büyüdükçe büyüyen sorunum

Ewtya özellikle yapıyorlar sanki sıkıştırmışlardı beni sınavda hocalar kızmıştı karşı tarafa inşallah sorunsuz alırsın bu sefer Allah kolaylaştırsın
ya bir de ben şunu merak ediyorum, benim sınava girdiğim güzergah araç konusunda yoğun. şaka yapmıyorum, çok ciddiyim, sınavlar da hafta sonu olduğu için bildiğiniz şehir içi trafiğinde sınava giriyorum, dolmuşu, otobüsü, öteki araçları falan derken bir yığın araç var. bu normal mi Allah aşkına?

Ben boş alanda kendim çalıştım. Ehlıyet kurslarına gıttıgımde bazıları kullanmayı öğrende gel bile demişlerdi. :)) ilk vitesli motosikletimi o şekılde aldım ve boş alanda önce kendım öğrendim sonra kursa yazıldım. Sınavdan bıkacgun önce çagırıyorlardı ve herkes sırayla 1 saat biniyordu boş alanda Sonra hoop sınava gırıyorduk. Slolom, denge tahtası, sekiz çizme, panik fren ve trafiğe çıkma. Bunlar 1 saat binmeyle olcak şeyler değildi. Bencede önce araba alın hem pratık yaparsınız boş alanda Hemde ehlıyetı aldıktan sonra yine araya zaman girmemiş olur.

kursun haricinde pratik yapabilecek araç olmadığı için son derece dezavantajlıyım ayrıca. çok üzülüyorum bu duruma ama elimden birşey gelmiyor. arkadaş çevremden isteyeyim desem zaten hemen hemen aynı yaşlardayız, yani arkadaşlarımın da kendi arabaları yok, ailelerinin var ama babaları daha arkadaşımın kendisine dahi vermiyor. yakın akraba olarak teyzem var ama onlardaki araç ticari araç ve iş için kullanıyorlar zaten. amcam deseniz, evet amcamın var ama ölsem amcamın umurunda olmayacağı için akrabalık ilişkimiz de gayet zayıf kendileriyle. babamın iş arkadaşı var, yakın arkadaşlar ama çok mızmız bir adamdır kendisi... o adam arabasını çalışmam için 2-3 saatliğine verecek olsa zaten babam benden önce adamla konuşur, rica eder, isterdi. bunların dışında kalanlar da dediğim gibi otomatik vites sahibi hep. bana düz lazım. artık bu durumdan annem de rahatsız olmaya başladı işte kaç oldu giriyorsun, hala alamadın falan kafasında. babam daha anlayışlı (annem ve babam ayrılar ama) anneme falan da bir türlü anlatamıyorum, anlıyormuş gibi yapıyor ertesi gün aynı muhabbet.

yani 4.de de kalırsam öyle yapacağım mecburen. bir şekilde kötü bile olsa bir araba alıp daha sonra ehliyet kursuna tekrar yazılıp hem kursun direksiyon dersleri hem de kendi aracımla çalışmam şeklinde olacaktır.

Ama babanızla fılan çalışmayın mumkunse benım özel ders ıçın ozamanlar ımkanım yoktu babam öğretti ve buyuk psikolojik baskı içersinde öğrendim. " Ölceksin, kedi gibi ezcekler seni, git kendini öldür vsvs" her düştüğümde dünyanın fırçasını yedim Ömrümü yemişti.

Yeni sistem çok beter. Tek seferde 8 metrelik alana park şartı koymuslar. Kaç yıllık taksiciler yapamıyor onu. Gerçekten ben da alacaktım da çok hevesim kaçtı. Avrupa şartı diyorlar da avrupada böyle bir şart yok. Biraz pratik yapman gerek aslında.

Araç kiralayamazmısınız acaba çok mu saçma olur en kötüsünden bir araç kiralayıp tüm gün onunla şehir içinde gezseniz mesela. Bazı semtlerde en eski arabalar bile kiralanıyor. Yani ucuz olur en azından.

Ben ilk girişimde aldım ama şöyle ki daha önce pratik yapma fırsatım olmuştu. Yani derslerden ve sınavlardan daha önce direksiyon başına geçmiştim. Öyle öyle oturdu bazı şeyler. Deneye deneye olacak. Şu anda da hiçbir işe yaramadı öğrendiklerim silindi hafızamdan, otomatik vites araç kullanıyorum çünkü. Aslında sistemin değişmesi lazım otomatik araç kullanan insanları düz vites ehliyeti vermek için dayatmamalı ehliyetlerde otomotiv grubuna göre ayrılmalı. Dilerim öyle bir sisteme geçilir.

