• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eşimle kurban meselesi

Kime kesildiğinden çok ben eşinizin sözünde durmadigina takıldım nedense :KK51: her sene keseriz Allah kabul etsin geçen sene benim adıma kesilmişti.

Eşim bu sene yine benim adıma kesilsin istedi hamileyim diye. Dedim bu sene sen kendi adına kes başında duramam zorlanirim çünkü...

İlk defa birilerinin adına kurban kesildiğini duydum. Benim bildiğim kurban Allah için Allah adına kesilir.
Karı koca arasında senin paran benim param, senin kurbanın, benim kurbanım mı var? Valla şok oldum. Yıllardır da kurban keseriz ömrü hayatımda da böyle bi şey duymadım. Farz olduğu için kesiyoruz, Allah kabul etsin. Bu kadar.

Günaydın kızlar.. Çok büyük bir mesele degil belki ama eşimle kurban olayında anlaşma sağlayamadık. Aslında ortak bütçemiz var (ben yeni doğum iznine ayrıldım, maaşım yakında kesilecek) ama düğün altınları bende kaldığı için kurbanın bana düşmesi gerekiyor. İki gün önceye kadar da böyle konuşmuştuk ama ne olduysa dün oldu. Annesiyle telefonda konuştuktan sonra kurbanı ben kesicem diyor.(kayinvalidemeler kesemiyor, muhtemelen onlara baya bir et payı sözü verdiği için) Bana da düşüyor deyince sen de kes o zaman diyor. Ama aynı anda 2 kurban etini bir günde yetiştiremeyiz diye korkuyorum. Yeni evliyim daha önce öyle pek kurban eti tecrübem yok. Sonraki günde de eşimin mesaisi var, ertesi gün bana yardım edemeyecek. Ya aslında benim esas takıldığım kısım önce senin adına keselim deyip sonra sahiplenmesi. Kendimi kandırılmış gibi hissediyorum. Sen bağış yap diyor ama bende de inada bindi iş sen bağış yap diyorum. Belki abartıyorum bilmiyorum gebeyim de.
Eşiniz kessin. Siz birşey yapmayın bu yıl.strese girmeyin bu kadar

Şafii mezhebinde iseniz doğrudur.
Ancak Hanefi mezhebinde kurban bireyseldir.
Konunun kapatılmaması için dini konulara girmeyelim demeye geldim ama girip çıktım:ruh:

Safi degiliz ama kurban kestirince cekirdek ailemize niyet ederiz.
Bilincli degil ama icimizden oyle geliyor.
Para ortak butce ortak, bana kestin sana kestim olmasini istemiyoruz cunku:KK16:

Durumumuz oldugu sürece 2 tane kurban yurt disinda kestiririz muhtaci olan ülkelerde..
yardima gelebilecek kimseniz yok mu?

İlk defa birilerinin adına kurban kesildiğini duydum. Benim bildiğim kurban Allah için Allah adına kesilir.
Karı koca arasında senin paran benim param, senin kurbanın, benim kurbanım mı var? Valla şok oldum. Yıllardır da kurban keseriz ömrü hayatımda da böyle bi şey duymadım. Farz olduğu için kesiyoruz, Allah kabul etsin. Bu kadar.
Kurban kesmek farz değil yalnız vacip.

Eşinizin "bunu ben keseceğim sen ayrı kes" tavrı çok çirkin. Eşsiniz siz, yabancı değil.
Bir de zaten bugüne kadar kurbanı almış olmanız gerekmiyor muydu? Orayı anlamadım, sizin aldığınız kurbanı mı sahiplendi?

Bizde kurban kesilir, kac kisiye pay edilecekse kesildigi yerde mumkun oldugunca esit edilir, dagitilir, bir pay da kurban sahibinin olur, yani kurbani kestiren koca hayvanin etini evine goturup ugrasmaz.
Ama son donemde goruyorum ki bazi insanlar kurbani kesip, yarisindan bile azini dagitip gerisiyle buzlugunu dolduruyor, bir yil boyunca kurban etini kullanani biliyorum ne anladik onun kurbanligindan?
Ozetle iki kurbani da kesip parcalatip dagitin, boylece evde ugrasma derdiniz de kalmaz.

yani bir evin içinde karı koca ayrı ayrı mı keser?
ilk defa duydum bunu.
Hanifi mezhebinde kişi adına kesiliyor, bir arkadaş da yazmış Şafi mezhebinde aile adına kesiliyormuş. Biz hep böyle gördük. Annem babam ayrı keserdi, ben de para kazanmaya başladığımdan beri kendi adıma bazen ailemle, bazen de yurtdışında kestiriyorum. 10 yıldır evliyim, eşimle de ayrı ayrı kestiririz.

Bu konuları çok yersiz buluyorum yok senin adına benim adıma falan. Zaten o kurban aynı eve giriyor yani ilk bayramınız kaynanaya verilecek diye niye bu kadar sorun oluyor? bizde kestik benim adıma olsun diye talep etmedim bu sefer ortak verdik kurban parasını çünkü çocuğumuz olacak yakında ve akika kurbanı da kesecek eşim o yüzden kurbanı paylaştık ama benim adıma olsun demedim

Benimde kenarda altınım var ama eşimle ikimizin olarak düşünüyorum yani ev bütçesi olarak. O yüzden bu yıl eşime kurban yapıcaz çünkü benim bekarken var kurbanım eşimin hiç olmadığı için ona düştü bu yıl seneyede benim adıma keseriz. Sen ben bahsi yapılmamalı.

kurbanin özel birinin "adina" kesildigini ilk defa duyuyorum. KVye et payi derken? yani muhtac bir aileyse zaten verilir- deepfreez doldurmak icin kurban kesilmez. ayip. cani et cektiyse gidip kasapdan alsin bir zahmet. kurban bayrami loplop kavurma yeme günü degil diye KVye hatirlatin. verin eline 500 grami eti ve kapatin konuyu

Kurban farz değil vaciptir, mezhep farklılığı oluyor şafiî mezhebinde genellenerek kesilebilir ama hanefi mezhebinde kurban bireyseldir gücü olan kendi adına keser, kenarda bileziği altını olan bir kadının kendi adına kurban kesmesi üzerine vaciptir. Ben hanefi mezhebine mensubum eşim şafii, eşimle ailesi ortak kesti, benim düğün bileziklerim olduğu için üzerime vacip ben kendi adıma ayrı kestim mesela. Dipnot düşeyim dedim sadece iyi bayramlar:)

Umurunuzda değilse size ne? Kesmeyin demiş, keserseniz şöyle olur böyle olur kesenler böyledir falan mı demiş? Kendi yorumu.
Ya anlamıyorsunuz bir de sataşıyosunuz. Umrumda olmayan dini inancı, YORUMU değil. Okuduğunu anlamayan insanlar ne dolaşıyo buralarda anlamıyorum.

Hanifi mezhebinde kişi adına kesiliyor, bir arkadaş da yazmış Şafi mezhebinde aile adına kesiliyormuş. Biz hep böyle gördük. Annem babam ayrı keserdi, ben de para kazanmaya başladığımdan beri kendi adıma bazen ailemle, bazen de yurtdışında kestiriyorum. 10 yıldır evliyim, eşimle de ayrı ayrı kestiririz.

bizde hanefiyiz aileden yani.(ben mezheplere inanmıyorum o ayrı). hiç duymamıştım ilginç geldi.
tşk ederim bilgi için.

Back
X