Çocuğumun kendini savunamaması

Buradaki en doğru cevap kabul ediyorum. Tebrikler öyle bir çocuk yetiştirdiğiniz için. :)

Sana vurana iki kere yapma diye bağır bütün gücünle, devam ederse sen de ona vur diyorum. Başlatan olmasın ama dayak da yemesin. Problemleri için hep başkalarına başvurmaya alışmasın. Bana çocukken “sana vurana sen de vur şakın şikayete gelme eve” demişlerdi. Ben ailem kızar diye karşılık vermiyordum kimseye. Sonra ben de karşılık vermeye başlayınca zorbalar geri çekildi. Kimse bana hümanistlik taslamasın, hayat her yaşta zor

Öğrt her defasında ilgilenmez buarada hadı anapkulunda ilgilendi ilkokulda oyle bı dunya yok, 5 sıkayet sonrası aranızda halledin diyor dınlemıyor

Kızınız sizden daha aklı selim bence. O sana vurursa sen de ona bir gibi bir şey olabilir mi? Ne yetiştiriyorsunuz dövüş horozu mu....

Açıkçası ben vurana karşı sen de ona vur mantığını gayet doğru buluyorum kendi çocuğumu da "asla ilk vuran olma, ama biri sana vurursa sen de ona vur" şeklinde yetistirecegim. Gerçek hayatta ileriki yaşlarda da bunu doğru buluyorum. Zaten bunun adı meşru savunma. Benim yegenlerimde gozlemledigim ilk etapta karismiyoruz elinden bir şeyi mi mi alini vuruyor mu karşı taraf bekliyoruz genelde bizim çocuklar mazlum olur. Bu konudan bize sizlanmaya baslayana kadar. Çok büyük bir sey olmadıkça asla cocuklarin iliskisine birebir müdahale etmiyoruz hayatlarinin her asamasinda yaninda biz olamayiz. Kendini korumayi ogrensin diye.

Kızlar benim çocuğum yok farazi de konuşmak istemem ama sana vurana sen de vur demek günümüz düzeninde bana yanlış gelmiyor ya, ben de öyle derdim sanki çocuğuma

Bizler arkadaşlarımızla kavga ettiğimizde anne babamıza şikayet edemezdik, sende de suç vardır öpüşün barışın derlerdi insanların çocukların kavgaları yüzünden birbiriyle yüz göz olması ayıp sayılırdı. Ama artık ortalık paşa oğlanlarla prenses kızlarla dolu, benim çocuğum birine zarar verse gider telafi ederim çocuğuma özür de diletirim bundan eminim fakat aynı durum bizim başımıza gelse karşı taraftan aynı nezaketi göreceğimden ne yazık ki emin değilim. Çocuklarını bencil, merhametsiz, dünya onun etrafında dönüyormuş gibi yetiştiren insanlar çok fazla, sık sık rastlıyorum ve bu durum katlanılacak gibi değil. Güzel güzel iletişim kurmaya kalksan nezaket eziklik gibi algılanır oldu; o yüzden çocuğumun zarar görmesi riskini göze alamam ve şiddet gösterene aynı şekilde kendini savunmasını öğretirim gibi geliyor yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum.

Bende biri sana vurunca bana dokunmazsin de öğretmene söyle diyorum. Valla sende ona vur diye bizim dedeler diyor izin vermiyorum. Çocuk bunlar bugün o iter yarin bu yani hergun birbirlerine vurmasınlar.

Ablam bana hep kizardi cünkü yegenlerime size vurana geri vurun onlarin anneleri sizi bize sikayet etsin ama siz agliyarak kimseyi bana sikayet etmeyin dedigim icin geriye bakarak tabiki iyi bir fikir degildi (bende baya genctim o zamanlar) ama bi vakit sonra yegenim hep dayak yiyip eve geliyordu ögretmeblerde fazla müdahele etmiyordu ... aldim tekrar onu karsima ama surasindan tutucak böyle böyle vurucan dedim kiiiiiii ertesi gün yegenim bu kizi iyice bi pataklamis
Vurana geri vurulmaz ama bazen elden gelen birsey yok ... kac defa ablam annesiyle konusdu ögretmenleriyle konusdu olmadi iste olmadi hep sacini basini yoluyordu kuzumun

Tekrar ögretmenlerle konusun derim...

