Eveeettt ilk paylaşımıma tatlı başlıyalım,tatlı tatlı sürsün gitsin sohbetimizde...:)
Yemeğe doyamadığımız Profiterollerim..çok uzun sürecek Hürroşuma yetişemeyeceğim o yüzden tarifi alıntıladım arkadaşlar..ama resimler bizzat bana ait..
Profiterol Hamuru
1.5 su bardağı su
100 margarin
1 su bardağı un
5 adet yumurta (yumurtanın büyüklüğüne göre 4 adet de olabilir)
Yarım çay kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Profiterol Kreması
1 kilo süt
2 çay bardağı un
4 çay bardağı toz şeker
4 tatlı kaşığı mısır nişastası
4 yumurta sarısı
2 paket vanilya
Üzeri İçin çikolata sos.
1.5 bardak su bir tencerede kaynatılır. 100 margarin, yarım çay kaşığı şeker ve yarım çay kaşığı tuz eklenip margarinin erimesi bittikten sonra un, sürekli karıştırılarak azar azar eklenir. Karıştırma işlemine ara vermeden pişirmeye devam edin, hamur toparlanmaya başlayacaktır. Alttaki resimde ocaktan aldığım andaki kıvam var, o kıvama gelene yaklaşık 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Hamur ocaktan alınıp 15 dakika bekletilip soğutulur.
Sıra yumurtaları ekleme aşamasına geldi. Önemli bir ayrıntı yumurtaların hamura teker teker yedirilerek kırılmasıdır. Tarfite 5 adet yumurta kullandım, yumurtaların boyutuna göre bu sayı bir yukarı bir aşağı olarak değişebilir, bu sayıyı hamurun kıvamına göre tespit edeceğiz.
İlk yumurta hamura eklenip mikserle karıştırılır. Yumurta hamura karıştıktan sonra ikinci yumurta eklenip yine aynı şekilde mikserle karıştırılır. Bu şekilde 4. yumurta da eklendikten sonra hamur kontrol edilir. Olması gereken kıvam kek hamurundan katı, kulak memesi kıvamındaki hamurdan cıvık, akışkan ama sulu olmayan bir hamur şeklindedir. Eğer bu kıvama gelmediyse 1 yumurta daha kırabilirsiniz. Tüm yumurtalar eklendikten sonra hamur buzdolabında iyice soğumaya bırakılır. Bu süreç yaklaşık 45 dakika- 1 saat kadar sürüyor.
Fırını 200 derecede ısıtılır.
Soğuyan profiterol hamuru yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine krema sıkacağı ile yarım ceviz büyüklüğünde sıkılır. Bu işlemi dilerseniz çay kaşığı ile de yapabilirsiniz.
Önceden ısıtılan 200 derecelik fırında 20 dakika pişirilir derece 150 ye düşürülür 25 dakika daha pişirildikten sonra fırın kapatılır. Fırın kapatılıkdıktan sonra profiterol hamurları 5 dakika daha fırında bekletilip çıkarılır.
Sıra profiterollerimizin içerisine koyacağımız kremasının yapımına geldi. Süt, un, şeker, mısır nişastası, yumurta sarıları iyice karıştırılır ve karıştırmaya devam ederek pişirilir. Pudingden daha koyu bir kıvamda olacaktır. Piştikten sonra vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır.
Pişmiş profiterol toplarının içine soğumuş krema sıkılıp üzerine bol çikolata sos ile servis yapılır. Tarifte çikolata sos vermedim, Dr. Oetker'in çikolata sosunu da rahatlıkla kullanabilirsiniz .
Hazırlanışı pratik değil ama önceden hazırlanabilir olması oldukça pratik oluyor. Pişirdiğiniz hamur toplarını buzdolabınızda 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman kremasını ekleyip, üzerine çikolata sos dökebilirsiniz.
