Gerçek midir, böyle bir şey var mıdır?... Ben hiç duymadım

allahalla
beşik alınır diye duydum da bunu duymadım:)
ılginç
merak ettiğim şu kayın valıdenız tüm adetlerı yerıne getıren bırımıdır..?

İnsanın torunu olurken canla başla çocuklarına destek olması yerine böyle çıkar peşinde koşması ne kadar üzücü. Ben olsam ileride çocuğun büyüyünce kaynanam ile çocuğum beraberlerken kaynanamın bu söylediğini yüzüne vururdum ki utansın, yerin dibine girsin. Pes yani.

oyle sey mi olur. o bebek onlarin torunu. yarin obur gun doguncada der ki benim adimi koyun.
ay sinir oluyorum boyle insanlara
guya cocuklari var ama anne olmayi ogrenememisler

bu ne bencillik bu ne cimriliktir ya
evlenmisiniz artik kiz tarafi erkek tarafi mi kalmis allah askina
ya kendi torununa alacak alirsa da
bosver arkadasim yapmazsa yapmasin, onun yaptigindan ne hayir gelecek istemeye istemeye
neler var allahım islat etsin

hiç duymadım böyle şey çok şaşırdım....oğlunun oğlu oluyo hatun ne düşünüyo...aman boşver o şimdi bi patik örse ömür boyu dinlersin herşeyini ben yaptım der daha çok sinirlenirsin ne şam ın şekeri ne arabın yüzü diye bi atasözü var yapmasın bişey ...

öyle saçma şey olmaz ama duydum ben bu adeti ama babannede geline doğum hediyesi ağır bir bilezik yada set taksın o zaman oğluna çocuk doğuruyor demi amaaaaaaaaaaaaa

çokda önemli değil annen sağolsun benim kızımın herşeyinide annem yaptı ilk torun deli gibi seviyorlar babaanneside reşat altın taktı doğunca o kadar zaten aldıklarınıda beğenmezdim zevklerimiz uymaz hiç kendisiyle ama annemin aldıklarına bayılıyorum.

ah canım yaa aynısını bende yaşadım kayınvaldeler erzincanlı ama dedeler zamanı istanbula gelmişler onlardada böyle bir adet varmış(memleketini görmemiş doğru düzgün adetini yürütmeye çalışıyor) ben hamileykende binkere söyledi ilk torun kız tarafı yapar annene söyle benden bişey bekleme diye annemede söylerdi durmadan bende bu torun taraf meselesi değil içinden gelirse yaparsın ben kimseden bişey beklemiyorum derdim.gerçektende yapmadı bikaç parça bişey ördü onlarıda anlata anlata bitirmedi herşeyi annem yaptı ama görev olarak değil içinden geldiği için kızım 7 yaşında halada yapmaya devam ediyor seve seve yapıyor tüm torunlarına kayınvaldemin tek torunu benim kızım üstelik ama bence bunlara takılma boşver önemli olan sevgisini verebilecekmi bu önemli çocuk eşyayla değil sevgiyle büyür çocukta kendini seveni sever.

Ben erzincan kökenliyim.
Erzincan'a da her 2 yılda bir muhakkak giderim böyle bir adet filan da yok bizim oralarda.
Kayınvaliden kuru sıkıya getirmiş işi...
:olmaz:

ya bişey diycem yazıların hemen hepsini okudum
zilanurun kayınvalidesi beni ilgilendirmez o insanlıktan nasibini almamıştır ondan öyle davranmıştır
ama şu adetlere saçma diyen arkadaşlara bikaç bişey yazmadan da geçemiycem doğrusu
biz ne zaman bu kadar medeni olduk onu da anlamıyorum ya neyse
işimize gelen de medeni işimize gelmezse gelenekçi kesiliyoruz nedense
duydunuz mu duymadınız mı orarasını bilemem ama türkiyenin biçok vilayetin de çocuğun beşiğini anane hazırlar ben bu doğrudur demiyorum ama böyle bi gelenek var ve saçma denilmesi herkesin her şeyi eleştirmesi de garibime gidiyor
evet benim kızımın beşiğini annem hazırladı hem de büyük bi zevkle herşeyini beraber aldık annemle
annem de aldı biz eşimle de aldık
ama babanneside elinden geldiğince bohça hazırladı kızıma
getirdi altınını taktı
babannne de kendi kızının ilk bebeğine beşik hazırladı yani anlayacağınız
geline yapmasa bile o da kendi kızına beşik hazırlıyor
biz de adet böyle burada ben medeniyim diye geçinen biçok insandan daha medeni yaşıyorum
ama öyle herşeye saçma bu nasıl bi adet falan da demiyorum
ona saçma buna saçma eee geleneklerimiz işte böyle körelip gidiyor
bu ne ya
biçok yazıyı okuyorum herkes herşeye tepkili hiç olumlu yaklaşan yok maşallah
herkeste de şu kaygı var vay bee kadına bak amma da medeni haaaa desinler diye
kendinizden ödün vermeyin artık
:kahve:

