Gorgusuzluk degil mi

Ama herkese eşit paylaştırılmış, o kişi de hakkını yemiş sonuçta. Bir kişi istediği kadar yerken diğeri ağzına bile koymuyorsa olmaz.Çok sevdiği bir şeyse fazladan alınır yani herkesin payını yiyemez. Ben ablama da bunu alışkanlık haline getirmemesini derim. Canı çeken her şeyi yiyebiliyorsa, diğeri neden ağzına koyamıyor? Onunki de can değil mi?
İşte karşıdaki yemediyse düz mantık demek ki canı istememiş diye düşünüyorum ben. Bu kadar detaylı düşünmüyorum, neticede bulunmayacak bir şey değil, altı üstü çikolata alırım birazdan tekrar ne olacak diyorum. Bir de ablam, kardeşim, eşimle falansak tamamen rahat davranıyorum. Öyle ortaya konan her şeyi hüpleten biri değilim ama yemekte sevdiğim şey varsa herkesten daha fazla yiyebilirim, aynı şekilde karşımdakinin sevdiği bir şey varsa hepimizden çok yemesini hiç sorun etmem, aksine sen seviyorsun ye diye teşvik ederim.

Ben de böyle yapıyorum. 😀
Ben bunu normal bir şey, canı çeken yer sanıyordum, valla buradaki yorumlar yüzünden bir şey yerken boğazıma dizilecek bir daha 😏
Ama o kişinin payını yiyorsunuz olmaz ki.
Ben mesela bir masada dikkat çekecek kadar hızlı yiyenlerden cidden hiç hoşlanmam. Diğerlerindem hızlı yiyeyim çok yiyeyimi hesaplarlar. Ucuz hesaptır bana göre. Çok canım çektiyse sonrasında kendims ayrı alırım hak geçirmem. Yada bahsi geçen çikolatayo paylaştık ablamla ablam yemedi koydu ben yemem. Paylaştık ve o onun hakkı. Çok canım çekerse en yakın zamanda yenisini alırım. Birinin payını yemek bu. Açgözlü gibi görünüyorlar gözüme

Bazen ön görülü olmakta fayda vardır, eşinizin bu huyunu biliyorsanız, kenara ayırmasını da bileceksiniz.
Erkekler bazen düşüncesiz olur, bu görgüsüzlükten veya aç gözlülükten de gelmez.
Düz mantık, yemiyorsa ben yerim hesabı.
Benim eşimde de oluyor bazen böyle davranışlar.
Eğer çok sevilen birşey varsa, kendini kaptırıp bıraksan hepsini bitirir.
Ben bu huyunu bildiğim için, genelde ayrı yerlere bölerim, özellikle misafir gelecekse veya ikramlık yaptığım birşey ise.
o zaman da kalkıp başkasının tabağından veya ayrılan yerden gidip almaz, önüne ne kadar konulduysa o kadarını yer.

Siz de aynı şekilde uygulayın, ne kendi canınız sıkılsın ne de başkasının canı sıkılsın.
Pratik davranmayı öğrenin biraz.

Ben mesela bir masada dikkat çekecek kadar hızlı yiyenlerden cidden hiç hoşlanmam. Diğerlerindem hızlı yiyeyim çok yiyeyimi hesaplarlar. Ucuz hesaptır bana göre. Çok canım çektiyse sonrasında kendims ayrı alırım hak geçirmem. Yada bahsi geçen çikolatayo paylaştık ablamla ablam yemedi koydu ben yemem. Paylaştık ve o onun hakkı. Çok canım çekerse en yakın zamanda yenisini alırım. Birinin payını yemek bu. Açgözlü gibi görünüyorlar gözüme
Valla ucuz hesaplarım yok 🤷🏻‍♀️
Kimsenin payında da gözüm yok 🤷🏻‍♀️
Lafını etmiyorum böyle şeylerin diyelim, o yüzden kıyın kıyın paylaştırmaya gerek duymuyorum sevdiklerimin yanında iken. Onlar benim payımı yesin. Kalp kırmam bunun için.

