Bir ev meselesi

deprem yönetmeliği 1999da geldi 2000 sonrası inşa edilen binaları gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz bence ille sıfır olmasına gerek yok. Eliniz rahatlayınca içine biraz masraf yaparsınız.

Icleri de kotu degil bakimlilar da var baya ben de oyle dusunuyorum. Ins hayirlisi olur hakkimizda

2004 yapım pekte eski ev sayılmaz, depremden sonra yapılmış. Yönetmeliğe de uygun olduğu sürece problem olmaz bu açıdan. Muhiti güzelse içi de yıpranmamışsa büyük ama biraz eski ev almak daha mantıklı bence. Bunun kredisi bitince nasip olur daha yenisini alırsınız ama çocukla 1+1 ev çok zor

Öncelikle 99 depreminde sokakta yatmış biri olarak sorunuzu ele aldığımı söyleyeyim.

Şimdi cevabım oturduğunuz mahalleye göre değişir.

Eğer güney tarafında yumuşak zeminli semtlerde oturuyorsanız (Avcılar vb), öncelikle o mahalleden uzaklaşmaya çalışırdım. Sonuçta yepyeni eve de geçseniz yandaki eski apartman sizin üstünüze yıkılacaktır. Madem ki yeni eve paranız yetmiyor, deprem haritalarından zeminin durumuna çok dikkat edin.

En ideali yeni yönetmeliğe köşeden de olsa uygun olan bir eve geçmeniz. Yeni olmasına gerek yok, 2007 sonrası olsun yeter.

Maddi durumum kısıtlı olsa ve illa ki eski bir ev almak durumunda olsam zemini sağlam, biraz üst katlarda (hayalim teras ya da bir altı) bir yer bulmaya çalışırdım. Deprem sadece binayı değil sizi de sallıyor, evden kaçana kadar deprem bitiyor zaten.

Ulaşım konusunda metro yakını, toplu taşıma vb. alternatifleri düşünürdüm.

Mobilyaları duvara iyice sabitletir, dolap kapaklarına açılmasın diye hazır kilit taktırırdım. Sonuçta en sağlam evde de otursanız, yatak odasında üst dolaptan savrulacak bir hurç kişiyi rahatça ağır yaralayacaktır. Kavanozlar yerlerde kırılacaktır, üstüne karanlıkta bastığınızı bir düşünün. O ortamda hastaneyi nereden bulacaksınız?

Memleketten ev alıp, artmasını bekleyip üstüne yıllarca kira ödemek pek mantıklı değil.

Insaat mühendisi bir akrabam 2003 ve sonrası ev alınır demişti bir keresinde. 1999 depremi sonrası değişen yönetmeliğe göre yapıldığını söyler 2003 sonrası bitmiş evin.

Öncelikle acele.etmemenizi tavsiye ederim.zira ekonomik durumlar her an degisebiliyor iyi hesap yapmak gerekiyor ev almak icin.
Eski yeni diye degil de (ki 2004 cok eski sayılmaz) butcenize uygun ve odemenin çabuk bitebileceği sekilde planlama yapsaniz daha iyi olur. Misal 5 sene kredi odeyecekseniz eski de olsa 1+1 de olsa idare edebiliriz derseniz onu alin ama derli toplu ev 10 sene kredi öderiz derseniz o sekilde de yapabilirsiniz.
Bu arada ev satıldığında kiracinin cikmak icin 6 ayi oluyor, mecbur kalirsaniz kiraya çıkın, kira kötü degil.evet baskasina ödeme yapıyorsunuz ama ev aldiginizda komsudan rahatsiz olsaniz ya da ev dokulse de katlanmak zorunda kaliyorsunuz. Kiradayken aman bunu mu çekeceğim diyip cikabiliyorsunuz.
Her faktoru iyi analiz edip o sekilde hareket edin demek istedim yazik az bir meblağ da olmayacak borcunuz.

deprem yönetmeliği 1999da geldi 2000 sonrası inşa edilen binaları gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz bence ille sıfır olmasına gerek yok. Eliniz rahatlayınca içine biraz masraf yaparsınız.
Hayır yönetmelik 1996 da değişti.
Yanlış biliyorsunuz.
Abim mühendis olduğu için biliyorum.
1996 da yönetmelik değişti.
Yapı, demir kullanımı ve çimento şekil değişerek yapılmaya başlandı.
Burgu demir hazır beton şeklinde demirin kalınlığı vs. Bina yükü hafifletilme vs vs.

