Asla para birikmeyen ev

Yemin ederim pazardan 5 liraya aldım kilosunu yalan mı söyleyeceğim evet işte 3 bin lirayla gecim oluyorsa 7 bin lirayla neden olmasın
21 yaşında evli çocuk sahibi bir kadınmışsınız. Yazdım sildim diyeceklerimi o yüzden. Umarım bi gün sadece karın tokluğuna gün doldurmanın yaşamak olmadığını anlarsınız. Allah paranıza kazancınıza bereket versin.

M mutemadiyenuzgun eski konularından biliyorum seni. Eşin ve ailesinden sıkıntılıydın hamileyken. Nasıl oldunuz. Ailesine yardım ediyor mu. Kazancını komple eve mi harcıyor. Sana pek söz hakkı vermiyordu diye hatırlıyorum ki, maddi konularda şeffaf mı sence?

Asgari ücretle 4 çocuk okutup ev bakmaya ne diyorsunuz gerçekten tatile gitmek zorunda değilsiniz birikim yapmak istiyorsanız kismayida bileceksiniz kisamiyorsaniz da gelip nasıl birikim yapiyosun diye sormucaksiniz
Bütün verilerle açıklanmış, bir üye de paylaşmış.
Asgari ücret açlık sınırı, konu sahibinin aldığı maaş ise yoksulluk sınırıdır.
Bunlar ülkemizde ilk çeyrek verileri.
Yani siz imkansızı başarıyorsunuz, herkes başarsın istiyorsunuz.
Hayır efendim, yaşamak o değil.
Size dayatılan da yaşamak değil, sadece ölmemek aslında...

Pazarda 5 lira bamya kendimde alıyorum evet hepside hayatımda var ayriyeten altın birikimi bile yapabiliyorum 5 liraya bamya varken pazarda gidip markketten 17 liraya almak enayilik ikiside aynı sonucta
5 liraya bamya mı? Nerede yaşıyorsunuz siz? Ben bugün 20 liraya gördüm. Pakete çok koymuşlar alamadım. BiR yemeklik alsam 7 kiralık yeterdi. Siz 1 yemeklik bamyadan bahsediyorsunuz bence. 250grami bir yemeklik ediyor çünkü 2-3 kişiye. Imkansız ya pazarla market bu kadar fark edecek. Ya da yerinde yaşıyorsunuz bamyanin

Yurtdisindayim güncel fiyatlar ne kadar bilmiyorum ama hicbir zaman market ve pazar fiyatları arasında bu kadar uçuruma denk gelmedim. Ankara'da mesela pazarcılar da market fiyatlarına yakın belirliyolardı.

Yurtdisindayim güncel fiyatlar ne kadar bilmiyorum ama hicbir zaman market ve pazar fiyatları arasında bu kadar uçuruma denk gelmedim. Ankara'da mesela pazarcılar da market fiyatlarına yakın belirliyolardı.
Aynen ben de Ankarada yaşıyorum böyle uçurum asla yok. Şu an baya baya yakın hatta. Bir de seçemiyorsun ya genelde pazarda çürük çarık dolduruyorlar. Ben almıyorum bile pazardan pek. Mısır karpuz gibi şeyler anca

Ben de kendim seçmeyi seviyorum bir de ordayken tek yaşadığım için azar azar alıyordum ziyan olmuyordu ama pazarcıdan yarım kilodan az isteyemiyordum.

Ben de kendim seçmeyi seviyorum bir de ordayken tek yaşadığım için azar azar alıyordum ziyan olmuyordu ama pazarcıdan yarım kilodan az isteyemiyordum.
Yarım kilo isteyince bile bazıları uzaydan gelmişsin gibi bakıyor:) öyle az az uğraşmak istemiyolar. Iste seçebiliyorsan pazar güzel aslında. Ama 5 liraya bamya hiç sanmıyorum:)

Yarım kilo isteyince bile bazıları uzaydan gelmişsin gibi bakıyor:) öyle az az uğraşmak istemiyolar. Iste seçebiliyorsan pazar güzel aslında. Ama 5 liraya bamya hiç sanmıyorum:)

Yok ki zaten . Marketten almak enayilik demiş de ben marketten almadım bizzat pazarda 17 lira kilosu . Dolaba atmak için aldim , 5 liraya nerde bamya olsun barbunya bile 10-12 lira

Yok ki zaten . Marketten almak enayilik demiş de ben marketten almadım bizzat pazarda 17 lira kilosu . Dolaba atmak için aldim , 5 liraya nerde bamya olsun barbunya bile 10-12 lira
Iste ben de markette bugün 20liraya gördüm. Yani market ile pazar arasında oynayacak fark 20 liralık üründe anca 3 liradır. Bir de enayi demiş:) bence o 250gram almış.

bisiklet yolu konusunda çok haklısınız keşke olsa daha çok ulaşım kişisel bisikletle olsa hem spor hem hesaplı

Aylık mutfak masraflarınız ne kadar? Kac kısılık? Benım bırıkım yapamama sebebım mutfak masrafları. Anlamıyorum hergün et yıyoruz sankı. Bende mı problem var?

