Asla para birikmeyen ev

Damacana su fiyatı nasıl 10 tl olur yahu?
1 seneyi aşkındır 1,5 ltlik şişelere döndük ama ondan önce damacana kullanırdık.
Gayet 14 15 lira idi, haftada 2 damacana su 30 tl.
Ay bazında 130 tl gibi bir şeye denk geliyordu ki az su tüketen, pandemi öncesine kadar mutlaka en az 3 4 gün evde olmayan aileyiz.
Her şeye damacana kullanan biri için 4 damacana çok normal.
Filmdelisi ben Istanbulda yasamiyorum. Burada 10tl. Asyasu kullaniyorum bu arada.

Peki kullanip attiginiz o yaglari nereye dokuyorsunuz?
Kizartma icin zeytinyagi mi? Cok sasirdim. Ben de yemeklere bile damacana su kullaniyorum ama sasirdim bu miktarlara. Hergun kizartma mi yiyorsunuz? O yaglari eger lavabodan asagi dokuyorsaniz denizlere ve yeralti sularimiza yazik.
biriktiriyorum yakında bir arkadaşımın çiftliği var o yakıt olarak kullanıyor kat kaloriferin de

Damacana su fiyatı nasıl 10 tl olur yahu?
1 seneyi aşkındır 1,5 ltlik şişelere döndük ama ondan önce damacana kullanırdık.
Gayet 14 15 lira idi, haftada 2 damacana su 30 tl.
Ay bazında 130 tl gibi bir şeye denk geliyordu ki az su tüketen, pandemi öncesine kadar mutlaka en az 3 4 gün evde olmayan aileyiz.
Her şeye damacana kullanan biri için 4 damacana çok normal.
Bu arada biz iki kisiyiz. Oglum ve ben. Ben de herseye damacana su kullaniyorum. Iki kisi uzerinden biz haftada iki damacana tuketiyoruz. 4 kisilik aile icin 4 damacana evet normal. Ben onu hesaba katmadim.

hepsi olması gereken hayatı ve beslenmeyi lüks sanmaktan kaynaklanıyor der ve susarım 2 yıl önce bur da kıızıma avakado alıyorum dedim diye yerden yere vurulup taşlanmıştım eski üyeler hala bilir ve gülerler bu duruma artık elma yiyoruz korkudan ha ha ha
😆😆😆 ayy hatırladım ceycey 😁🌺

Ceycey ben onu bunu bilmem.
Bugün 4 markete gittim, aradığım belirli bir şey vardı, bulamadım.
Her girdiğim yerde ihtiyacım olan gıda dışı (güneş kremi, makyaj pamuğu, saç boyası, çamaşır suyu, dezanfektan, çocuklara oyuncak, boyama kitabı) şeyler aldım.
Gıda olarak inan muzlu ve çikolatalı gofret ve 3 paket cips vardı.
Vallahi billahi binlik oldum geldim!
Şaka mı bu, gıda yok yahu!
Aldıklarımın hepsi 2 bez poşete sığdı, öyle torbalarca da değil.
Hatta biri bimden alışveriş, yeni açıldı ona da merak edip gittim.
Bu pahalılıkla asgari ücretle nasıl, kim geçiniyor, ne yapıyor, aklım almıyor.

Zaten pahalı olan dünya da pahalı ürünler almışsınız. Güneş kremi, saç boyası , dezenfakten zaten yarımı bulur .
O kadara cikmaniz normal.

Asgari ücrete geciniliyor maalesef. Geçinmek zorunda kalınıyor.

Daha dun konustuk arkadaslarla
Yasadigim site,annemin yasadigi site normal gelir grubuna ait yerler. Herkes genc. Hic kimse calismiyor. Goruyorum herkes evde. Erkekler ev erkegi,kadinlar ev hanimi. Herkes cocukla ilgileniyor. Gunde 24 saat cocukla oynanir mi,bunlar oynuyor,abartmiyorum 23 saat degil bakin 24 saat. cocuklari uyumuyor misal alip gezdiriyorlar kucakta sabaha kadar.

