Engelli kardeşi olanlar

Çok duygulandım ve endişenizi yüreğimden hissettim. Rabbim kolaylık versin size inşallah

Ben ailemde engelli bireylerle büyüdüm.
Bunu yaşamayan asla ama asla anlamaz.
Hele aklen engeli olan en en en en zoru.

Yaşadıklarımızı anlatsam… Kardeşlerimle neler yaşadık… Hiçbir mecburiyetimiz yokken neler yaşadık.

Öncelikle bakamazsınız. Bakamayacağınızı anneniz, babanızda biliyor ama bildikleri halde “bakacaksınız” zorbalığını kabul edemeyeceğinizi söyleyeceksiniz.
Söylemezseniz evlendiğinizde kardeşinizi size gönderecekler evliliğinizde problem yaşayacaksınız.
Bakamayacağınızı kabul etmeleri gerekiyor.

Birde bu ortadoğu coğrafyasında var sadece, birilerinin yükünden kurtulmak için birilerini kurban seçmek…

Şimdi okurken aaa ooo diyecek insanlar olacaktır ama yaşananları anlatsak…
Bundan bir kaç yıl önce ailemdeki engelli bireyi evime yatılı olarak aldım. Yaptıkları karşısında eşim şoklara girdi çıktı. Bana hiç enteresan gelmedi biz neler gördük neler…
Neyse eşim evine yolcu etti, eve geldi bir süre sessizce oturdu ve çok haklısın dedi sadece.

Devlet öyle yada böyle bakar kardeşine. Annende sana hakkını helal eder. Daha öncede dediğim gibi yaşadığı çaresizliğin etkisiyle asıp kesiyor. O da biliyordur içten içe gerçeği ama onun için yüzleşmek onun için çok acı.
Sen yaşadığın zorlukları anlattıkça benimde içim buruldu. Benimde büyük oğlum 11 yaşındaydı kardeşi doğduğunda. 14,15 yaşından sonra yaşadığı kaygı ve belirsizliklerine şahit oldum. Kardeşlerinde işi zor. Ama elden birşey gelmez.

Mecbur bir miktar yardım muhakkak yaparım diye düşünüyorum nişanlım da merhametli biridir ama eskisi kadar olmaz
Anneniz eşiniz faktörünü düşünmeden yorum yapıyor. Otizmli çocuklarla çalışıyorum ben, ben günde 5-6 saat görüyorum. Bir de evdeki yaşantıları var bu çocukların. Ki siz bu yaşantıya bu vakte kadar tabiydiniz. Fakat müstakbel eşiniz daha iç yüzünü bilmiyor. Çok masum çok tatlı oluyorlar evet her çocuk gibi. Ama ağlamalar, krizler vs hafife alınacak şeyler değil. Öz bakımını yapabilen var yapamayan var mesela, davranış problemleri de eşlik edebilir. Uyku düzeni de büyük bir sorun olabilir. Gecenin bir yarısı kalkabilir, o an uyumak istemeyebilir, dolayısıyla bakım veren de uyuyamaz.
Kısacası birlikte yaşamak o kadar da kolay değil. Otizmle yeni tanışan birisi için hemencecik kabul edilebilir bir şey mi? Bence hayır. Kısacası nişanlınız adına anneniz karar verebileceğini düşünüyor ama pek olası değil maalesef. Ha bilemeyiz belki de nişanlınız seve seve bakmak isteyecek. Ama dediğim gibi ben pek sık rastlamadım bu duruma.
Sizin için de çok üzgünüm, Allah kolaylık versin diyorum.

Allah annene uzun ömür versin yoksa sana dert kalacak

Bizimkinde davranış bozuklukları var, Sabah çok erken uyanır uyutmaz, kendi öz bakımını yapamaz... Bilmiyorum nişanlımın istememesi de açıkçası isabet olur bende yargılayamam... Yapamam o da insan böyle bir durumu bile isteye yaşamayı kim seçer

Hayırlısı ama doğurup durmak doğru değil işte
Büyük çocuklara da yazık

Hele eskiler hiç düşünmemiş sadece doğurmuşlar annem de öyle doğurup durmuş büyük başarı görüyor
E biz de korunmasak 6-7 çocuk olurdu her sene doğuralım mı yani of dertlendim

devlet bu durmdaki kişilere nerede nasıl bakıyor?