canım olay medenıyet yada medenıyetsızlık degıl. arkadasa bende takma soylerse soylesın dedım ama olay bısey alınacak alınmayacak kavgasıda degıl. olay kayınvalıdenın (herkes ıcın ) gelıne löp dıye lafı soylemesı sankı bırsey yapmayacak buna hazrılıklı ol demesı gıbı bırsey. komsum hamıle nısanda dogum yapacak ben bıle cocuga acaba ne alsam dıye dusunuyorum. olay bılezık besık kıyafet degıl anlayacagın dusunmek yada dusunmemekle ılıglı ...... aıleye bır bebek gelecek ve bebegın heyecanından once ne almasam kavgasının yaratılması. adetten once buyuklerın elımden geldıgınce herseyını yapmaya calısacagım o benımde ılk goz agrım ne yapalım, bısey lazımmı demeden once adetten,paradan konu acması .. benım anladıgım tabıııı

yok öyle şey. saçma bir düşünce bu. masraftan sıyrılmak için bahane bulmuş.
hiç canını sıkma. bir daha söylerse en çok annem seviyor herşeyini aldı dersin.
ben olsam şöyle derim. sevmek isteyince kim hediye aldı sevmek onun hakkı.
çok fenayım bu konularda.

ya bişey diycem yazıların hemen hepsini okudum
zilanurun kayınvalidesi beni ilgilendirmez o insanlıktan nasibini almamıştır ondan öyle davranmıştır
ama şu adetlere saçma diyen arkadaşlara bikaç bişey yazmadan da geçemiycem doğrusu
biz ne zaman bu kadar medeni olduk onu da anlamıyorum ya neyse
işimize gelen de medeni işimize gelmezse gelenekçi kesiliyoruz nedense
duydunuz mu duymadınız mı orarasını bilemem ama türkiyenin biçok vilayetin de çocuğun beşiğini anane hazırlar ben bu doğrudur demiyorum ama böyle bi gelenek var ve saçma denilmesi herkesin her şeyi eleştirmesi de garibime gidiyor
evet benim kızımın beşiğini annem hazırladı hem de büyük bi zevkle herşeyini beraber aldık annemle
annem de aldı biz eşimle de aldık
ama babanneside elinden geldiğince bohça hazırladı kızıma
getirdi altınını taktı
babannne de kendi kızının ilk bebeğine beşik hazırladı yani anlayacağınız
geline yapmasa bile o da kendi kızına beşik hazırlıyor
biz de adet böyle burada ben medeniyim diye geçinen biçok insandan daha medeni yaşıyorum
ama öyle herşeye saçma bu nasıl bi adet falan da demiyorum
ona saçma buna saçma eee geleneklerimiz işte böyle körelip gidiyor
bu ne ya
biçok yazıyı okuyorum herkes herşeye tepkili hiç olumlu yaklaşan yok maşallah
herkeste de şu kaygı var vay bee kadına bak amma da medeni haaaa desinler diye
kendinizden ödün vermeyin artık
Bunu söyleyen arkadaşa soruyorum:
Siz annenize mi güvenip çocuk yaptınız?
Bbebek bezini kim alıyor dede mi?
CADIARZU
Kaynana ne alıyor mamasını mı?
Ne adeti ya Allah aşkına insanlar sen aldın ben aldım kavgasına düşmesin diye birinde sen al diğerinde sen denmiş zamanında.
ınsanlar o zaman cahilmiş, bunu düşünememişler.
Şimdi öyle mi ya?
Çocuk yapmadan önce geleceğini hazırlayacaksın onun yoksa çocuk yapmakla bitse iş ooooooooo...
Yandık.
Memleket kaynanası-annesi bebeğine beşik almadı yorgan almadı diye ağlanan gelinlerle dolup taşardı.
Orada arkadaşlar medenilikten kasıtları karşıdakini anlamak, ona saygı göstermeyi kastediyorlar.
Medeni olmak bunu gerektirir:
Kimseyi zorlamadan fikrine saygı duymayı.
:delphin:

evet bizde öyle bir adet var...herşeyi anne adayının babası alır...
benim ailem de alacaktı, ama ben istemedim, hem onlara yük olmak istemiyorum hem de her adet yerine mi getirildi ki biz evlenirken bu adeti uyguluycazz...sen de öyle söyleyebilirsin:sm_confused:Allah sabır versin canımm