Ev isi yapan yok. Yemek yapan yok. Market alisverisi ypan yok.Disaridan siparis. Dominos geliyor Burger King gidiyor motorlu kuryeler. Tek yemek yapan,temizlik yapan,calisan aile biziz :KK66: hayret ama gercek. Evet yemedim icmedim buna kafa yordum. O yuzden inanirim yani haftalik market alisverisimiz 100 lira diyenlere. Su faturasi 20 lira geldi bu ay abovvv ne cok diyenlere de inanirim. Bimden alisveris yapiyorum 2 posete 150 lira verdim diyene de inaniyorum. Cunku bilibili marka yumurta yediriyor olabilirler cocuklarina. O da ayda yilda bir sanirim cunku evde ocagi yakan yok valla.
Geçen sene yardımcım bizim sitede başka bir eve gitmişti. Zoraki gitti diyeyim uzun mesele, neyse.
Yardımcı ablam da 15 senedir annemin, son 1 senedir de bana geliyor, ailemizden biri oldu artık.

‘Bir insanın evinde salça olmaz mı diyor, yokmuş.
Buzdolabında sadece içecek, paketli salata ve muz varmış.
Muz ise çocuk için.

Ablaya niye bunları anlattığına kızdım, sebebi şuymuş ‘bak yavrum senin iki çocukla nevrin şaştı, mutfağın lokantaya döndü, her yerin ayrı hasta; senin akranın kahvaltı dahil eve yemek sipariş ediyor, çocuk da okulda akşam 5 te geliyor (sanırım ana okulu).
Kadın benim önüme 1 ekmek koymadı, mutfak kullanmazmış, kendini yoramazmış, ne gerek varmış, iş de yapamazmış vs vs.
Kendini heba etme artık, ondan anlatıyorum, millet kocasına aşkım canım, sen anca carcar yap ömür heba et çocuğum, evim vsdedi.
Ha ayrıca temizlik malzemelerini de yardımcıdan istemiş, ona göre ücret ödemiş.

Sanırım aylık mutfak, market masrafları 100 tl😂
Böyle kadınların ellerinden öper, selam ederim...

Bu ay işler sıkışık haftalık 250 liramız var bozdurup bozdurup harcicaz mecbur, inşallah toslamayız. Allahtan tereyağ, et, peynir, zeytin yağı, sıvıyağ, bakliyat stoğu var evde yeter aylarca. Geriye ne kalıyor kahvaltı ve sebze meyve sanırım. Hodri meydan:deli:

Geçen sene yardımcım bizim sitede başka bir eve gitmişti. Zoraki gitti diyeyim uzun mesele, neyse.
Yardımcı ablam da 15 senedir annemin, son 1 senedir de bana geliyor, ailemizden biri oldu artık.

Muz ise çocuk için.

Ablaya niye bunları anlattığına kızdım, sebebi şuymuş ‘bak yavrum senin iki çocukla nevrin şaştı, mutfağın lokantaya döndü, her yerin ayrı hasta; senin akranın kahvaltı dahil eve yemek sipariş ediyor, çocuk da okulda akşam 5 te geliyor (sanırım ana okulu).
Kadın benim önüme 1 ekmek koymadı, mutfak kullanmazmış, kendini yoramazmış, ne gerek varmış, iş de yapamazmış vs vs.
Kendini heba etme artık, ondan anlatıyorum, millet kocasına aşkım canım, sen anca carcar yap ömür heba et çocuğum, evim vsdedi.

benim koca beni boşar yav sadece hastaysam ve dışarda çok işimiz var sa yemek yapmam ayda 15 bin tutar yemek masrafı zaten o şekilde :halay:

aylık 250 civarı sadece damacana suyuna harcanıyor
....
eşim yemeğe de damacana suyu kullanır ben kızsam da o görmeden ben çeşmeden dolduruyorum kendim yemek yaparken
Eve arıtma su cihazi alsaniza. Eğer tadını sevmezseniz (lezzetli bence) hiç yoktan çayı çorbayı onla yaparsınız,içeceğinizi yine sevdiğiniz markadan alırsınız.
Ayda 250 TL veriyorsaniz kısa zamanda kendini amorti eder zaten. Bizde ihlas'inki var, Arada ücretsiz temizliğe -bakima da geliyorlar (diye biliyorum)

