmüşsün de onu da alsın mı ?

Çok teşekkür ederim arkadaşım ,evet 2. derece varikosel var sol tarafında.Daflona ne dersin çok övmüşsün de onu da alsın mı ?

hayatım daflonu biz sonradan keşfettik. dolaşımı, damarları acayip etkileyen bir şey. özellikle belden aşağı bölgeye oksijen pompalıyor. varisleri iyileştiriyor, çürükleri kanamaları onarıyor... eşim kullandığından beri bacaklarım yorulmak bilmiyor deyip duruyor. ama kullandıktan sonra yeni bir spermiogram yaptırmadığımız için etkisini tam olarak tespit edemedik. bence alın, kullanın. sonuçta yediğimiz portakaldan elde edilen bir madde yani öyle zararlı bir yanı yok. zaten yurtdışında kemoterapi görenlere vücudu daha çabuk toparlasın diye verilen bir takviye. en ufak bir zararı olsa kemoterapiyle bağışıklık sistemi tamamen çökmüş insanlar nasıl içsin. 60 günlük dozu da hepi topu 12 lira yani madden bir fedakarlık gerektiren yanı da yok.ama dikkat edin günde 1 tane kullanılacak(daha önce söylemiştim iki tane içince fazla enerji veriyor) ve içtiktan sonra 5-6 saat aşırı sıcağa ve özellikle güneşe maruz kalınmayacak. mesela ben bu sıcak günlerde eşime sabah işe giderken değil de akşam işten eve geldiğinde veriyorum.

unutmuşum deve dikeni,ısırgan tohumu ve biberiye bunların tohumu,tozu ,kendisi farkeder mii...Özellikle aktardan nasıl istesin eşim ?

aynen yazdığın gibi, deve dikeni, ısırgan tohumu, biberiye diye isteyecek:) biberiye zaten evlerin önünde bile yetişen bir şey aslında. benim annem yazlığın bahçesinden toplamış verdi ama aktarlarda ve baharatçılarda da satılıyor elbette:))) deve dikeni ve ısırgan tohumunu mümkünse çektirsin. ufalanınca daha kolay yutuluyor ya da suda etken maddesini daha iyi salıyorlar. spermlere olumlu etkisinin yanında bunlar bir de prostatı olumlu etkilediği için semen miktarını artırıyorlar bilgin olsun. yani ml olarak artıyor.spermlerin içinde yüzdüğü semen miktarı artıp daha sıvı hale geldiği için daha kolay yüzüyorlar. kısaca menzilleri artıyor:))))

hemen hemen aynı sıkıntıları yaşıyoruz maalesef.

işte durum böyle olunca herkes bir yerinden tutup yorum yapınca moralini yüksek tutmak da mümkün olmuyor

daha önce ikinci yaptırdığım testi aklımda kalanlara göre yazmıştım şimdi kağıda bakarak yazıyorum.

test bulgu normal değer
perhiz süresi 3 3-7 gün
ph 7.6 7.2-7.6
hacim 2.0 2ml üzeri
görünüm opleasan opelasan
likefaksiyon 25 30<dakika
viskosite normal normal
sayı 42 milyon >20 milyon
aglutonasyon negatif negatif

30 dakika
hızlı ilerleyici %10
ilerleyici %15
lokal hareketli %15
hareketsiz %60

2. saat
hızlı ilerleyici %5
ilerleyici %10
lokal hareketli %10
hareketsiz %75

morfoloji (kruger kesin kriterlere göre)
normal %4
kafa anomalisi %72
boyun ve orta hat anomalisi % 14
kuyruk anomalisi % 10
mikroskobi : her sahada 8-10 lökosit görüldü.

ha bir de sormak istedim eşimin birkaç gündür başı ağrıyor ama antibiyotik spermi olumsuz etkiliyor diye ağrı kesici bile içmez oldu.ağrı kesicinin herhangi bir sıkıntısı olur mu? içebilir mi?

çok teşekkürler bir sorum daha olacak bende hipo troidi var ve hergün ilaç kullanıyorum hastalığa bağlı olarak çabuk yoruluyorum ve memur olduğum için gün boyu oturuyorum ayrıca iki dizimin iç kısımlarında da varislerim var daflon kullansam ilacımla etkileşime girer mi acaba?

hayatım ilk testinizle ciddi ilerleme kat etmişsiniz aslında. sayı 25miyondan 43 milyona çıkmış. hızlı ilerini hiç yokken %5 olmuş. yavaş ileri düşmüş ama bence o o kadar önemli değil. ikisini toplayığ kriter alıyorlar ama bence yavaş ileriler etken değil. hamileliğe sadece hızlı ileri etki ediyor o yüzden siz onu daha yükseltmeye bakın. morfoloji birinde whoya göre ölçülmüş biri krugere göre o yüzden yorum yapmak zor. burada ne neyi yükseltiyor bir çizelge vermiştim geçen hafta. onu incele istersen. doktor e vitamini vermişti sen bir de c vitamini ekle. hatta ace selenyum diye bir vitamin var en azından onu kullanın. biliyorum aşılama yaptıracaksın ama bir yandan da ne olur ne olmaz bir şeyler kullanın. tutar tutmaz, boş durmayın bu arada. hem aşılamada da şansın artar. inan aslında sayınız gayet güzel, millet burada 15 milyonla, 20 milyonla hamile kaldığını yazıyor. sizin sadece biraz hıza ve antioksidanlarla morfolojiyi düzeltmeye ihtiyacınız var.
ağrı kesici de çok ağır bir şey değilse bir şey yapmaz. öyle bir iki vermidon içmiş, majezik içmiş sorun değil.

Son düzenleme:

etkileşime gireceğini sanmıyorum ama yine de doktoruna sor istersen.

doktor evicap ve e vitamini verdi evet. morfoloji ve ileri hareket için tam olarak neleri kullanalım? senin önerilerini dinlicem bu sefer. aşılama için yarın bi doktora gitmeyi düşünüyoruz. aslında tam olarak aşılama için değil. bulunduğumuz ilden olan bir arkadaşla tanıştık bu forumda aşılama ile hamile kalmış. yumurtlama döneminizi takip ettirip yumurtalar tam olarak geliştiğinde sadece bi çatlatma iğnesi yaptırın dedi. onun dediğini yapmayı düşünmeye başladık kafamıza yattı ama bu işlem tam olarak nasıl oluyor diye mesaj atmıştım bakalım cevap gelirse ona göre hareket edicez.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…