Herşey için çok mu geç?

İşte ben de anlayamıyorum gerçekten. Bu nedenle yazmak, içimi dökmek, gerekirse iki tokat yiyip kendime gelmek istedim.

Viva bizim eve giren 10 bini bulmuyor. Eskiden daha iyi kazanıyordu eşim ama yine yetiremiyorduk. Çocuk olunca ne kadar boş beleş harcamışım dedim mesela. Yani sen 20 bin de kazansan yetmeyecek çünkü bu sefer kalite artacak.

O yüzden bazı giderleri düşürüp hayallerinin peşinden git bence eğer bu kadar önemlilerse hatta yurt dışına yerleşmeyi neden düşünmüyorsun?

Sanıyorum ki ben hem karnım doysun hem pastam dursun istiyorum. Yani hem her istediğimi alayım, her kilo alıp verişimde gardrop değişeyim ama tatilime de gideyim. E bunun için eve kaç yüz bin girmesi gerek değil mi?

Ilerde ben kazandigim paranin yarisini direkt dolar euro falan olarak biriktirmeyi dusunuyorum. Kalani da kisisel ihtiyaclarima harcarim mesela kuafordur giyimdir. Benim de erkek arkadasim cok tasarrufludur o da evi gecindirir ve birikim yapar. Benim maasin biriken yarisiyla tatil falan yapariz diye dusunuyorum. Ya da sey diyoruz mesela benim maasla kredi cekip araba ev falan aliriz diyoruzm cunku ikimiz de biliyoruz ben butun parami car cur edebilirim. Mesela kahve cok seviyorum diyelim bi kahve makinesi aldim 4 5 bin tllik. Bi kac ay sonra gidip bi tane daha alabilirim sirf farkli ozelligi var diye ya da robot supurge ve dikey supurge aldim diyelim ertesi ay baska bi supurge alabilirim. Gerek var mi yok mu sorgulamam alirim direkt. Bu dogru mu asla degil tuketim kulturununun esiriyiz resmen.

Geçti o yavrum, meslek olarak oraya gidişimizi kolaylaştıracak mesleklerimiz yok. Zoru bırak imkansız yani. Evet önemli ama aslında beni üzen illa neden gezmiyorum dan çok hayallerimizin ülkenin şartları yüzünden yalan olması. İki konum kapandı bu yüzden burada. Şimdi euro 9 değil 3 olsa ben giderim sen gidersin gideriz yani. Neden kısmadan, büyük fedakarlıklar yapmadan sadece zenginler yaşıyor. Bunu anlayamıyorum.

Aynen sıkıntınız maddiyat olmadığı çok belli. Bununla ilgili profesyonel yardım aldınız mı ya da almayı düşünür müsünüz?

Oyle gorunuyor :)
Ama aslinda sizi tam mutlu edecek seyi de bilmiyor gibisiniz. Ilk sayfada bir arkadas yazmis cok begendim, bu hayalinizi gerceklestirseniz bile mutlu olamayabilirsiniz diye.
Biraz daha ufak hayallerinizi gerceklestirerek gercekten istediginiz bu mu diye de bir deneyin bence.

Aynen sıkıntınız maddiyat olmadığı çok belli. Bununla ilgili profesyonel yardım aldınız mı ya da almayı düşünür müsünüz?

Ben derdimi kesin olarak önce bir netleştirebilsem. Kafamda bin tilki var biri kızım delirme 45’de gitsen gezsen ne olur ev alma derdin yok gelecek kaygın yok takma diyor, biri yaşlanıyorsun diyor, diğeri tutumsuzsun hayallerinin peşinden gitmedin salak diyor, diğeri oh olsun it gibi çalıştın yedin içtin gezdin diyor, birisi zaten gündemden gidişattan mutsuz ülkeye lanet ediyor.

Böyle bakınca şımarıklık gibi geliyor değil mi?

İşte ben de anlayamıyorum gerçekten. Bu nedenle yazmak, içimi dökmek, gerekirse iki tokat yiyip kendime gelmek istedim.
Önceliklerinizi gözden geçirin diyorum o vakit.
Çanta alacaktım, ucu yok.
Baktım gidiş dönüş uçak bileti yapıyor beğendiğim, tek yön olanını bulup aldım
Giderim dönmem dedim

Bir de tatil yaparken şimdi çocukluyuz ve kısıtlıyız oradan oraya gitmek işimize gelmiyor
ama önceden şöyle yapardık,
7 günlük tatilde mesela, 4 gün çıralı da bir köyde, denize 200mt bir evde kaldık, airbnb den tutmuştuk, ki sessiz sakin, temizdi.
3 gününü Alanya’da 5 yıldızlı kalmıştık.
Neyi nasıl planlıyorsunuz bilmiyorum ama 10 bin gelirle zorlayıp 3 gün tatil yapıyorsanız hesaplarınızda bir yanlışlık var :)

Şimdi ülke diye bir şey kalmadı diyeceğim olay farklı yerlere gidecek, ne denir ki...