Valla ucuz hesaplarım yok 🤷🏻‍♀️
Kimsenin payında da gözüm yok 🤷🏻‍♀️
Lafını etmiyorum böyle şeylerin diyelim, o yüzden kıyın kıyın paylaştırmaya gerek duymuyorum sevdiklerimin yanında iken. Onlar benim payımı yesin. Kalp kırmam bunun için.
Ama belki çok sevip atak davranamayan ne Olacak? Mesela dolma sevmeyen azdır, ablası nezaketen canı çekti belki tadına dahi bakamadı, eniştesi yeterince atak değildi bir tane yiyebildi. Hızlı olan 10 dolma yedi. Bu şimdi hoş değil, düşüncesizlik, açgözlülük. İkişer tane yer herkes tabakta iki tane kalsa dört tane biri yese hadi neyse de, insan yemek yerken bu kadar gözü dönmüş olmamalı. Dört kişi yiyemezken ortaya kondu diye hepsini nasıl yer aklım almıyor.

Ama belki çok sevip atak davranamayan ne Olacak? Mesela dolma sevmeyen azdır, ablası nezaketen canı çekti belki tadına dahi bakamadı, eniştesi yeterince atak değildi bir tane yiyebildi. Hızlı olan 10 dolma yedi. Bu şimdi hoş değil, düşüncesizlik, açgözlülük. İkişer tane yer herkes tabakta iki tane kalsa dört tane biri yese hadi neyse de, insan yemek yerken bu kadar gözü dönmüş olmamalı. Dört kişi yiyemezken ortaya kondu diye hepsini nasıl yer aklım almıyor.
Ben de böyle düşünemiyorum işte. Ne yapalım herkes her zaman aynı düşünmüyor. Kim ne yerse ben afiyet olsun derim, ben bu konuda eşini gözü dönmüş görmedim, kimse yememiş ve yiyecek fırsatları da varmış, hani yemeğe gecikseler de onlar gelmeden her şey yense neyse. Bana lokma saymak ve yenilenin lafını etmek çok ayıp geliyor. Düşüncesiz biri değilim insanları aç bırakmam ama biri arkamdan sizin gibi düşünse kırılırım.
Kim yemek gelir gelmez kabile hayatı sürüyormuşçasına yemeğe saldırır ki? Benim çevremde yok kimse böyle, herkes ne kadar yiyeceğini kendi düşünür ayarlar, güvenirim onlara, kim ne kadar yedi diye bakmam. Bir şey bitmişse ve yetişememişsem diğerlerinden yerim. Kimsenin önce yeme yarışı yaptığını sanmıyorum, konudaki eşin de.
Yerim diye dolaba koyduğum çikolatayı ablam, eşim filan yese ancak sevinirim.

İşte karşıdaki yemediyse düz mantık demek ki canı istememiş diye düşünüyorum ben. Bu kadar detaylı düşünmüyorum, neticede bulunmayacak bir şey değil, altı üstü çikolata alırım birazdan tekrar ne olacak diyorum. Bir de ablam, kardeşim, eşimle falansak tamamen rahat davranıyorum. Öyle ortaya konan her şeyi hüpleten biri değilim ama yemekte sevdiğim şey varsa herkesten daha fazla yiyebilirim, aynı şekilde karşımdakinin sevdiği bir şey varsa hepimizden çok yemesini hiç sorun etmem, aksine sen seviyorsun ye diye teşvik ederim.
Sanırım anlatamıyorum. Sorun kimin çok kimin az yediği değil. Benim bahsettiğim birinin her şeyi yerken diğerlerine hiçbir şey bırakmaması. Sofrada 10 börek vardır ve 5 kişi oturuyordur. Herkes bir tane alır eğer çok seven biri varsa kalan 5 taneyi yiyebilir, zaten diğerleri sevdiğini biliyorsa o kişiye fazla kalsın diye bırakırlar. Boğazınızda kalacak bir şey yok, istediğinizi yiyin afiyet olsun, ben kendi ailemden bahsettim ve durumun hoş olmamasından.

