çok doğru noktaya temas ettiniz ama bu dayanışma tamamen karşılık beklenerek mi yapıldı? o yapılan yardım unutulmalı mı yoksa alacak olarak beklenmeli mi? konu sahibi de hiç durumum yok diye yazmış. bu durumda tekrar değerlendirmek lazım, düğünde takılanlar borç mudur, dayanışma amcıyla herkesin gönlünden kopan bir şey midir?
Şu an okurken acaba bizim arkadaş mı arkadaşınız diye düşündümMerhaba komik sayilacak konuyla karsinjzdayim.
3 yil once dugun yaptik esimin arkadasi yarim altin takmis. Gecenlerde arkadasinin dugunu oldu. Tum hazirligimizi yapmisken onemli bir nedenden dolayi gidemedik. Hatta esim ugrar takisini takar cikarim dedi o da kismet olmadi takamadik.
Simdi mesele arkadasi baska bir arkadasi araci yaparak taktigi yarimi geri istemis.
Hemen ver hic minnet etmesin dedim ama ayni zamanda da cok sinir oldum. Yani borc diye mi verdin ki geri istiyorsun. Madem oyle takmasaydin hic.
3 yillik evliligimizde hic olmadigimiz kadar sikisigiz bu aralar. Birinden borc alip verecegiz ustelik yarim altin besyuz kusur bisey. Biz evlendigimizde ceyrek 150 tl di madem bu kadar gozune geldi takmasaydin be adam.
Sizin gorusunuzu merak ettim. Karsi tarafin yerine gecip empati yapamiyorum cunku ben simdiye kadar gediye ettigim hicbir seyin pesine dusmedim..
bencede oha diyorum.yok biz marmara bölgesinde oturuyoruz bizim çevrede de öyle yapanlar var.öyle yapanların direk düğün ertesi vereceksin altınını geri. o zaman geç kalmış olmazsın iade de.tamam bedavaya yapılmıyor.ama meğer iade zamanı uzun geliyor öyle insanlara. düğün ertesi vericen gitsin başka birine taksın yada neresine istiyorsa orasına taksın.bazen o yüzden hemen iade etmediğime pişmanım. bazı akrabamsı vslerin altınını.Şu an okurken acaba bizim arkadaş mı arkadaşınız diye düşündüm
Bizim de düğünümüzde çeyrek altın takan bir arkadaşın düğününe gidememiştik.
Biz de evine gidelim hem ev hediyesi alırız, hem de çeyreğini iade ederiz dedik.
Biz onlara geleceğiz demeden, bu arkadaş başka bir arkadaşa "söyle benim çeyreği versinler" demiş
Biz salaklar bir de hediye alıp gittik çeyreğini de verdik. Utanmış mıdır bilmem ama sanmıyorum.
Çünkü onun memleketinde (İç Anadolu'daki çoğu illerde vardır bu düşünce) bu davranış ayıp değil çok normal.
Hatta bizim düğününe gitmememiz ve altınını bu kadar geç iade etmemiz asıl ayıp olan onlara göre.
Yani ben de özellikle sordum çünkü bir yerde de durumumuz o kadar sıkışık ki şu ara yazmış. Ama sanırım düğün için altını borç almış. Öyle anladım ben. Gidip takamayınca da geri vermiş.Düğüne gitme durumunuz son anda iptal oldu gibi yazmışsınız. Bu durumda yarım altın takacak olsanız hazır olurdu diye düşünüyorum...
Ama siz başta borç almaktan bahsetmişsiniz, o zaman bu para değildi demişsiniz, sorulunca da yarım altın takacaktık tabi ki demişsiniz...
Söyledikleriniz tutarlı gelmedi.
Simdi yadirganacak belki ama burasi Türkiye valla kim kime 500 tl'lik altin takar geri gelecegini düşünerek takiliyor hep.
Ben yadirgamadim o yüzden.
Siz katılıp herhangi birsey takmayinca onlar da gtti 500 deyip pesine düşmüşler.
bu sizin bakış açınız, saygı duyarım. ben bunu borç bilmem. ayrıca bana sordular mı ben borcun altına girmek istiyo muyum diye... bunun tamamen iyi niyetli yapılmasını, aksi takdirde hiç yapılmamasını yeğlerim. annemin kıyamet koparmayacağını (evleneceğim kişinin ailesinin fikirlerini de bilemem) bilsem kendi düğünümde takı merasimi yapılmasını kesinlikle istemem. beni seven insanlar, öyle bi takı toplama durumu olmasa bile annemin babamın eline mutlaka bişey tutuşturur ben bunu çocuklar için aldım ilet diye mutlaka verirler. hiç olmazsa veremeyecek gücü olanlar da rahat eder o dertten kurtulur. keza ben de takımı alıp bi düğüne gitsem ve kesinlikle takı almıyoruz deseler zorla veririm ordan birine al bunu ilet diye. herkes gönlünden koptuğu kadar gücü kadar veremiyosa bunda dayanışma olmaz bi de o gelinle damat, gelecek adına bi borcun altına girmiş olur.Dugunde taki merasimi evlenen ciftlere maddi anlamda yardimci olabilmek icin borc seklinde yapmak icin kulturumuze girmis bir eylem. Onlar size zor gununuzde destek olmak icin yarim altin taktiysa ben sahsen daha azini vermek icin utanirim. Hic kimse kolay kolay dugun yapmiyor. Bunu hepimiz cok iyi biliyoruz.
Karsi taraf yuzsuzluk edebiliyorsa isteyecek kadar, belkide durumu konu sahibindende kotudur.
aynı fikirdeyim gün altını gibi oldu. şeklen. aslında hiç bir işi halletmeyip düğün ertesi günü vereceksin ki üstüne borç gibi olmasın üstüne oturdu demesinler ki artık insanlar öyle düşünüyorlar.Siz sonradan da olsa bi ev ziyaretiyle vs altını goturecek mıydınız pekı? Hemen ıstemesı terbıyesızce olmus ama gorurulmesı gerekır. Takı olayları borc gıbı oldu artık.. o zaman altın su kadardı bu kadardı hesabına hıc gırmeyın,sonucta bı ıhtıyacınızı gordunuz o zaman..
Düğüne katılmadılar bunlar altının üzerine yatacak diye düşünmüşlerdirSimdi yadirganacak belki ama burasi Türkiye valla kim kime 500 tl'lik altin takar geri gelecegini düşünerek takiliyor hep.
Ben yadirgamadim o yüzden.
Siz katılıp herhangi birsey takmayinca onlar da gtti 500 deyip pesine düşmüşler.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?