1996 yapımı sonrası evler belediyeden yapım şekli malzeme yapısı kontrol edilerek alınabilir.
1999 depreminden sonra da zaten yapılar kontrol altında inşa edilmeye başlandı.
İstanbul deprem bölgesi değil sadece bı çok il, örneğin İzmirde 13 canlı fay hattı üzerinde vs vs.

kiranız ne kadar

yani yeni bir eve çıksanız o 3500 kredi ödenecek eve kira kaç lira ödeyeceksiniz onu da dikkate alın

3500 kredi deyince çok da zaten 2000 kira ödenecekse 1500 oluyor aradaki fark

bu arada evet yeni evlere heves ediyoruz vs vs ama o da eskiyor

oturduğum evin kaba inşaat zamanını biliyorum görümcem almıştı

biz sonra aldık, 3 yıllıktı

ev şimdi 11 yıllık oldu

içinde iken de eskiyor zaten, 10 yıl kirada olsak da aynısı olacaktı

kv dem 2002 de taşındı evi sıfırdı şimdi eski oldu ama taşınması söz konusu dahi değil

bir de İstanbul da semtleri bilemem de bizim burada bizim site ilk yapıldığında, görümcem taşındığında sitenin önünde asfalt dahi yoktu, market vs sıkıntılı idi

şimdi evler 10 yıllık ama her türlü ihtiyaca ulaşmak kolay, parklar vs bitti, düzenli bir şehir halini aldı

bir de yeni binaya taşınmanın en büyük sorunu çevresinde çok inşaat olması

bizim bina 10 yıllık ama hala çevrede inşaat oluyor gürültü toz vs bitmiyor

ben şimdi oturmuş semtlerden 15-20 yıllık bir ev alıp içini yapmanın eğer site düzgünse daha huzurlu olacağını düşünüyorum

Kredi cekip ev almak yani peki sizce 2004 yapimi olmasi sorun olur mu ? Yoksa yeni mi olmalı ? Oturdugum bolgede 2004 yapimi evlere anca girebilirim
Eski olması önemli değil, kirada oturmaktansa paranız neye yetiyorsa onu alın. Daha sonra elinize para geçerse bu evide satıp gönlünüze göre bir ev alırsınız.

Ben de oyle dusunuyorum aslinda esimi de o konuda ikna etmeye calisiyorum ama o baska turlu dusunuyor. Peki soyle 7bucuk maasin 3400 u krediye gidecek yine de mantikli mi bazen gecinmek konusunda da korkularim oluyor.
O kadar göreceli bı soru sormussunuz ki. Bazilar asgeri ücretli para bile artırdığını söylüyor, bazilarina aylık 20 bin yetmez.

Merhaba ailemden uzakta istanbulda kirada oturuyorum bir cocugum var esim calisiyor. Oturdugum daire ayni binada baska bir aileye satildi ve de cok sinir bozucu bir aileye simdiden baska ev bakmaya basladik. Bize daireyi alirken siz oturursunuz dediler ama cocuklari bir yerde yaza dogru eve tasinacaklarini agzindan kacirmis.Zeminde oturuyorlar. O nedenle plan yapiyorlardir dogrudur. Simdi kiraya cikmak cok masraf olacak ufak bir birikimimiz var bunu degerlendirmek istiyoruz kredi cekip kendi oturacagimiz ev almak istesek yenilerden alamayiz 2003 2004 yapımi evlere girebiliriz. Ama mantikli mi ya da kendi sehrimizde 1+1ev alip degerlenmesini bekleyip satip onu pesinat yapmak mi o esnada biz kirada oturmak zorunda kalicaz. Sizce mantikli olan nedir.
Krediyle aldığınız evi kiraya verir kredi taksitini o şekilde odeyebilirsiniz yani kendi kendini döndürür. Yada eski bir ev alıp içini istediğiniz gibi yaptirin. Krediyi ona göre cekersiniz. Bizde istiyoruz ama bulunduğumuz ilde ev fiyatları çok fazla. Bu sistemi bizde düşünüyoruz ama 2 seçenekten hangisine yonelecegimizi henüz karar verecek bir ev bulamadık

Hayır yönetmelik 1996 da değişti.
Yanlış biliyorsunuz.
Abim mühendis olduğu için biliyorum.
1996 da yönetmelik değişti.
Yapı, demir kullanımı ve çimento şekil değişerek yapılmaya başlandı.
Burgu demir hazır beton şeklinde demirin kalınlığı vs. Bina yükü hafifletilme vs vs.