Ben de böyle yapıyorum. 😀
Ben bunu normal bir şey, canı çeken yer sanıyordum, valla buradaki yorumlar yüzünden bir şey yerken boğazıma dizilecek bir daha 😏
aslında konu yanlıs anlasıldı sımdı durum su

bırını dusunun yemek sofrasında kıtlıktan cıkmıs gıbı davranıyor sadece kendı karnını doyurmaya odaklı dıgerlerının de hakkını yemıs mı yememıs mı umrunda olmayan bırı yanı cok ac oldugundan yapmıyor genel huyu bu buna ac gozlulukde denebılır bencıllık de denebılır pis bogazda denebılır ıyı bırsey olmadıgı aşikar :)

konu sahıbı dıyor kı benım kocam boyle önünü ardını kımseyı dusunmez bunu hep yapar benı mahcup eder sofraya oturuldugunda dusuncesız davranır dıyor

yersın tabıkı yersın ama sofradakı dıger kısılerınde doydugundan emın olursun :) baskasının yıyecegını de yemezsın yanı fazla kalır ben doydum der sofradakı o zaman tamam ama oturur oturmaz hurraaaa dıye sofraya abanan bırını dusunun bu konuda

ablası ben yemeyecegım demıs , benım aklıma su geldı konu sahıbının kocası kım bılır nasıl yıyor kı kadıncagız ben yemeyecegım demek zorunda kaldı belkı :KK70: o daha ac heralde o yesın dıye... dusunun buna bıle sebep olabılecek bır davranıs

ama su da var benım boyle kocam olsa o dolmaların basına ne gelecegı bılır ya daha fazla yapardım ya da kısılere ayrı servıs yapardım ortaya koymazdım

ıs yerı ortamı herkese servıs cıkarmak zor dıyen oldu kullan at tabaklarda var ıs yerıne yemek goturuluyorsa goturen kısı bunları dusunur zaten dıye dusunuyorum :)

yanı herkes ıcın ayrılmıs yemek varsa sız hakkınızı yedıysenız baskasının kaldıysa o yemeyecekse yıne de sorarsınız yıyecek mısın yemeyeceksen ben yıcem dıye en azından :) sahsen ben kımse onumdekı yemege gozunu diksin istemezdım

konu sahıbının tek hatası uslubu olmus haklıyken haksız duruma dusmus ama onu da anlayabılıyorum belkıde kocasının bu davranısından yıldı ve patladı sanırım ben olsam afıyet sıfa olsun ama bırdahakıne hepımıze olsun doymazsan ben sana yıne yaparım fazla ıstahlısın masallah yerken farketmıyorsun dıye baska zaman soylerdım daha adam hazmetmeden :KK70: bogazına dizmek uzucu olmus sadece

Sanırım anlatamıyorum. Sorun kimin çok kimin az yediği değil. Benim bahsettiğim birinin her şeyi yerken diğerlerine hiçbir şey bırakmaması. Sofrada 10 börek vardır ve 5 kişi oturuyordur. Herkes bir tane alır eğer çok seven biri varsa kalan 5 taneyi yiyebilir, zaten diğerleri sevdiğini biliyorsa o kişiye fazla kalsın diye bırakırlar. Boğazınızda kalacak bir şey yok, istediğinizi yiyin afiyet olsun, ben kendi ailemden bahsettim ve durumun hoş olmamasından.
Yoo gayet iyi anlıyorum. Sofrada 10 börek varsa ve biri ben sevmem diyor, diğeri 1 tane alıyorsa diğer kişinin 9 börek yemesinde şayet yiyebiliyorsa bence bir sakınca yok. Herkes yiyeceği halde sofraya hunharca dalıp kimseyi beklemeden 10 börek yiyen bir örnek hayatımda duymadım, ondan da olabilir. Konu sahibinin eşi de böyle yapmamış keza. Valla çok yazdım bu konuya, boğazıma dizmek kısmı işin nüktesiydi, ben böyle şeylere takılan bir insan değilim, çok über bir durum yoksa üçün beşin lafı yapılmamalı, onu anlatmaya çalıştım. Farklı düşünebiliriz elbet, her konuda herkes aynı şeyi düşünse garip olurdu zaten, iyi forumlar efem ❤️

