- 22 Aralık 2018
- 2.997
- 2.643
- 53
- 36
- Konu Sahibi Melahatabla
-
Evet başka işler düşündüm ama evlilik hazırlığı ve kpss olunca haftada 2 gün olması işime gelir sandim. Sadece birkaç ay giderim diye düşündüm. Ama bir ayda bile yıprandım.Ne iş olursa olsun çalışmak ayıp değil ama temizliğe gitmek yerine kendinize daha uygun işler bakabilirsiniz. Orası size maddi manevi uygun değil
Bu dünya üzerinde kusursuz hic bir şey yokken. Kendine kusursuzluk, mükemmellik atfeden bu kibirli cümle beni çok rahatsız etti.
Cümlenin sahibi temizlik yaptığım ve bebeğine baktigim evin sahibi.
Daha önce konu açmıştım ücret konusu hakkında fikir almak için.
Normalde mesleğim öğretmenlik ama çaresiz kaldigim için bu işe başlamıştım.
Haftada 2 gün gidiyordum. Arkadaşım tavsiye etmişti, bu nedenle de ücret onunki gibi olacaktı ve o da bana aylık 1000 tl aldığını söyledi. Ayda 8 günden, gunde 125 tl ye geliyor diye hesapladım. Bazı günler ayda 9 gun olacaktı ( çünkü pts ve çarşamba gidiyorum ve bazen bir gün fazla oluyor) buna ragmen aylık 1000 tl hesapladım. Ama kendisi ile bunu konuşmadık.
Neyse ay sonu geldi elime 700 tl verdi. Hasta olduğum için 1 gun gidememiştim. Ilk gun de arkadaşımla birlikte gitmiştik . Işlerin yarısindan fazlasını o gün ben yapmıştım.
Ay sonu parayı giderken verdi ben şaşırdım ama belli etmedim.
Gittiğim günleri not tutmuştum hem onlara bakarım hem de arkadaşımı ararım dedim. Çünkü ücreti onla konuştuk.
Sonra akşam yazdim "7 gun geldim, 700 tl verdin, günlük 100 olmuş oluyor oysa benim yol param gunde 12 tl zaten" dedim hakettiğimin bu olmadığıni söyledim. Böyle olursa devam edemeyeceğimi söyledim.
Keşke yanımda söyleseydin açıklardım dedi. O konuda haklisin ama notlarıma tekrar bakmak ve arkadaşıma sormak istedim dedim .
Bana "6 gun geldin, eminim" dedi. Arkadaşınla geldiğin günü de yarim gün saydım dedi. Ama yarim gün saymış olsa bile 700 tl olmuyor. Sonra lafı değiştirdi arkadaşınla gelgidin günü saymadım o gün evi öğrendin. Hem sen "çok fazla iş yapmadim dedin" dedi. Oysa ben öyle dememiştim, "pek yorulmadım" demiştim.
Neyse "bende hesap şaşmaz,yarım gününü de pts veririm, hakkini alirsin, bende hak kalmaz" gibi seyler dedi.
Ancak yalan söylemesi ve kibirli konuşması beni rahatsız etti. Bir de günlük 125 değil 117 tl'den hesaplamış. Zaten yol param 12 tl ve hem bebek bakıp hem temizlik yapıyorum. Yirmi dk bile dinlenmiyorum. Sigorta zaten yok. İsler bitecek olsa nar ayıklatir, ceviz kirdirir. Gururum kırıldı ve ayrılmak istiyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?
Anladım, şimdi ben size durumu açıklayayım.
Evet günlük temizliğe gelen kadın 150 alır haftalık, ama haftada iki olduğu zaman o ücret düşer.
Gün sayısı ne kadar artarsa, gündelik hesaplama azalır.
Ben bana gelen yardımcımı anlatayım aynı dizin gibi bebek ve ev işlerine geliyor, haftada 4 güne 1800 tl veriyorum yani haftalık 450.
Günlük de hesaplarsak, 112 gibi bir ücret çıkıyor.
Bir sebepten dolayı ayrıldık ve yeni birileri görüşeceğim.
Ücreti duyan kapıma koşuyor çünkü gerçekten çok veriyorum.
Bu ücrete haftada 6 gün çalışan var, her şeui geçtim yabancı yatılı kadın zaten 2200 civarı alıyor.
Arkadaşımın evine aylık 9 günden 800 tl ye kadın gidiyor, bazen ekstra çağırırsa 90 tl gibi ücret ödüyor çünkü başka bir yerde çalışmasına gerek kalmadan garanti iş olduğu için, ücret düşer.
Kadının yaptığını kesinlikle onaylamıyorum, ben çalışanlarıma önceden para verir, sonra çalışmasını isterim ki işini şevkle yapsın, ay sonuna rahat gelsin, yol yemek parası derdi olmasın diye.
Hatta en son ayrılan yardımcımın ücretini ödedikten sonra bir süre gelemeyeceğini söyledi, bana bin tl borcu var.
Ama helali hoş olsun, elbet zamanı gelir yardımıma koşar.
Koşmazsa da canı sağolsun, bebeklerimin canı, evimin güvenliği ona emanetti.
İş güç yapmazdı yatardı, evi vileda ile halı falan kaldırmadan temizlerdi ama onlara iyi baktı çok sevdi, bu sebepten bile canı sağolsun diyebiliyorum.
