- 3 Mart 2016
- 18.150
- 76.572
- 598
Teşekkürler. Konu sahibinin ablasında ağır seyrediyor ama her zaman böyle olmak zorunda değil. Biraz fazla önyargıyla yaklaşılan bir hastalık.
doğru bir tedaviyle çok seyrek ataklar geçirebiliyorsunuz. Ben çevremdeki insanlardan çok daha sakin ve soğukkanlıyımdır mesela. Eşim çok daha sinirli, atarlı giderlidir. Eskiye göre farkı şu: artık kafam kaldırmıyor onun atar giderlerini. Hiç idare etmeye
eskiye göre biraz daha dikkatliler bu yüzden. Düşüncesizce davranan insanlara karşı daha az toleranslıyım.
ataklar sırasında doktorumun eşime tavsiyesi, onunla değil, hastalığıyla konuşuyorsunuz, o yüzden alınmayın sözlerine olmuştu. Yani bu yapılabilir.
bir de bilinçlenip takip edilebilir genel durum. Mesela fazla harcama mı yapmak istiyor, aralıksız konuşmaya mı başladı, fazla yükselme, ya da fazla melankolik mi olmaya başladı, dışarıdan gözlemleniyor.
Ona göre doktora gitmesini söyleyebilir, ya da yalnızca kendini yargılamadan, suçlamadan biraz mani, biraz depresyonu yaşayabileceği konforlu bir alan, esneklik bırakabilirsiniz.
Artık iyileştim, ilacı bırakıyorum dememeli. Buna ancak doktorla karar verir. Eğer yan etkilerden dolayı ilacı bırakırsa, daha derin düşüşler yaşayabilir.
babam yürüyüş yapıyorum, sağlıklı besleniyorum diye şeker ilaçlarını aksattı, sonucunda daha hasta bir şekilde doktora gitti, bunun gibi.
Konu sahibi, inşallah ablanızın da rahatsızlığı yaşı ilerledikçe yavaşlar. Evet, sıkıntılı bir süreç. Ama Siz biraz dışarıdan bakmaya çalışın. Ablanızın stabil olduğu zamanlara odaklanın, o zamanların tadını çıkarın. Umarım gittikçe uzayacaktır bu zamanlar.
bir de suçluluk duygusu oluyor. İnsan kendini hırpalıyor ben neden böyle oldum diye. O zaman depresyon 1 birimse, 10 birim hissediliyor. Onun yerine evet şu anda hastayım, kendime izin veriyorum, geçecek demek lazım, misafir gelmiş, hoş gelmiş, biraz oturup gidecekmiş demek gibi.
Hiç öyle demeyin.O kadar kötü bir hastalık ki anlatamam.Allah düşmanıma bile vermesinböyle anlatınca da güzel bi şeymiş gibi geldi ya yds çalışırken şöyle 1 aycık mani yaşasam ne iyi olur dedim
Ay bende sizin gibi düşünüyorum.ben hamile kalmak için tedavi görmeye başlamıştım.1.5 ay sonra ilk atağımı geçirdim.3 ay hastane de yattım.2 ayını hatırlamıyorum.sonra düzeldim.1,5 yıl sonra doktor kontrolünden ilaçları bıraktım.4 ay sonra tekrar bebek için tedaviye başladım ve aynı öncekinde kullandığım ilaçları kullandım.ve yine 1,5 sonra atak geçirdim ve 3 ay sürdü atak.bipolar teşhisi konuldu.20 ay oldu ilaçları içiyorum.kendim düşününce bebek için kullandığım o ilaçlar yüzünden atak geçirdim diyorumetkiliyor belli bir ölçüde ama insandan insana değişir tabi ki.
Pms dedikleri Şey gerçekten varmış. Benim mesela bir sene boyunca çok etkiledi, sonra geçti. Olduğunda piyasada bilinen hafif bir sakinleştirici veriyorlar, iyi geliyor.
hormon dalgalanması bipolarda etkili bir şey tabi ki, hamilelik, doğum filan hep riskli dönemler.
bende bipolar kadın doğum için kullandığım hormon ilaçlarıyla patladı, öncesinde hiçbir sorunum yokken. Hormon dengeleri çok etkiliyor gerçekten.
