Eşlerinizle tartışırken alttan alıyormusunuz ?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
%99 ben alttan alırım. Kavga gürültü tartışma sevmem çocukluktan kalan travma ailemden. Sırf tartışma olmasın diye %100 haklıysam bile ona doğrudur, haklısın derim yeter ki sussun konu uzamasın. Senede 1 falan bıçak kemiğe dayanır o zaman kavga ederim Ona göre her zaman o haklıdır bulaşmıyorum he he diyip geçiyorum

Alttan almak demek illa susup kabul edip bir daha hiç dillendirmemek demek mi? Altan alırım almalıyım da ama susmam sadece uygun anı bekler uygun cümleleri seçerim. Aynı şekilde eşim de alttan alır ki o alttan aldığında bazen sesim çok yükselir. Bunun kadını erkeği olmaz. Çok sevdiğim bir yazı paylaşmak istedim sizinle
Bir çay sohbetinde arkadaşları yeni evli genç adama:

─ Sen evleneli neredeyse bir sene oldu, ama maşallah sizin evden çıt çıkmıyor, siz hiç tartışmaz mısınız? diye sorarlar.

“Hayır” diye cevaplar yeni evli genç ve ilave eder:

─ Akşam işten geldiğimde, kapı açılınca hanıma şöyle bir bakarım. Eğer hanım, eteğinin ucunu belinde topladıysa bilirim ki hanımın günü iyi geçmemiş ve havası yerinde değil.

Hiç ekmek, yemek sormadan usulca mutfağa süzülür, aceleyle birkaç lokma atıştırır ve ortalıktan toz olurum.

Olur ya bazen de benim asabım bozuk olur. O zaman fesin püskülünü her zamankinin aksine soldan sarkıtırım.

O da bunu görür, asabi olduğumu anlar ve hiç sesini çıkarmaz, hemen yemeğimi, çayımı hazır eder. Etrafımda pervane gibi döner. Bu nedenle biz hiç kavga etmeyiz.

Dinleyenlerden biri:

─ Peki birader, kapı açıldı, yenge eteğin ucunu belinde toplamış, sen de fesin püskülünü soldan sarkıtmışsın. İki taraf da asabi, o zaman ne olacak? diye sormuş.

Ötekiler de “Hah! Şimdi ne olacak?” demiş.

Genç gülümsemiş.

─ Bundan kolay ne var, fesin püskülünü hafif bir fiskeyle soldan sağa atarım, demiş.

Hayırlı ramazanlar...

Ben 10 yıllık evliyim iki tane de evladım var.
Evlendiğim den beri tartışmamız çok oluyor ama aşırı basit sebeplerden. Eşimin bana her seferinde söylediği, sen hiç alttan almıyorsun ben sinirlenince sen daha çok sinirleniyorsun..

Allah aşkına bu alttan alma olayını benim kafam mı basmıyor gerçekten diye düşünmeye başladım.

Benim sinirli bi yapım var kabul ediyorum bunu zaten 2 senelik nişanlılık döneminde de eşime söylemiştim ve anlıyordu zaten ama o da sinirli yani, sinirlenilicek şeye sinirlenmez. En basitinden bişeye sinirlenebilir ama değişik birazdan 😏

Çevreme anlattığım zaman herkes aaa sen haksızsın, kadın biraz alttan alır, sen daha yumuşak olucaksın, yuvayı dişi kuş yapar az sus vs diyorlar, iyi de ben durup dururken sinirlenmiyorum ki.

En son tartışmamızın örneği vereyim size, sizde bana akıl verin ne olur.

Büyük çocuğum 3 gün babaanne de kaldı, iftar yapmamıza yarım saat kala, eşime dedim ki, anneni arasana bi sesini duyayım çocuğumun çok özledim (ailesi ile 1 yıldır görüşmüyorum o yüzden ben aramadım) o da sen de ne var yani bi kaç gün kaldıysa, dün de konuştun niye aylardır görmüyormuş gibi davranıyorsun diye sinirli bi şekilde konuştu ama bağırmadı. Bende sinirlendim tabi bağırarak bi iki bişey söyledim oda hiç cevap vermedi ama o iki gün de doğru düzgün konuşmadı benimle.

