Bir merak bende ki...

Evlenmeden önce ben de senin gibi düşünüyordum, biz de babaannemle birlikte yaşıyoruz ve bir gün olsun annemle babaannemin birbirlerine kötü bir davranışlarını veya kırıcı bir sözlerini görmedim. Gel gelelim herkes ne yazık ki aynı düşünce yapısında yada aynı güngörmüşlük seviyesinde olamıyor. Evlenmeden önce eşinin ailesi hakkında ileri geri konuşan gelinlerden hiç haz etmezdim, hoş şimdi de burası dışında hiç kimseye ağzımı bile açmam, benim düşünceme göre bu beni alçaltır ama işte öyle şeyler görüp, duyup, yaşamak zorunda bırakılabiliyor ki insanlar... Yeri geliyor durduk yerde ailen hakkında hakaret içerebilecek sözler de işitiyorsun, hiç hak etmediğin muamelelere da maruz kalıyorsun. Hayırdır, ne oluyoruz dediğinde de "O bilmez, o öyle dedi ama öyle demek istemedi aslında" filan gibi cevaplar alıyorsun=) Yani bu işler ne yazık ki dışarıdan görüldüğü gibi değil ne yazık ki... Hiç kimse kimseyi sevmek veya saygı duymak zorunda değil ama gereken saygıyı göstermek zorunda bana kalırsa, o yüzden kimi zaman sadece bununla da idare etmeyi bilmeliyiz. Tabi umarım sen yanlış insanlarla karşılaşmazsın ve bu konudaki düşüncelerin değişmek zorunda bırakılmaz.

ne mutlu size
aileler destek çıkıyor çıkmasına ama artık inan istemıyoruz..
kimseye yuk olmak yerine kendimiz almaya başladık takside girdik yavaş yavaş..tabi butçemize göre=)

mayısta 4 yıl bitecek evliliğimde..

bu zamana kadar eşimin ailesiyle hiçbirsorununm olmadı...

7 görümcem 3 eltim var hepsindende allah razı olsun hepsinide çok seviyorum...

4 yılda zaman zaman soğuk davrandığım/davranıldığım illaki oldu...

ama kimseyle ne tartıştım nede bi sorun, çekiştirme oldu...

sadece ben değil diğer gelinlerde yaşamadı bu sorunları?

bizler çokmu meleğiz karşımdakiler çokmu melek veya şeytan?

-hayır tabikide.

sadece herkes yerini biliyor.

herkes davranması gerektiği gibi, birbirlerinin sınırlarına girmeden olması gerektiği gibi oluyor.

zannetmeyinki kimse kimseye gitmiyor, bihaber yaşıyor, hayır evlerimizde aynı mahalle içinde hepsiyle ama onlar gelmelerıı gitmeleri gereken vakıtlerı bıldığınden araya gereksız geliş gidişler olmuyor....

kendimi tanıdığım kadarıylada hayatıma müdahale edilmeye çalışılsa tırnaklarımı çıkarır, gerekırse tartışırdım..

ama buna gerek kalmadı hiçbi zaman bende anladım, anlaşıldımda çok şükür..

yanı işin özü bu kayınvalide görümce elti olayları tamamen birbirine karışma yüzünden doğuyor.

herkes sınırını bilse hiçbiri yaşanmaz.

allah herkese benımkı kadar anlayışlı bi kayınvalide ve iyi görümceler versin..

eltilerde iyi sağolsunlar,...

allah eksikliğini yaşatmasın:)