sen benim bu site de idolümsün kuzum.az parayla avrupayı gezmek sen de bizim gibi çula çaputa para vermemek sen de insanlar ne der diye düşünmememek sen de.bize biraz daha örnekler ver bakalım da faydalanalım senden sitece nasıl para harcanmaz ve biriktirilir :KK48:
Yaaa teşekkür ederim 🥰 ama bu ekonomi benim de hevesimi kırdı. Benim gittigim zaman bir sene 3.30du euro,bir sene 4.50
Simdi olmuş 8.80 lira...yani el insaf . Yaşamaya mecalimiz kalmamış. Çok üzücü...
TL desen durduğu yerde değer kaybediyor. Ay başında 3 lira olan şeyi aldın aldın, bir dahaki ay 5 lira olacak demektir .
Gerçekten, ne plan yapmaya hevesim kaldı, ne birikim yapmaya. Benim gibi enerjik birinin bile yaşam ışığını azalttı TC ekonomisi :KK43:
Yine de kendimce ekonomik önlemler yapmaya başladım;
*İş yerinde öğle yemegi masrafımi sıfıra indirdim, evden getiriyorum. Getirmemişsem de noddle - sandviç falan yiyorum.
*Tatile sosyal mesafemi gözetmek için kampa gidiyorum. Canım cadirimla günlük elli liraya denk geliyor.
*Haftasonu , iş cikisi gezmelerime (korona da bahanesiyle) ara verdim. Bisikletle parka gidip hamağimi kurup kitap okuyorum . Ya da ormana gidip tavuk kanat kızartıyoruz 😅
*Evde kendime mesakkatli bir iş buldum, sevdiğim bir eşyamı yeniliyorum. Böylece iş çıkışı eve gitmeye, yaz günü çıkmamaya bahanem oluyor.
*Bir şey almadan önce cimri.com 'dan en ekonomik hangi siteden alınıyor-muadili ne-muadilinin yorumları ne bakıyorum mutlaka,gaza gelip alışveriş yapmıyorum
Böyle böyle yine birkaç gram alabiliyorum ay başlarında...
He burda alkol alışverişi de yok en kötü şarap 100 TL, uyduruk rakı 170 tl olmış dışarda içmeyi bırakın evde bile içilmez hale geldi. Eskisi gibi kaliteli kahve içeyim en kaliteli çikolatayı yiyeyim de kalmadı sadece asgari düzeyde sağlıklı yaşamaya çalışıyoruz. Çok doluyum çok 😂
Benim Mardin'de ziyaret ettiğim el yapımı nefis Süryani şarabı yapan yer var, Türkiye'nin her yerine de gönderiyor. Üstelik fiyatlar 25'ten başlıyor (hafif icimli,tatli kırmızı ş. 25 tl) dilerseniz numarasını yazabilirim . Boşuna yüz lira ödemeyin😂😂

Muz ise çocuk için.

Biz akıllanmayız.
Yarın okulumuz açılıyor tam zamanlı mesaiye başlıyorum.
Sabahtan pazara gittik, dün market alışverişini yapmıştım.
Bugün saat 15:00'de mutfağa girdim
18:30'da çıktım,
hem akşama hem hafta içine
yemek-malzeme ön hazırlığı yaptım.
Akşam meyve tabağı hazırladım oğlana eşime.
Bazen doğru mu yapıyorum?
Diye ben de düşünüyorum.

Eve toplam 7bin 500 giriyor kira 1200 TL şu rakamlara bakılınca birikim yapılabilir gibi duruyor ancak ay sonunu beş kuruş bile kalmıyor her ay bin lira kadar birikim yapmak istesek de bazen hiç kalmıyor bazen ise 300 falan öyle lüks marka giydiğimiz yok bir spor ayakkabıya 300 lira da vermiyoruz nasıl birikmiyor gerçekten anlamıyorum küçük bir çocuk var bir de 1 buçuk yaşında oyuncak kıyafet masrafı var tabi ama onda da yine lükse kaçmıyoruz sanırım en fazla mutfağa gidiyor her hafta 300 400 lira harcıyoruz ay bilmiyorum sizlerin geliri ve gideri nasıl ne kadar birikim yapabiliyosunuz bizde mi gariplik var bir yardım edin
Instagramda evekonomisti sayfası var Merve hanım baya tüyo veriyor mesela birikim ay sonunda değil ay başında yapılır diyo haklı ay sonunda cepte sıfır bakiye oluyo genellikle bide aylık birikim çizelgeleri var harika mesela zorunlu harcamalar hariç aylık cüzdanına 100 lira koyuyor ve mecbur olmayınca harcamıyor bi takip edin gerçekten ne kadar gereksiz harcamalar yapıldığını görürsünüz isterseniz sorularınıza da cevap verir müsait olunca ha bu arada onun da çocuğu var ilk okul çağında ve bi sürü kredi ve krt borcunu bu tasarruf şekilyle kapatmış ve kredi kartı kullanmıyor çok yol gösterici bir hesap

Muz ise çocuk için.