Yani genetiğimizde var. Kimisinde bir tetikleyiciyle ortaya çıkıyor, kimisinde sebepsiz.Ay bende sizin gibi düşünüyorum.ben hamile kalmak için tedavi görmeye başlamıştım.1.5 ay sonra ilk atağımı geçirdim.3 ay hastane de yattım.2 ayını hatırlamıyorum.sonra düzeldim.1,5 yıl sonra doktor kontrolünden ilaçları bıraktım.4 ay sonra tekrar bebek için tedaviye başladım ve aynı öncekinde kullandığım ilaçları kullandım.ve yine 1,5 sonra atak geçirdim ve 3 ay sürdü atak.bipolar teşhisi konuldu.20 ay oldu ilaçları içiyorum.kendim düşününce bebek için kullandığım o ilaçlar yüzünden atak geçirdim diyorum
Ben bu yorumu kaç kere alkışlasam yeridirÖnyargı hafif kalır Sess, damgalanma diyelim şuna.
Ötekileştirme, damgalama, kendi uğraşımızın üstüne bir de baharatı.
Öyle bir hastalık ki, tükenirken bir de dışlanıyorsun, bilmeyen insanlar korkuyor, kaçıyor, saklanmak zorunda hissediyorsun-çekiniyorsun "Yine mi yargılayacaklar?" diye, üzerine tonlarca etiket yapıştırılıyor:
Bipolarlar aldatır, seksomanyaktır.
Bipolarlar patolojik yalancıdır.
Bipolarlar her şeyi abartır, çarpıtır, manipüle eder.
Bipolarlar saldırgandır, şiddet gösterir, sağı solu belli olmaz.
Bipolarlar tembeldir, keyiflerinden ödün vermezler.
Bipolarlar savurgandır, paradan anlamazlar.
Bipolar biriyle ömür mü? Kaç kaç kaç.
Bipolar biri asla evlenmemeli, asla çocuk sahibi olmamalı.
Bipolarlar tedavi edilemez, uyuşturulması gereken hayvan gibidirler.
Bipolarlar zekalarını sadece çıkarları ve ikna için kullanır, kandırırlar.
Bipolar biri mi? Delinin teki, potansiyel tehlike.
Bir de bu etkiletleri sindirip geçmen gerekir bipolar olunca. :)
İşin berbat yanı, bir de "Ben böyle biri miyim? Gerçeğim bu mu?" sorgusundan geçmek durumunda kalmak.
Geçmedik mi henüz çok tecrübesizken, bilmezken cahillerin damgalaması ile?
Buraya yazıyorum ki, böyle söyleyenler-bakanlar her kimse, bir bk bilmiyor ve damgalama cümleleri kurarak hastaları, baş etmekte oldukları şey karşısında daha kötü etkiliyorsunuz, kabulü/tedaviyi zorlaştırıyorsunuz.
Okuyan tecrübesiz bipo arkadaşlara da tavsiyem olsun, bir bok bildikleri yok onların, siz bunlar değilsiniz.
Aynı şeyleri yaşamışız.resmen tercüme ettin beni.çok teşekkürler size de çok geçmiş olsun.şimdi çok şükür iyi durumdayım.ilaçlarım hala yüksek dozajda.ve tam 16 kilo aldım.benimde 10 yaşında bir kızım var.ona hamileyken hiç sıkıntı yaşamadım ama şöyle hiç ilaç kullanmamıştım folik asitten başka.kardeş çok istiyor daha dün salya sümük ağladı zor toparladım.şuan cesaret edemiyorum.aslında çok istiyorum ama kapattım o defteri.göze alamam bir daha atak geçirmeyi.çok şükür bir kızım var Allahım onu bana bağışlasın ve uzun ömür versin.Yani genetiğimizde var. Kimisinde bir tetikleyiciyle ortaya çıkıyor, kimisinde sebepsiz.