yemedıyse degıl belkıde yıyemedıyse :KK70:
belkı ben dolmayı yemek ıcın en sona bıraktım ozellıkle :KK70: nıye sofrada strese gıreyım ya ben yemeden bırı hepsını yerse dıye kaç kaç yok kı :KK70: mevzu kım daha cok yedı degıl

eşinizin huyunu biliyor olmalısınız keşke oraya gitmeden tembihleseydiniz ya da dolmalardan bolca yedirip doyursaydınız.

Insanların lokmalarını sayacak iseniz bundan sonra lütfen ortaya değil herkesin servis tabağına adetince koyun. Eşinizin yaptığı görgüsüzlük değil ama sizin yaptığınız çok ayıp..
Tane hesabı dolma mi Olurmuş, doldur ortaya servis tabağını,milletin hem gözü doysun, hem karnı 😁

aslında konu yanlıs anlasıldı sımdı durum su

bırını dusunun yemek sofrasında kıtlıktan cıkmıs gıbı davranıyor sadece kendı karnını doyurmaya odaklı dıgerlerının de hakkını yemıs mı yememıs mı umrunda olmayan bırı yanı cok ac oldugundan yapmıyor genel huyu bu buna ac gozlulukde denebılır bencıllık de denebılır pis bogazda denebılır ıyı bırsey olmadıgı aşikar :)

konu sahıbı dıyor kı benım kocam boyle önünü ardını kımseyı dusunmez bunu hep yapar benı mahcup eder sofraya oturuldugunda dusuncesız davranır dıyor

yersın tabıkı yersın ama sofradakı dıger kısılerınde doydugundan emın olursun :) baskasının yıyecegını de yemezsın yanı fazla kalır ben doydum der sofradakı o zaman tamam ama oturur oturmaz hurraaaa dıye sofraya abanan bırını dusunun bu konuda

ablası ben yemeyecegım demıs , benım aklıma su geldı konu sahıbının kocası kım bılır nasıl yıyor kı kadıncagız ben yemeyecegım demek zorunda kaldı belkı :KK70: o daha ac heralde o yesın dıye... dusunun buna bıle sebep olabılecek bır davranıs

ama su da var benım boyle kocam olsa o dolmaların basına ne gelecegı bılır ya daha fazla yapardım ya da kısılere ayrı servıs yapardım ortaya koymazdım

ıs yerı ortamı herkese servıs cıkarmak zor dıyen oldu kullan at tabaklarda var ıs yerıne yemek goturuluyorsa goturen kısı bunları dusunur zaten dıye dusunuyorum :)

yanı herkes ıcın ayrılmıs yemek varsa sız hakkınızı yedıysenız baskasının kaldıysa o yemeyecekse yıne de sorarsınız yıyecek mısın yemeyeceksen ben yıcem dıye en azından :) sahsen ben kımse onumdekı yemege gozunu diksin istemezdım