1996 yapımı sonrası evler belediyeden yapım şekli malzeme yapısı kontrol edilerek alınabilir.
1999 depreminden sonra da zaten yapılar kontrol altında inşa edilmeye başlandı.
İstanbul deprem bölgesi değil sadece bı çok il, örneğin İzmirde 13 canlı fay hattı üzerinde vs vs.

eşim inşaat mühendisi.
1998 yönetmeliğinden bahsediyorsunuz sanırım 1996 değildir o bir sorun isterseniz. Emin olalım. Tarihler yanlış olmasın 😂
Ben kendim inşaat mühendisi olmadığımdan detaylara çok hakim değilim. Ama zaten demek istediğim 1999 sonrası yapılan yapılan denetiminden bahsediyorum.
Yanılmıyorum bence 1999 marmara depreminden sonra 2001 de yapı denetim olayı geldi. Bundan sonra olaylar değişti zaten. Burgu demire de sadece istanbulda geçilmedi bence.. Ben istanbul diye belirtmedim ki. Konu sahibi de şehir belirtmemiş sanırım.

Her neyse sıradan bir vatandaş olarak bilmemiz gereken de 2000 sonrası inşa edilmiş binaların güvenilirliğinin daha yüksek olması. Yanlışım var mı burada?

kiranız ne kadar

yani yeni bir eve çıksanız o 3500 kredi ödenecek eve kira kaç lira ödeyeceksiniz onu da dikkate alın

ev şimdi 11 yıllık oldu

kv dem 2002 de taşındı evi sıfırdı şimdi eski oldu ama taşınması söz konusu dahi değil

bir de İstanbul da semtleri bilemem de bizim burada bizim site ilk yapıldığında, görümcem taşındığında sitenin önünde asfalt dahi yoktu, market vs sıkıntılı idi

şimdi evler 10 yıllık ama her türlü ihtiyaca ulaşmak kolay, parklar vs bitti, düzenli bir şehir halini aldı

ben şimdi oturmuş semtlerden 15-20 yıllık bir ev alıp içini yapmanın eğer site düzgünse daha huzurlu olacağını düşünüyorum

ay o insaattan bitmis halini gormeden ev alan kimi taniyorsam sorun yasadi,

ya ev soylenen tarihte bitmedi,
ya bitti ama bahcesi falan bitmedi, camur icinde yasadilar bir kac yil,
ya da evin su sisteminde, elektrik sisteminde sorunlar cikti.

bence eski ev alip lambasina kadar acip kapayip almak daha mantikli geliyor bana, en azindan bozuk bir yeri varsa da gorerek aliyorsun, butcene onu yaptirma parasini da ekliyorsun.

Biz annemler icin 20 yillik binadan aldik ev yakin zamanda, mis gibi hic bir masraf yapmadan oturuyorlar, mutfak dolaplarini begenmiyorlar, butcelerini ayarlayinca onu degistirecekler o kadar, ama onu da zaten gorerek aldilar.

kiranız ne kadar

ev şimdi 11 yıllık oldu

Damdan bizim de ev alma durumumuz var.
İzmir bucanın yeni gelişen yerlerinde evler var, fiyatları uygun geliyor.
Ama çevre düzenlemesi falan aman aman değil.
Alma mı diyorsun ?
Şuan daha iyi yerinde oturuyorum ama buradan ev alamam fiyatları çok yüksek.

ay o insaattan bitmis halini gormeden ev alan kimi taniyorsam sorun yasadi,

ya ev soylenen tarihte bitmedi,
ya bitti ama bahcesi falan bitmedi, camur icinde yasadilar bir kac yil,
ya da evin su sisteminde, elektrik sisteminde sorunlar cikti.

bence eski ev alip lambasina kadar acip kapayip almak daha mantikli geliyor bana, en azindan bozuk bir yeri varsa da gorerek aliyorsun, butcene onu yaptirma parasini da ekliyorsun.

