dugunde takilan takinin geri istenmesi...

Ne takildiysa geri takilir. Ben evlendikten sonra iki kuzenim daha evlendi. Onlar ne taktiysa geri taktim. Simdi bir kuzenim daha evlenecek onada taktigini geri takacağım.
Taki takan insanin dugunune gitmemek, hicbirsey takmamak çok ayip birsey. Ben olsam taktigim takiyi isteyemezdim o ayri bir boyut tabi ama bir sekilde bulup taksaydiniz keşke.

Bir de bence karşı tarafın esas sinirlendiği nokta şu olabilir sizin düğününüze gelip takısını da takıp buna karşılık sizin ona değer vermediğinizi düşünmesi kesinlikle.Demek ki eşiniz gerçek bir arkadaş değilmiş sonuçta düğün denilen şey takı için yapılmaz arkadaşlarla dostlarla bu güzel günü paylaşmak için yapılır.Size değer verip yarım altın takmış siz de adamı tınlamamışsınız bile tabiki ister alnında enayi mi yazıyor.

bizim kayınpeder istemişti geri takmamız için takanlara vermek için kendisi trilyonluk adam oluyor ya ondan böyle oluyor heralde.

Dugunde taki merasimi evlenen ciftlere maddi anlamda yardimci olabilmek icin borc seklinde yapmak icin kulturumuze girmis bir eylem. Onlar size zor gununuzde destek olmak icin yarim altin taktiysa ben sahsen daha azini vermek icin utanirim. Hic kimse kolay kolay dugun yapmiyor. Bunu hepimiz cok iyi biliyoruz.
Karsi taraf yuzsuzluk edebiliyorsa isteyecek kadar, belkide durumu konu sahibindende kotudur.
Neticede dugunu yeni yapiyor, kim bilir kimlerden borc morc almis bile olabilir yani.

Şu an okurken acaba bizim arkadaş mı arkadaşınız diye düşündüm
Bizim de düğünümüzde çeyrek altın takan bir arkadaşın düğününe gidememiştik.
Biz de evine gidelim hem ev hediyesi alırız, hem de çeyreğini iade ederiz dedik.
Biz onlara geleceğiz demeden, bu arkadaş başka bir arkadaşa "söyle benim çeyreği versinler" demiş
Biz salaklar bir de hediye alıp gittik çeyreğini de verdik. Utanmış mıdır bilmem ama sanmıyorum.
Çünkü onun memleketinde (İç Anadolu'daki çoğu illerde vardır bu düşünce) bu davranış ayıp değil çok normal.
Hatta bizim düğününe gitmememiz ve altınını bu kadar geç iade etmemiz asıl ayıp olan onlara göre.

bencede oha diyorum.yok biz marmara bölgesinde oturuyoruz bizim çevrede de öyle yapanlar var.öyle yapanların direk düğün ertesi vereceksin altınını geri. o zaman geç kalmış olmazsın iade de.tamam bedavaya yapılmıyor.ama meğer iade zamanı uzun geliyor öyle insanlara. düğün ertesi vericen gitsin başka birine taksın yada neresine istiyorsa orasına taksın.bazen o yüzden hemen iade etmediğime pişmanım. bazı akrabamsı vslerin altınını.

Yani ben de özellikle sordum çünkü bir yerde de durumumuz o kadar sıkışık ki şu ara yazmış. Ama sanırım düğün için altını borç almış. Öyle anladım ben. Gidip takamayınca da geri vermiş.

Aynen katılıyorum.
Katılmadığım tek nokta aracı koyup istetmesi.

Siz sonradan da olsa bi ev ziyaretiyle vs altını goturecek mıydınız pekı? Hemen ıstemesı terbıyesızce olmus ama gorurulmesı gerekır. Takı olayları borc gıbı oldu artık.. o zaman altın su kadardı bu kadardı hesabına hıc gırmeyın,sonucta bı ıhtıyacınızı gordunuz o zaman..

bu sizin bakış açınız, saygı duyarım. ben bunu borç bilmem. ayrıca bana sordular mı ben borcun altına girmek istiyo muyum diye... bunun tamamen iyi niyetli yapılmasını, aksi takdirde hiç yapılmamasını yeğlerim. annemin kıyamet koparmayacağını (evleneceğim kişinin ailesinin fikirlerini de bilemem) bilsem kendi düğünümde takı merasimi yapılmasını kesinlikle istemem. beni seven insanlar, öyle bi takı toplama durumu olmasa bile annemin babamın eline mutlaka bişey tutuşturur ben bunu çocuklar için aldım ilet diye mutlaka verirler. hiç olmazsa veremeyecek gücü olanlar da rahat eder o dertten kurtulur. keza ben de takımı alıp bi düğüne gitsem ve kesinlikle takı almıyoruz deseler zorla veririm ordan birine al bunu ilet diye. herkes gönlünden koptuğu kadar gücü kadar veremiyosa bunda dayanışma olmaz bi de o gelinle damat, gelecek adına bi borcun altına girmiş olur.

