EvetSiz evlendiğinizde tl karşılığı önemli değil.
Ozaman 300 müş şimdi 500
SiZe yarım takmış mı takmış
Şöyle düşünün siz birine yarım taktınız yarım 100 lira sonra o size çeyrek taktı ama çeyrek 500 lira olur mu olmaz
Düğünde takılan takılar yardım amaçlı borçtur istemesi çok yanlış
Ama siz düğüne gidemediğinize göre eminim evine gidip takınızı takardınız aradan aykar yıllar geçer ozamanda çok dertse bağ kopartılır olur biter
Bizimde arkadaşımız evlendi takısını taktık sonra çocukları oldu gene hediyesini takısını taktık bizim düğünde hastaları vardı gelmediler sonra eve de gelmediler . 2. çocukları oldu benden bıkadar dedim bişey takmadım
Hiç aklıma istemek gelmedi
kayınvalidemin komşusu düğünümüzde çeyrek takmıştı aradan yıllar geçti evlenen çocuğu olmadı ama mahalle kentsel dönüşüme girip yıkım kararı verilince kadın kapıya gelip altını istemiş her birimiz bir tarafa savrulacak bir daha buluşamayabiliriz diye altını istemişliği var ortada düğün yokken.
Yani o kadar ince aradaki fark hesabı yapan insan karşılıksız hiç takmaz o altınıAy durup durup aklıma bişey geliyo.. dugune gıtmenıze engel o cok onemli sebep neydi? Bir de gercekten verdıgı seyın pesıne dusmeyecek bırıne benzemıyorsunuz. O zaman altın su kadardı filan hesabına gırdıgınıze göre..
bu sizin bakış açınız, saygı duyarım. ben bunu borç bilmem. ayrıca bana sordular mı ben borcun altına girmek istiyo muyum diye... bunun tamamen iyi niyetli yapılmasını, aksi takdirde hiç yapılmamasını yeğlerim. annemin kıyamet koparmayacağını (evleneceğim kişinin ailesinin fikirlerini de bilemem) bilsem kendi düğünümde takı merasimi yapılmasını kesinlikle istemem. beni seven insanlar, öyle bi takı toplama durumu olmasa bile annemin babamın eline mutlaka bişey tutuşturur ben bunu çocuklar için aldım ilet diye mutlaka verirler. hiç olmazsa veremeyecek gücü olanlar da rahat eder o dertten kurtulur. keza ben de takımı alıp bi düğüne gitsem ve kesinlikle takı almıyoruz deseler zorla veririm ordan birine al bunu ilet diye. herkes gönlünden koptuğu kadar gücü kadar veremiyosa bunda dayanışma olmaz bi de o gelinle damat, gelecek adına bi borcun altına girmiş olur.
size katıldığım nokta, bana takılan yarımsa ben de yarımdan altını takmak istemem, ama karşımdakinin gücünü biliyorum diyelim ki kendini zorlayarak 50 TL taktı bana diyelim, benim onunla aramdaki ilişki samimiyet ve dostluğa bağlı olarak hem damata hem geline birer adet reşat takmama kim engel olabilir. size düğünde çeyrek altın takan iki kişiyi düşünün ikisi de bir mi sizin için. aşağı yukarı aynı seviyede dostluğunuzun olduğu iki kişiyi düşünün. birinin trilyonları var, geldi size çeyrek taktı; diğerinin de kıt kanaat devam eden bir yaşamı var da geldi çeyrek taktı. ikisi de aynı şeyi mi yaptı. eşit davrandılar ama adil mi davrandılar? biz o kıt kanaat geçinen kişiye zamanında tam altın taktık diye bugün tam beklersek o kişiye de yazık olmaz mı, sıkıntıda hissetmez mi?
ayrıca ben evlenen samimi dostlarıma düğünlerinde değil, düğünlerinden çok çok evvelden elden gidip gücüm oranında nakit verdim bugüne kadar. çünkü o paralar, altınlar aslında düğün sonrası değil tam da düğün öncesinde lazım oluyo. ben ilerde nişanda düğünde veya sonrasında dara düşersem benim bişey dememe gerek kalmadan onlar hissederlerse yanımda olurlar. ki bence toplumsal dayanışma budur.
Bazilari yardim amacli yapilmiyor mu demis. Evet yardim amacli yapiliyor ve sizin gibi bile dusunsek yinede zamaninda dugun vakti sana maddi yardim yapan insana sende yardim yapmalisin oyle veya boyle.
O takilarla bir cok cift borclarini kapatiyor ve rahatliyor zaten oyle degil mi? Dugununuzden 1 hafta sonra takilari isteyen yok sizden. Yavas yavas millet evlendikçe geri veriyorsunuz sadece, onlarda rahatlayip borc kapatsin.
Takilan takiyi geri vermemenin nesi normal yani? Hediye bile olsa. Hatir gonulse taki takmak ve bana geri gelmiyorsa benim hatrim yokmus demekki taktigim kiside.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?