Size önerim şu ailenizden ya da tanıdığınızdan düz vites aracı olan birisi sizi boş bir parkurda günde yarım saat ek ders verir gibi yardımcı olmalı. Böyle bir imkan yoksa da kurs hocasından ek talep yapabilirsiniz. Ya da kendinizi hazır hissedene kadar sınava girmeyeceğinizi belirtin, yardımcı olurlar uygun zamanınızda sınava sokarlar. Arkadaşım askıya almıştı sınavı sadece öğrenme odaklıydı, hazır hissedince girdi aldı. Stres yapmayın, sakin olun. Arabanın kontrolü sizde, siz onu yönetirsiniz o sizi değil. Korkulacak bir şey yok. Sakince debriyajı kavramaya çalışın, gerisi geliyor. Park ederken de aynaları kullanın. Duba arasına park ederek almıştık bizde. Dubanın önüne gelin ve direksiyonu ters istikamete göre tam kırın geri geri gelin. Sonra direksiyonu düzeltin. Böyle anlatınca yardımcı olabildim mi bilmiyorum ama dersten öğrendiklerinizle çağrışım yapmıştır elbet.

Son düzenleme:
merhaba kolay gelsin öncelikle. yorumlarınızı bir bir okudum. aynı sistemde ve zorlukta sınava girerek tek seferde almış biri olarak yazıyorum, sınav esnasında gerçekten panik yapılıyor.
Ben girdiğimde, ilk olarak oturur oturmaz herkese merhaba deyip, stresli olduğumu söylemiştim. Konuşmak istiyorsanız konuşun. Konuşmak benim stresimi azalttığından yanımdaki hocanın yüzüne bakmadan biraz sohbet bile etmiştim.
- Etraftaki arabalar sizin dikkatinizi dağıtmasın. Takip mesafesini koruduğunuz sürece hiçbir şey olmaz. Sinyalsiz mi dönüyor, dönebilir. Paniklemeyin. O esnada paniklediğiniz an debriyaj fren yaparak yavaşlayın. Ben hala araba sürerken tehlikeli anlarda debriyaja basarak frene basıyorum ki, beni rahatlatıyor.
-aynalarınızı kontrol etmeseniz dahi, biner binmez KONTROL EDİYORMUŞ GİBİ YAPIN. buna çok dikkat ediyorlar.

araç temin edebilmem imkansız ne yazık ki. açık konuşmak gerekirse kimsenin umurunda değil yani. herkes o kadar meşgul, o kadar yoğun ve kendi hayatına o kadar dalıp gitmiş ki kimsenin gözü kimseyi görmüyor. araç rica edebileceğim en yakınımdaki insanların araçları da otomatik vites. nazımın geçebileceği arkadaşlarımın da zaten kendilerine ait araçları yok, onlar da benim yaşıtım, çoğunun zaten ehliyeti yok.
neyse ya, sınav günü stresi mümkün olduğunca yenmeye çalışıp başarmaya odaklanmam lazım, oluyorsa olur olmazsa da yapacak birşeyim yok. ek ders alayım desem ücreti çok yüksek, 5 saat ek ders almak istesem 400 TL para yapıyor. onu da verebilecek durumum yok, üstelik bu parayı peşin istiyorlar. yani bana sınavda yardımcı olabilecek tek şey sakin olmak, başka da bir yardımcım yok.

Direksiyona (ilk ciddi) 13 yaşında oturmuş (Elbette babasının kontrolünde ve trafiğe kapalı alanda), 15 yaşında geceleri arabayı kaçırarak arkadaşları ile gezip tozan, üni. sonrası artık formaliteden ehliyetini almış, 100 100 100 puan ve 85 direksiyon puanı ile (Beni bırakmazsanız biraz gaza basacağım beyler demiştim :) Sağ olsunlar, bas bas dediler, kıç kadar yolda 2 halk otobüsünü delicesine sollayınca da 85i çaktılar) bu macerayı tamamlamış, annesinin arkadaşının oğluna, 4. direksiyon sınavı öncesi 2 saatlik ders vermiş ve onun da direksiyonu geçtiği haberini alarak sevinmiş biri olarak size söyleyebileceğim tek şey, o stresi öldüreceksiniz. Sıfır yapacaksınız o heyecanı.