Gittigim otellerde turist gruplari gorurdum en genci yetmis yas civari.hepsi de fit ve saglikli tabii.hem tatil hem golf oynamak icin gelmisler turkiyeye.aksam yemeklerinde masalarinda kahkahalar cinlardi.o kadar eglenirlerdi ki imrenerek bakardim.

bence yasiniz genc onunuzde hayallerinizi gerceklestirmek icin daha uzun yillar var.cok karamsarsiniz once bundan kurtulun.laf olsun diye degil gercekten boyle insanin sevdikleri yaninda olsun saglik olsun butun hayalleriniz gerceklesir zamanla.spor yapin saglikli beslenin olumlu dusunun ki guzel seyler olsun her zaman.

Yunanistan çok yakın, kendi arabanız varsa gidebilirsiniz, Karadeniz'e gitmekten daha az benzin yakar. Otobüsle gitmek isterseniz de yanlış hatirlamiyorsam on Euro falandi birkaç sene önce, halkalı otogarindan kalkıyordu. Yani metro turizm bile götürüyor Yunanistan'a, sabah binsen öğlen oradasin. Gerçek anlamda gidiş için zor bir yer değil (tek sıkıntısı vize)
Ya da dolu dolu gezmek icin tur da düşünebilirsiniz, daha bu sene, koronadan hemen önce 3600 TL'ye pronto turla 8 gün Fas'a gitti bir arkadaşım. Çöl de gezdi, otelde de kaldı,rehberi de dinledi...uçak şu bu,her şey dahil bu fiyat. Benim tarzım değil, ben gidince bu paranın yarısına on gün gezececime inanıyorum ama siz deneyebilirsiniz. Güney Avrupa turlarına da aynı şekilde, tüm italyayi, civarını,güzelce gezersiniz...
Para tutmayı bilme meselesine gelince, ben çocukken de aşırı tutumlu bir çocukmusun, ailem cimri derdi (gerçi hala diyorlar ) o zamanlar da kumbaraya harcligimin yarısını atardım:) bence çok keyifli bir şey birikim yapmak. Siz eğer bu konuda zorlanıyorsanız kendinize bir hesap açın . Her ay para hesabınıza geldiği gibi o hesaba 1000 lirasını atın, o parayla 1000 liralık altın alın. Birkaç dakikanızı almayacak bir işlem, bitti gitti. O altın sizin yerinize artar o köşede:)
Ya da başka bir öneri, bunu ben de bir YouTube kanalından duymuştum, uyguluyorum.
Her gün bir alışkanlık edinin, güne başlarken, 3 gram gümüş alın,aynı altın hesabından (kuveyt-denizbank-vakif katılımda var gümüş hesabı)
3 gram dediğim ortalama 18 TL.
Sigara alır gibi... Zaten alışveriş yapmayı da seviyrosunuz,bir çeşit online alışveriş gibi düşüşünün. Günlük 18 TL,eminim ki seni zorlamaz...amaaaaa seneye bir de bakarsın ki 6bin lira para etmiş (hatta gümüş de altın gibi arttığı için bakarsın 9 bın lıran olmus) bu parayi da sadece seyehat için harcarsin...
Bu arada almayı seviyorsun ama hiç güzel bir alışkanlık değil. Benim iş arkadaşlarım da böyle,paso bir şey alıyorlar, aldıkca mutlu oluyorlar,biri bir şey aldıysa diğeri de alıyor,iPhone model yükseltmeler,ofise gelen kargolar... Çok üzücü bence ya, anlık bir mutluluk veriyor ama aslında (dışarıdan bir gözle bakınca) çok boş şeyler...
Madem niyetin ileride yazlık almak, madem niyetin ülke ülke gezmek... Alisveris anlayışını biraz değiştirmek gerekir. Bir şey almadan önce 'gercekten ihtiyacim var mı?' diye sormak mesela. Gercekten ihtiyacın yoksa, ya da aynısından sende varsa almamayi deneyebilirsin. Zaten alışverişi seven bir insanin bu yaşına kadar aldığı tonla kıyafet,ayakkabı olmuş olmalı. Sadece bir sene hiç bir şey almazsan? Kendinle boyle bir challange yapabilirsin:)
Sadece bir sene...
Zor bir şey değil aslında:)
Ya da masraf kalemlerini yaz bir koseye, neye ne kadar verdiğini bil. Sonra neyi neyden kisacagini belirlersin. KKda bunu yazınca 'onu da yapmayacaksak niye yasiyoruz' diyorlar ama mesela ben aylık dörtyüz liradan fazla öğle yemeği masrafı yaptığımı farkettim. Üstelik keyifle yenen bir yemek de değil, iş yerinde masamda hızlı hızlı yediğim yemekler. Kaldı ki her gün katı gıda, vücuduma da zarar. Ben de öğle yemeği sipariş etmeme kararı aldım. Benim için feda edilebilecek bir masraf kalemiydi. Bir buçuk yıldır Ya evden getiriyorum,ya iş yeri buzluguna attığım mantıyı kaynatip yiyorum(bir cezve işimi görüyor,5dakikada hazır) ya da hafif bir şeylerle gecistiryorum. Gerçekten de bütçem rahatladı, o parayla da gram altın alıyorum
Ya da (tabii ki en büyük sebebi doğaya ve bedenime verdiği zarar) menstrual cup aldım, artık on sene ped-tampon falan almayacağım:)
Gibi gibi
Senin feda edecek masraf kalemin ne?
Bunu belirlemek için güzelce bir liste yap, sonra her şey daha kolay olacaktır ^^
Ve kendine yeni bir hobi bul. Bazen insan boşluktan da alışverişe sarabiliyor. Hobi olarak pastel boya deneyebilirsin mesela,mis gibi masrafsız hobihem psikolojine de iyi gelir,.
Çok ciddiyim, geçen hafta terapistimin bana önerdiği şey de buydu. Kendine yeni hobiler ara; ilginin olmadığını düşündüğün şeyleri de dene, sevmezsen bırak ama dene, hatta blog yazabilirsin falan dedi.
Aynı öneriyi ben de sana vereyim. Başka şeylerle ne kadar çok oyalanirsan içindeki boşluğu doldurur, alışverişten uzak durabilirsin bence ^^
Bol şans...
Umarım bol gezmeli bir yıl olur, seneye Noel pazarından aldığın hediyeliklerle suslersin masani^^

