Çocuğa harçlık vermek

Yalniz sizde memur akli var parayi direk eve yatirmissiniz

Öğrenecek inşallah. Ümidim var

Adına açtiğim hesabı 18 yaşına gelince direk kendi üzerine geçirecem. İstediğini yapabilir parası ile.

Ben umutsuz vaka demedim ama ciddi az cok kavramı yok bu çocuk 4 5 yaşında olsa tamam derdim ama 10 yaşında maalesef

10 yaş çocuğunun bu kadar parayı bilememesi bana çok garip geldi. Çok yanlış yapmışsınız bu zamana kadar öğrenmeliydi. Okulda kullanmasa bile üzerinde bir miktar para bulunmalı, para hesabını öğrenmeliydi. Yeğenim 3 yaşında ailesi her gün marketten bir tane şey alabilirsin fazla para harcamak yok diye öğretmişler ki durumları da kötü değil geçen birlikte markete gittik ne istiyorsan al dedim bir tane bir şey aldı da o zaman söyledi. 10 yaşında hiç tek başına markete gitmemiş olması da doğru değil çocuğunuzun en azından siz alışveriş yaparken bir şeylerin fiyatından bahsedin, bütçe hesabını anlatın. Bakkalda falan eline parayı verip yanında durun ki bir iki parça bir şeyler alıp para ödemeyi öğrensin.

5 yaşındaki yigenime 20 TL harçlık vermiştim bayramda abisine 50 neden onunki çokta benimki az diye trip atmıştı aklıma o geldi şimdi siz bence tam olarak pahalı ve ucuz kavramını anlatın para kavramını değil kullanmayı bilmiyor bence sadece atiyorm haftalık 20 TL verdiniz eline gidip 20 TL'lik bişey aldığında parasının hepsinin gideceğini görünce tüm haftayı parasız geçirecek o zaman hmm annem pahalı derken bunu kastediyormus gibi muhasebesini yapabilir geç kalmissnz haftalık olarak verin harçlık parayı yönetmesini bilsin daha geç olmadan.

Bilmesi her yerde muhabbet yapacağı anlamına gelmez ki. Siz kazandığınız parayı yönetiyorsunuz kızınızın okulunu, kıyafetini vs ödüyorsunuz bu her yerde söyleyeceğiniz anlamına gelmiyor. Eğitim verirken para konusunun özel olduğunu herkesin aynı derecede zengin olmadığını böyle konuları konuşursa parası olmayanların utanıp üzüleceğini de anlatabilirsiniz bunun olmaması için. Hayatın en büyük gerekliliklerinden biri parayı yönetebilmek, bütçe yapmak vs. Sonuç olarak siz çocuğunuzu yetiştireceksiniz elbet öğrenmesi gerekiyor 10lu yaşlar da bunlar için en uygun yaşlar. Benim 25 yaşında hala her ay neye ne kadar harcadığını bilmeyen arkadaşım vardı. Babasıyla ortak hesabı vardı oradan harcıyordu, kredi kartı da o hesaba bağlıydı. Cebindeki parası için bittikçe istiyordu. Aile olarak çok da zengin değiller. Tek çocuk anne, babası memur ama hiç ailecek birikim yapamamışlar. Ben yardımcı olmaya çalıştım beraber bütçe yaptık. Aylık 3-4bin arası harcaması oluyordu. Onu gördükten sonra bütçe yapmaya alışverişte yan markette daha ucuzsa oraya gitmeye başladı. Ticaretle uğraşıyoruz diyorsunuz. Krizden etkilenseniz artık özel okula gönderemeseniz ve bunu ona kötülük olarak yapıyorsunuz arkadaşlarından güzel sınıfından ayırıyorsunuz diye düşünse kendi içinde size düşman olsa daha mı iyi. Bu konuda yanlış düşünüyorsunuz bence.

Öğrenecek inşallah. Ümidim var ☺

Adına açtiğim hesabı 18 yaşına gelince direk kendi üzerine geçirecem. İstediğini yapabilir parası ile.
Anladığım kadarıyla durumunuz iyi. Büyükler bayramda ya da çocuğu uzun zaman sonra ilk kez verdiklerinde belli bir miktar illaki verirler.
Bu miktar 200 lira olsa. Siz o 200 lira ile onun için yatırım yapmış olursunuz. Istediklerini aliyorsunuz zaten.

Olmazsa eline 100 lira verirsiniz. Onunla alır çok heves ettiği bir şeyi.

Şu ana kadar kendi başına harcama yapmamış. Eline bayram harçlığı da geçmemiş. O sebeple anlayamamis.

Ama şuna inanmıyorum ben;

Paramiz yok alamayız cümlesi bir insana "yok" anlamini ögretmiyor.

Ya da;

Paramiz yok alamayız cümlesi para tutkusu yaratmıyor.

