büyüdükçe büyüyen sorunum

Wurstria

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.556
598
Merhaba hanımlar, iyi geceler. Başka dertlerin yanında bazılarına önemsiz gelebilir belki ama ben ciddi anlamda kafama takıp üzülmeye başladım ve bu bana göre, benim hayatım için önemli bir dert. Ben bir süredir ehliyet almak için uğraşıyorum, sistem eskiye göre zor biliyorsunuz. Hayatımda bir aracın direksiyonuna ilk defa sürücü kursundaki direksiyon dersimde oturdum. 16 saat ders aldım, sınava girdim, kaldım. 2 saat zorunlu ders alma kuralı vardı, o 2 saati de aldım 18 saat dersle yine kaldım. Şimdi bu hafta 2 saat daha ders alınca 20 saat ders ile 3. Kez sınava gireceğim, zaten 4 sınav hakkı var. Yani benim bu hafta sonu yapılacak olan sınavda sınavı geçmem şart. Çünkü bu ehliyet bana işim için de lazım, hem de hayatım için lazım. Bir arabam olsun çok istiyorum, çocukluk hayalim... Hiç arabamız olmadı, ben hep başkalarına özendim. Ehliyeti daha erken almak istedim, özel hayatımda bazı engeller çıkınca bu seneye kaldı. 24 yaşındayım, lisans mezunu insanım. Yani alabilmem lazım artık diye düşünüyorum. Sınavda yaptığım hataları da biliyorum, derste düzeltiyorum, derste güzel kullanıyorum, hata yapmıyorum ama sınav sırasında felaket stres yapıyorum. Strese bağlı olarak da hata yapıyorum yani bilmediğimden değil. Bir anlık heyecan ve hata. Hatam da stop etmek... 2 kez stop ederseniz kalıyorsunuz. Yani artık kaldıkça kendimi iyice beceriksiz hissetmeye başladım. Her sınav benim için stres ve masraf demek... Kursla konuştuk, biz de sizin geçmenizi istiyoruz, adaylar kaldıkça bizim de başarımız düşüyor ama 25-30 kişiden 20 tanesi kalıyor dediler. Çok fazla kalan var ama herkes kalıyor diye kendimi motive edemem. Stresi yenmem lazım. Motive olmam lazım. Seviyorum araba kullanmayı ama kaldıkça isteğim gidiyor yemin ederim ya. Hanımlar nasıl motive olacağım? Kurs dışında pratik yapabileceğimiz bir araç da yok öyle yani sadece kursun arabasına mecbur kalıyorum. Fazladan özel ders al diyebilirsiniz, alamıyorum maalesef maddi imkanım kısıtlı. Yani geçmekten başka çarem yok. Bi el atın, akıl fikir verin, varsa biraz moral verin şu Ramazan'ın hatırına Allah rızası için ya, valla üzülüyorum... Sizler nasıl aldınız ehliyeti? Zorlandınız mı? Nasıl yendiniz stresi? 4 hakkımdan 2'sini kullandım, 2 hakkım kaldı işte.

Güncelleme: Sınavı bugün geçtim hanımlar, artık geriye sadece evrak işleri ve ehliyetini teslim almak kaldı. :)

Son düzenleme:
Baktın araba stop edecek hemen debriyajı kökle. O zaman araba kendini toparlıyo. En azından atop etmemis oluyosun.

Yokuş kalkarken de hic acele etme ayagini yavas yavas çek araba titremeye baslayınca gaza bas hemen.

Etrafımdakilerin en zorlandıkları bunlardı benim. Insallah isine yarar

Sınava hemen girme pratik yap..hiç mi sana yardımci olacak akraba arkadaş eş dost yok...tanidik biriyle pratik yap.arabanin benzini koyarsın boş bir alanda sür sürbildiğin kadar..ben öyle yapmıştım.pratik olmazsa hata yaparsın arkadaşım..

