• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Domuz eti yememem

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Selam arkadaşlar,

Eşim Bulgaristan göçmeni ve ailesi domuz eti yiyor bunu da problem olarak görmüyorlar. Hep saygı duydum benim için sorun olmadı. 8 aydır Almanya’da yaşıyoruz buraya taşındık ve kızım kreşe başladı özellikle domuz eti olmayan yemek menüsü seçtim kızım için. Hem sağlıklı bir gıda olduğunu düşünmüyorum 17 aylık bir bebek için hem de büyüyünce yemek istiyorsa yesin ama ben şu anda buna izin vermiyorum. Eve de domuz eti almasına izin vermiyorum eşimin. Bugün benle dalga geçti. Almanya’ya geldin dinci oldun vs. Diye. Ya ne alakası var domuz yemek istemiyorum diye abartma dedim. Alkol de almıyorsun artık dedi. Emziriyorum dedim. Daha da abartınca kavga ettim. Tut ki dinci oldum sana ne içmiyorum içmicem de keyfimin kahyası mısın diye markette bağardım insan içinde. Ben mi çok alındım ya?? Hatalı mıyım? Domuz yemek zorunda mıyım alkol içmek artık istemiyorum içim almıyor olamaz mı yani?
Kizz Almanya'ya tasinmissin tek derdin bu olsun 😅 pamuk gibi olurdum ben olsam Türkiye'nin stresinden kaçtın. Bu arada domuz eti çok ağır kokuyo bende evde istemezdim.

Kokuyor. 🤦🏼‍♀️ Bana zaten buradaki her şey kokuyor ama domuz fena halde kokuyor. Aldım denedim o eyle yemek yaptım ona ama dayanamadım kokusuna. Artık aldırmıyorum. Berbat bir şey.
Ya evet kokuyor ama eşinin hep yediğini biliyor muydun evlenirken
Yani bilemedim yine de yiyecekse dışarda yesin midem bulanıyor de 🤮

Bu her şeye patlama olayı doğumdan sonra oldu bende. Sabrım kalmadı sanırım eşime karşı. Farkettim geçen hatta sabah sakin oluyorum saatler ilerledikçe içimden öfke yükseliyor yükseliyor sonra bammm olmadık şeylere patlıyorum. Almanya’ya gelmek de çok etkiledi. Kendimi uzaylı gibi hissediyorum burada. Bulgur yok arkadaş burada bulgur. Sebze yok doğru düzgün. Ben yıllarca Antalya’da sebze içinde yaşamış bir insanım. Psikolojim kaldırmıyor hiç bir şeyi artık. Başlarım domuzuna noktasındayım 😤
Buna gülücük atmak istiyorum
Almanya’nın çoğu yeri daha çok Türkiye asadagahjakakal
Doğru markete gidin bulgur var

Selam arkadaşlar,

Eşim Bulgaristan göçmeni ve ailesi domuz eti yiyor bunu da problem olarak görmüyorlar. Hep saygı duydum benim için sorun olmadı. 8 aydır Almanya’da yaşıyoruz buraya taşındık ve kızım kreşe başladı özellikle domuz eti olmayan yemek menüsü seçtim kızım için. Hem sağlıklı bir gıda olduğunu düşünmüyorum 17 aylık bir bebek için hem de büyüyünce yemek istiyorsa yesin ama ben şu anda buna izin vermiyorum. Eve de domuz eti almasına izin vermiyorum eşimin. Bugün benle dalga geçti. Almanya’ya geldin dinci oldun vs. Diye. Ya ne alakası var domuz yemek istemiyorum diye abartma dedim. Alkol de almıyorsun artık dedi. Emziriyorum dedim. Daha da abartınca kavga ettim. Tut ki dinci oldum sana ne içmiyorum içmicem de keyfimin kahyası mısın diye markette bağardım insan içinde. Ben mi çok alındım ya?? Hatalı mıyım? Domuz yemek zorunda mıyım alkol içmek artık istemiyorum içim almıyor olamaz mı yani?
ben de domuz eti yemem ki dini bi nedenden değil, sadece sanırım cocukken yemedik die bi değişik geliyo ama illa bi sınır değil benim için.

hamile olduğunuz için alkol almıyor olabilirsiniz şuan bunda hiç sıkıntı yok yada alkol genel olarak içmeyebilrisiniz.

ama daha once yok olup yeni beliren dini hassasiyet yada sonradan kaybolan dini hassasiyet bence bi ilişkide ne var dindar oldumsa oldum diye geçirilecek kadar küçük bişe değil. bunlar zaten insan hayatının bel kemiği. dini hassasiyetiniz vardı ise bence önceden konuşulmalıydı evet eşiniz saygısızlık yapmış ama konuşulmalıydı önceden. herşeye her zaman saygı gösterebilen bi insan görmedim ben.

