Gurbetten Türkiyeye kesin dönüş hakkında ?...

Staj için berline gitmiştim, iki hafta önce döndüm. Evet vatan bambaşka bişey fakat yurtdışında kaldığım 1buçuk aylık süreçte dahi gördümki ne yazıkki Türkiye'de hayat daha zor.
Son derece güvenilirdi ki bence en büyük fark sanırım bu. Metropol şehirde rahat olabilmek örneğin istanbul gibi biraz lüks oldu sanki bilemiyorum.
Hangi ülkede yaşadığınızı bilmiyorum fakat Polonya,Almanya ve Çek Cumhuriyetinde gördüklerime bakılırsa sanırım Türkiyeden çok daha pahalı-çok daha ucuz değiller.
Gelişmişlik düzeyleri (Polonya hariç) Türkiye'den son derece ileri, Berlinden söz etmiyorum bile baya iyiydi.
Çocuklarınız yurtdışında okurda ilerleyen yaşlarında dil bilerek dönerlerse bilemiyorum bir nebze evet ama, şuan dönmeniz biraz üzücü olur.
Türkiyede devlet desteği olmadığı gibi bir de üstüne 10 yerden alıyor. Geri alıyor diyemiyorum açıkcası.
Bu yüzden galiba yerinizde olsam dönmezdim. Gerçi ben sadece 1buçuk ayın sonunda Türkiyeye iniş yaptığım zaman toprağı öpmemek için kendimi zor tuttum ama o işin tamamen duygusal boyutu. Düzen ve sistem olarak kıyaslamak biraz zor.
Hakkınızda hayırlısı olsun.

Yurt dışında da terör eylemleri gerçekleşiyor izliyorsunuzdur. Güvenlik hiçbir yerde yok gibi aslında. Eğitim beni en düşündüren şey. Çocuklarımın eğitimi için 40 kez düşünüyorum hareket etmeden önce. Sağolasın

Bence türkiyede yasayanlar vatanimizin kiymetini bilmiyor burda ne kadar okusan egitimin olsa ne kadar asimile olsan bile yabancisin en önemlisi müslüman oldugun icin adamlar bizi kabullenmiyor! Burda yasamayan bizi kolay kolay anlamaz..

Bi tutturmussunuz güvende degiliz..biz burda cok güvendeyiz burda hic olay olmuyor.. siz öyle sanin gelin bakalim bi ay kalabilcekmisiniz burda?

Evet avrupa bi zamanlar iyimis ama artik köpek gibi calistirip üc kurus maas veriyolar hersey gittikce pahalasiyor.. saglik sigortasi burda calissanda calismasanda zorunlu cebinden ödüyosun ödemessen doktor hastane ilac herseyi yine cebinden ödiceksin..

Benim esim türkiyeden geldi ama 6 sene oldu hala alisamadi bi oglumuz var 2 olcak yakinda birikim yapip türkiyeye döncez Allahin izniyle o okula baslamadan..

Sizin cocuklar baya bi kritik dönemde o yüzden iyi düsünmeniz lazim türkiyeye gidince okul durumlari ne olcak iyice arastirmak gerek.. tabi cocuklarin fikirleride önemli..

Hangi ulkedesin canim ?
Umarim guzel emeginin karsiligini fazlasiyla alacagin bi isin olur.

Egitim sistemimiz surekli degisiyo okula gidilen yas bile degisti . Eskiden anadolu lisesi fen lisesi meslek lisesi ticaret lisesi saglik meslek birde duz lise vardi ( duzun icinde super lisede vardi )
Simdi duz lise falan yok onlar anadolu oldu imam hatip cogaldi inan kim neye nasil gidiyo bilmiyorum artik .

Dershaneler lise oldu mesela kolejlere gore daha ucuzlar
Bu konuda ben yardimci olamam cogu olan okula gidenler daha iyi bilgi verir

Siz hangi ulkedesiniz dil bildiginiz icin turkiyede is bulma imkaniniz artar.
Orada maddi artisi yoksa burada ev varnis galiba bence donun.
Egitim icin de ben adanadayim yegenlerim devlet okuluna gidiyoar henuz ilkokuldalar gayet basarililar ki ogrrtmenler resmen kendi aralarinda yarisiyorlar.
Kolejler de eskisi gibi degil devlet destegi oljyor cocugunuz basariliysa burs ve ya indirim kazaniyor.
Yeriniz de olsam kesin donerdim ama siz bilirsiniz tabi

Çocuklar kararsız aslında. Kritik yaşdalar evet. Bende onun için huzursuz oluyorum. Ama eşim okuyan heryerde okur diyor iyice kafamı karıştırıyor. Bilmiyorum nolacak hayırlısı.
Ama sahiden doğru diyorsun Avrupa eskiden iyiymiş şimdilerde sahiden çok zor şartlar bu da bir gerçek. Bizde çok ırkçılıklara maruz kaldık. Sizin içinde hayırlısı olsun hakkınızda.

Manchester canım.
İşte inn kararsız kalıyor kimi arkadaşlar sizin gibi düşünüyor gelin diye...çoğu arkadaşlarda gelmeyin hani çocuklar açısından diyince tabiki her tür yorumu okumak bilmek istiyor insan mutlaka. Hal böyle oluncada inanılmaz bir kafa karışıklığı oluyor. Evet Ev var Türkiyede. Kira sorunumuz olmayacak. Hani dedik ev var kiramız olmaz karı koca çalışırız inşallah bunlardan yana korkumuz yok sadece düşündüğümüz çocuklar açısından.
Yoksa inan eşim hemen yarın dönelim diyor. Tabi birde emek vermişiz yıllardır burda. İnsan emeğinede üzülmüyor değil. Dikkatli şekilde hareket etmek istiyorum.
Sağolasın

Amin Allah razı olsun arkadaşım inşallah.
Manchester dayız Eğitim sistemi baya değişmiş anlaşılan. Sağol aydınlattığın için canım. Hakkımızda hayırlısı inşallah. Belirsizlik ne zor...

