Ev sahibi olmak

Aslında kim için ne önemli olduğu altında da var taşlar.
Kimisi evi olunca mutlu olur kimisi dünyayı gezince.
Hı burada konu sahibi evi önemli bulup kenara atamiyor demek ki hayatını bol bol yaşamak istiyor ama o da yok diyor. Heralde her gün pastirma, biftek yiyorlar belki de başka türlü gidiyor. Ama gidiyor işte onunda derdi bu 🤷🏻‍♀️
Gram altın almaktansa altın hesabi daha güvenli degil mi? Bende düşünüyorum bu ara bu tarz bir şey.
Fiziki alıp koymak daha mantıklı geliyor bankaya güvenmiyorum o konuda tabii altın miktarı arttıkça kasa kiralamak gerekebilir ancak acil durumlar için fiziki daha gerçekçi. Türk lirasının değeri kaybolurken altın dünyanın her yerinde aynı. O yüzden gram da olsa alıp koymaya çalışıyorum çeyrek altın aldım bu ay. Geçmiş aylardan biriktirdiğim parayla toplu olarak.

Ben sizlanmiyorum şükrediyorum her zaman.
İki memur maaşı cok cok abartılacak bir miktar değil bu hayat pahaliliginda. Gerçekçi olmak lazım
Tek memur maaşıyla (eşim) 250 bin liralık evde aldık evlendiğimizden beri kaç kez tatile gittim her türlü yardımı da yaparım evimde yeme içme herşey var canımız ne zaman istese dışarı da çıkarız ve biz bunu 5 bin lira maaşla yapıyoruz 2900 lira kredi miz var sadece siz gerçekten iki maaşla nasıl yapamıyorsunuz vallahi yazmayacaktım ama yazdırdınuz gerçekçi konuşuyorum ve diyorum ki insan isteyince herşeyi yapar sadece para ve zaman yönetimini iyi bilsin insan yeter

Cevapları okurken hep düşündüğüm birşeyi yazmak istedim. Aynı sosyal seviyeden gelen iki kız. Biri eline verilen kısıtlı imkanları değerlendirmiş, çalışmış, en güzel yıllarını masa başında kitaplarına ter dökerek harcamış. Günümüz ülkesinde orta düzey bir memur ya da üst düzey bir meslek sahibi olmuş. Diğer kızımız aynı yaşları gezerek tozarak, erkenden gönül işlerine girerek ve de evlenerek harcamış, sonra da diğer kızın imkanlarına hasetlenmekle meşgul olmuş falan filan. Birden aklıma geldi.sosyal adaletsizlikten bahsederken bunları da düşünmek lazım. Emek verip karşılığını alamayanları dışarda tutuyorum.
Bu arada ben iki memur maaşı da olsa ev sahibi olmayı büyük başarı olarak görüyorum. Bazı meslekler sürekli tayin gerektirir, bazı sosyal zorunluluklar gerektirir, bu da sürekli harcama gerektirir. Sağlık olsun, huzur olsun ama ilk evlilik yıllarını kredi ödeyerek dışarda bir yemek yemeden, bir şehir bir ülke görmeden geçirmek de yaşamak olmuyor. Bizimle birlikte güzel anılar gelir, kendimize yaptığımız beton bloklar değil.hatta bazı çiftler abartıp kredi biter bitmez ikinci ev borcuna giriyorlar, sonra başka çiftlerin yaşantısını, gezmesin eleştiriyorlar.öncelikler yaşam yolunu çizer.bunun farkında olarak ilerlemek lazım

Fiziki alıp koymak daha mantıklı geliyor bankaya güvenmiyorum o konuda tabii altın miktarı arttıkça kasa kiralamak gerekebilir ancak acil durumlar için fiziki daha gerçekçi. Türk lirasının değeri kaybolurken altın dünyanın her yerinde aynı. O yüzden gram da olsa alıp koymaya çalışıyorum çeyrek altın aldım bu ay. Geçmiş aylardan biriktirdiğim parayla toplu olarak.
Hepsini değil tabi bence bir kısmını altına cevirmek lazım aciliyeti düşünüp. Evde fiziki anlamda tehlikeli gibi deprem vs olsa ne olacak onlar diye düşünüyorum bazen. Karar veremedim daha ben