Şimdi burda benim susmam mı lazımdı? O zaman ben alttan mı almış olucaktım?
Susmak değil de biraz cilveli ve sinirlenmeden yumuşak bir şekilde cevap vermeli bence, benim alttan almaktan anladığım bu. Yani o sinirlenince siz de sinirle cevap verseniz kavga büyür. Verdiğiniz örnekte o öyle mi dedi, sinirlenmek yerine "olsun ama ya, içimden geldi bi sesini duyayım yine de, hadi arayalım ne olur? çok mutlu olacağım" vb ile yine istediğinizi yaptırırsınız. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır.

Eşimin o anki tepkisine bakarım ve susarım genelde içimde düşünürüm haklı miyim haksız mıyım diye.
Duruma gore alttan alırım
Aynı şekilde eşim de bu şekilde yaklaşıyor
Fazla uzatmıyoruz ama ilk evlendiğin günlerde en ufacık şeyse 1‐2 gün trip atardım 🙄

Bizde cok birbirimizi yedigimiz oluyordu. Ben baya edebsizlige vuruyordum. Esya kiriyordum.Baya Sonra konustuk , birbirimize isteklerimizi beklentilerimizi soyledik. Artik yorulmustum da kavgadan kusluklerden. Esim " bana diledigin herssy hakkinda konusabilirsin tartisabilirsin. Ama saygili ol ve bagirma " derdi. Aynen oyle oldu. Ses tonuma ve saygiya dikkat ettigim musdetce kavga gurultu biti. Artik uzatmayiz. Ya tatliya baglariz, yada yarim saat sonra konu kapanmis olur. Tabi karsilikli tek tarafli degil.

%99 ben alttan alırım. Kavga gürültü tartışma sevmem çocukluktan kalan travma ailemden. Sırf tartışma olmasın diye %100 haklıysam bile ona doğrudur, haklısın derim yeter ki sussun konu uzamasın. Senede 1 falan bıçak kemiğe dayanır o zaman kavga ederim Ona göre her zaman o haklıdır bulaşmıyorum he he diyip geçiyorum
Benım de buyudugum evden oyle bır travmam var.Tartısma seklinde degıl de genelde tek taraflı "monolog" seklinde gerceklesirdi.Kendinizi anlatmaya cabalamanın faydasız oldugunu artık kabullenerek susardınız,pesınden sizin yerinize fikir yürütülürdü.
Karsılıklı tartısma fakat 2 tarafı oynayan tek kişi😂
"Şimdi bunlar oluyor ya,sen evlenince de arayıp sormazsın bizi.
Biliyorum aramazsın,amaaan aramazsan arama cokta meraklıydım zaten"
Bunun evimde de olusmaması icin yasadıgım tecrube daha tedbirli olmaya itti beni.
Cocuklar da fikrini soyleyebilsin,hersey içimde bir daha kilitlenip kalamasın diye bastan acık oldum,birşeyi biriktirmedim patlamalar yıkımlar olmasın diye.
Size de bunu tavsıye edebilirim.yoksa ınsan biryerden sonra kaldıramıyor,yıllanan bir durumu degiştirmekte çok zor oluyor...

Bizde cok birbirimizi yedigimiz oluyordu. Ben baya edebsizlige vuruyordum. Esya kiriyordum.Baya Sonra konustuk , birbirimize isteklerimizi beklentilerimizi soyledik. Artik yorulmustum da kavgadan kusluklerden. Esim " bana diledigin herssy hakkinda konusabilirsin tartisabilirsin. Ama saygili ol ve bagirma " derdi. Aynen oyle oldu. Ses tonuma ve saygiya dikkat ettigim musdetce kavga gurultu biti. Artik uzatmayiz. Ya tatliya baglariz, yada yarim saat sonra konu kapanmis olur. Tabi karsilikli tek tarafli degil.
Aile orneginiz öyleydi degil mi?Esiniz gibi bir babanız olsaydı eminim basta da öyle davranmazdınız..