ben de bebek için tedavideydim, aldığım hormon ilaçlarıyla çok kötü oldum. Aylarca kadın Doğum doktorlarına kendimi anlatmaya çalıştım. Unutuyorum, konuşamıyorum, hayatıma devam edemiyorum, yataktan çıkamıyorum. Ruh hali berbat. Yaşadığım olayları zaten hatırlamıyorum, ama kendi ismimi, eşyaların ismini, yemek yapmak gibi becerileri unuttum. Motor fonksiyonlar sıfır, tabağı elime alıyorum, önce onu yıkamayı hatırlıyorum, sonra bununla ne yapılır diye düşünüyorum, elimde tabak karar vermeye çalışıyorum. Bir tabağı yıkamak 1 saatimi alabiliyor. Hiç kalkamadan 8-9 saat aynı yerde oturuyorum. Boşluk hissi, kendime yabancılaşma hissi.. hala kadın doğum hastası olduğumu sanıyorum. Çünkü hayatımın sorunsuz bir dönemindeyim. Üzülecek bir mevzum yok. Hatta çok yoğun olduğum bir zamandan sonra en sonunda ferah olduğum bir zamandayım.Önceden Depresyon denilen şeyin, kaşıkla dondurma yenip ağlayarak geçirilen bir şey olduğunu sanıyordum. Hayatımın bir senesini kaybettim bununla. Allah kimseye yaşatmasın. Hafif değil, şımarıklık değil, zayıflık değil. Nasıl bir boşluk, nasıl bir kuyu..
Sağolsun doktor bir arkadaşım bunlar depresyon belirtisi diyerek beni psikiyatriye yönlendirdi de o zaman öğrendim.
majör depresyon teşhisi kondu hormonal ilaçlardan kaynaklı. Antidepresanları kullanarak iyileşmeye başladım ama Bir kaç ay sonra, ful mani yaşadım psikozlu. Bipolarda antidepresanlar da bir noktadan sonra maniye götürüyor. o zaman bipolar teşhisini aldım.
bipoların teşhisi bu yüzden biraz daha karışık. Depresyonla da karışabiliyor siz mani atağı yaşayana kadar.
Ve bipolar ya da depresyon gayet ilaç kaynaklı olabiliyor. Hatta organik depresyon diyorlar buna. Hormonal dengelerin bozulmasından kaynaklı depresyon.
sizde de böyle olmuş muhtemelen. Hele öncesinde stres yaşamışsanız, hormon ilaçlarıyla tetiklenmiş ve gün yüzüne çıkmış.
Ben daha önce normal gebelik yaşadım, oğlum oldu. O hamileliğimde hiç yaşamadım böyle bir şey. Rahatsızlığım 2. Tüp bebekte ortaya çıktı. İlk tedavimde de gayet normaldi her şey. Yani bir matematiği yok bunun.
bunları detaylı yazdım buraya. Kendimi rahatlatmak değil amacım aslında. İnsanlar o kadar bilinçsiz ve cahilce ve önyargıyla yaklaşıyorlar ki bu durumdaki hastalara, adeta deli yerine koyarak. Kendimden biliyorum, halimi anlayabilmek İçin bir bilgi kırıntısı arıyordum her yerde.
belki ileride aynı şeyleri yaşayan birileri araştırır, okur, en azından çaresiz olmadığını görür. Yaşadıklarını yaşayan, ya da böyle bir yakını olan biri görür de bir faydası dokunur diye bir not düşmek istiyorum.
çok geçmişler olsun size. Umarım ilaçlarla bir düzene oturtmuşsunuzdur hayatınızı.
Ben de söyliyeyim, direk aynı şeyleri yaşamışızAynı şeyleri yaşamışız.resmen tercüme ettin beni.çok teşekkürler size de çok geçmiş olsun.şimdi çok şükür iyi durumdayım.ilaçlarım hala yüksek dozajda.ve tam 16 kilo aldım.benimde 10 yaşında bir kızım var.ona hamileyken hiç sıkıntı yaşamadım ama şöyle hiç ilaç kullanmamıştım folik asitten başka.kardeş çok istiyor daha dün salya sümük ağladı zor toparladım.şuan cesaret edemiyorum.aslında çok istiyorum ama kapattım o defteri.göze alamam bir daha atak geçirmeyi.çok şükür bir kızım var Allahım onu bana bağışlasın ve uzun ömür versin.