konu sahıbının tek hatası uslubu olmus haklıyken haksız duruma dusmus ama onu da anlayabılıyorum belkıde kocasının bu davranısından yıldı ve patladı sanırım ben olsam afıyet sıfa olsun ama bırdahakıne hepımıze olsun doymazsan ben sana yıne yaparım fazla ıstahlısın masallah yerken farketmıyorsun dıye baska zaman soylerdım daha adam hazmetmeden :KK70: bogazına dizmek uzucu olmus sadece
Konuyu okuyunca farklı çıkarımlar yapmışız işte, bana da eşi yemese kimse yemeyecekmiş o dolmaları gibi geldi. Hem yazıktır yahu yesin, 10 dolma altı üstü, sayfalarca beyin fırtınası yaptık :KK70:
Ama ben de farklı bir bakış açısı görmüş oldum, eşimin aldığı abur cuburları mutfağa gire çıka sürekli ben yiyordum, yemem daha:63:
Arkamdan pisboğaz demiyordur umarım :KK70:

en onemlısı hak yemektır baskasınında hakkı olan ve hep bırlıkte yensın dıye konulan seye en cok bırının sahıp olmak ıstemesı yuzunden cıkıyor tum mesele
hayatın genelınde de var bu her konuda genelde oyle ınsanlar genel olarak davranıs bıcımı bu sekılde olabılıyor yanı basıt bır ıstahlı olmak meselesı degıl

sofrada gonullu olarak benımkını de yesın onemlı degıl dıyende olabılır ama olmayadabılır ac olup ama cekınen ya da karsısındakını daha ac gordugu ıcın hakkını bırakmak ''zorunda'' kalanlar oluyor sofra adabıdır bu netıcede katılıyorum yanı sıze

Heh valla ben de şaşırdım.
Herkes marifet gibi ortadakini bitirmesini anlatmış. Halbuki bu ayıptır. Sevimli değil iticidir. Arkanızdan neler deniyordur. Benim bildiğim ortada son bir tane kalır herkes birbirine a nolur sen ye falan derler.
Kalabalık ve sürekli misafir ağırlayan bir ailede büyüdüm, ailem ortaya konan yiyeceklere el uzatmak ayıptır diyerek büyüttü bizi, çocuktuk yemek davetine mi gideceğiz veya bize yemeğe gelenler mi olacak annem bizi bir güzel doyururdu, herkesle sofraya oturacağımız zaman tok olurduk ki çocuk da olsak herşeye el atıp misafir olduğumuz evde veya ağırladığımız misafirlere karşı görgüsüz görünmeyelim, belki doğru belki yanlış bir yetiştirme tarzı bilemem ama misafire saygı ve misafir ağırlama kültürü böyleydi bizde, misafirin sofradan memnun ve aç kalmadan kalkması önemliydi ailem için, ne kadar arsız ve görgüsüz çocuklar yetiştirmişsiniz demelerinden çekindikleri için devamlı görgü kurallarından adaptan bahsederlerdi, o yüzden mesela biz anneannemizin evine bile gitsek direkt mutfağa koşup tencerelere buzdolabına bakan çocuklar olmadık, dedem bizden bir şey mi istedi, anneannemden izin alıp dolabı açardık.

Sus pus oturan çocuklar değildik, otur otur kalk kalk büyümedim aksine çok da yaramazdım ama yemek adabı ve misafir ağırlama gibi konularda ailemin kurallarına uyardım, kaldı ki herkesin zaafı olan yemekler vardır, misal sarmayı çok severim, tatlı ve çikolataya asla dayanamam, şu yaşta bile bizimkiler bana Nutella ve yanında kaşık fotosu atar, kaşık kaşık kendimi kaybedercesine yerim ama kendi kendimeyken, misafirlikte görgüsüz aç gözlü derler diye utanırım :)

Konu sahibesi görgüsüzlük mü diye sormuş, herkesin görüşü farklı tabii ama yetiştiğim kültüre göre maalesef evet görgüsüzlük, üstelik hep böyle yapıyormuş.

Yasadigim ulkede ne yaprak ne dolmalik biber ne de kirik pirinc var. Dolmalar ve yaprak sarmasi gozumun onunden gitmedigi icin konuya odaklanamadim. Neyse ama ben de hic hoslanmam ortaya konulan yiyeceklerin yarinlar yokmuscasina bitirilmesinden. Markette bile bir urunden 3 pakete ihtiyacim varsa ve rafta sadece 3 paket varsa, 2 paket alir 1 tanesini birakirim. Ben olsam esimle konusurdum ama boyle durumlar kavga aninda soylenmez. Baska sakin bir zamanda konussaydiniz daha az kirici olurdu sanki.