Cevapları okurken hep düşündüğüm birşeyi yazmak istedim. Aynı sosyal seviyeden gelen iki kız. Biri eline verilen kısıtlı imkanları değerlendirmiş, çalışmış, en güzel yıllarını masa başında kitaplarına ter dökerek harcamış. Günümüz ülkesinde orta düzey bir memur ya da üst düzey bir meslek sahibi olmuş. Diğer kızımız aynı yaşları gezerek tozarak, erkenden gönül işlerine girerek ve de evlenerek harcamış, sonra da diğer kızın imkanlarına hasetlenmekle meşgul olmuş falan filan. Birden aklıma geldi.sosyal adaletsizlikten bahsederken bunları da düşünmek lazım. Emek verip karşılığını alamayanları dışarda tutuyorum.
Bu arada ben iki memur maaşı da olsa ev sahibi olmayı büyük başarı olarak görüyorum. Bazı meslekler sürekli tayin gerektirir, bazı sosyal zorunluluklar gerektirir, bu da sürekli harcama gerektirir. Sağlık olsun, huzur olsun ama ilk evlilik yıllarını kredi ödeyerek dışarda bir yemek yemeden, bir şehir bir ülke görmeden geçirmek de yaşamak olmuyor. Bizimle birlikte güzel anılar gelir, kendimize yaptığımız beton bloklar değil.hatta bazı çiftler abartıp kredi biter bitmez ikinci ev borcuna giriyorlar, sonra başka çiftlerin yaşantısını, gezmesin eleştiriyorlar.öncelikler yaşam yolunu çizer.bunun farkında olarak ilerlemek lazım
Emek verip karşılığını alamayanlardanim. Ama hasetlenmek bana da hiç doğru gelmiyor.

Aile neden destek olacak ben anlayamadım? Evlenmişsiniz yuvayı kurmuşsunuz sürekli aile aile nereye kadar? Destek olmamaları daha iyi kendiniz halledin birikiminiz olsun.

Tek memur maaşıyla (eşim) 250 bin liralık evde aldık evlendiğimizden beri kaç kez tatile gittim her türlü yardımı da yaparım evimde yeme içme herşey var canımız ne zaman istese dışarı da çıkarız ve biz bunu 5 bin lira maaşla yapıyoruz 2900 lira kredi miz var sadece siz gerçekten iki maaşla nasıl yapamıyorsunuz vallahi yazmayacaktım ama yazdırdınuz gerçekçi konuşuyorum ve diyorum ki insan isteyince herşeyi yapar sadece para ve zaman yönetimini iyi bilsin insan yeter

2100 tl hem fatura hem mutfağa istenen herşeyi almak hem de gezmeye yetiyorsa helal olsun diyorum.
tabi burda o zaman hangi markalar hangi mekanlar durumu da önemli. eğer illa şu marka yağdan başkasını almam gibi takıldığınız şeyler yoksa o zaman ucundan yetebilir herhalde. yada istanbul'da yaşamıyorsanız.

kirasini odedigim surece butun evler benim..
bankalara yillarca odeyecem diye bitatafimi yoramam..
varsa hazir param alirim yoksa buyuk olay haline getirip konuyu kendime zehir edemem..

..

İyi aksamlar. Ben evlenmeden önce maddiyatı hiç düşünmezdim. Yani evleneceğim kişinin işi olsun yeterdi. Cevremde evlenen kuzenlerim arkadaşlarım eşlerinin ailesinin evi vardı hiç kirada oturmadan yeni ev sahibi oldular. Biz memuruz oradan oraya taşındık kiradayiz ev almamız için birikmiş paramız yok aileden destek yok. Olurda ileride ev sahibi olsak yıllarca kredi. Herşeyden kısarak kredi ödemek. Sağlık olsun diyorum ama bazen de böyle düşünüyorum.
Cok sukur isiniz var eliniz ayaginiz tutuyor. Kredi de odenir insallah. Bizde evlendik dugun altinimizdan ve arabamizdan baska biseyimiz yoktu ev alirken. O zaman 10yilligina kredi cektik ve esimin maasiydi. 1bucuk yil sonra baktik odeyebiliyoruz kendimizi zorlayalim 4yilda bitsin dedik yapilandirdik krediyi. O arada arabamizda cok kotuydu onu da degistik. Aralikta arabamizi sattik ev borcumuzu kapattik. Araba modelini yukselttik yeni kredi cektik. Hep borc oduyoruz ama cok sukur isimiz gucumuz calisma gucumuz var diyorum.biz kendi adimiza borca girmesek odeyemezdik. Eger o zaman yapilandirmayip 10yil odemeyi goze alsaydik kira oder gibi odeyecektik