Kardeşiniz adına çok üzüldüm. Ben de 2013 yılından beri tedavi görüyorum aynı zamanda terapiye gidiyorum. Rahatsızlığımı ilk geçirdiğimde manik haldeydim tahmin edersiniz çok zor bir süre. Sakin bir yapım var bende daha çok neşelenme, flört, istediğim yapılmayınca agresifleşme, küçük dağları ben yarattım havası ve düşman belirleme oluyor. Sonra doktorumu bulduk ben manideyken ilaç verdi bir hafta düzeldim gibi oldu. Tabi ben o ara bipolar bozukluk nedir bilmiyorum. Sonra doktora gittik doktor rahatsızlığımı açıkladı ve ben o an yıkıldım. Ömür boyu geçmeyecek demesi beni yıktı. Öğrendim ki halamda da varmış. (onunki de sizin kardeşinizinkine benziyor.) Çok güzel bir çocukluk geçirdim hiçbir travmam olmadı. Ailem, arkadaşlarım beni hep sevdi. Ama bu hastalık bende oldu. İlacı kullandığım ilk günü hatırlıyorum bu defa depresyon başlamıştı. Almak istemedim ve hastalığı araştırdım internetten. Gerçekten rahatsızlığım kabul ettim ama halen tam sindirebilmiş değilim.Kardeşim ağır bipolar hastası yıllardır.(psikoz eşlik ediyor)ilac tedavisi uygulanıyor ve ilaçları duzene giriyor ama birkaç yıl sonra yine ağır bir manik atak geçiriyor.atakları burada anlatmak istemeyecegim kadar ağır geçiyor,bir ayda ancak kendine geliyor,çok yıpratıcı bir süreç.size sorum şu psikiyatri eşliğinde psikolog desteği ablamın ataklarına engel olabilirmi? Çevrenizde bipolar olup psikoterapi ile toparlayan oldumu? Atakları okadar ağır geçiyor ki gerektiğinde elektoşok tedavisi uygulanıyor.ancak kendisine gelip toparlıyor.bazen diyorum psikolog neyapabilir ki elektroşok bile tam çare olamiyor diye ümitsizliğe düşüyorum.en ufak değerli bilgiye ihtiyacım var.saglikla kalın.
Ay bende sizin gibi düşünüyorum.ben hamile kalmak için tedavi görmeye başlamıştım.1.5 ay sonra ilk atağımı geçirdim.3 ay hastane de yattım.2 ayını hatırlamıyorum.sonra düzeldim.1,5 yıl sonra doktor kontrolünden ilaçları bıraktım.4 ay sonra tekrar bebek için tedaviye başladım ve aynı öncekinde kullandığım ilaçları kullandım.ve yine 1,5 sonra atak geçirdim ve 3 ay sürdü atak.bipolar teşhisi konuldu.20 ay oldu ilaçları içiyorum.kendim düşününce bebek için kullandığım o ilaçlar yüzünden atak geçirdim diyorum
Aynı şeyleri yaşamışız.resmen tercüme ettin beni.çok teşekkürler size de çok geçmiş olsun.şimdi çok şükür iyi durumdayım.ilaçlarım hala yüksek dozajda.ve tam 16 kilo aldım.benimde 10 yaşında bir kızım var.ona hamileyken hiç sıkıntı yaşamadım ama şöyle hiç ilaç kullanmamıştım folik asitten başka.kardeş çok istiyor daha dün salya sümük ağladı zor toparladım.şuan cesaret edemiyorum.aslında çok istiyorum ama kapattım o defteri.göze alamam bir daha atak geçirmeyi.çok şükür bir kızım var Allahım onu bana bağışlasın ve uzun ömür versin.