gidin alkol partisi yapın demiyorum şimdi linçlenmeyeyim ama daha önce beraber içiyordunuzsa eşiniz bunu beklemiş yada özlemiş olabilir, yada daha önce ağzınıza beraber alkol koymuyordunuzsa da yine içmemenizi bekler. bunlar hayat tarzı dediğimiz önemli konular.

siz de domuz eti almasına izin vermiyorsunuz mesela. ortada bence hayat tarzı farklılığı var. adamdan tek taraflı anlayış beklemişsiniz hele ki almanyaya geldikten sonra hayat tarzınız değiştiyse eşiniz dillendirmiştir ama tarzı hatalı evet.

daha önce böyle sürtüşmeleriniz oldu gibime geldi, kimse domuz eti yok koyun eti diye patlama yaşamaz. sanki eşinizle aranızda dini konular, gelenekler gibi konularda sürtüşmeler olmuş daha önce. yani buraya yazdıracak kadar domuz sevdası yoktur adamda, birikmişlik vardir. :)

Selam arkadaşlar,

İkiniz de gereksiz büyütmüşsünüz gibi geldi.
O da basit bir yiyecek-içecek seçimine takmakla abartmış, siz de bağırmakla abartmışsınız. Domuz eti, alışmayan kişilerin kolay yiyebileceği bir et çeşidi değil, bana aşırı yağlı gelir mesela (ki müslüman değilim) ve yemem. Bunlar kişisel seçimler, abartılması saçma.
Fakat marketin ortasında buna bağırmak da saçma...
Karşılıklı yoktan yükselmişsiniz diye düşünüyorum.

Eşinizdeki bu domuz israri ve sevdasi da ayri garipmiş cikip disarda yesin.
Kedime kullandigim mama markasinin domuzlu çesidi var mesela normalde cesit cesit yediririm domuzlu bir kere bile almadim kedime balik, geyik, koyun dururken sanki çok kaliteli bir etmiş gibi niye zorla butun aileye yedirme düşmüş anlamadim yani.

Aslında ben eşin acısından baktım ben midye yemeye bayılan biriyimdim eşim tiksinirdi yememi istemezdi bir yerde haklı çıktı şu anda tüm doktorlar çok zararlı diyorlar eşim söylerken dinlemezdim her yönü ile değerlendirip karşınıza alıp sakince konuşun bence birbirinizin sevmediği istemediği şeylere saygı duymazsanız evliliginiz zedelenir

Eşinizdeki bu domuz israri ve sevdasi da ayri garipmiş cikip disarda yesin.
Kedime kullandigim mama markasinin domuzlu çesidi var mesela normalde cesit cesit yediririm domuzlu bir kere bile almadim kedime balik, geyik, koyun dururken sanki çok kaliteli bir etmiş gibi niye zorla butun aileye yedirme düşmüş anlamadim yani.
Yurt dışında daha kolay bulunuyor olması ve ucuzlugundandır belki. prasa sevmeyen 5 yaşındaki çocuğa bile saygı duyup ısrar etmemek gerekirken adamın tavrı çok saçma geldi

Bu arada "domuz eti" meselesinin de Sümerler'den Yahudi'lere, onların da ortak atalarından İslam dinine geçmiş kültürel bir şey olduğu notunu düşelim buraya. Hayvan ticaretiyle direkt ilgili. Tamamen dinlerin doğduğu topraklardaki iklim elverişsizliği ve yem tedariği yüzünden domuz yetiştirilmesinin zorluğundan.

İnançlı kimseler için "Allah'ın emri" olduğundan sorgulanmaz doğaldır. Yahudiler de yemezler.
Fakat antropoloji ve dinler tarihi araştırmacılarının ortaya çıkardığı gerçekler böyle.

Biri yer biri yemez ne olacak ki? Siz yemeyin, adamın da ne yediğine karışmayın olsun bitsin.
Benim sevgilim de alman ama on yılı aşkındır vejeteryan. Adamla Güneydoğu'ya gittik, yediğim kebabın haddi hesabı yok. Kendi yemiyor diye benim yememe karissa , bana hayvan katili muamelesi yapsa vs ben de onla kavga ederdim. Herkes kendinden mesuldur.
Siz domuz eti yemiyor musunuz? İyi yemeyin.
Bu kadar basit, size ne adamın ne yediğinden? Evde de yapmayın, kendi çok istiyors dışarda yesin

Eve almaya neden izin vermiyorsunuz adam isterse yer size ne yani?onun dışında sizde ister yersiniz ister yemezsiniz size kimse karışamaz.bebek içinde bilemiyorum sonuçta eşinizin de çocuğu.şimdilik sizin kontrolünüzde çocuk ama ileride ne isterse onu yapacaktır fazla aşırı tepkiler vermek iyi değil bu konularda size tuhaf gelen karşıdaki için çok olağan birşeydir.