18 yaşına gelene kadar okulları özel eğitimleri var
ama 18 yaştan sonra ben devletin bişey yaptığını hiç görmedim

ancak belki şiddet uyguladığı bir olay platlar o zaman alır ilaç verir uyuturlar, ama bu kişilere sürekli bakacak merkez nerede var?

benim de kuzenim var 2 tane bu şekilde (biri annemin kuzeni)
biri zihinsel engelli
diğeri ağır otizmli
18 yaşı geçtiler
hiç duymadım ben bakan bir yer, neresi olduğunu merak ediyorum.

Evet bencede öyle
Aklen engel en zoru, bir tanıdığımızın kızı görme engelli, o kadar da zeki akıllı bir kız ki maşallah, okuma yazmayı öğrendi her işi yapabiliyor kendi bakımı herşey... Onu görünce çok mutlu oluyorum gerçekten zihinsel engel bambaşka birşey
Şu an şiddete meyilli olmaya da başladı bağırtıları ağlaması zaten hiç durmuyor böyle bir haldeyken evde bir bebeğin olması zaten mümkün değil
Artık çocuk da düşünmüyorum zaten düşünemem

Allah korusun onların aklı dügün değil kimse öyle şeyler yaşamasın tabi ama benim bildiğim de yok ondan sonrası tamamen senin sorumluluğun

Allah korusun onların aklı dügün değil kimse öyle şeyler yaşamasın tabi ama benim bildiğim de yok ondan sonrası tamamen senin sorumluluğun
işte o yüzden
devlet bakar diyenler ya da annenize kızanlar

ne biliyor da neye binaen diyor bunu çok merak ettim?

anneniz ölünce (Allah gecinden versin) bu çocuk ortada kalacak
devletimiz birden (15-20 sene sonra, neyse) sınıf atlamazsa, birden Norveç olmazsak olacak olan bu...

bu arada benim 2 kuzenim de ailenin büyük çocuğu, küçük kardeşi var (birinin hem ikizi hem küçüğü var)

bu durumda da "zaten özel bir çocuğun var bir daha neden doğurdun" mu diyelim? bazen bu kadar sivri sivri konuşmamak lazım.

İnsanlar durumuma üzüldü, bir başkasından yaşadıklarımı duysaydım ben oturur ağlardım muhtemelen, bu hayata 1 kere geliyoruz onlar da haklı ☺bu kadar sinirlenme ben senin ne demek istediğini anladım teşekkür ederim en iyi şekilde elimden ne geliyorsa yapacağım

Olabilir ağlayabilir, hırçınlaşabilir. Çok yorumunuzu okudum. Ben sevdiğinizi hissedemedim. Rezillik olarak düşünmek? Rahatsız olan kalksın gitsin, ben varım kardeşim var. O benim her şeyim derim, sahiplenmek böyledir bence. Evet zordur illa ki ama ilk başta istememişsiniz ya, belki de sizin de sınavınızdır bu. Anneniz bence ‘benden sonra ne olacak’ diye düşünmüş ve üzülmüş. Aile böyle bir şey ama ya.. Kardeşiniz de umursamaz olmasa iyi olur. Miras gibi paylaşılması gereken bir şey sorumluluk da.. Hangi ailenin neyi miras bırakacağı belli değil. Her aile ferdinin bir arada olmasının kadersel nedenleri var ben böyle düşünüyorum. Hiç kırmak da istemedim sizi yanlış bir şey söylediysem özür dilerim.

Önemli değil, sadece sevdiğimi hissetmemiş olmanız beni üzdü, gerçekten sevdiğim bence nelerden fedakarlık yaptığımdan belli diye düşünüyorum
Öte yanda kriz anını hiç görmemiş olduğunuzu düşünüyorum, kendini eşyaları yere atıp çığlıklar atarak yarım saat ağlayan birisini hayal edin malesef rahatsız olan kalksın gitsin gibi birşey söz konusu değil gerçek hayatta yaşiyoruz bende insanım bende kardeşimin yaptığından hoşnutluk sezmiyorum bundan rahatsız olmamın onu sevmememle bir alakası yok misafirlikte halıya meyve suyu döken çocuğunuz gibi düşünün onu seviyorum ama bu yaptığından da utandığım oluyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…