Bunu söyleyen arkadaşa soruyorum:
Siz annenize mi güvenip çocuk yaptınız?
Bbebek bezini kim alıyor dede mi?
CADIARZU
Kaynana ne alıyor mamasını mı?
Ne adeti ya Allah aşkına insanlar sen aldın ben aldım kavgasına düşmesin diye birinde sen al diğerinde sen denmiş zamanında.
İnsanlar o zaman cahilmiş, bunu düşünememişler.
Şimdi öyle mi ya?
Çocuk yapmadan önce geleceğini hazırlayacaksın onun yoksa çocuk yapmakla bitse iş ooooooooo...
Yandık.
Memleket kaynanası-annesi bebeğine beşik almadı yorgan almadı diye ağlanan gelinlerle dolup taşardı.
Orada arkadaşlar medenilikten kasıtları karşıdakini anlamak, ona saygı göstermeyi kastediyorlar.
Medeni olmak bunu gerektirir:
Kimseyi zorlamadan fikrine saygı duymayı.
:delphin:
birincisi üslubunuza dikkat edin benim çocuğumun neyini kim alıyor o sizi alakadar etmez
ikincisi düzgün cevap verseydiniz alacağınız cevapda düzgün olacaktı
medenilik karşında ki insanın fikrine saygı göstermekse sen neden benim fikrime saygı göstermiyorsun işte burada bile kendinle çelişiyorsun
koskoca yazıdan çıkardığın şeye bakılırsa pek de anlayarak okumamış maksat yorum yapıp muhalefet olayım demişsin
ben geleneklere saçma denilmesine kızdım arkadaşım dön bidaha oku istersen
ikincisi
insanlar evlenirken neden kayınvalide ve kayınpederden altın ya da eşya bekliyorlar beklemesinler o zaman kendi kendilerine evlensinler
ne gerek var canım geleneğe göreneğe
kendi başımıza ne biliyorsak yapalım zaten devir bu olmuş

memleket kaynanası annesi bebeğine beşik almadı diye ağlayan gelinlerle dolmuş diyorsunuz ağlamasınlar efendim kim ağlasın diyor
elleri kırık mı gitsin kendisi alsın anneden kaynanadan medet umacağına
işte olay bu kadar basit arkadaşım benim anlatmak istediğimi anlayacağınızı zannetmesem de tekrarlıyorum ben gelenekler insanca yaşatıldığı müddetçe güzeldir diyorum
kaynana yok illa senin anan alsın ben karışmam yok ben almam kaynanan alsın yok niye o yaptı bu yapmadı derdine düşülürse sorun çıkar ama herkes kendi üzerine düşeni yaparsa gayet güzel geleneklerimiz var bilmem anlatabildim mi

canım olay medenıyet yada medenıyetsızlık degıl. arkadasa bende takma soylerse soylesın dedım ama olay bısey alınacak alınmayacak kavgasıda degıl. olay kayınvalıdenın (herkes ıcın ) gelıne löp dıye lafı soylemesı sankı bırsey yapmayacak buna hazrılıklı ol demesı gıbı bırsey. komsum hamıle nısanda dogum yapacak ben bıle cocuga acaba ne alsam dıye dusunuyorum. olay bılezık besık kıyafet degıl anlayacagın dusunmek yada dusunmemekle ılıglı ...... aıleye bır bebek gelecek ve bebegın heyecanından once ne almasam kavgasının yaratılması. adetten once buyuklerın elımden geldıgınce herseyını yapmaya calısacagım o benımde ılk goz agrım ne yapalım, bısey lazımmı demeden once adetten,paradan konu acması .. benım anladıgım tabıııı