Son düzenleme:
Ben de babannem, halamlar, yengemler ve annemler aynı evde uzun bir süre geçirmiş biriyim. Annem en küçük gelindir. Babaanem ve dedem son nefeslerini anneminin elinde vermişlerdir. Babamın tüm kardeşleri ve eşleri annemin hakkının ödenmeyeceğini üzerine basa basa söylerler. Bir iki örnek vereceğim sana; Annem 16 yaşında evlenmiş, 17 yaşında ilk bebeğini dünyaya getirmiş bir kadın. Akşam 8 lere kadar çalışmış, o saatten sonra kapıdan girer girmez üzerini değiştirip önlüğünü giyip mutfağa koşmuş, yemekleri hazırlayıp sofrayı kurmuş ama hizmet etmekten neredeyse her akşam yarı aç yarı tok uyumuş bir kadın. Görümcelerinin iç çamaşırlarını bile elinde yıkayan bir kadın.6 aylık kızını ateşlendiği için dr.a götürmesine izin vermedikleri için götürmemiş,bir gece de kaybetmiş dedem bahçe de arkadaşlarıyla içki sofrasındayken annem cenazeden gelip içeri girdiği için annemin üzerine yürüyüp sen benim arkadaşlarıma nasıl hoşgeldin demezsin demiş annem özür dilerim baba demiş. Bunlar sadece örnek. Annem dedeme babam, babanneme de annemdi o benim der başka birşey demez. Bir kere tek kötü bir sözü olmamış, kimsenin kalbini kırmamış bir kadın.Babamın sülalesi tapar anneme. Babam dahil. O benim annem... Bu yaşına kadar kimsenin kalbini kırmayan, hep kendinden veren, hep kendini heba eden. Aman kızım dil var dilbaz var. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır diyen. 30 lu yaşlarından itibaren hipertansiyon, panik atak sorunlarıyla boğuşan. Geçirdiği nöbetlerde bu sefer ölecek mi diye başında ağlayan 4 evladının anası, 22 tansiyonla ayakta dolaşan, içine atan atan atan ve bir saniye içerisinde tüm vücudu kilitlenen, haftanın en az 3 gününü hastanelerde geçiren o kadın benim annem. Ve bizde onun 4 goncası. Kızıyorum ona hem de çok. Sen nasıl bu kadar iyi niyetli oldun? Sen kendine, sağlığına, bize bunu nasıl yaptın diye... Günlük, geçici kaprislerden bahsetmiyorum evet sonuna kadar haklısın. Ben kayınvalidem olduğu için değil karşımdaki bir birey olduğu için bile saygı duymak gerektiği anlatılarak büyütüldüm. Bu arada evliyim. 5 yıllık. Evet, insanın hayalleri farklıdır karşılaştıkları ne yazık ki bambaşka. Bir oğlum var hep şöyle dua ederim. Allahım yalvarırım sen bana benim gibi bir gelin ver. İçimde bu kadar rahat. Konu anacılık falan değil ayrıca. Annesini saymayan kimseyi saymaz bana göre o ayrı. Ama haklıya haklı demeyenle işim olmaz zaten bu da bambaşka tarafı.Ve tabi ki bekara karı boşamak kolaydır.Benden sana abla tavsiyesi büyük lokma ye ama büyük söz konuşma.

Ben büyük konuşmadım zaten.
Burda kimse büyük konuştun dememeli ben fikir belirttim neden böyle dedim.
Ben asla böyle yapmam da demedim, ama dikkatli davranacağım diyorum.
Büyük konuşmak mı bu ?
Lütfen büyük konuşma deyip durmayın , göz var nizam var.
Yahu genelden farklı birşey söyleyince büyük konuşmuş oluyorsun , yada yanlış düşünüyorsun.
Arkadaşlar ben burada bunu şunu yapmam demiyorum.
Sadece herzaman gelinler haklı değildir herkesin haklı bir yanı vardır diyorum.
Eşimize ailesi hakkında konuşupda bizi desteklesin diye hep beklemeyelim diyorum.
Olay benim büyük konuşmama varıyor.
Rica ediyorum .
Korkarım bir kaç yorum sonra Allah başına versinde anlaya varacak olay heralde.
Söylediğim şey zaten ortada daha büyük-küçük ayrımı kalmasın yanii

Son düzenleyen: Moderatör:

Yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum. Kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama saygı ve mesafe olursa sorunlar da yaşanmaz diye düşünüyorum.Şu kk da açılan 10 konudan 9 u kayınvalidem çocuğuma bakmıyor eşimle beni çekiştirmiş vs. Belki ben de yaşayacağım bunları. Ama mesafe ve saygı denen şeyi koruyabilirsek ve olaya biraz da içtenlik katarsak halledilmeyen sorun kalmaz.

Konuyu ben açtım diye her zıt yorumun sonu bana varıyor.
Benim gibi düşünen evli - nişanlı - sözlü yorum yapan çok arkadaşımız var farkında mısınız ?