(Ne övdüm kendimi ya, ama hani konuya hakimiyetimi anlamanız açısından şey ettim. Övdüm biraz ama artık idare edin )

Nasıl o heyecanı sıfırlayacaksınız;
Kendi aracınızdaymış gibi davranacaksınız, iç mekandan kopacak, trafikteki akışa tam konsantrasyon sağlayacaksınız. Yaz günlerindeyiz, pencerenizi açın, motorun sesini dinleyerek kullanın. Motor yeri gelince, size "Vitesi yükselt!" diye bağıracak, bazen de "Vites küçült gık gık" edecek. Aradaki farkı hemen alır kulağınız eminim. Yer yer motorun devir ibresini de takip edebilirsiniz, bilmem hiç nfs underground drag oynadınız mı, devir ibresinde yeşil kısmın sonuna doğru vitesi atarsanız, acemiyken bile sizi kurtaracak vites geçişini alırsınız.

Muhtemelen sizi yokuş yukarı bir alanda dur kalk yaptıracaklar ve arkaya kaydırıp kaydırmadığınıza da bakacaklar. En usta şoför bile bazen kendine güvenemez ve el frenini çeker bu gibi durumlarda; aklınıza bunu getirin. Baktınız çok heyecan yapacak oldunuz, el frenini çekebilir miyim, bacaklarım titriyor? Filan dersiniz. Belki anlayışla yaklaşırlar. Ama dediğim gibi, motorun sesini dinlerseniz, arkaya kaydırmadan kalkış yapma olanağınız daha yükselecek. İçeriyi düşünmeyin, aracı, motoru dinleyin; isterseniz birkaç araç içi çekilmiş video açarak izleyin, inanın çok kolay olacak.

evet yokuşta dur-kalk yaptırıyorlar, bunu dersimizde de yapıyoruz. son zamanlarda yokuşta kalkarken derste sıkıntı yaşamıyorum ama ilk sınavımda biraz geri kaçırmıştım. zaten 50 cm'den fazla mı 30 cm'den fazla mı ne geri kaydırmak da kalma sebebiydi yanlış hatırlamıyorsam. Allah'tan yokuşumuz o kadar dik değil de debriyaj kavramadayken zaman kaybetmeden gaza yüklendiğimde geri kaydırmıyorum. derste denedim bunu. şu stresi, heyecanı yensem zaten yapacağım diye düşünüyorum...

aynaları ayarlamak zorundayım zaten boyumdan dolayı kendime göre ayarlamadan yola çıkamam. şu panik, ah şu panik... yapmamam lazım. ilk sınavımdaki komisyon başkanı bu konuda çok iyiydi, ton ton bir amcaydı ve benim bütün acemiliğimi hoşgörüp "sen şimdi bizi gezmeye götürüyorsun. bakalım nereye götüreceksin?" diyerek başlamıştı. ama ne yazık ki stoplarım yüzünden kaldım. mesela son girdiğim sınavda da öndeki aracı bayağı beklemek zorunda kaldım, daha ortada hiçbir şey yokken komisyon başkanı bana "tamam şimdi hazırlığını yap" demişti, ben de salak gibi debriyajda hata yapınca stop etmiştim. halbuki debriyaja ve frene basılı vaziyette beklemeli, öndeki araç hareketlendiği zaman hareketlenmeliydim. varsın 2 saniye geç olsun yani, ne olacak? adam belki de kafam karışsın diye yaptı. bundan sonra ben de sadece kendime ve kendi yaptığım şeye odaklanacağım, kimseye değil kendime bakacağım, öğrendiğimi uygulayacağım.

Merhaba arkadasim bende ilk sinavimda ehliyeti gectim cok sukur.hemde 4 saatlik dersle.once esim ogretmeye kalktu baktim olmayacak kursa gittim. Tek hatam vardi cift serit yolda sola donmek icin sinyal verip sola yansmaya baslarken Arkadan gelen araca bakmamak oldu. Bende cok stop ederdim ilk baslarda. Bu pratiklik degil stresle alakali bence. Ben once arabadakilerden Ve hoca DAn cok utandim yok gulecekler yok hoca kizacak diye.ama baktim ki herkes ben gibi bide hoca île kanka olduk o zaman hata yapmadim.acelen yok isikta yansa ondeki durup kalksada Acele et me. Birak arkadaki beklesin olmadi kornaya bassin.ayagini hic bi zaman debreyaj dan tam olarak cekme Gaza dahi bassan bunu yapma.yokusta araba kendini titretir ve one dogru ceker ayagini frenden cektin diye hemen hizla geri geri gitmezsin gaza az fazla dokun bisey olmaz.sana tek tavsiyem acele etme. Hatayi aceleden yaparsin sinyal verdin diye aniden donmek isik yaninca aniden kalkmak zorunda degilsin. Yavastan bisey kaybetnezsin ama Acele insani ecele goturur derler.sen bundn sonra Acele etmemeyi ogren. Iki yildir bu sekilde kullaniyirum..bizim aceleci turkler arada yapistiriyor kornayi ama umrumda mi degil yani.esim kac yillik sofor evet tecrubeli ama ONUn stop ettirdigu kadar ben etmedim.bide bole dusun