Ayril baska is bak illa ki bulursun.Bu dünya üzerinde kusursuz hic bir şey yokken. Kendine kusursuzluk, mükemmellik atfeden bu kibirli cümle beni çok rahatsız etti.
Haftada 2 gün gidiyordum. Arkadaşım tavsiye etmişti, bu nedenle de ücret onunki gibi olacaktı ve o da bana aylık 1000 tl aldığını söyledi. Ayda 8 günden, gunde 125 tl ye geliyor diye hesapladım. Bazı günler ayda 9 gun olacaktı ( çünkü pts ve çarşamba gidiyorum ve bazen bir gün fazla oluyor) buna ragmen aylık 1000 tl hesapladım. Ama kendisi ile bunu konuşmadık.
Neyse ay sonu geldi elime 700 tl verdi. Hasta olduğum için 1 gun gidememiştim. Ilk gun de arkadaşımla birlikte gitmiştik . Işlerin yarısindan fazlasını o gün ben yapmıştım.
Gittiğim günleri not tutmuştum hem onlara bakarım hem de arkadaşımı ararım dedim. Çünkü ücreti onla konuştuk.
Sonra akşam yazdim "7 gun geldim, 700 tl verdin, günlük 100 olmuş oluyor oysa benim yol param gunde 12 tl zaten" dedim hakettiğimin bu olmadığıni söyledim. Böyle olursa devam edemeyeceğimi söyledim.
Keşke yanımda söyleseydin açıklardım dedi. O konuda haklisin ama notlarıma tekrar bakmak ve arkadaşıma sormak istedim dedim .
Bana "6 gun geldin, eminim" dedi. Arkadaşınla geldiğin günü de yarim gün saydım dedi. Ama yarim gün saymış olsa bile 700 tl olmuyor. Sonra lafı değiştirdi arkadaşınla gelgidin günü saymadım o gün evi öğrendin. Hem sen "çok fazla iş yapmadim dedin" dedi. Oysa ben öyle dememiştim, "pek yorulmadım" demiştim.
Neyse "bende hesap şaşmaz,yarım gününü de pts veririm, hakkini alirsin, bende hak kalmaz" gibi seyler dedi.
Ancak yalan söylemesi ve kibirli konuşması beni rahatsız etti. Bir de günlük 125 değil 117 tl'den hesaplamış. Zaten yol param 12 tl ve hem bebek bakıp hem temizlik yapıyorum. Yirmi dk bile dinlenmiyorum. Sigorta zaten yok. İsler bitecek olsa nar ayıklatir, ceviz kirdirir. Gururum kırıldı ve ayrılmak istiyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?
8 saatgünde kaç saat yardımcı alıyorsunuz?
Sen çok alçakgönüllüsün ama seni üzerler iyi olmak yetmiyor bu dönemdeÖncelikle teşekkür ederim. Mesleğim öğretmenlik ama orada bebek bakıcılığı ve temizlik yaptım. :)
Bir de hakkım olmayan bir şeyi gerçekten de istemem. Mesela branşım farklı ama matematikte iyiyim. Bir ogrencim var, ozel matematik dersi veriyorum. Sırf branşım degil, hak olmasin diye bir buçuk saati 50 tl den veriyorum. Hakkim olmayanı istemem asla.
Çok aşırı ihtiyacınız yoksa ayrılın. Hak kalmaz diyor ama arkadaşınızla gittiğiniz günün yarı hakkını da ona vermesi gerekmez mi (belki de vermiştir, oyüzden şüpheli yazıyorum. Yoksa kesinlikle verilmeli)Bu dünya üzerinde kusursuz hic bir şey yokken. Kendine kusursuzluk, mükemmellik atfeden bu kibirli cümle beni çok rahatsız etti.
Sanirim görmezden gelemem.
Bir de çevre baskısı oluyor. Akrabalardan "okudu da bir şey olamadı . Ailesini göremedi( maddi anlamda görmek) " deniliyor. Ailemi üzüp mahcup ediyorlar. Bu da zoruma gidiyor. Kendi mesleğinde iş bulup aileme bir şeyler yapmak isterdim. Zaten bu psikoloji ile bir de kadının bu tavrını kaldıramadım.
Üstelik o kadar zengin ki kıyafet odası var ve hiç giymediği bir sürü kıyafetleri var(Allah daha cok versin). Bunlara gozunu bile kirpmadan para verirken, bende ince hesaplar yapması zoruma gitti.
Vermeyeceğine eminim. Bir konu sadece ücret değil, yalan söylemesi ve bazı tavırları.Yari yolda birakma bence.
1000 e razi olmussun en baştan.700ü vermis 300üde al.birdaha maasimdan az geldin az yoruldun diye kesme de.birdaha yaparsa birakirsin.300ü vermezse kesin bırak.
Başvurdum bir-çok yere ve geri dönüş olmadı. Sadece bir yer geri dönüş yaptı, o da 15 gun çalıştırdı ve izinli öğretmen geri gelince beni çıkardılar. Bunu da bastan söylememişlerdi. Ben de işsiz kaldım ve bu firsat(?) çıkınca da degerlendirmek istedimÜcretli öğretmenlik yapsan
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?