Kendi başınıza alıp kimseye minnet etmemek en iyisi. Bizde evlendigimizden beri borç ödüyoruz eşyaları kendimiz aldık. Ev kredisi için yüklü miktarda kredi ödüyoruz ama olsun. Insanın kendi aldığının yerini başka bir şey tutmuyor bence. Yarın obur gün en ufak tartışmada evinizi bile biz aldk vs laflar duymaktan iyidir borç ödemek.

İyi aksamlar. Ben evlenmeden önce maddiyatı hiç düşünmezdim. Yani evleneceğim kişinin işi olsun yeterdi. Cevremde evlenen kuzenlerim arkadaşlarım eşlerinin ailesinin evi vardı hiç kirada oturmadan yeni ev sahibi oldular. Biz memuruz oradan oraya taşındık kiradayiz ev almamız için birikmiş paramız yok aileden destek yok. Olurda ileride ev sahibi olsak yıllarca kredi. Herşeyden kısarak kredi ödemek. Sağlık olsun diyorum ama bazen de böyle düşünüyorum.
2 buçuk yıllık evliyiz, ikimizde çalışıyoruz ev almayı düşünüyoruz bizde ama krediler çok yüksek şuanda eşimin maaşıyla idare edip benim maaşımı kenara atıyoruz, istediğimiz gibi ev bulana kadar birikim yapacağız ne kadar nakit o kadar az kredi sizde hepsini koyamasanız birnizin maaşının yarısını kenara koymaya çalışın.

Öncesinde bir birikmişiniz yoksa bu devirde ev almak gerçekten çok zor. Biz de çift maaşlıyız, eşim özel sektörde çalışıyor. Ev alabileceğimize dair inancım yıllar geçtikçe tükeniyor. Nasılsa ev falan alamam mantığına girdiğim için sosyal hayatımı hareketli geçiriyorum artık. Biriktirmek değil de kalanı kenara koymak mantığıyla hareket ediyorum. Tabi herkesin hayattan beklentileri farklı ama böyle mutlu olduğumu farkettim. Evim olursa olur hayati değil ama ben hayatı dolu dolu yaşıyorum 😊

2100 tl hem fatura hem mutfağa istenen herşeyi almak hem de gezmeye yetiyorsa helal olsun diyorum.
tabi burda o zaman hangi markalar hangi mekanlar durumu da önemli. eğer illa şu marka yağdan başkasını almam gibi takıldığınız şeyler yoksa o zaman ucundan yetebilir herhalde. yada istanbul'da yaşamıyorsanız.
İstanbulda yaşıyorum yudum yağdan başkasını kullanmam liptondan başka çay içmem gittiğim mekanlarda genellikle beşiktaş çatalca taraflarıdır (her gün gitmiyorum tabiki ) doğalgaxı bir ay oldu yakmaya başlayalı ama para ve zaman yönetimini çok iyi bilen biriyim kışın bize para dayanmaz o yüzden yazın para biriktiririim tatile de beş yıldızlı otele gitmiyorum ev tutuyorum ya da pansiyon tutuyorum evime giren tüm yiyecekler kalitelidir yeme içmede asla kaliteyi aşağı çekmem ama yapabiliyorum bi şekilde

Bu dönemde ne yazık ki ev sahibi olmak zor, biz de kredi çektik. Sağlık olsun da çalışıp hallederiz ne yapalım. Para pul ev mülk benim de umrumda değil ama yıllarca da kira ödemek insana enayi gibi hissettiriyor. O yüzden en azından kendi evimizi ödüyoruz diyorum.

sozum nisanim dahil her seyimizi esimle ben yaptik, hepsi de borcla oldu,
ev araba sahibi de olduk ilerleyen zamanda.