Iste ben de markette bugün 20liraya gördüm. Yani market ile pazar arasında oynayacak fark 20 liralık üründe anca 3 liradır. Bir de enayi demiş:) bence o 250gram almış.
5 liraya anca domates var kahvaltılık onu da mı yemeyek

Aylık mutfak masraflarınız ne kadar? Kac kısılık? Benım bırıkım yapamama sebebım mutfak masrafları. Anlamıyorum hergün et yıyoruz sankı. Bende mı problem var?

2 sene önce ben 50 liraya pazardan bir sürü şey alabiliyordum yalan değil , her şeyden azar azar da olsa en azından bir haftalık yemeğim çıkıyordu . Şimdi 100 lira ile dönemiyorum ,meyvesi sebzesi almış başını gitmiş hele market içler acısı , deterjan , et ,, süt derken afakanlar basıyor bana ,her marketten çıkışta sovuyorum bu düzene !

Bugün pazara uğradık, İstanbul'dayız,
sosyo-ekonomik olarak ortalama bir ilçenin semt pazarı,
bamyanın kilosu bir tezgahta 16 bir tezgahta
20 TL idi pazarda, tekrar ediyorum
semt pazarında,
markette değil.
Çeri domates 6 TL
Pembe domates 8 TL
Boncuk fasulye 10 TL
Çalı fasulye 8 TL .

3000 TL maaşla hiç bir şeyden eksik kalmadan yaşadığını iddaa eden, konu sahibine,
'birikim yapamıyorsan bu senin hatan' diyen genç arkadaşımıza duyurulur.

Marketlerin daha ucuz olduğu semtler var, pazara gitmek lüks oldu

Siz deli gibi yemek yemiyorsunuz. Halkın çok büyük bir kısmı yiyemiyor.
Mesela ben Erzincan Tulum Peyniri hastasıyım onu da alırım.
Bundan 6 ay önce 40 tl olan peynir(1 kilo) , şu an 50 tlye (1 kilo) dayandı. Fiyatın artışını çok bulsam da alıyorum.
Çünkü temel tüketim, nasıl vazgeçeyim? Peynir bu peynir..

Benim için gıdadan kısılmamalı. Ben burada para yetiyor diyen çoğu kadının haftada en az 1,2 gün et,tavuk, balık yediğini sanmıyorum. İşin acısı çocuklarına da yediremiyorlar. Evet nohutta da protein var. Ama belki canın et istiyor, balık istiyor.
Şu an konserve balıklar bile dünya para..

Geçenlerde bir gurbetçinin haftalık alışveriş videosunu izledim. Dana pastırma aldı. 1 kg pastırma 30 Euro idi. yani 30 birim para.
Bizim evin yakınındaki markette 150 tl kilosu. Resmen 5 katı.. Ben bir kilo sadece pastırma almak istesem 150 tl bırakmam gerek. Bunu kaç aile alabilir ki..

Bizdeki algı pastırma lüks algısı. Halbuki değil. Almanya'da asgari ücretli bir kişi 30 birime 1 kilo alabiliyor. 100 Gr. alsa 3 euro şaka gibi.. Bizde kaç asgari ücretli değil pastırma gerçekten kaliteli sucuk yiyebiliyor ki..

Artık insanlar temel tüketimden kısmaya başladı. İşte korkutucu olan bu..

Son düzenleme:
bende tum demir paralarimi kumbaraya atarim 5 kurus dahi olsa
bu sene biriktirdigimle kizimin akulu arabasini aldim
aman 1 lira 2 lirayla 5 lirayla birikim mi olur diye dusunursek hic bir sey olmuyor.
o 1 liradan 2 liradan tamam ihya olmuyoruz belki ama en azindan bir acigimizi kapatiyoruz

Zaten hic luksten soz etmedim, Dior parfüm almiyoruz vah vah demek buyuk simariklik olurdu. Ama kabul edelim dogal ve siradan ihtiyaclari karsilamak için bile 7500 tl ucu ucuna yetecek bir miktar. Yoksa hayati iyice minimalize edip, ben sinema sevmem, evimden baska yerde uyuyamiyorum o yuzden gezmeye gitmem, internete girmem, akilli telefona karsiyim, et ve et urunleri yemem, 1+1 den buyuk evde oturmam, disarda yiyip icmem, abur cubur yemem, her yere yuruyerek giderim, bakliyatim koyden gelir vs vs diyerek aylık gideri 2500 tl ye de cekebiliriz. Bahsettigim, rutin, ortalama zevkleri olan, ortalama bir ailenin giderleri, bu da zaten her ay hesaplanip ona gore aclik ve yoksulluk sinirlari belirleniyor, 2020 mayis verilerine gore 4 kisilik ailenin aclik sınırı 2438 tl olarak belirlenmis mesela, yani 4 kisilik bir ailenin sadece sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi icin bile 2.438 tl gideri olmali, eger bunun altinda alisveris yapiyorsak bu yeteli kalitede besin alamadigimizi gösteriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…