Size yabancı bir diziden bir bölüm anlatmak istiyorum. Bu tarz dizilerde genellikle gerçek hayatta da olan olaylar incelenir. Bir cinayeti araştıyor polisler. Kadın kocasını öldürmüş. Bunn soğukkanlı bir cinayet mi yoksa kadının psikolojisinin bozulmasından mı kaynaklandığını araştırıyorlar. Neyse sonuçta adam kadını baya bir sindirmiş. Sen yapamazsın edemezsin falan demiş yıllarca. Ama orda bitmemiş. Sen toplumda nasıl konuşulacağını bilmezsine gelmiş olay. İş yemeklerinde beni rezil edersin diye götürmemiş. Sonra çocukları olmuş. Çocukların hiç bir olayına mezuniyetine spor etkinliklerine katılmasına izin yok. Çünkü nasıl davranması gerektiğini bilmez ve bir hata yapar diye. Burda acı olan ve sizi de ilgilendiren kısım ise çocukların bundan çok haberinin olmaması. Onların babalarının yıllarca annelerine uyguladığı psikolojik baskıyı bilmeden annelerini ezik ve asla onların bir etkinliğine katılmamış bir insan olarak görmeleriydi. Yani şöyle söyliyim evdeki köpek kadar bile saygıyla konuşmuyorlardı annelerine. Halbuki orda 15-20 yıllık psikolojik bir eziyet var. Koşullandırma var. Beceriksiz bir insan olduğunu ince ince işleme var. Kadının psikolojisi o kadar bozulmuştu ki: "Peki bütün kanı neden temizlediniz" sorusuna "Çünkü polisler gelecekti ve kocam eve gelecek insanları pis bir evde karşılamamı istemezdi çok kızardı" demişti. Yani öldürmüş olduğu kocasının kızmasından korktuğu için kanı temizlemiş.
Şimdi tabi bu dizi ve çok uç bir olayı incelemiş. Ama ilerde sizin de çocuklarınız babasının hiç güvenmediği, ufak bir şeyde gudubet diyebildiği, babasının "senin ne yaptığın belli değil" dediği bir anne sahibi olurlarsa küçüklükten beri bu lafları duyarlarsa ilerde onların da "sizin ne yaptığınızın belli olmadığını" düşünme ihtimalleri var. Çünkü bomboş doğmuş kafalarını hangi bilgilerle doldurursan onları alırlar. Babaları sizin rahata alışmış çalışamaz bir insan olduğunuzu işlerse, siz onlara hangi ödevi yaptırabilirsiniz. "Hadi canım mutfağı toplamada bana yardım et" dediğinizde size ters bir şeyler söylemelerine engel olacak dürtü var mı? Bütün bunlar eğer şimdiki gibi devam ederseniz olabilecekler. Kesin olur demiyorum ama ince ince işlenmişsiniz kocanız tarafından. Neredeyse beceremeyeceğinize ya da bir teknolojiyi bile hata yapmadan kötü bir şey yapmadan kullanamayacağınıza inandırılmışsınız. Silkelenin ve kendinize gelin lütfen. Bunu kendiniz için yapamıyorsanız bile gelecekteki çocuklarınız için yapın.