Evet canım kıyaslaması zor. Düzen ve sistem olarak bambaşka..Manchester bizim kaldığımız yer. Sende yazmışsın zaten burda 1 ay kalıp dönmekle insan anlayamıyor zorluklarınıda ister istemez. çok farklı çünkü yaşayarak görmek ile turist olarak kısa süreli gelip gitmek..

İşte bu..Bu son yazdığınız durum. En tedirgin olduğum bu konu..Çocuklarım kalkıp da bana kızarsa sitem ederse pişmanlık yaşarsam naparım ben? Sizin yorumlarınızı da dikkate almışımdır hep sevde. Evet ev var Türkiyede geçim mutlaka olur bir şekilde ama elimde olmayan yapamayacağım maddi durum olursa işte eğitim sistemi ile ilgili konularda. Bu konu kafamı karıştırıyor. Doğru diyorsunuz..

NEDEN DÖNÜYORLAR?
Yeni Mesaj Gazetesi tarafından hazırlanan habere göre Büyük ümitlerle Türkiye’ye gelen bu kitle, 2015 yılının ortalarından itibaren tekrar Almanya’ya geri dönmeye başladı. TAVAK’a göre geri dönüşün nedenleri şöyle:

1. Türkiye’de ekonomideki bozulma süreci, işsizliği Türkiye’de de artırdı. Bu durum gelen insanların ümitlerini söndürdü.

2. Özellikle İstanbul, Avrupa’nın birçok kentine göre çok daha pahalı. Türkiye’ye kesin dönüş yapanlar, bu pahalılıkla başa çıkamıyor.

3. Aileler çocuklarının eğitimi konusunda zorluk çekiyor. Avrupa’da birkaç ülke hariç eğitim bedavayken, maalesef Türkiye’de çocuk yuvalarından tutun üniversitelere kadar korkunç paralar alınıyor. Bu durum fırsat eşitsizliğine yol açıyor.

4. Çok sayıda Türk, Almanya’daki sağlık sigortalarını iptal etti. Türkiye’de sağlık sigortası yaptıramayan bu insanlar, hastanelerinin pahalılığı karşılığında geri dönüşü tercih etti.

Türkiye’ye dönen gurbetçiler arasında 20-40 yaşları arasında doktor, mühendis, avukat gibi branşlarda yetişmiş insanlar da bulunuyordu.

Kaynak: Yeni Mesaj

Bakın Arkadaşlar bu yazıyı gördüm şimdi.
Gel de düşünme .. (((

Esiniz kebap isi yapmasin. Girsin buyuk supermarketlerde calissin daha iyi. Turkler insani somuruyorlar. Buyuk firmalarda butun haklarini alir. Ya da kebap doner fln kendine guveniyorsa karavan alip o sekilde baslayabilir. Hem sermaye dusuk olur hem batarsa cok kayip olmaz.

Dinlemeyin kocanızı gelmeyin sakın.
Unutun gelmeyi. Aklınozdan çıkarın.
Eğitim sistemi bitmiş burada. Çocukların geleceklerini yakmayın burada.
Kendinizi sadece çocukları düşünmek zorundasınız. Buraya gelirseniz haliniz içler acısı. Herkes gitmek istiyor Türkiyeden.
Eğitim, iş yok buradaaaa. Evle olmuyor burada işler.

Ne yönden canım? İnan fikirlere ihtiyacım var çaresiz kaldık
Buraya dönmeyi düşünüyorsunuz demeki akrabalarınız türkiyede.
Hiç mi fikir sahibi olmadınız buraya geldiğinizde. Ya da hiç mi sormuyorsunuz.
Eşiniz dönecekse tek kendi dönsün Türkiyeye. Çocukların eğitimini yakmayın. Eğitim sistemi 1 gecede değişiyor. Müfredat desen saçma sapan. Okusn iş yok kpss desen boş. O çocuklar size düşman olur.
Biz gençlerin umudu kalmadı. Geleceğimizden endişeliyiz. Anne olarak sadece çocukları düşünün. Burada para dahi göremezsiniz. Orada birikim yapamıyormuşsunuz ya burada da bırakın birikimi para dahi göremez ve devlete sürekli bir borcunuz çıkar. Sağlık sıfır, eğiti sıfır, işsizlik tavan.
Gelmeyinnnnn

Ben bekar olduğum halde ve yine kesin dönüş yapmayı düşündüğüm zamanlarda bile düşünürdüm. "Dönüyorum, kendimi mutlu ediyorum ama yarın birgün çoluk çocuğum olup da burada okuyunca ilerde bana 'madem durumumuz vardı da bizi niye burada okuttunuz, kendin orada okumuşsun tuzun kuru, bizi buralara mahkum ettin' diye suçlarlar mı, ne cevap veririm" diye. Şu anki üniversite mezunlarının durumuna bakarsan, onu kastediyorum. O kadarına gelmeden önce, ortaokullusu, liselisi de bayağı çekiyor. Yok ya. Yazık çocuklara. Avrupada okumak varken getirmeniz hiç iyi olmaz. Bari bekkeyin, okullarını bitirsinler, üniversite çağına gelsinler, öyle bakarsınız. Ama yetişkin çağa gelen çocuklar sizle dönmek ister mi, meçhul. Zor. Ben olsam dönmem, ki dönmüyorum zaten.

Cid
ciddiöisiniz ya okadar mi kötü ben inanmıyorum belki seçim sen dolayı mı böyle acaba

Apple da Türliyeden çekilmeyi düşünüyormuş. :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…