Bende kursun arabasında öğrendim arabamız yoktu sizin gibi öğrenebileceğim kimse de yoktu.. ilk seferde geçmiştim ama avantajım şu olmuştu enişteme rica edip , sınavın olduğu gün 3 saat sınav saatine kadar çalışmıştım.
yani pratik olmadan biraz zor, belki akrabanızda yoktur ama çalışıyor musunuz bilmiyorum iş yerinizdeki arkadaşlarınızda varsa rica edebilirsiniz sınavdan bir gün önce pratik yaparsınız ya da başka arkadaşınız da varsa en azından 1 saat bile sınav yolunda çalışsanız iyi edersiniz

Allah yardimciniz olsun. bende bundan 11 yil önce ehliyet alirken stop ettirme sorunu yasamistim evet pratik önemli mutlaka bi tanidik arabasinda sadece dur kalk yapmaniz gerek birde debriaji az az kaldiracaksiniz zaten belli bi ayara gelince araba direksiyon vites hepsi titremeye baslar bu titreme esnasinda gaza yüklen bas basabildigin kadar motor biraz bagirir ama en azindan stop etmemis olur stop ettirmedikce de zamanla hem güvenin yerine gelir hemde arabayi kaldirma ayarini bilmis olursun ama bu iste nekadar sürersen ne kadar trafige cikarsan nekaar pisersen okadar iyi ögrenirsin ben ilk basta cok korkardim simdi tek elle kullaniyorum ve uzun yolda hiz yapabiliyorum ben yapabildiysem sizde yapabilirsiniz yeterki isteyin birde tehlikeye gozun kapali gitmeyin önemli olan bu basarilar

O kursa bir ara verseniz.Ne demek 25 kişiden 20 kalıyor?Dalga mı geçiyorlar?Ee o zaman sizde sorun yok ki, sorun onlarda.Ben biliyordum kullanmasını ama 2-3 eksiğim vardı.Onu da sağolsun hocam çok yardımcı oldu.Yani hiç bilmeyenlerde vardı ve hepimiz geçtik.

Kalkışlara çok çalış tek sorun o aslında park ve kalkışlara ekstra çalış ayakları alıştırdınız mı tamam kırmızı ışık benim kabusum olmuştu kalkabilecekmiyim acaba diye zaten kurs araçlarını sürmek daha kolay ayağını debriyajda herzaman hazır tut

teşekkür ederim, sağolun, bu dediğinizi biliyorum ve derslerimde uyguluyorum zaten. yani evet, bir dönem debriyaj işini gerçekten anlayamadığım için stop ediyordum ayarını bilmediğim için, tabi bu derslerimde oluyordu. şimdi zaten o işi çözdüm, debriyajı kavramaya aldığım an araba titrediğinde zaman kaybetmeden ayağımı frenden çekerek gaza basıyorum zaten, eskiden geç kalıyordum falan artık onu yapıyorum. benim sorunum sınav sırasında sınav heyecanı yaşamam... yani nasıl anlatsam, şöyle örnek vereyim yaşadım çünkü..
sınav sırasında etrafta bir sürü araç var, yani bildiğiniz şehir içi trafiğin içindeyiz. önüme aniden çıkan yaya da oldu. sınav sırasında defalarca dur-kalk yapmam gerekti ve bunların hepsini sorunsuz yaptım. ama işte, 2 kere stop edince gidiyor. ve kafamı diğer araçlar karıştırıyor... mesela önümdeki araç durdu, ben de durdum. öndeki kalktı, ben de kalktım, önümdeki saçma bir hareket yapınca (aniden durmak ya da sinyal vermeden dönmek gibi mesela) işte o an stres oluyorum ve onun yüzünden hata yapıyorum. mesela 2. sınavımda öndeki araç çok beklediği ve ben de onunla beraber beklediğim için stop ettim çünkü bekleye bekleye ayağım uyuştu ve debriyaj kaçtı. e yanımda komisyon üyeleri de olunca hepten sinir basıyor beni. kafamı birşey karıştırıyor işte, ya aniden hızla bir araç çıkıyor, ya birileri yol vermek istemiyor, ya da birileri sinyal minyal vermeden hareket edince ben de hata yapıyorum. o yüzden diyorum bilmediğimden değil hatalarım, tamamen anlık..

Kursla alakalı değil gerçekten zor ben 2yıl önce girdim ki bukadar Zor değildi Yinede bizim Kurstan 11kişi girdi tek ben geçmiştim en ufak hatada indiriyorlar defalarca durdurup yeniden kalkış yapmamı istediler zorladılar baya aslında cesaretimde deneyimimde yoktu ama nasılsa Allah yardım etti hiç hatasız geçtin demişti hoca

Malesef pratik şart.ilk yorumda arkadaş anlatmış, umarım alırsınız ehliyetinizi, yılmayın yapabileceğinize inanın..
yok maalesef pratik imkanım. zorladım bu konuda şartları, eşe dosta da duyurdum ama yok. olanların araçları hep otomatik, manuel olanlar da genelde doğan, şahin falan ve bunların da ya aracı müsait değil ya da ben umurlarında değilim. yani bu da bir gerçek elbette, düşünsenize sınavlar arasında 1 ay gibi bir süre var ve ben ayda sadece 100 dk kursun aracını kullanarak sınava giriyorum. bir açıdan düşününce çok normal geliyor, anca bu kadar oluyor diyorum ne yapayım.