Biz annemler icin 20 yillik binadan aldik ev yakin zamanda, mis gibi hic bir masraf yapmadan oturuyorlar, mutfak dolaplarini begenmiyorlar, butcelerini ayarlayinca onu degistirecekler o kadar, ama onu da zaten gorerek aldilar.

aynen

biz yıllar önce sıfır ev alıp onu sattık kiraya çıkacaktık

eşim emlakçıya gidip sıfır olmayan kiralık ev istiyorum demişti

adam bir iki sıfır yere de götürmüş abi fikrin değişir vs yok dedi

kim uğraşacak elin evinin yerleşme sorunları ile

bu sitede görümcemler kabadan aldı

2010 Eylül de taşındılar

biz 2013 başında aldık

ama onlar her türlü cefayı çektiler biz hem alırken rahat aldık içini vs biliyorduk hem de her şey oturmuştu suyu elektriği kapıcısı

site kapısı bile dert oluyor yeri geliyor

içini istediğim gibi yaparım vs diye heves ediyor insanlar

mutfak dolaplarını yaptırdı, aylarca uğraştı aynı ustaya farklı model yaptıracağım diye, günlerce o renk mi bu renk mi dedi adam farklı bir renk yapmış, tekrar değiştirtti vs

ben istesem şimdi de yaptırırım ne olacak

bir de benim klozetim alttan borulu, onunki havada gideri duvar içinde (ilk taşındıklarında alt komşuya akmıştı)

Damdan bizim de ev alma durumumuz var.
İzmir bucanın yeni gelişen yerlerinde evler var, fiyatları uygun geliyor.
Ama çevre düzenlemesi falan aman aman değil.
Alma mı diyorsun ?
Şuan daha iyi yerinde oturuyorum ama buradan ev alamam fiyatları çok yüksek.

çevre düzenlemesi değil de tam anlatamıyorum yazarak

hani böyle şantiyede yaşıyorsun hissi oluyor

biz ilk evimizi Toki den aldık

1000 dairelik bir site

her yer tarla

bir mini bakkal var bir de ekmek fırını

ıssızın ortası araba vs de yok (malum yaşlıyız ya, 13 yıl önce)

biz başka sebeplerden sattık ama şimdi karşısında her yer site , her yer marker, park vs yani sosyal bir yaşam alanı olmuş, biz aldığımızda bataklıktı oralar

sabredenler şimdi oturuyor ama evler 13 yıllık olmuş şimdi de eski diyor insanlar satmak zorlaşıyor

burada asfalt vs yoktu yaptılar, her köşe başı market doldu, özel okullar vs açıldı

yine temel unsur ev şeklinde ama daha sokakta da hayat var

ama yaşam tarzı önemli

karı koca geç saatlere kadar dışarıda olan insanlar için ıssız olması da sıkıntı değil

ama çocuk olunca bir park vs gerekebiliyor, elinden tutup yürüyerek bir markete gitmek lüks günümüz hayatında

çevre düzenlemesi değil de tam anlatamıyorum yazarak

hani böyle şantiyede yaşıyorsun hissi oluyor

biz ilk evimizi Toki den aldık

1000 dairelik bir site

her yer tarla

bir mini bakkal var bir de ekmek fırını

ıssızın ortası araba vs de yok (malum yaşlıyız ya, 13 yıl önce)

biz başka sebeplerden sattık ama şimdi karşısında her yer site , her yer marker, park vs yani sosyal bir yaşam alanı olmuş, biz aldığımızda bataklıktı oralar

sabredenler şimdi oturuyor ama evler 13 yıllık olmuş şimdi de eski diyor insanlar satmak zorlaşıyor

burada asfalt vs yoktu yaptılar, her köşe başı market doldu, özel okullar vs açıldı

yine temel unsur ev şeklinde ama daha sokakta da hayat var

ama yaşam tarzı önemli

karı koca geç saatlere kadar dışarıda olan insanlar için ıssız olması da sıkıntı değil

ama çocuk olunca bir park vs gerekebiliyor, elinden tutup yürüyerek bir markete gitmek lüks günümüz hayatında

İşte dedim ya yeni gelişen bir yeri var oradan alabiliriz ancak.
Ben çok takılmıyorum çalışıyoruz diye ama eşim pek gönüllü değil orası için.
Çocukta olursa arabamız var diye düşünüyorum.