At binenin kilic kusananin valla aynen anlattigin gibi yasiyor cogunluk. Bana da bir cocuga bakmak zor geliyor iste, cunku inanilmaz yoruluyorum maddi manevi.

Birikim yapmak istiyorsunuz maaşı aldığıniz gibi bir miktar koymanız lazım kenara yoksa ay sonu elimizde ne kalacak diye beklerseniz birşey bulamazsınız.

Pandemi sürecinde harcamalarımizin büyük kısmı mutfak ihtiyaçları oldu birde çocuklar için oyuncak kitap vs.onlar bile epeyce tutuyor kendi başına.

Geçinmek konusuna gelince, burada eşimin maaşı iyi diyen üyeye ne kadar maaş alıyor deyince 5000 TL diye cevap verildiği de oldu. İyi kazanmak, geçinmek herkesin gördüğü, yaşadığı kadarıyla oluyor. Birde eline o kadar geçiyorsa geçinmek zorunda. Israrla çok iyi yaşıyoruz, evimizde herşey var demeseler iyi tabi, biz mi beceremiyoruz bu işi diye şüpheye düşürüyorlar insanı.

Eve toplam 7bin 500 giriyor kira 1200 TL şu rakamlara bakılınca birikim yapılabilir gibi duruyor ancak ay sonunu beş kuruş bile kalmıyor her ay bin lira kadar birikim yapmak istesek de bazen hiç kalmıyor bazen ise 300 falan öyle lüks marka giydiğimiz yok bir spor ayakkabıya 300 lira da vermiyoruz nasıl birikmiyor gerçekten anlamıyorum küçük bir çocuk var bir de 1 buçuk yaşında oyuncak kıyafet masrafı var tabi ama onda da yine lükse kaçmıyoruz sanırım en fazla mutfağa gidiyor her hafta 300 400 lira harcıyoruz ay bilmiyorum sizlerin geliri ve gideri nasıl ne kadar birikim yapabiliyosunuz bizde mi gariplik var bir yardım edin
Bizimde tek gelir var eşim önceden 5bin kusur alıyordu 1000 liraya yakın kira ve aidat ödüyorduk toprakdan bı ev almıştık ilk peşinat verdik 1500 ödüyorduk her ay bunun haricinde de eşimin mesaisi fln olursa onu da her ay kenara bin lira koymaya çalışıyordu..bizde öyle lüks giyinmezdik arada dışarda yemek yerddik oda çok açok tutmazdi alışveriş merkezine gider bazen para bile harcamadan gelirdik anca çocuğu eyleneirmek için harcardk şimdi elh ev borcu bitti evimizde bitti yani benim eşimin öyle huyu vardır kenara para koydum onu yok sayar çok lazım olmadıktan sonra harcamaz yani kişiden kişiye değişir öncelikler alınması gerekenler kafaya koydhnuzmu biriktirirsiniz yada para gününe fl. Fln girin o zamanda çok para biriktirenler oluyor

Ben bu konuya başka yorum yazmayım kızlar yorumları görünce utandım yerin dibine girdim resmen bizim eve gelir 2.500 yorunları okuyunca ölmemiz lazımmış ölmedik çok şükür yaşıyoz kenara da haftalık on TL koyuyom 😅
🤫🤫🤫🤫 Şimdi bizimde gelirimiz o civarda eşim sagkik nedenlerinden dolayı malulen emekli oldu yani hayatımızda pek değişiklik olması ev borcu bitene kadar sıkıntı çektik şimdi elh maaşımız var yani elimize her ay geçen kesin. Bı para var ne çok calismayan iş beğenmeyen var yada bı tutlu iş bulamayan var her halimize şükür 🙂

Back
X