Merhabalar arkadaşlarAy bende sizin gibi düşünüyorum.ben hamile kalmak için tedavi görmeye başlamıştım.1.5 ay sonra ilk atağımı geçirdim.3 ay hastane de yattım.2 ayını hatırlamıyorum.sonra düzeldim.1,5 yıl sonra doktor kontrolünden ilaçları bıraktım.4 ay sonra tekrar bebek için tedaviye başladım ve aynı öncekinde kullandığım ilaçları kullandım.ve yine 1,5 sonra atak geçirdim ve 3 ay sürdü atak.bipolar teşhisi konuldu.20 ay oldu ilaçları içiyorum.kendim düşününce bebek için kullandığım o ilaçlar yüzünden atak geçirdim diyorum
Merhaba starlight..çok geçmiş olsun..ilaçlarını doktor kontrolünde mi bıraktın? Birde hangi şehirdesin eğer Ankara da isen psikiyatrist onerecegimSMerhabalar arkadaşlar
Bende seroqual kullanıyorum
Xplionda kullanıyordum 2 ay oldu kestim tüp bebek tedavisi gördüm düşük yaptım
Çok sarsıldım
İlaçlar prolaktin yüksekliği yaptığı için adet düzenim yoktu
Ondan tüp bebeğe yöneldim
Ama o kadar hormon ve düşük beni çok sarstı
Şimdi normal olarak adet görürmüyüm ve gebe kalırmıyım diye takip etmek istiyorum
Sizler nasıl gebe kaldınız?
Desteğinize yorumunuza çok ihtiyacım var
İlaçları kestim yeniden hasta olurum diye korkuyorum
Ama çocuk sahibi olmayıda çok istiyorum
Merhaba , devamlı kaygı bozukluğu, 15 senedir çekiyorumdur ama atagim olmadi çok şükür , fulsac vermişti doktor en az mg olan 20 mi ne ama o zamanlar bi tık etki etti , artık o da yok, benim ki ataksiz ama uzun süreli huzursuzluk, tavsiyeniz var mı ? Yok olur mu ki ilaçlaLityum etki etmedi mi? Bir ayda kendine gelmesi normal aylarca suren var. Ben bipolarim benim de 20 gun falan sürüyor. Ne kadar agir gecio kendine zarar boyutu nedir? Kac yasinda su an? 35 ten sonra nispeten azalıyor maniye girme durumu. Bi de maniden sonra major depresyona giriyor mu yoksa sadece mani atagi mi oluyor? Psikoterapinin faydasi olur tabi. Sorularin cevaplarina gore soyliyim.
M Minel_ask siz de bakar mısınızMerhaba , devamlı kaygı bozukluğu, 15 senedir çekiyorumdur ama atagim olmadi çok şükür , fulsac vermişti doktor en az mg olan 20 mi ne ama o zamanlar bi tık etki etti , artık o da yok, benim ki ataksiz ama uzun süreli huzursuzluk, tavsiyeniz var mı ? Yok olur mu ki ilaçla
İstanbuldayımMerhaba starlight..çok geçmiş olsun..ilaçlarını doktor kontrolünde mi bıraktın? Birde hangi şehirdesin eğer Ankara da isen psikiyatrist onerecegim
Merhaba çok geçmiş olsun.teşhis konduktan sonra hiç gebe kalmadım.1 defa denedim ilaçları bırakıp ama atak geçirdim tekrar.ilaçlara geri başladım.2,5 yıldır kullanıyorum.tekrar cesaret edemiyorum ilaçları bırakmaya.ilk atağım da ben de Serequel xr kullanıyordum.karşılanmayınca değiştirdi doktorum.seninki de xr mi ?Merhabalar arkadaşlar
Bende seroqual kullanıyorum
Xplionda kullanıyordum 2 ay oldu kestim tüp bebek tedavisi gördüm düşük yaptım
Çok sarsıldım
İlaçlar prolaktin yüksekliği yaptığı için adet düzenim yoktu
Ondan tüp bebeğe yöneldim
Ama o kadar hormon ve düşük beni çok sarstı
Şimdi normal olarak adet görürmüyüm ve gebe kalırmıyım diye takip etmek istiyorum
Sizler nasıl gebe kaldınız?
Desteğinize yorumunuza çok ihtiyacım var
İlaçları kestim yeniden hasta olurum diye korkuyorum
Ama çocuk sahibi olmayıda çok istiyorum
Canımsın insanlardan uzak dururum demen canımı acıttı. Babam bipolar bu hastalık ile büyüdüm . 60 yaşına geldi ilaçlarını düzenli olarak kullanır annem kahramanimiz sağlıklı bir aile yapımız varsa iki kardeş olarak okuyup meslek sahibi olduksa onun sayesinde. Biz babamiza aşıktık annem bize.