Bazen ben de sizin gibi, ailelerin dugunlerini yapip altlarina arabalarini aldiklari, evlerini aldiklari veya hic olmadi pesinatlarini odedikleri arkadaslara ozendim, dogru. Ama yillar sonra geriye donup baktigimda, bir kere en bastan karisanim edenim olmadigi icin cok rahatim, ondan sonra da bu kadar seye kendi cabamla sahip oldugum icin gururluyum. Yeri geldi tum parami yedim, gezdim tozdum, yeri geldi birikim yapicam diye didindim. Karar veren ben oldugum icin hepsinden de memnun oldum.

Bence hic uzulmeyin,
ayaginizi yorganiniza gore uzatin,
keyfinizi kacirmayin maddi meselelerle.

Ev almak çok önemli değil gezin eğlenin ne demek ya. Evet gezin eğlenin yıllar sonra elinizde koca bir hiç kalsın aaa olur mu gezdim dersiniz. Hayat laylaylom değil. Çok saçma gerçekten. İki maaş giren evde de çok güzel birikim yapılır kafayı kullandıktan sonra.
Aynı fikirdeyim
Kiralar sürekli zamlanıyor havaya para ödüyorsun resmen
Evler zamlanıyor
Fazilet artıyor
Hele para biriktirin ev alin diyenlere şaşıyorum :)
Sanki ev fiyatkarı sabit
4 sene evvel 240 bine aldığımız ev 400 bin lira oldu
Aylık 3 bin TL kredi ödüyorum
Bu evi şimdi alacak olsak 4500 TL kredi ödemem gerekecek aylık nasıl ödeyecektim
800 TL ye oturduğum ev 2000 TL kira oldu

İki memur olarak ev almak bu kadar imkansiz mi oluyor ya 🤔 ozel degilse ne kadar aylik geliriniz? Tabi bu sadece gelirle de ilgili olmuyor sosyal yasantida onemli.
Biz kimseden 1 tl almadan dugun altin esya masrafimizi odedik, ev aldik, arsa aldik. Tabi hepsi krediyle :) Şükürki gelirimiz orta duzeyde yoksa hicbiri olamazdi tabiki. Bundan sonraki hedefimiz araba almak ama kredimizin bitmesine biraz daha var. Bunlari yaparkende ne yaz tatilimize gitmeme yaptik ne sosyal yasantidan eksik kaldik nede disarda yememizden. Ama tabiki gelirimiz gibi bunlarda orta duzeyde. Bunlari yaparken tatil olarak 5 yildizli oteli secemiyorsun :) daha ortalama bi yere gidiyorsun. Yani bence sizin icin cokta degil tum hayat pahaliligina rağmen.
Ama tabiki bu bir tercihtir.
Bizimle ayni senede evlenen arkadaslarimiz daha hala dugun icin kredi borcu oduyor mesela az buz sene olmadi. Onlar herseyin luks olanini secmislerdi. Gelirlerimiz az cok ayni.
Siz nasil bi yasanti istiyorsunuz buna gore degisir.
Ya hersey ortalama duzeyde olacak tabi evinizde buna dahil yada hic birikimsiz rahat yasam olacak.
Bulundugunuz ilde evler ne kadar mesela ortalama?
Maşallah
Orta gelirle bunların hepsini nasıl yaptınız hayran kaldım
Düğün altın ev arsa ve şimdi de araba
Bizim gelir orta gelir üstü
Sadece ev kredimiz var ve zor gecınıyoruz artık hep ucu ucuna

İstanbulda yaşıyorum yudum yağdan başkasını kullanmam liptondan başka çay içmem gittiğim mekanlarda genellikle beşiktaş çatalca taraflarıdır (her gün gitmiyorum tabiki ) doğalgaxı bir ay oldu yakmaya başlayalı ama para ve zaman yönetimini çok iyi bilen biriyim kışın bize para dayanmaz o yüzden yazın para biriktiririim tatile de beş yıldızlı otele gitmiyorum ev tutuyorum ya da pansiyon tutuyorum evime giren tüm yiyecekler kalitelidir yeme içmede asla kaliteyi aşağı çekmem ama yapabiliyorum bi şekilde

yazdığım gibi o zaman helal olsun diyorum.

açlık sınırı diye biçilen paraya bakarsam bana göre 2 kişi normal standartlarda yaşamak için min 10bin girmesi lazım eve, hele ki istanbulda. bu tabi tamamen beklentilerle alakalı.

Back
X