Yurt dışında daha kolay bulunuyor olması ve ucuzlugundandır belki. prasa sevmeyen 5 yaşındaki çocuğa bile saygı duyup ısrar etmemek gerekirken adamın tavrı çok saçma geldi

Olay kolay bulunup ucuz olmasi degil ki. Bu asiri sevdasi, israrini anlamadim. Babam da et ayirmaz yer, hatta sakatat filan da yer ama her eti evde pişirilecek diye tutturmaz, herkes yiyecek, yiyin diye tuttumaz. 😀Kim ne yemek isterse onu yer ve ev leş gibi kokutulmaz bir tabak yemek yiyecek diye.

Bu arada "domuz eti" meselesinin de Sümerler'den Yahudi'lere, onların da ortak atalarından İslam dinine geçmiş kültürel bir şey olduğu notunu düşelim buraya. Hayvan ticaretiyle direkt ilgili. Tamamen dinlerin doğduğu topraklardaki iklim elverişsizliği ve yem tedariği yüzünden domuz yetiştirilmesinin zorluğundan.

İnançlı kimseler için "Allah'ın emri" olduğundan sorgulanmaz doğaldır. Yahudiler de yemezler.
Fakat antropoloji ve dinler tarihi araştırmacılarının ortaya çıkardığı gerçekler böyle.

Bildiğim kadarıyla sebepler hijyenik, domuz eti çok sayıda parazit içeriyor ve sıcak havada çok çabuk murdarlaşıyor. Zorunlu durumlarda kırmızı et çiğ bile yenebilir. Onun dışında Ortadoğu yemek konusunda hem seçici, hem başarılı çesitli sebzeler, yeşillikler, bakliyat, et balık her şey var, iklim her şeyi yetiştirmeye uygun. Ortaçağ Avrupasında ise yenecek pek bir şey yok biraz kümes hayvanı, domuz, birkaç kök sebzesi. Ortalama Ortaçağ Avrupalısının beslenmesi gayet kötü yani😁😁 Hala da mutfak kültürleri içler acısı durumda, metropollerde çok sayıda Asya, Türk, Hint , Italyan restoranı var yoksa gerçekten yiyecek hiçbir sey yok😵‍💫

Bildiğim kadarıyla sebepler hijyenik, domuz eti çok sayıda parazit içeriyor
Evet bunu modern dünyada biliyoruz, inceleme teknolojimiz olduğundan.
Fakat 600'lü yıllarda domuzun ortadoğuda yasaklanmasının esas sebebi anlattığım gibi toplumdan topluma kültürel geçişler ve domuz yetiştirmenin (dolayısıyla ticaretinin) zorluklarından.

Konu pek bir dini inançlara yönelik olmuş bu sebeple kapatıyorum, yalnız şunu da es geçemeyeceğim domuz etinin yasak olmasının sebebi geviş getirmemesi kıskanç olmaması vs değildir gayet bilimsel bir açıklaması vardır, domuz insan fizyolojisine yakın bir hayvandır bu nedenledir ki bilim insanları domuzlar üzerinde ürettikleri organları ve hatta domuzdan alınan böbrek vb organları insanlara naklederler.

Bütün hayvanlarda virüs bulunabilir ama hayvandan insana bulaşan hastalıklar incelendiğinde en çok bulaş çoğunlukla domuzdan insanadır.

Domuz çabuk büyüyen bir hayvandır, diğer hayvanlara göre (koyun, keçi, inek, tavuk vb) büyüme hormonu, kükürt, nitrat ve nitrit oranı yüksektir kanser, kalp yetmezliği gibi hastalık yapma riski fazladır.

Domuz etindeki yüksek miktardaki yağ oranı obeziteye sebep olmaktadır, hayvanın bünyesinde barınan parazitler ki birçok hayvanda parazit vardır ama domuzdaki parazitler kendisine bir zarar vermese de insan sağlığı için tehlikelidir birçok organa yerleşir trişin hastalığına neden olurlar bildiğim kadarıyla kesin bir tedavisi de yoktur.

Domuzdaki bazı değerler aşırı yüksek olduğu için diğer hayvanlara göre insanlarda hastalık yapma, kalıcı sağlık sorunlarına sebep olma, bağışıklık sistemini çökertme gibi riskler fazla olduğundan yenmemesi daha iyidir ama ben pek çok kişiden duydum, direkt domuz yediği anlaşılmasın diye bu hayvanlara bayır danası diyorlar ve özellikle 3-5 arkadaş toplaşan erkekler afiyetle yiyorlar.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X