Çok üzüldüm yaşadıklarına. Çünkü yaşayan bilir bu hastalığı... O ataklar ne demek iyi bilirim.. genç yaşta sevdiği insana verilmeyip hastalığı gizlenen babamla evlendirilmis biri olarak çok güçlü durdu. Bahane Edip kaçabilirdi. Zorlu yollar, yıllar geçirdik cuma kontrolü vardı çok şükür kan değerleri falan çok şükür güzel çıkmış. Umarım babanda biraz olsun sonunu düşünerek hareket eder.. annen senden ne istedi bunu o çocuk ruhuna nasıl yükledi.. haklısın bende uzulemezdim böyle bir durumda. Çok ince bir çizgi aslında bakarsan diğer şiddet eğilimi olan hastalıklarda da eğer süreci doğru yöneten biri varsa bizdeki gibi istisnai durumlar oluyor.Sizi çok Kıskandım. Annenize bravo. Olay tamamen evdeki sağlıklı yetişkinlerde bitiyor sanırım. Hastalara gerekli desteği vermek ve çocukları korumak çok önemli.
Babam bipolar. Dedem bipolar. Babam ve dedemle aynı evde büyüdüm. Mani ataklarının hep benim yüzümden olduğuna inandırdı annem beni. Yaramazlık yaparsam babam öyle olurdu. Dedem ilaçlarını kullanırdı. Ama babam doktora bile gitmiyor. Babam 65 yaşına geldi. Son 1-2 yıldır anneme şiddet uyguluyor.
Annem bizim kahramanımız değil tam aksine yaşadıklarım yüzünden hep onu suçluyorum beni babama maruz bıraktığı için. Sanırım bana uyguladığı psikolojik şiddet şimdi ona döndü.
O yüzden üzülemiyorum bile şu an.
Çok üzüldüm yaşadıklarına. Çünkü yaşayan bilir bu hastalığı... O ataklar ne demek iyi bilirim.. genç yaşta sevdiği insana verilmeyip hastalığı gizlenen babamla evlendirilmis biri olarak çok güçlü durdu. Bahane Edip kaçabilirdi. Zorlu yollar, yıllar geçirdik cuma kontrolü vardı çok şükür kan değerleri falan çok şükür güzel çıkmış. Umarım babanda biraz olsun sonunu düşünerek hareket eder.. annen senden ne istedi bunu o çocuk ruhuna nasıl yükledi.. haklısın bende uzulemezdim böyle bir durumda. Çok ince bir çizgi aslında bakarsan diğer şiddet eğilimi olan hastalıklarda da eğer süreci doğru yöneten biri varsa bizdeki gibi istisnai durumlar oluyor.
Yalnız olmadığımı bilmek acikcasi beni mutlu etti kızlar.Benim de annem a tipi psikoz hastası babamla evlenmiş ve babamın ailesi bunu annemden saklamış.Annem yıllar sonra tesadüfen öğrenmiş.Ama o da bizi hep korudu.Babamin şiddeti,küfürü falan yoktu ama babalığı da hiç yoktu.Ne dogumgunumuzu bilir,ne okulllarimizi,ne yediğimizi,içtiğimizi hicbiseyimizi bilmez herşeyden bihaber.Aklinin zehir gibi çalıştığı konu paradır.Para dedimse öyle büyük paralar düşünmeyin.Mesela 5tl.Yaptiklarinin hangi birini anlatım ki.Oturdugumuz evi 500 tl ye satmasını mi,benim evimin kirasını harçlık olsun diye kendine vermeme rağmen emlakciyla birolup beni dolandirmasini mi,tefecilerle birolup buyukbabami tuzak kurmasını mi,benden küçük birini bulup ona şampuan almasını mi,50 TL vermesini mi bunlari özellikle soluorum düşünün nasıl kadınlar var ki aklı başında olmayan adamdan bile para koparmaya calisiolar,evimize haciz getirip eşyalarımızı kaçırmaması mi hangi birini anlatimartık hasta diyip gecemiorum.Gorusmek bile istemiorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?