Öğrt her defasında ilgilenmez buarada hadı anapkulunda ilgilendi ilkokulda oyle bı dunya yok, 5 sıkayet sonrası aranızda halledin diyor dınlemıyor
Yani mesela böyle bir durumda öğretmen de bi yerden sonra ilgilenmiyorsa insan evladının zarar görmesine nasıl dayanabilir ki, ne kendimin ne çocuğumun insanlara zararı dokunsun isterim ama günümüzde maalesef çoğu insanın iyi niyetine güvenemiyorum artık ben, o yüzden sen başlatan olma demenin yanında kendisini korumasını da öğütlerdim çocuğuma.

Cocuklarima asiladigim hayat felsefesi; asla ilk vuran olma ama kesinlikle dayak da yeme.. bunun icin savunma sporlarindan birine gonderiyorum ama @GangstaWalk sayesinde daha saglam yere yapistirma sporu olan Krav Maga yi duydum bu yaz oraya gonderecegim ki karsidaki bir daha kimseye vurmamayi ogrensin.. arkadaslarin yasadigi isvecte durumlar cok iyi yorumlardan anladigim kadariyla ama istanbulda zorbalik duz duvara tirmaniyor ve o sikayet ettiginiz ogretmenler de caresiz sizi o cocukla bas basa birakabiliyor.. size bir ofis ogutu vereyim; cocuklariniza dovusmeyi ogretin :)

Öğretmeni ile konusup anlatın durumu.
Kızım anaokuluna ilk başladığı sene,bir kız vardı kızıma sürekli vuran,bir cuma okul cıkışı anne x bana vurdu dedi ve tüm haftasonu söyledi bunu etkilenmişti fazlaca. Yalan zaten nedir bilmezdi o dönem. Pazartesi kızımı okula bırakırken anlattım öğretmenine,görmedim ben vurduğunu ama gözlemlerim dedi bende dedim ki zaten gizli gizli yapıyormuş kız,kızım bana anlatmıştı. Okul çıkışı gittiğimizde öğretmeni de onayladı "ben arkami dönünce vuruyormuş haklısınız,ben uyardım artık dikkat edeceğim merak etmeyin "dedi hatta bana ve o son oldu. Kızıma hep dedim ki kim olursa olsun biri sana zarar vermeye,vurmaya vs kalkarsa öğretmenine söyle diye hala da aynı şekilde devam ediyoruz. Hatta eşim sende ona vur dedi de ben hayır vurmak doğru bir davranış olsaydı sen rahatsız olmazdın bu durumdan kızım,öğretmenine söyle diye tekrar ettim.
Cidden vurmak çözüm olamaz. Karşılıklı itişip kakişmaya dönebilir ve ciddi yaralanmalar olabilir. Atıyorum çocuğunuza vurdu bir çocuk,çocuğunuz da ona vurdu diyelim,öteki çocuk durmayıp hızlıca itse,kafasını bir yere çarpabilir daha bir dolu senaryo yazarım burda bununla ilgili ve hepside gayet olası şeyler olur.

bazi cocuklari yureklendirmek gerekiyor,
biz de ayni problemleri yasadik, yasiyoruz donem donem.

ben kendi problemlerini cozmesi taraftariyim, su an 5 yasinda, daha kucukken ogretmenini cagir diyordum.
ama her seyden onemlisi, dur hayir yapma (el hareketi ile birlikte) demeyi ogretmelisiniz.
Ben bunu yapmak istemiyorum,
bana boyle davranmani istemiyorum,
seninle oynamak istemiyorum,
...

ama bunu sadece arkadaslarina degil, size de veya evinizdeki diger yetiskinlere de diyebilmeli,
bu guveni vermelisiniz.

siz bu sekilde yureklendirdikce yavas yavas atacaktir uzerinden.

Benim oglum arkadasina ilk yapma dediginde, ogretmeni aksam sevincle anlatmisti bana, bugun ilk defa kendini korudu diye :)
biraz zaman istiyor, bir de huyu boyle ise maalesef hep bu yureklendirmeye ihtiyac duyabilir, o yuzden ozguvenini zedeliyecek bir sey yapmamaya ayrica ozen gostermek gerekebilir.

Oglum ilk vuran olmasin aka dayak yiyen tarafta olmasin.