Orta yolu bulmak elbette önemli. Ama insanın doğuştan getirdiği cimrilik paragözlük ya da cömertlik gibi kavramları sadece törpüleyebilirsiniz. Tamamen söküp atamazsınız. Ya da mizacında cimrilik olan bi insana cömertliği aşılayamazsınız.

Her insan değişime bir miktar açıktır
Ama bir insandan yeni bir insan çıkmaz.

O sebeple çocuğunuz ilerde şu veya bu olmaz. Sadece birgün yokluk görürse cok zorlanır. O sebeple burdaki arkadaşlar haftalığı bitince üzerine bi daha para vermeyin diyorlar.

Doğru da diyorlar. Haftalık atıyorum 30 lira vermişseniz bitince kesinlikle ekleme yapmayın. Bitirsin ve parasız kalsın . Işin bi de bu boyutunun varlığından haberi olsun.

Kolaylıklar diliyorum size.

Bizim ilkokulda harçlığımız günlük bir simit ile bir nuga alacak kadardı

Lisede para biriktirmek için 5 lira harçlık alıyorsam 50 kuruşluk simit yiyordum. Sonra gitar almıştım o paralarla.

Üniversitede ben aylık 500 alıyorsam ev arkadaşım 1000 lira alırdı. Ama ay sonunda gelip benden borç isterdi.
Yani bize hep 'yetecek kadari' verildi. Hiç fazlasını almadık. Biz de ondan arttırdık. Çocuk neyi görürse onu ogreniyor.

Şimdi benim çocuklarım konusunda da ben endişeliyim. Mesela kizim bir şeyi sevdiğinde hemen sahip olmak istiyor. Paramiz var neden alamıyorum ki diyor? .çok haklı bir soru. Nasıl kazanildigini bilmiyorlar çünkü.

Teşekkür ederim fikirleriniz için.
Şimdi bayram harçliği dendiği zaman 100-200 liradan bahsetmiyorum.
İki bayramı birleştirince ciddi para birikiyor.
Bende çocuğumun parasını alıp kendime harcamiyorum onun adına birikim yapiyorum.
Onu birşeyden eksik bırakarak yapmiyorum üstelik. Bunun neresi bukadar anlaşılmadı veya tuhaf geldi bilmiyorum.
Bu bayram dediğim gibi parasını kendisi istediği gibi kullanmasını önerecem.

Bak simdi kendimi dahada yaşli ve fakir hissetdim :) havuz modasi beni hâlâ aşıyor :) allahim havuzu birak evimde küvet bile yok. Daha demin hortumla balkonu yikarken bir legende kendime doldurdum.
ama bende sınıfta IT Girl olarak geziniyordum :) benim zamanimda Taso vardi...cips paketinden cikiyordu. Nenem cipsi sevdiği icin günde 5 paket aliyordu...bende o tasolarla baya hava atiyordum.

hiç sınır koymamış olabilir misiniz?
4 yaşındaki oğlum sayılara tam hakim olmamasına rağmen, aylık oyuncak bütçesi var.
istediği şey bunu geçtiğinde bu ay bunu almayıp, gelecek ay iki ayı birlikte alabilirsin diyoruz ve anlıyor.
bazı oyuncakların pahalı, bazı oyuncakların uygun olduğunu biliyor.

yada alışverişe çıktık ve çocuklara kıyafet aldıysak, yemeği evde yesek daha güzel olur çok para harcadık, diyoruz
(bu bahanemiz biraz dışarıda yemelerinden haz etmiyorum)

böylece bazı şeylere sahip olamayacağını, her istediğine parasının yetmeyeceğini anlıyor.

10 yaş bunu anlamaması için biraz fazla geldi bana.
başka açılardan da çocuk bu kadar realiteden kopuksa, bununla birlikte farketmeniz için fırsat olmuş. bence biraz korumacı mısınız, her istediğini yapıyor musunuz, hayır ne kadar diyorsunuz, sorumluluk sahibi mi, fakir-zengin, ihtiyaç-lüks farkında mı bir değerlendirin...

Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
Çok şükür eğitim hayatlarını bu şekilde sürdürebilecekleri kadar birikim yapmıştık daha öncesi.
Benim sıkıntım bugün istediği herşeyi alabiyoruz ama belki yarın alamıcağımızı, paranın gökten yağmadını anlaması
Belirli bir yaşa geldiğinde bu hesap cüzdanı senin, istediğini yapabilirsin demenin kötü bir tarafı olduğunu düşünmüyorum kendi adıma.
Aynı şekilde birikime devam edicem inşallah ikisi adınada. Bu bayram harçlıklarını serbest bıracakam ama. Dediğim gibi bir yolla girdik eylülü beklemicem.

Ben de şaşırdım tuhaf karşılanmasına. Çocuk para hesabı yapmayı bilse bile 10 yaşındaki çocuğa 500 lira veremeyiz zaten.