Sinirlenerek öfkeyle konuşuyorsanız devamlı onun için kavga üzüyor olabilir.
Öfke kontrol sorununuz mu var acaba ?
Tek taraflı alttan almayla olsaydı ohoo
Alttan alma da karşılıklıdır.
Yeri geldiğinde sen yeri geldiğinde o susacak.

Bilmiyorum aslında olabilir belki de, yani ben direk sinirlenmem değil de karşımda ki işte basit bişeye sinirlenince ben nedense daha fazla sinirleniyorum, yani ben onun basit bişeye sinirlendiğin de ki bağırmaz genelde ama sinirini belli eder, benim daha çok sinirlendiğimi görünce kabuğuna çekiliyor yada ben fazla uzatırsam bu sefer oda bana katılıyor, ufacık bi mevzu kocaman kavga oluyor.

Aslında 4 sene evvel psikiyatri'se gittim ve bi sene ilaç kullandım. Fakat bana 10 kg aldırmanın dışın da bi yararını göremedim. Ben de bıraktım tedaviyi.

Susmak değil de biraz cilveli ve sinirlenmeden yumuşak bir şekilde cevap vermeli bence, benim alttan almaktan anladığım bu. Yani o sinirlenince siz de sinirle cevap verseniz kavga büyür. Verdiğiniz örnekte o öyle mi dedi, sinirlenmek yerine "olsun ama ya, içimden geldi bi sesini duyayım yine de, hadi arayalım ne olur? çok mutlu olacağım" vb ile yine istediğinizi yaptırırsınız. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır.

Eğer ben o an da sessiz bi şekilde dediğiniz gibi bi tepki verseydim aynen dediğiniz gibi hem arar dı hemde 2 gün bana trip atmazdı ama dediğim gibi ben kendimce ne dedim ki şimdi sinirlendi yani ne var bunda sinirlenilicek diye düşünüp sakin kalamıyorum malesef.

Evet annem sürekli bağırarak iletişime geçen biri o yüzden.

Benim annemde öyleydi, babamdan her zaman daha baskın dı ve daha sinirliy di ama babam hep sessiz kalan tarafdı. Bilmiyorum belki benim de bu alttan alma olayını beceremeyip anlayamamam bu yüzden.

İlişki potansiyeline ve kişilik özelliklerine göre değişir sanırım bu.
Mesela ben hayatta beceremem alttan almayı. Alttan alan taraf hep eşimdir. Çünkü benim sinirimin o ana özgü olduğunu bilir ve susar. Zaten bende ertesi gün unuturum. Yani uzatıp sündürmem. Sözsüz bir anlaşma var gibi aramızda. Ama bende sizin gibi kartları açık oynadım evlenmeden önce. Benim agresif bir yapım olduğunu bile bile lades dedi. Şimdi de ona göre davranıyor. Tabi bunda insanların değişmeyeceğini bilmesi büyük etken. Kadınların sık yaptığı evlenince düzeltirim ben bunu hatasını yapmıyor. Herkes memnun o yüzden.
Kadınsın alttan al lafına acayip yükselirim. Banane efendim erkeksin alttan al olsun o durum. Benim bir sürü hormonal değişikliklerim oluyor 1 ay içinde.Yok Lh'ımın pik yaptığı oluyo. Östrojenimin yüksek olduğu günlerim, progestronumun arttığı günlerim gibi gibi hormon dalgalanmaları yaşıyorum.Onda var mı bu hııı 🤦🏼‍♀️ O yüzden o alsın alttan 😏

9 aydır evliyim 5 yıl birlikteligim dahil hem eşimi son 1yildir da ailesini alttan almaktan birşeylere susmaktan psikolojim bozuldu. Artık ağzıma geleni söylüyorum ailesine ciddi bı tavır koydum görumcemi sildim attım eşime de artık çekemem yetti gayrı dedim ve hiç birşeyi alttan almıyorum. Sonrası derin bir ohhh biraz da millet beni alttan alsın. Yetti gayrı. Ha kötü gelin oldum değişti oldum ama gülerek dinliyorum bu safsataları 😁😁😁