Benim de daha yok ehliyet.Ben de bundan korkuyorum.Sonbaharda alacam artık.Kisa da araba alacam.Dikkat sorunu var.Kara kara dusunuyorum.Bizim de hiç olmadi yoksa illaki el atardık ucundan kıyısından.Bu konu takibimde kalsin.

Bu sınava çok anlam yüklemişsin o yüzden stres yapıyorsun, biraz rahatla. Şimdi alamazsan son hakkında alırsın hadi son hakkında da alamadın ilerde fırsatın olunca tekrar ders alırsın kalmak dünyanın sonu değil.

ben kurstan genel anlamda memnunum açıkçası, bir sorunum olunca gayet güzel ilgileniyorlar, araçları güzel falan. araç peugeot 207 yani hayatında ilk kez direksiyona oturan birisi için gayet konforlu, rahat, sürüşü de zevkli bir araç bence. ilk zamanlar bana verdikleri hocayla sorun yaşamıştım, sorun dediğim de adamla yıldızım tutmadı yani olay sadece buydu. sonra değiştirdik, şimdiki hocam dünya iyisi, çok da güzel anlaşıyoruz. ama hocam kendisi de söylüyor, 16 saatle 18 saatle sınava giriyorsunuz, bu çok yetersiz bir süre diyor. ek ders alayım deseniz fiyat pahalı, bütçelerinizi aşıyor, diyor. yani aslında ona göre de verilen eğitim ile sınavda istenen arasında biraz tutarsızlık var anladığım kadarıyla.

zaten 4.de de kalırsam öyle olacak, dosya yanıyor. istersen 30 gün içinde tekrar başvurup belli bir ücret karşılığında yeniden direksiyon dersleri alarak girebiliyorsun. yok onu yapmazsan da iş sonraya kalıyor. o zaman aradan birkaç sene geçer, ben yeniden sil baştan kursa yazılıp dersleri alıp geçmeye çalışırım tabi yaşım falan ilerlemiş olur... ay içim sıkıldı.

Pratik pratik pratik. Bende kullanıyorum ama panıkten hata yapıyorum sanıyordum ama binmemekten kaynaklıydı. Gerçi ben kursta saatlerce ders görmedim.

güzel fikir, ben hiç akıl edemedim stop etmesin diye debriyaj köklemeyi. ama hep aniden olup bitiyordu. neyse, en azından sınavda başka aracı beklemem gerekirken öyle yaparım.

geçen ayki dersimde bol bol dur-kalk yaparak ayağımın ayarını kafama kazımıştım, bu haftaki dersimde de aynı şeyi yapacağım. ya sınavda da defalarca durup kalkmam gerekiyor da benim sorunum, mesela diğer araçlar bir hata yapınca ben de yapıyorum ve bu da stop oluyor. mesela öndeki aracın tam geçiş hakkı bana gelmişken zart diye geçmeye çalışması ya da aniden durmaları, durduktan sonra kalkıp beni de kaldırdıktan 1 saniye sonra tekrar durması... bunu bir dolmuş yaptı bana mesela. durdu, ben de durdum, kalktı, ben de çok güzel kalktım (yokuştaydık) sonra 1 saniye olmadan tekrar duruverdi, ben orada iptal oldum ve hata yaptım. kafamı karıştırdı. zaten durdun, kalktın, git işte niye yeniden duruyorsun?

Pratik pratik pratik. Bende kullanıyorum ama panıkten hata yapıyorum sanıyordum ama binmemekten kaynaklıydı. Gerçi ben kursta saatlerce ders görmedim.
toplamda 20 saat dersle 3. sınava girmiş olacağım ama sınav aralarındaki zaman boşluğuna bakınca ayda sadece 100 dk ders alarak sınava girmiş sayılıyorum.

yok ya, ben olur da dosyayı yakarsam ve ehliyet işim yıllar sonrasına kalırsa ehliyeti almadan önce arabayı alacağım ki kursta ders alırken kendi aracımla pratik yapayım diye.

Ewtya özellikle yapıyorlar sanki sıkıştırmışlardı beni sınavda hocalar kızmıştı karşı tarafa inşallah sorunsuz alırsın bu sefer Allah kolaylaştırsın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…