Doğumum için bana takılan altınları annem bana bilezik olarak taktığında çok sevinmiştim. Benim icin o kadar çaba ile biriktirmesine çok sevinmiştim. Nihayet ben 30 yaşındayım ve bu 30 senede illaki paraya sıkıştığı zamanlar olmuştur. Ama yine de o altınları bozmamış.

Ben de onlarla araba aldım. Annem alt sokakta oturuyor. Her istediği yere ben götürüyorum onu. Bi yerde kendi arabasına biniyor.

Allah size de nasip etsin insallah.

Cocugun icinde olacak bitiktirnek vs. Biriktirmeden birseyleri aliyoruz onlarda bedava saniyorlar demekki. Zor isler.. 6 yasindaki oglum neler neler istiyor, delirmis bu diyorum bazen

anlattıklarınıza şaşırdım kızınız için üzüldüm açıkçası oğlum 9 yaşında 5 yaşında okula başladı o zamandan beri kendi parasını yönetir hatta bazen evin eksiklerini alır markete gidip harçlıklarının artanlarını biriktirir kumbarasında bi ihtiyacı olduğunda çıkarır ordan alır yetmezse açığını söyler bize tamamlarız kızınızın yaşı küçük değil 10 yaşında ergenliğe bile girmeye başlıyor kimi çocuk

Yani bizde her ay bir oyuncak sınırı yok. Yada heray oyuncak alacağız diye bir şartımız yok.
Kıyafete kendim çok düşkün olduğum için kızlarımıda öyle yaptım. Burda hatalıyım biliyorum. İlaki marka olması gerekmiyor. Ama çok aliyorum.
Yanlız çoğu şeyin farkındalar ikisinde. Paylaşmayı iyi biliyorlar. Küçük kızım bir çorabı küçük gelse bunu x’e verelim der (küçük kuzeni) bende hayır onun ihtiyacı yok başkalarına verecez derim. Bir aile var diye anlatırım...Kendileri çıkarıp şunuda verelim derler.
O konuda rahatım.
geçen senelerde yaptiği takıları satarak mehmetçik vakfına bağışladı mesela. Kendi istediği ile. Bizde destekledik. Yerel gazetelere çıktı. Mehmetçik vakfından sertifa aldı odasında duruyor her gelene gösterir.

Bu yaşta çocuk bakkala markete yalnız gönderilmez bana göre de.
Ama gerçekten eğitim uzun soluklu bir iş.
Kendi 9 yaşındaki kızımla kıyasladım, acaba ben neler yaptım diye. Tek bir şey değil, bir çok şeyin toplamıydı aslında.
Örneğin okulda kantin günü var ve haftada sadece 1 gün. 5₺ veriyorum. İster 1 harcasın ister 5.
Oyuncakçıya gidince fiyatlara bakıyor, aynı ürünü eve gelince internetten araştırıp daha uyguna sipariş etmem için tableti bana getiriyor. Araştırma işini tamamen kendisi yapıyor!
Bayram harçlıklarını kendisi biriktiriyor. Bankaya yatırayım diye bana veriyor. Bir şey almak isteyince benden istiyor, veriyorum. Yılbaşında kendine noel anne kıyafeti almak istedi. Gittigidiyorda bulmuş, aralarında ucuz olanı seçmiş.

Size önerim, eve alınacak şeyleri internetten beraber araştırmayı teklif edin.
Markete gidince “aaaa şampuanımız bitmişti, bakalım hangisi ucuz, onu alalım” diye bakmasını sağlayın.
Bir yere giderken “hadi bakalım 150₺ bütçemiz var, ne kadarını sinema biletine verelim, ne kadarı yemek için kalıyor hesaplayalım” diyerek motive edin
Bir de 10 ₺ haftalık verin.
Bir şey istediğinde direkt fiyatını söyleyip “hımmm bunun için en fazla şu kadar verebilirim, o fiyata var mı istediğin bir şey” diye alternatif sunun.

ne yazık ki kızınız finansal konularda yaşıtlarına göre çok çok geri. o yüzden aylık verirseniz ilk 5 gün yiyip bitireceğini sonra da sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum. ilk etapta haftalık verebilirseniz bence daha iyi olur. 5 gün boyu kullanmayı öğrenir. yemeği yine okulda yiyecekse haftalık 40 tl yeter bence?

2. Sınıfta bildiğim kadarıyla para öğretimi var, siz alın karşınıza oyun şeklinde etkinlikler yapın. Gerçek Para içeren etkinlikler. Siz mağazacı olun o müşteri. Elindeki para ile alabileceği şeyleri ce alamayacağı şeyleri öğretin ki böyle durumlarda şaşırmasın. Kendi ihtiyaçları için alışverişini de kendi yapsın markette. Benim yeğenim 4 yaşında çikolata alırken kendi verir kasaya. Hatta elimdeki para yetmiyorsa hayır teyzecim o pahalı şimdi alamayız paramız yetmez diyorum ve hemen bırakıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…