Eltiler neden kapı komşumuz ile kıyaslanmaz da kendi aralarında kıyaslanır? Meselâ iki elti olan Aysel ve Latife var diyelim, Ayselin şu huyu iyi ama Latife hiç öyle değil gibi gibi denir ya dedikodumuz geldiğinde.

Eşlerimizin abileri veya erkek kardeşleri de kendi aralarında kıyaslanmaz mı? Ör: Bitaneciğimin abisi hiç böyle değil Allah'ıma şükür' gibibgibibib..

Veya da bizler hanımlar bir araya geldiğimizde ki bunu forumda da paylaşıyoruz;birbirimizin eşleri ile kıyaslayabiliyoruz; "benim kocişim bana böyle böyle yapıyor.çok üzgünüm -üzülmüş simley-",,
diğer arkadaş - "aaa nasıl oluur, benim sevdiceğim beni bu konuda hiç üzmedi'"
vebenzeri vebenzeri
benzeri ile eşleştirip kıyaslayıp üzülüyor veya seviniyoruz.Sevinmiyor muyuz?

İşte bizler geliniz ya'
Onlarda kayınvalide,görümce, v.s. hemcinsimiz yani
Bugüne kadar sevgilerini ilgilerini varlığını sürekli kendilerine dönük yaşadıkları 'biricik'leri 'bizim' 'gelin'lerin 'biriciği' oluveriyor.
gelin ile paylaşıyorlar ilgiyi. Paylaşamıyorlar doğrusu.
Kayınpederim bana bunu bunu yaptı ühü. Aşkımın abisi beni hiç çekemiyor ühü. Başlıkları hiç yok kadınların kulübünde? Neden?
Hemcinsimiz değiller çünki. Kıyasımız içsel kavgamız onlarla değil çünki.
Çünki kayınvalideler, görümceler o güne kadarki kendilerinde duydukları odağı bir anda kaybediveriyorlar.
Onlar için evlenmeden önce (E.Ö.) evlendikten sonra (E.S.) olarak iki devir var,
evlenme kaynaklı. Gelin sebepli.
Bilinçaltımsı bir aidiyeti kaybetme hissi sebep olabilir.

Herhangi arkimiz ile çok çok kanki olsak biz, sonra hop birden bire başka bi kanki ortaya çıkıverse,
o bizim olan kanki gitse başkası ile kıkırdasa. Erkek olsa o kadar üzüntü gelmez gibi, kabulleniriz gibi.
hemcins değil ya, ondan olsa gerek.
: ) böyle şeyler.

ben önce evlat,sonra gelin,şimdide çocuklarımın annesiyim.anneme nasıl davranılmasını istediysem kaynanama o şekilde davrandım.bana göre en doğrusu budur.elbette bizimde sorunlarımız oldu ama ben gene anneme davrandığım gibi davrandım

Eşinin ailesi seni üzüyorsa, müdahale ediyorsa,karakterini kişiliğini, oldugun halini kabul etmiyor değiştirmeye çalışıyorsa vs ne yapacaksın? genel konuşuyorum lafam direk sana değil.
Eşinle paylaşmayacak mısın.
İster eşinin ailesiyle ister başkalarıyla farketmez yaşadığın sıkıntılarda eşinden destek almayacaksan,seni korumasını istemeyeceksen neden o kişiyle evleneceksin.
Eğer seni yani gelini çok üzmüşlerse,üzüyorlarsa gelinde elbette ki eşinden destek bekleyecektir.
Eşi de dengeyi kurabiliyorsa kuracaktır.
Eşimize ailesi hakkında konuşacağız elbette sıkıntılarımız olursa, ve eşimizde elbetteki desteklemeli karısını yeni yuvasını, yardımcı olmaya çalışmalı haksız bir durum varsa.
Yoksa aile olamayız zaten.
Eşimizin ailesi bizi üzecek,hırpalayacak, eşimde beni desteklemesin diyeceğim. Beni desteklemesini beklemeyeceğim öyle mi.
Ana kuzusu denilen erkekte sürekli annesini savunan ,hataları olsada hep annesinin yanında olan eştir. Bu da doğru bir davranış değildir erkek için.
Zaten insanlar durduk yere gidip te kaynanalarıyla tartışmıyor,
Gidip eşlerimizle durduk yere dertleşmiyoruz,anlatmıyoruz.