Son düzenleme:
2021 herkes için umut ve hayalleri gerçekleştirme yılı olur umarım.
M meredithgrey hayatım hayallerimi gerçekleştiremeyeceğim karamsarlığına düşmemekle başlamalısın işe, aman mune öyle uzaktan söylemesi kolay diyebilirsin, burada yazılanlarda mantığına yatmayabilir, seni ikna etmeye yetmeyebilir zira herkesin derdi kendine zordur, bazen çözümsüz gibidir ama çoook çoook büyük maddi zorluklar ve amansız hastalığa yakalanıp ölmek dışında he şeyin bir hal çaresi bulunuyor önünde sonunda.

Eve giren bütçeye bakarsak aslında kötü durumda değilsiniz, yalnızca elde olmayan sebeplerle biraz dengeler şaşmış ama toparlanamayacak bir sorun değil.

Geçmişin izlerini de taşıyınca içinde çözülebilir sorunlar bile çözümsüzmüş gibi gelmeye başlamış, kendine bir enkaz yaratıp altında kalmayı tercih ediyorsun, tabirlerimi de yazdıklarımı da affet ama durum bu.

Silkelenmen lazım, elinde bir sürü artılar var, kiran yok, eve giren bir para var, arabanız var, bunlar artı mı deme evet birçok insanı göz önüne alırsan lüks değil belki ama artı, kart borcunuz varmış, ödenmeyecek bir miktar değil.
yenGEnC 'e katılıyorum, 10 bin lira öyle ya da böyle ay sonunu getirtmiyor sana, maaşı alır almaz altın, döviz bir şeyler alıp atmalısın kenara, unutmalısın kenara attığını, yatırımlık gibi düşünmelisin.
Yurtdışına giden herkes cebinde binlerce euro, dolarla çıkmıyor, bir sırt çantasıyla en ucuz seyahat yöntemini bulup gidenler var, internette bu tip maceralarını anlatıp nereye nasıl gidilir, nerelerde ayak üstü ucuza yemek yenir konaklanır anlatan insanlar var, onların sayfalarını bulup okumalısın.