Ben de üçüncüde almıştım. Umarım sizdede öyle olur :) Her şeyden önce sakin olmanız gerekiyor. O stresten, heyecandan dolayı kolayca hata yapabiliyoruz maalesef.

merhaba;
Bende son zorlu direksiyon sınavında ilk girişte geçtim ancak benim bir hilem vardı kendimce :)
Ben 1. viteste başladım ve bayağı bir 1. vitesle devam ettim kursun aracına ne olursa olsun :) Sonra komisyon üyesi 2. vitese bir alında görelim bakalım deyince 2. vitese aldım yani o zamanı yavaş yavaş doldurmaya baktım.Normal arabanızı zaten kullanırsınız ama sınavda acele etmemelisiniz.Ayrıca bayırda 1 kez stop ettirdim çünkü daha önceki pratiklerimin aksine o bayırda ben gibi bir çok sınav olan kişi vardı bellediğim yerde değildim heyecan yaptım ve stop etti.Sonra çalıştırdım bayırda arabayı ve komisyon bana sollayarak geçip gitmemi söyledi bende yaptım.Yavaş hareket etmenin sonucu olarak sınavı geçtim.Yani yavaşlığınızla arabadakileri bıktırın birşey olmaz

Ben yerinde olsam sınav komisyonuna söylerim. Hocam kendi hocam da burda derslerde böyle değilim daha rahatım , sınav sırasında stres yapıyorum. Maddi olarak özel ders almaya imkanım yok, ailem ve çevremde kimsede araba yok, olan akrabalara söylesem de kise çalıştırmak istemiyor. İş başvurusu yaptım , b sınıfı ehliyet istiyorlar. Maddi olarak destek olmam gereken bir ailem var ve ehliyet sebebiyle ise giremiyorum. Bu son şansım ,beni anlayacağınız i umuyorum. Derdim. Bence garanti çözüm eegr karsindakiler insafsız değilse geçirmeleri lazım. Hangi sehirdesin ? Eğer aynı sehirdeysek ben rica edebilirim tanıdık hocalara

ilginç bir taktikmiş ama 35 dakika süresi var, bu süre içerisinde zaten 5 dk sözel bazı sorularla oyalanıyoruz, hazırlık falan derken yola çıkılıyor. kalan 30 dk belli bir yol gidilirken yokuşta dur-kalk yaptırıyor, bir sokağa L şeklinde geri geri girme yaptırıyor, biraz daha gidiyoruz kavşaklar bilmem neler var, sonra ani fren yaptırıp 25 mt. geri gitme yaptırıyor. daha sonta geliyoruz zaten park yerine, 5 dk parkta oyalansak sonra parktan çıkıp başlangıç noktasına gelerek bitirmemiz lazım. yavaş olmak çözüm değil ki, ya da ben anlatmak istediğinizi anlamadım herhalde. nasıl oldu da 1. viteste gitmenize izin verdiler ki? vitesi hatalı kullanmak da kalma sebebi. ben 1. vitesle yokuşa girmiştim ilk sınavda, yokuşu 1. vitesle çıktım motor bağırdı. sonra bağırmasın diye çok yavaş sürdüm. yokuşta dur-kalk yaptırdı. yine 1. viteste devam ediyordum ama yokuş bitmişti ve arkada oturan hocam araba bağırınca uyardı beni, baktı ki ben yapmıyorum acele etmeme konusuna katılıyorum yani bu defa ben de yok yol vereyim, yok bir an önce gideyim kafasında olmayacağım, dur-kalklarda kalkışları yavaş yapacağım özellikle çevrede başka araçlar varsa. komisyon mutlaka müdahale ediyor, yavaş gitsem hızlan biraz falan diyecekler ama, biliyorum. :)

bu dediğinizi 3. sınavda da kalırsam son sınavımda utanarak da olsa söylemek zorundayım. ki yalan değil, gerçekten öyle. ehliyetimin olmaması iş hayatımın önünde bir engel, bazılarına saçma gelse de artık bunları istiyorlar, bekliyorlar. İzmir'deyim, 4. sınava kalmamayı ümit ediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…