Arkadaşların çoğu büyük konuşma demiş çünkü yaşayan bilir bunları,kolay şeyler değil, Evlenmeden önce işin içine girmeden,ele karışmadan önce bizde bilmiyorduk gerçeğin bu derece ağır olduğunu.Karşılaşacağımız insanları maalesef bilemiyoruz. O yuzden kolay olmuyor.Çok ağır travmalar geçirebiliyor gelinlerde kaynanaları yüzünden.
Umarım yaşamazsınız.

Size örnek vereyim madem böyle yazmışsınız..Evlenmeden önce eşimin ailesini 3 kere ziyaret ettim 3'ünde de güzel karşılandım ALLAH var..evlendiğim zaman çok büyük umutlarla ve sevilerek karşılanacağımı beklediğim eve misafir olduğumda hiç unutmam bana şunu dedi '' Misafirlik devri bitti, kalk bakalım ! '' neye uğradığımı şaşırdım..Annecim derdim ona içimden gelerek sevdiğim için..Bana beni öpme istemiyorum dedi ! ve artık o saatten sonra öpmedim. Annecim demeyi bırakıp sadece anne dedim..Evet saygı çoğu zaman karşılıklıdır, karşılıklı anlayış lazım ..Ama Türkiye'de gelin faktörü çok ayrı karşılanıyor kayınvadeler tarafından..ve aynen şöyle ''hizmet etmeye odaklı insan '' olaki lafının üstüne laf dediniz hemen ''terbiyesiz, iyi aile terbiyesi almamış insan '' oluyorsunuz..Bunu yaşadım bana HAVLAMA diyen kayınvalideme karşı dayanamayıp laf söylediğimde ''Seni annene şikayet edeceğim '' demesiyle karşılaştım..Annem onun lafına göre bana haddimi bildirecek sandı, oysa ki ben de bir bireyim kendi zikrim fikrim var saygı duyulmayı hakediyordum.

İyi bir kayınvalide nasıl olmalı biliyor musunuz ? fitne fesat olmayı bir kenara bırakıp kendi oğlu ile gelini arasındaki ilişkiyi geliniyle yaşamış olduğu ufak sürtüşmeyi evladına aktarıp onun karısına haddini bildirmesini istemeyerek

*Gelinin de bir can taşıdığını onun da bir anne tarafından büyütüldüğünü yadsıyamarak

*Aralarındaki krizi anlayışla ben büyüğüm sus saygı göster edalarıyla yapmayıp, konuşarak halletmeye çalışarak.

şu saydıklarımı yapıldığı takdirde birbirlerine içten duygular beslemeyen iki taraf olsalarda en azından anlaşıp konuşmayı bildikleri için bertaraf olmayacaklar.

Kayınvalidem yardım etmediği halde bile düğünümün nasıl olması gerektiğine salona verilen paraya ve alınan eşyalarıma kadar laf söylemiş kendi ailemin girdiği borcu unutarak ''Oğluma borç ettirdin, nasıl ödeyecek ? '' diyerek şahsıma çıkışmıştır.Ama şuan nasılsınız diye merak ediyorsanız, eski günler geride kaldı artık ..Akıllandım kesinlikle ortamı gerici kelamlar olduğunda o ortamda durmayarak kendime iş çıkarıyorum ve olay tatlıya bağlanıyor..Şimdi çok iyiyiz..Sevmeye başladım daha yeni onu bu sene..

Bende evlenmeden önce çok korkardım kayınvalidemle anlaşamazsam diye. Evlendiğimiz günden beri saygıda hiç kusur etmedim, oda aynı şekilde. Çok şükür bana bir kayınvalide değilde anne gibi davranıyor. Çok severim kendilerini, bana kızım der.Kusurlarımız elbette vardır, ama hiç kırmayız birbirimizi. Onun yaptığı ettiği beni rahatsız etmez. Olaylara nasıl bakarsanız, öyle görürsünüz. Ben düşüncelerimde hiç art niyet aramam, onunkinde de. Bazı şeyler karşılıklı.İnşallah herkes aradığı huzuru bulur.