En önemlisi hayal kurmaktan vazgeçme, yabancı bir kadını seyretmiştim YouTube'da, 90'lı yaşlardaydı hayali yamaç paraşütü yapmakmış ama o yaşa kadar hiç gerçekleştirememiş, doğum gününde kendine bir güzellik yapıp yamaç paraşütü yapmış, kimi 100 yaşını üniversite mezuniyetiyle karşılıyor, kimi de atlıyor karavana ülke ülke geziyor.

Bak bu da bir seçenek, arabanın arkasına kamp malzemeleri atıp önce yakın ülkelere ufak seyahatler yapıp daha büyük hayaller için motive olmak.

Maksat hayalleri gerçekleştirip mutlu olmak değil mi? Bazen öyle insanlar görüyorum ki pansiyona bile para verecek bütçeleri yok ama çoluk çocuk tatil yapsın biraz motive olsunlar diye, bir panelvanın arkasına atıyorlar bir sünger yatak, bir tüp, birkaç tabak çanak ver elini Ege, arabada uyuyorlar, arabanın önünde kırıyorlar yumurtayı karınlarını doyuruyorlar, amaç mutlu olmak değil mi? Mutlu ediyorlar kendilerini.

Hayallerini gerçekleştirmek mi istiyorsun? Durumuna ah vah edip ağlamak yerine biraz ödün vereceksin, sıkacaksın dişini, ah benim hayallerim umutlarım deyip dövünmek yerine onlar için adım atacaksın, emeksiz yemek olmuyor vive.

Ağlayıp üzülmekle de hiçbir şey hallolmuyor, kendine yapıyorsun sağlığından oluyorsun.
Dert küçümsemek değil dertleri yarıştırmak da asla böyle anlama lakin para ay sonunu getirmiyorsa, 1 hafta çaya ekmek bansan sorun etmemelisin, zira bugün olmasa yarın seni düzlüğe çıkaracak bir meblağ geçiyor eline, umutlarına hayallerine çoğu kişiden daha yakınsın, insanların evlatları ne kötü hastalıklarla mücadele ediyor, elde yok avuçta yok, olanda tükeniyor, adam yıllarca çalışıyor da başını sokacak bir eve bile sahip olamıyor veya bırak milyonları vs 10 bin lirayı bir arada görmeyen insanlar var, cidden silkelen, ben kendime ne yapıyorum de vive.

Neden kısmadan, büyük fedakarlıklar yapmadan sadece zenginler yaşıyor. Bunu anlayamıyorum.

büyük fedakarlık derken?
asgari ücretle geçinmeye çalışıp kira ödeyen milyonlarca insandan daha büyük mü bu fedakarlık?
düzen bu. şartları kabullenmeye çalışsan belki daha mutlu olabilirsin. hep olumsuz hep negatifsin hayata karşı.
hepimiz senin istediğini isteriz neden istemeyelim. hakkımız mı bence hakkımız ama dünya düzeninin adaletli olmadığını anlayacak yaştayız.
kabullen şartlarını ve istediğini kendi şartlarınla yapmaya çalış.
daha iyi şartlar daha çok kazanç isteyerek değil.

senin dediklerinin bazılarını yapmak için temelden öyle gelmek lazım :))
ama şu günlük gümüş mesela çok mantıklı..

Belki kızacaksınız ama millet açlıktan intihar ediyorken eve giren 10 bin tl ile birşey yapamıyorum deyip üzülmek ne kadar doğru bilemedim. Sonlarına doğru okumadım yazıyı cok karamsar bulduğum için, muhtemelen daha da mal varlığınız var yorumlardan anladigim kadarıyla.
Herkesin hayalleri var ve bu hayaller için birşeylerden kısıyoruz

Gümüş hesabını düşüneyim çok mantıklı geldi, sahi artıyor mu ki o kadar? Aslında dediğin çok doğru maaş geldiği gibi ufak ufak bişeyler atılabilir. Ben maaş geldiği gibi alışverişe koşuyorum Annem küçükken alma ağacının altında doğmuşssun derdi, ne istersem alındı biraz da tek olduğumdan sorumluluk verilmedi mesela. Sen de Yengeçsin di mi bu arada? Ben de Yengeçim bir de bize tutumlu derler ben acaba başka burç muyum

Haklısın, haksızsın diyemiyorum. Oturup geçmiş, geleceği dert ederken bugünü yaşayamıyorum. 36 yaşıma girerken de benzer konular açıyordum ne oldu 6 sene geçti, ne ben eksildim ne köreldim aksine kendime daha iyi bakmaya başladım, tarzım oturdu daha iyi görünüyorum gibi gibi.

Kızmayacağım neden kızayım?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…