Yani bilmiyorum bu ev konusu ne olacaksa :KK17:

Merhaba ailemden uzakta istanbulda kirada oturuyorum bir cocugum var esim calisiyor. Oturdugum daire ayni binada baska bir aileye satildi ve de cok sinir bozucu bir aileye simdiden baska ev bakmaya basladik. Bize daireyi alirken siz oturursunuz dediler ama cocuklari bir yerde yaza dogru eve tasinacaklarini agzindan kacirmis.Zeminde oturuyorlar. O nedenle plan yapiyorlardir dogrudur. Simdi kiraya cikmak cok masraf olacak ufak bir birikimimiz var bunu degerlendirmek istiyoruz kredi cekip kendi oturacagimiz ev almak istesek yenilerden alamayiz 2003 2004 yapımi evlere girebiliriz. Ama mantikli mi ya da kendi sehrimizde 1+1ev alip degerlenmesini bekleyip satip onu pesinat yapmak mi o esnada biz kirada oturmak zorunda kalicaz. Sizce mantikli olan nedir.
merhaba ben gayrimenkul danışmanıyım size şöyle bir tavsiyede bulunayım. Eğer oturucağınız evi almıcaksanız yatırım olsun diye ev almayın aldığınız evin değeri artarken almak istedğiniz evlerinde değeri artacaktır. kiraya verdiğiniz para çöpe gitmiş bir para olarak bakabilirsiniz. şimdi diyeceksiniz ki ordan gelen kiraya eklerim kiramı öderim ama kiracılar malesef her zaman düzgün ödeme yapmıyorlar yine siz zor durumda kalırsınız. bazı şeylerden ödün vererek örn. lokasyon cephe yaş gbi kendi cebinize en uygun olan otrucağınız daireyi alın.ama bunun için vaktiniz vars biraz bekleyin belki faizlerde bir revizyon olma ihtimali var.yaş konusundada 2007 öncesi deprem yönetmeliği değişik olduğu için önermem.

Ben de oyle dusunuyorum aslinda esimi de o konuda ikna etmeye calisiyorum ama o baska turlu dusunuyor. Peki soyle 7bucuk maasin 3400 u krediye gidecek yine de mantikli mi bazen gecinmek konusunda da korkularim oluyor.
sizin maaşınız zamlanıcak ama ödemeleriniz sabit kalıcak bunu aklınızdan çıkarmayın. tamamen hayat standartınız öenmli burda zoru yaşamadanda hicbir şey olmuyor ama malesef

aslında bu gençlerin handikapı

zira hani şehrin nezih denilen semtleri 10-15 hatta 20-25 yıl önce o yeni gelişen yerlerdi

bizim buralar 2007-2008 de tarla idi

şimdi her yer ev

tüm semtin oturup hayatın yerleşmesi için geçen sürede 15 yıllık oluyor evler

bu sefer acaba eski mi hissi oluşuyor

o semtlerde oturanların bir kısmı da değeri düşmeden bu evleri satsak moduna giriyor

inşaat modası değişiyor, yani evler birden eski görünmeye başlıyor

mesela benim karolarım küçük 33x33 ama günümüzde karolar büyük satarken birisi gelince benim evimi değil yeni yapılan dışı makyajlı evi tercih edecek

bence yeni yerleşime gidebilirsiniz zira çocuk bebek vs olsa da yine okul iş ev üçgeninde yaşıyor

yani sokağa çıkılacak zaman az lakin iş ve ev dengesi önemli

cidden yolda geçen süre yıllar içinde adama çok koyuyor

bir de burada mesela yeni gelişen bir yer var

sıfır evler 350 bin ama cidden oralar tam dağ başı

benim oturduğum evi belki daha ucuza alırsın ama insanlar ama onlar sıfır diye gidip daha uzak tercih ediyor

ya da mesela bizim evlerimiz geniş, site bahçesi var vs ama ebeveyn banyosu yok, planı yapan eski moda imiş

yani 2+1 ebeveyn banyolu bir evi tercih edebilirdim 2020 ye kadar belki ama gördüm ki benim çalışma odam önemliymiş, 3+1 bize gerekliymiş

Back
X