Size katılıyorum, hep yakınılıyor onu mu yapmadı bunu mu yapmadı. İyide bişey yapmadı dedikleri insanlar oğullarını adam etmiş, okutup iş sahibi yapmış ve evlenecek duruma getirmiş. Oğlan yada kız evlenmeyi becerecek ama 2 kanepe, 1 yatak almayı beceremeyecek yok öyle 3 kuruşa 5 köfte. Eldekine razı gelinmeli illa herşey 4*4 lük olacak diye birşey yok 40 senelik evler bile 4*4 lük değil illa eksik gedik olur. Esas keyiflisi birlikte yapmak.

Çok güzel tesbitler yapmışsınız. Bunlar aslında ne kadar ön yargılı bir toplum olduğumuzu gösteriyor. Ben burada yani KK da kendimi röntgenci gibi hissediyorum. İnsan hayatlarını röntgenliyorum. Sosyo ekonomik durumu hakkında kendimce yorum yapmak, aile yapısını gözünün önünde canlandırmak. Şöyle bir düşünün bir mahalle ve akşam vakti yüzlerce pencereden ışık sızıyor. Hangi evde ne olup bitiyor bilemezsin. Gir KK'ya tahmin et, vay beee de, bu kadar da olamaz de, bak bunu tuttum de. O içerisinde ne olduğunu bilemediğin pencereler buralara açılıyor.

Konuyu ben açtım diye her zıt yorumun sonu bana varıyor.
Benim gibi düşünen evli - nişanlı - sözlü yorum yapan çok arkadaşımız var farkında mısınız ?

bir laf vardır. "yeter ki geçinmeye gönlün olsun". Mesela bu kadar basit konuda burada kavga çıkartıp kendim dahil 2-3 kişiyi banlatırım, öyle şeyler yazarım ki herkes gaza gelir. Yada öyle şeyler yazarım ki herkes alkış ikonu koyar. Yani yeter ki iste o yüzden geçinmeye gönlümüz olsun diyoruz ya. Senin geçinmeye gönlün var inşallah çok mutlu olursun.

Dip not olarak şunuda belirteyim, gerçekten büyük ayıp eden kayınvalideler var okuyunca eee yuhhh yani diyorsun ama çocukça kapris yapan gelinlerde var onu okuyuncada pes yani buda mı battı diye aklından geçiyor. Önemli olan orta noktada buluşabilmek, genelinde dediği gibi kimse kimseyi sevmek zorunda değil. Asgari müşterekte saygı şart.

Son düzenleme:

pekiii iyi gelin nasıl olmalı :26:

Cevap vermeden geçemeyeceğim bulunduğunuz yerden herşey ne kadar da toz pembe görünüyor umarım gördüğünüz resmin içinde olursunuz.Tabi ki çıkırımlarınızı sokakta gördüğünüz insanlardan yapmayacaksınız ama ailenizden, sülalenizden gördüklerinizle yapmanız da sizi aynı saygı dolu çerçeveyle karşılaştıracağı anlamına gelmez. İşin sırrı tabi ki saygıda ama ''KARŞILIKLI'' olanından. Annesini seven bir adama kuzu sıfatını yakıştıracak kadar ahmakça bir fikrim asla olamaz ama bu demek değildir ki sevmek insanın yaptığı tüm hataları görmezden gelmektir. Bu ana kuzuluğu değil körlüktür düpedüz. Bunun tek çaresi ise eşi olaya taraf etmeden sıkıntıları bire - bir çözmektir. Ama öyle kayınvalideler biliyorum ki gelinine canım cicim arkasını döndüğü anda oğluna demediğini bırakmayan eşleri taraf eden her zaman karıları değil kimi zaman da öz anneleridir. Aileler hakkında yoruma girilmemesine sonuna kadar katılıyorum ve diyorum ki aileler de bir zahmet yoruma açık hareketler sergilemesinler. Yoksa gösterdiğin her saygı hedefi 12 den vuracak olsa keşki herkesin.

çok doğru katılıyorum çok güzel yazmışsınız ve maalesefff eşim beni ezdirdiği için o travma geçirenlerden biri de benim genel bir düşmanlık değil bu ama bizim toplumumuzda bu konuda beklentiler ve sonuçlar hep aynı olduğu için çatışma yaşanıyor..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…