Başkasının çocuğuna müdahale etmek

Hee evet toplumun tek sorunu bu zaten. Her konuyu kamu spotuna çevirmeseniz olmaz.Sosyal mesajınızı verdiyseniz güle güle.
Kinaye yaptığınızı düşünmek istiyorum. Aksi çok fena çünkü. Yetişkin, çocuk yetiştiren bir insanın böyle ad hominem sonuçlar çıkarması akıllara zarar.
Toplumun "bir"adet sorununu alıp "tek sorun" olarak gösterilmiş gibi lanse etme çocuk büyüten bir yetişkine yakışmıyor.
Kadın çocuğunuza sesini yükseltti diye kafanızda derin! soru işaretleri canlanıyor ancak size hakaret etmeyen birine "sosyal mesajınızı verdiyseniz güle güle" gibi abesle iştigal bir cümle kurabiliyorsunuz.
Neyse siz zaten kendi duymak istediğiniz cevaptan gayrısına kulağınızı tıkamışsınız. Ancak hakikat sizin bildiğiniz sınırlardan taşıyor.

Ne mi yapıyorum her zaman çocuğumun başında duruyorum. Kendinden küçük ya da büyük farketmez yanında bir çocuk varken kontrol edebileceğim mesafede duruyorum. Çocuk sonuçta bunlar. Bugün elini tutar yanlışlıkla düşürür yarın kaldırır bir tane vurur ya da kum atar. Çocuğun ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Öyle bir durumda da aa çocuk travma geçirmesin anasına söyleyim o uyarsın demem o an nasıl uyarmam gerekiyorsa öyle uyarırım.

Ben araya arkadaş sokup azarlatyığımı biliyorum o yaş döneminde
Benimki biri karışmayınca girip restoran kafelerdeki interneti söküp ışıklarını fln kapatıyor deliricektim bıkmıştım.
1.5-2.5 yaş arası hep böyle geçmişti.
Bir de travma açısınan kastedilen tepkiler sanırsam şiddetli olanlar. Benim oğlan 11 aylıktan beri yuvaya gidiyor ve gayet 14-15. Aydan beri hertürlü laftan anlıyor yani. 2 yaşında çocuk gayet büyük bir çocuk yani. Haa bazen ar damarları çatlıyor inada yapıyorlar o ayrı. O noktaya gelince bir uyarı iki uyarı 3. De toplayıp gidiyorum.
3 e kadar sayıyorum lafını baya 2 yaşına girmeden babasından öğrenmişti , 3 gelmeden yola geliyordu.
Ama bu arada başkasının müdahalesine ben de uyuz oluyorum, bi kere benim de oğlum kendinden küçük bi çocuklaydı, annesi şşşş diye ses yükseltmişti o kadar sinirlenmiştim ki.
Benim oğlanı geçen restoranda baya ufak bi çocuk ısırdı, o anne var ya poposunu kaldırıp ne oğlunu aldı, ne oğlu adına özür diledi. Ben almanyada yaşıyorum ve bunu yapan bir Almandı. Neyse ki benim oğlum sdce annee bu çocuk beni ısırdı deyip ağladı ama baya kolundan parça koparmış çocuk.
Bazı anneler de çok terbiyesiz bence. Zorba çocuklar böyle sorumsuz annelerden geliyo bence

Anneler ya. Polemiğe girmek istemiyorum ama;
Çocuk bunlar,
Yaparak yapmamayı öğreniyorlar.
Türkiyede çocuklara daha ufacıkken bu müdahale başlıyor, sonra 20 yaşına gelince hala özgüvenleri gelişmemiş oluyor.
Biz çoğunluk elleşmiyoruz.
Yakın arkadaşlar buluştuğumuzda birbirlerine girseler de konu çok büyümediği sürece asla dokunmuyoruz. Ağlıyolar bağırıyolar, bi oyuncak için kavga ediyorlar yeri geliyor, yanlarına birimiz gidip, ne diyorduk diyo.
Bu oyuncağı alabilir miyim diye soruyo.
Diğeri hayır benim diyo mesela, bunun üzerine diğer anne diyor ki bak oyuncağıyla o oynuyor ve vermek istemiyor. Senin olsa sen ne hissederdin ? .....
yakın arkadaşı bi kere oğlumun kafasına demir bi arabayla vurdu mesela, kafası yarıldı çocuğumun. Asla müdahale etmedim, annesi özür diletti. Ben sdce oğlumu teselli ettim.
Bikaç hafta sonra bizimki de yuvada onu ısırmış, öyle ısıran bi oğlum yok.
Annesine yazıp özür diledim oğlum adına.
Yuvada da müdahale ancak kavga çok şiddete dökülürse ve aralarında çözülemese oluyormuş.
Müdahale edip durulursa çocuklar sebep sonuç ilişkilerini ve insan ilişkilerini daha geç öğreniyorlar diyor öğretmenler.
Yani bizim de kafamıza yattı. 11 aylıktan beri bu yuvada.
Asla da bi park alanında biyerde bi çocukla kavga etmedi oğlum, bunu alabilir miyim diyor. Hayır o benim derse bırakıyor. Çünkü arkasında ona destek çıkacak veya onu bi olaydan kurtaracak anne yok.. hiçbi çocuğa dayılık yapmıyor. Sınırlarını biliyor...
Herkesin yetiştirme tarzı farklı tabii ki. Ama ben bu şekli çok sevdim ve kafam rahat. Görebileceğim bi mesafede parkta diğer anne babalarla muhabbet ediyoruz.