Valla ben yırtınarak bağıran kavgacı ve asabi bir insan olduğum için bisey diyemicem. Soyle bisey var ama alttan almam genelde ,çünkü hakliysam konuşurum ve ya tartışırım haksizsam zaten susarım kimisi haksız olsa da kendini haklı çıkarmaya veya konuşmaya devam eder. Siz oyle biri değilseniz çokta umursamayin. Erkekleri cok düşünmemek lazim hele o etraftaki cahil sürüsüne hic kulak asmamak lazim kadin dedigin alttan alır diye bisey yok.

Hayır yengeç, yükselenim de akrep:)

Çok haklısınız, inşallah o sinir anında dedikleriniz aklıma gelir ve yapabilirim çünkü gerçekten ben de çok yoruluyorum artık saçma sapan sebeplerden tartışmaya. Tşk ederim desteğiniz için:)
Bende yengecim ve bende aynen bugun aynısı oldu esim boyle bi diklendi bana ba ba ba. dedim bunda sinirlencek ne var? Ancaa tersle anca kalp kir. Şu saat oldu hala daha sinirliyim ona ama kendisinde korkunç bir bulaşık lik var hatasını boyle anlayan insani da sevmiyorum. Hic yapma o hatayı işte ama nerde

O sinirlenirse ben ben sinirlenirsem o sinirleniyor. Bayagi agiz kavgasi yapiyoruz.Bir ikigun kus duruyoruz.Ben cebSonuc olarak ben de çözemedim Cozemem de cunku asiri ataerkil.
Dogru soyluyorsun,o saygı cızgısını ben de aşmam ve aştırmam,bazen kavgada bıle soylenmeyecek sozler vardır,ki kavgaya da getırmem olayı.Cunkı onun bir tık otesı sonsuza kadar yüz cevırmek olmalı,bunu yapmayacaksam durumun cozume evrılmesını saglarım,baska turlu aynı evde yasanmaz...
Dogru soyluyorsun benimki en ufak olayda son söylenecek sözü once söylüyor ,sasiriyorum,gonul alma konusu sikinti ve bu kalbimi cok kırıyor .Normalde iyiyiz ama.Sanki hicbirsey ogrenmemis gibi ayriliklarindan..Sanki toy acemi tecrubesiz bir delikanli(!)

Benım de buyudugum evden oyle bır travmam var.Tartısma seklinde degıl de genelde tek taraflı "monolog" seklinde gerceklesirdi.Kendinizi anlatmaya cabalamanın faydasız oldugunu artık kabullenerek susardınız,pesınden sizin yerinize fikir yürütülürdü.
Karsılıklı tartısma fakat 2 tarafı oynayan tek kişi😂
"Şimdi bunlar oluyor ya,sen evlenince de arayıp sormazsın bizi.
Biliyorum aramazsın,amaaan aramazsan arama cokta meraklıydım zaten"
Bunun evimde de olusmaması icin yasadıgım tecrube daha tedbirli olmaya itti beni.
Cocuklar da fikrini soyleyebilsin,hersey içimde bir daha kilitlenip kalamasın diye bastan acık oldum,birşeyi biriktirmedim patlamalar yıkımlar olmasın diye.
Size de bunu tavsıye edebilirim.yoksa ınsan biryerden sonra kaldıramıyor,yıllanan bir durumu degiştirmekte çok zor oluyor...
Biriktirmedin ama kavga çıkmamasına da dikkat ettin nasil oldu bu anlamadim denizcim.

Bizde eşim sınırlı olur ben lafi dinlerim once haksizsam susarim hakliysam ufak bir savunma ama sakin bir şekilde böylece onu düşünmeye sevk etmiş olurum bazende ben sınırlı olurum eşim susar sonra da işi şakaya vurur daha sonrada taklidimi yapar bizde basit şeylerden tartisiriz ama sizinkisi basitin de basiti

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X