Sizin gibi 4 yasinda benim oglum da. Gecen de arkadasi isirmis ama oyle boyle isirik degil. Mos mor olmus isirdigi yer dislerini geçirmiş cocuk resmen.
Ben de ogretmeniyle konustum , cocugun annesiyle konustum. Daha da devam ederse sen de vur oglum diyecegi.. Kimse de kusura bakmasin ...
Herkes duzgun cocuk yetistirsin. Bizim cocuklara yazik degil mi ?

Ofis yapma

Adliye okulda kavga eden çocuk dolu

O bana önce vurdu desen de kimin burnu kırık ise cezayı diğeri alıyor

Anaokulundaki minnoş vurmalar ilerleyen dönemde kırık burunlar dikişli dudaklar olarak karşımıza çıkıyor

Çehrede sabit iz bırakıyor mesela elinde yüzük ile vurunca

Basit bir çocuk kavgası ömür boyu yük oluyor

Bu nedenle daha dikkatli olmak lazım

Değişmiyor ne yazık ki benim kızımda aynı durumda birinci sınıfa başladı hala aynı durumda kim ne derse tamam diyor arkadaşlarına para kaptırıyor geri alamıyor, bir sorun olduğunda sadece ağlıyor
Ne yapacağım bilmiyorum evet merhametli ama kendini koruyamıyor.

Teorik olarak bir dolu “olmasi gereken” yorum yazilmis da damdan, hangisi pratikte ise yariyor? Mesela yapma deyince yapmiyor mu karsi taraf? Kac kere ogretmene sikayet edebilirsin? Kacinda ilgilenir? En basitinden hem dayak yer, hem burnunu kirar, hemde arkasi bilmem nereye dayanir elini kolunu sallayarak gezer ne yapacagiz? Her seferinde okul mu degistirecek? Ulkede kanun, hukuk mu var? Bizim sokakta her allahin gunu bir ogrenci tekme tokat dayak yiyor, feci bir cetelesme var okullarda.. ben kesinlikle kendini korumasini sagliyorum, ona gore egitim aldiriyorum.. haklisin adliyeler cocuk dolu ama bullying yuzunden intihar edenlerin sayisi da adliyedekilerden daha az degil..

Biri sana vuruyorsa sende ona vur demedim hiç bir zaman.Öğretmenine söyle derim.Zaten kızım çok merhametli bi çocuk canı acır diye kıyamaz.Gerekirse ben uyarırım çocuğu bak siz arkadaşsınız birbirinize zarar vermeyin diye.Geçen sene kızımın sınıfında bi kız çocuğu çocuğumun omzuna kalem sokmuş.omzu kanamış.Eve gelince şok oldum.Gruptan öğretmene yazdım.Annesinin verdiği cevap ama oda boşyere yapmamıştır Bende deyim o zaman o sana kalem soktuysa sende ona sok.Çocuk böyle yetiştirilmez.

Kesinlikle vuruna vur deme benimde 2 cocugum var vuran olursa ogretmene soyle diyorum ayrica sac cekme ufacik bir vurmaylada anneleriyle falan konusmuyorum sadece canini yakacak yani ne bileyim isirma olayi falan yada kanatacak kadar bir durum olursa hem ogretmenle hem anneyle gorusup ayrica cocugu uyariyorum sakin ha vur deme cok yanlis benimkiler erkek bide dusun nekadar degisik oluyor erkekler hep kavgaci asabi bide vurana vur dersem Allah korusun sadce ogretmenine ve sana bildirmesini iste siz halledin konusun uyarin boyle dedikce cocuga vurmak normal bisey gibi gelecek.

Eger kendini savunmayı öğrenemezse ilerde problem yasayabilir. Sonuçta her daim yanında siz olmayacaksınız her daim onu başkasi koruyamaycak kendi kendini koruması gerektiğini öğrenmek zorunda. Bunu " o sana vurarsa sende ona vur diyerek" ogretemezsiniz.

Biraz daha büyüdükten sonra savunma sporuna gonderebilirsiniz. Eğer varsa çevrenizde wing chun kung-fu dalına gönderin. Umarım bu işin felsefesini ogretebilecek bir hocayi bulursunuz.

Valla benim kizimda çok pısırıktı.Mahallede okulda sürekli dayak yiyordu.Kimseye vurmuyordu.Çünkü öyle yetiştirmiştim.En son bizim sokakta kizimdan 9 ay küçük bi çocuk, kızımın bir avuç saçını yolana kadar..Kafa derisi göründü çocuğumun.Baktım önünü alamıyorum.Sana vurana sende vur dedim.O gün bugündür dayak yemiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…