size katıldığım nokta, bana takılan yarımsa ben de yarımdan altını takmak istemem, ama karşımdakinin gücünü biliyorum diyelim ki kendini zorlayarak 50 TL taktı bana diyelim, benim onunla aramdaki ilişki samimiyet ve dostluğa bağlı olarak hem damata hem geline birer adet reşat takmama kim engel olabilir. size düğünde çeyrek altın takan iki kişiyi düşünün ikisi de bir mi sizin için. aşağı yukarı aynı seviyede dostluğunuzun olduğu iki kişiyi düşünün. birinin trilyonları var, geldi size çeyrek taktı; diğerinin de kıt kanaat devam eden bir yaşamı var da geldi çeyrek taktı. ikisi de aynı şeyi mi yaptı. eşit davrandılar ama adil mi davrandılar? biz o kıt kanaat geçinen kişiye zamanında tam altın taktık diye bugün tam beklersek o kişiye de yazık olmaz mı, sıkıntıda hissetmez mi?

ayrıca ben evlenen samimi dostlarıma düğünlerinde değil, düğünlerinden çok çok evvelden elden gidip gücüm oranında nakit verdim bugüne kadar. çünkü o paralar, altınlar aslında düğün sonrası değil tam da düğün öncesinde lazım oluyo. ben ilerde nişanda düğünde veya sonrasında dara düşersem benim bişey dememe gerek kalmadan onlar hissederlerse yanımda olurlar. ki bence toplumsal dayanışma budur.

Böyle insanlarla ilişkinizi kesin. Terbiyesiz. Sanki borç vermiş de geri istiyor.

aynı fikirdeyim gün altını gibi oldu. şeklen. aslında hiç bir işi halletmeyip düğün ertesi günü vereceksin ki üstüne borç gibi olmasın üstüne oturdu demesinler ki artık insanlar öyle düşünüyorlar.

Düğüne katılmadılar bunlar altının üzerine yatacak diye düşünmüşlerdir

Bir de kımse kımseye 500 tl degerınde biley hıbe etmez.. bugun sana yardımdır,zamanı gelınce senın de o yardımı edecegını umarak takmıstır takan kısı.. ya bır de ben sunu anlamıyorum,ben hıcbırseyın pesıne dusmem dıyen tıpler genelde hep baskasından gıderken bu tavır ıcındeler,kendılerınden gıdecegı zaman aman ne var canım 500 tl de demıyorlar.. benım kuzenım de paraya hıc onem vermez,hesap odenecegı zaman elı hıc cebıne gıtmez,ben unutuyorum yaa paraya onem vermıyorum olur sonra.. bence bu da borctur. Borcunuzu odeyin

Adam ayıp etmiş o ayrı ama ayıbı önce siz etmişsiniz
Düğüne gidilmese de altın sonradan olsa da verilir. Bizim aile başkasıyla taktırıyo kendi gidemediği zaman. Adetler saçma biliyoruz ama çoğu kişi bilir ki gelin ve damat o altınları satıp borçlarını ödüyor çoğu zaman. Şu devirde aile dışında kimse çıkıp da beş yüz liralık hediye vermiyor kolay kolay.

Siz evlendiğinizde tl karşılığı önemli değil.
Ozaman 300 müş şimdi 500
SiZe yarım takmış mı takmış
Şöyle düşünün siz birine yarım taktınız yarım 100 lira sonra o size çeyrek taktı ama çeyrek 500 lira olur mu olmaz

Düğünde takılan takılar yardım amaçlı borçtur istemesi çok yanlış

Ama siz düğüne gidemediğinize göre eminim evine gidip takınızı takardınız aradan aykar yıllar geçer ozamanda çok dertse bağ kopartılır olur biter

Bizimde arkadaşımız evlendi takısını taktık sonra çocukları oldu gene hediyesini takısını taktık bizim düğünde hastaları vardı gelmediler sonra eve de gelmediler . 2. çocukları oldu benden bıkadar dedim bişey takmadım
Hiç aklıma istemek gelmedi

kayınvalidemin komşusu düğünümüzde çeyrek takmıştı aradan yıllar geçti evlenen çocuğu olmadı ama mahalle kentsel dönüşüme girip yıkım kararı verilince kadın kapıya gelip altını istemiş her birimiz bir tarafa savrulacak bir daha buluşamayabiliriz diye altını istemişliği var ortada düğün yokken.

Vallahi adamlara da hak veriyorsun
Tabiki böyle söylemeleri kötü olmuş ama cidden bazen yüzü kizartmak gerekiyor
Bizim ailece çok altinimizi unutuldu çoğu havaya gitti

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…