Ben de böyle düşünüyorum.İlla uyaracaksam el kadar çocuğa asla çıkışmam.Bence medeniyet bunu gerektirir.
Benim böyle kocam olsa hayatı zindan eder saçını başını yolarım valla siz niye tahammül ediyosunuz
İnsallah bigün benim de böyle bi eltim olur da saçını başını yolarım. Evet hayatım çok sıkıcı.
Valla o kadar da büyük konusuyorum benim cocuğuma aynısı olsa onu yapan öğretmen falan dinlemem saçını başını yolarım

sen ne anlarsın ki medeniyetten

Eskiden herşey güzeldi ve doğaldı. Insanlar da güzeldi art niyet yoktu. En cahili bile iyiydi. Simdi hersey tuhaf. Herşey yalanmış..

Kadın çocuğu küçük olduğu için başında beklemiş ve bekleyiş amacına uygun olarak müdahale etmiş işte. Müdahale etmeyecekse neden beklesin? Size seslenip ya da sizi bekleyip sizinle mi muhatap olsaydı?
Bir şey de dememiş zaten. Normal bir cümle kurmuş geçmiş. Bu kadar abartacak bir şey yok.

Böyle durumlarda kimse çocuğunuzla muhatap olsun istemiyorsanız çocuğunuzun başında beklemelisiniz.

Aklıma tatilde yaşadığım bir olay geldi, çocuğumda travma oldu mu bilmem ama bende kesin oldu
Bol Rusların olduğu bir oteldeydik sahilde kızım kumla oynuyor biz de hemen iki adım ilerisinde iskelede eşimle oturuyoruz. Eşim içki almıştı onun hakkında konuşurken hemen yanımızdaki şezlongdan iri yarı Rus bir adam söylenerek kalktı ve kızımın kolunu ittirdi. Öyle şiddetliydi ki 21 aylık çocuk ağlayarak yanıma geldi. Kızım o ara rus adamın çocuğunun havuzuna bir avuç kum atmış adam onun için yapmış. Söylendim fakat adam suratıma bakıp kafasını çevirdi
Yerden bir avuç kum alıp da adamın suratına neden atmadım diye yedim kendimi günlerce

Kadının tepkisi hoş olmamış. bilerek ittirse belki öyle söylenebilir fakat gitmesin diye elini tutan bir çocuğa böyle tepki verilmez. Fakat travmatik bir şey olduğunu düşünmüyorum

Hersey dozunda olmalı diye düşünüyorum .Tabiki kimse kimsenin çocuğuna bağırmasın vs ama öyle buluttan nem kapar şekilde davranmak da abartı geliyor .Sonra doyumsuz ,herseye itiraz eden bağıran ağlayan çocuklar ordusu çıkıyor ortaya .

Öğretmenleri bakıcı olarak görmek

kesinlikle katılıyorum. bundan harika bir tanımlama olamazdı.

Öğretmenleri bakıcı olarak görmek
Ah ah eskiye gittim yine. Bir zamanlar bir konu açılmıştı. Anaokulunda çocuk sanırım tuvaletini mi kaçırmış öyle bir şey olmuş. Öğretmende sanırım anneyi mi aramış yani kendisi değiştirmemiş çamaşırı yanlış hatırlamıyorsam. Orada çok tartışılmıştı bu konu.

Evet her şeyden travma olmaz ama travma olması için illaki büyük birşey de olması gerekmez.
Nihan Kaya'nın iyi aile yoktur, iyi toplum yoktur kitaplarıni önerebilirim. Hatta ınstagram paylaşımlarına göz atarsanız demek istediğimi anlatmış olurum.

Anlattıklarınıza değil de başlığa cevap veriyorum. Evet, müdahale ederim. Etmek istemem ama bazen gerekiyor işte. Daha dün bir kafede otururken bir tane çocuk kızımın yüzüne top havuzundan top atıp duruyordu. 2-3 dakika izledim, kızım kendi birşey desin diye bekledim ama diyemedi. Gelen topları kızarak, çocuğa gelmeyecek şekilde, havuza geri fırlattı. Yanlarına gidip, birlikte oynamak zorunda değilsiniz ama birbirinize zarar da vermemelisiniz dedim. Arkamı döner dönmez, çocuk devam etti. Bu sefer eşim kalktı, çocuğu uyardı. Yani bazen mecbur kalınıyor.

sen ne anlarsın ki medeniyetten
Of çok fena yakalamışsınız yalnız
Ben de üste iki yorum yazdım, konu sahibine negatif gitmediğimi umuyorum ama şimdi bi korkmadım desem yalan olur benim de saçımı başımı yolar mı acab

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…