Afiyet Olsun:)
Eki Görüntüle 523508 Eki Görüntüle 523507 Eki Görüntüle 523509 Eki Görüntüle 523511 Eki Görüntüle 523512 Eki Görüntüle 523513 Eki Görüntüle 523510
evet canım yaa,Kurbanın eti o kadar güzel kii iple çekiyorum zaten bayramın gelmesini:))
mübarek dualarla kesiliyor sanıyorum o yüzden o kadar lezzetli ve bereketli...
tariflerim var canım ama kavurma kocişimin genelde,inanılmaz lezzetli yapıyor ve asla kurutmuyor eti,,,pamuk pamukkk
ben en iyisi yaparken resimliyim burayada ekliyim
Bu var ya şuan burda olsa bi dünya yiyebilirim ama yapımı o kadar zahmetliki hiç cesaret edemem yapmaya en güzeli hazır almak sanırımÇok canım çekti çok fena görünüyorlar
Evet sen paylaş bizde yapalım.Annemin yaptığı kavurmayı özledim,o tadı bulamıyorum hiçbir pişirmemde.
inşalah canım büyütürsün bebişini benimki bakıcıda ben çalışıyorum, ama yinede akşam eve gidince yemek yapmama engel değil hele şu kremalı olanı deneyecem bayıldımcanım çok tşekkür ederiimmm hoşgeldinn:))
benimde senelerim okulla tahsille geçti,Okulöncesi öğretmeniyim ben aynı zamanda da Elsanatları okudum 2 yıl yani bi yandan da desinatörüm ama hiç yapmadım desinatörlük:)
şimdiye dek özel kolejlerin kreşlerinde sözleşmeli okulöncesi öğretmeni olarak çalıştım ama bu sezon ara verdim artık evimdeyim çok mutluyumm kendi bebişimi doğurup ona bakıcam inşallahh:))
teşekkürler hayatımmm:)))
hoşgeldin sendeee; afiyet bal şeker olsun tariflerim zor gibi görünebilir ama inan kolay anlatımlı yazıyorum sırf herkes yapmayanlar yapsın diyee:))
inşalah canım büyütürsün bebişini benimki bakıcıda ben çalışıyorum, ama yinede akşam eve gidince yemek yapmama engel değil hele şu kremalı olanı deneyecem bayıldım
Pekmezli,Zeytinyağlı,Fındıklı Kekim:)
arkadaşlar bu kekte asla şeker yok sadece pekmezle yapıyorum ben ve çççookk seviyoruz...yanında sıcacık bir fincan çay harika giderrr...
tüm aşamaları telaşla çekmemişim,bi yandan da birazdan paylaşacağım şehriye pilavını yapıyordum çünkü..
malzemeler;
4 yumurta,1 kabartma tozu,1 vanilya,1 su bardağı yoğurt,1 su bardağı pekmez,1 çay bardağı sıvı yağ,yarım çay bardağı zeytinyağ,2 su bardağı un,1 kase kadar fındık..
yapımı ise çok basit..
4 yumurtaya yoğurt,pekmez,sıvı yağ ve zeytinyağ eklenir..iyice karıştırılır ve ben kek yaparken pek mikser kullanmam tahta kaşıkla karıştırırım..
sonra ardından bu karışıma 2 su bardağı un eklenir ve unun üzerine kabartma tozu vanilya eklenir karıştırılır..en son 1 kase dövülmemiş halde fındıklar eklenir ve yine tahta kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırılır..kek kalıbı çok hafif yağlanır ve karışım kalıba boşaltılır..200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dk da kekimiz hazırrr..
Afiyet olsunn:)
ellerine sağlık elossacım.:) çok güzel duruyor..
canım teşekkür ederimm,tavsiye ederim harika bir lezzet
Kek harika görünüyor yaa.İnanılmaz canım istedi. Bende andız pekmezi var olur mu ondan?? Birde dut pekmezim var farkeder mi ne pekmezi olduğu??Birde zeytinyağı ben kullanmıyorum ayçiçek kullansam tadı değişir mi??
denemek isterim canım ama evde üzüm pekmezi yok keçiboynuzu pekmezi var..sen hangisiyle yapıyorsun? keçiboynuzu pekmeziyle olurmu acaba..?:44:
Yarın ilk fırsatta bu keki yapacağım.Benim yaptığım keklerde böyle dolu dolu olmuyordu bakalım bu bayağı kabarık gözüküyor içim gitti valla :))
Yalnız birşey soracağım.4 yumurta var içinde ya sen mikserle karıştırmadığını söylemişsin.Köpürmesi falan gerekmiyor mu?Yumurta iyice çırpılmazsa kokmaz mı?
inşlh canımm..2 yaşına kadar ben büyütücem sonra zaten benle gider gelir okula bebişim:))
kremalı olan gerçekten de harikaa,iaslında totomu kaldırsam bende kremalı patates yapmak istiyorum şu an,ama kurstan geldiğim gibi zeytinyağlı şehriye pilavı yaptım dinlenmesini bekliyorum paylaşıciimmm:))
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?