balım benim anlatmak istediğim de bu zaten
benim kızdığım konu arkadaşların kayınvalidenin yaptığı davranışı eleştirmek yerine geleneklere saçma demeleri
yukarıdaki arkadaş yok siz annenize mi güvenp bebek yaptınız yok bezini kim alıyor
ne çirkin söylemler bunlar ya
ben yukarıda insan gibi anlattım zilanurun kayınvalidesinin yaptığı yanlış ama gelenekler
herkes üzerine düşeni yapınca gayetde makul oluyor
benim kızımın doğumunda annem beşik hazırladı eşim ve ben anneme yardım ettik bizde aldık
kayınvalidem de aldı
kızım doğdu akabinde annemle beşik merasimi yaptık
misafirimizi ağırladık kayınvalidemde gönlünce hazırladığı bohçasını getirdi
ve herşey çok güzeldi
umarım bu defa anlaşılmıştır kayınvalide insanlıktan çıkmışsa bunun
faturasını geleneklere çıkarmayın
yok geleneklere gerek yok diyorsanız
evlenirken de dediğim gibi düğününüzün her detayını da kendiniz halledin
yok kaynanam bana altın takmadı yok eşya almadı diye de ağlamasın kimse
orada ki geleneğe evet ama iş sizin ailenize gelince saçma oldu bakalım aynen devam
güzel ve seviyeli yorumun için de ayrıca teşekkür ederim diablocum

aslında böyle birşey var.kızın annesi bebeğin birçok şeyini alır.doğumdan sonra da dürü olarak getirir.ama sonuçta erkeğin anneside torun için heveslenip birşeyler almak ister heralde.

bunun sırası mı olur ya.. kimin gücü yeterse kimin içinden gelirse o alıor... onların içinden gelmiyor demekki..

birincisi üslubunuza dikkat edin benim çocuğumun neyini kim alıyor o sizi alakadar etmez
ikincisi düzgün cevap verseydiniz alacağınız cevapda düzgün olacaktı
medenilik karşında ki insanın fikrine saygı göstermekse sen neden benim fikrime saygı göstermiyorsun işte burada bile kendinle çelişiyorsun
koskoca yazıdan çıkardığın şeye bakılırsa pek de anlayarak okumamış maksat yorum yapıp muhalefet olayım demişsin
ben geleneklere saçma denilmesine kızdım arkadaşım dön bidaha oku istersen
ikincisi
insanlar evlenirken neden kayınvalide ve kayınpederden altın ya da eşya bekliyorlar beklemesinler o zaman kendi kendilerine evlensinler
ne gerek var canım geleneğe göreneğe
kendi başımıza ne biliyorsak yapalım zaten devir bu olmuş

memleket kaynanası annesi bebeğine beşik almadı diye ağlayan gelinlerle dolmuş diyorsunuz ağlamasınlar efendim kim ağlasın diyor
elleri kırık mı gitsin kendisi alsın anneden kaynanadan medet umacağına
işte olay bu kadar basit arkadaşım benim anlatmak istediğimi anlayacağınızı zannetmesem de tekrarlıyorum ben gelenekler insanca yaşatıldığı müddetçe güzeldir diyorum
kaynana yok illa senin anan alsın ben karışmam yok ben almam kaynanan alsın yok niye o yaptı bu yapmadı derdine düşülürse sorun çıkar ama herkes kendi üzerine düşeni yaparsa gayet güzel geleneklerimiz var bilmem anlatabildim mi

ınsanlara saygı duymayışınız saçma geldi açıkçası sadece bunu eleştirdim.
Kendimle çelişkim yok yani mesajımı tekrar okuyun...
Düzgün cevap verdim sadece araya balım canım bilmem ne demedim bu yüzden mi gerildiniz sorması ayıp?
Medenilik demek herkese saygı duymak demek. Siz eski bir şeyi yapmıyorlar diye kimseyi eleştiremezsiniz.
Bilmem farkında mısınız?
Türkiye'de pek çok insan tuhaf gelenekler yüzünden kanlı bıçaklı oluyor.
Değer mi?
Birbirini küsüyor bu konu sahibi arkadaşın başına gelen gibi.
aklinialirimsmile
Bunları yazdım niye derseniz:
Kızım sana söyledim gelinim sen anla misali olsun diye....
kaydirigubbakcemile3
Gelenek denilen kavram, 'GÜNÜMÜZE UYARLANDIĞI SÜRECE' güzeldir.
Yoksa bizler daha çok kaynanam gelenek gereği bunu alması lazımdı, gelin gelenekgereği evlenirken bunu yapması lazımdı diye kavga sebeplerine şahitlik ederiz...
Bunların hiçbiri medeni davranışlar değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
eğer o torununa birşey almamayı hazmadebiliyorsa,içi rahat ediyorsa söylenebilecek ve yapılabilecek hiçbirşey yok canım,boşver önemseme ve bebeğinin tadını çıkar

Back
X