Konuyu okuyunca farklı çıkarımlar yapmışız işte, bana da eşi yemese kimse yemeyecekmiş o dolmaları gibi geldi. Hem yazıktır yahu yesin, 10 dolma altı üstü, sayfalarca beyin fırtınası yaptık :KK70:
Ama ben de farklı bir bakış açısı görmüş oldum, eşimin aldığı abur cuburları mutfağa gire çıka sürekli ben yiyordum, yemem daha:63:
Arkamdan pisboğaz demiyordur umarım :KK70:
konu sahıbı esımın genel huyu bu hep sofrada dusuncesız davranıyor dedıgı ıcın bu cıkarımı yaptık
adamın genel huyu bu yanı bu konuda mimli :KK70: olmasaydı dedıgınızde haklısınız
yanı basıt bır masada yemeyenlerden dolayı kalan dolmaları hüpletmek degıl :)

esınız sız yıyın dıye alıyor onu yıyın afıyet şifa olsun o ayrı bu ayrı :)

Yasadigim ulkede ne yaprak ne dolmalik biber ne de kirik pirinc var. Dolmalar ve yaprak sarmasi gozumun onunden gitmedigi icin konuya odaklanamadim. Neyse ama ben de hic hoslanmam ortaya konulan yiyeceklerin yarinlar yokmuscasina bitirilmesinden. Markette bile bir urunden 3 pakete ihtiyacim varsa ve rafta sadece 3 paket varsa, 2 paket alir 1 tanesini birakirim. Ben olsam esimle konusurdum ama boyle durumlar kavga aninda soylenmez. Baska sakin bir zamanda konussaydiniz daha az kirici olurdu sanki.
ay boyle ıkı uc yorum gordum uzuldum :) malzeme yok canım cektı dıyenlere keske yapıp gonderebılsem sızlere

konu sahıbı esımın genel huyu bu hep sofrada dusuncesız davranıyor dedıgı ıcın bu cıkarımı yaptık
adamın genel huyu bu yanı bu konuda mimli :KK70: olmasaydı dedıgınızde haklısınız
yanı basıt bır masada yemeyenlerden dolayı kalan dolmaları hüpletmek degıl :)

esınız sız yıyın dıye alıyor onu yıyın afıyet şifa olsun o ayrı bu ayrı :)
“Biz birlikteyken de yapar” demiş “genel huyu böyle” dememiş yani ikisi başbaşa iken ben böyle anladım. “Her toplulukta yapar” deseydi anlardım.
İki kişi yemek yerken nasıl böyle yapılabilir ki? Yani yemeğin hepsini yiyip konu sahibini aç bırakacak hali yok herhalde eşinin, ikisinin de tabağı vardır zaten, payları bellidir, ya da evde fazla fazla devamı vardır.
O yüzden bu kısmı daha çok anlayamadım ben, konu sahibinin eşiyle başka problemleri de var bence yoksa masada başbaşa yerken yediği yemek neden gözüne batsın, nasıl yiyor olabilir bu adam da bu kadar katlanamıyor yemek yemesine acaba?

ay boyle ıkı uc yorum gordum uzuldum :) malzeme yok canım cektı dıyenlere keske yapıp gonderebılsem sızlere

Tesekkur ederim. Dusunmeniz yeter :) Burada sinirlar kapali oldugu icin Turkiye'ye gelen giden de yok o yuzden stoklarim bitti. Normalde 6 aylik Turk urunleri stogu yapiyorum o arada ya Turkiye'den misafirim geliyor ya da ben gidiyorum stok yenileniyor ama iste malum sartlar. Saglik olsun :)

Back
X