Howl'un Kitap Kulübü 🏰

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
C Capanin Gururu Teyom Doğum gününüz kutlu olsun, bol okumalı, dileklerinizin kabul olduğu bir yılınız olsun
Doğum günün kutlu olsun canım sevdiklerinle nice yıllara inşallah. Yeni yaşın dilediğin tüm güzellikleri beraberinde getirsin
Selamlar:)
Başkanım aynı kitapları okuyoruz :) C Calcifer

C Capanin Gururu Teyom Canım canım iyi ki doğmuşsun, iyi ki tanışmışız
C Capanin Gururu Teyom doğum günün kutlu olsun. Nice mutlu sağlıklı huzurlu sevdiklerinle birlikte senelerin olsun
Merhaba herkese.
Mutlu haftalar olsun.

Nice yaşlara Teyocancan...
Çok teşekkür ederim canlarım

Gerçekten bilmedigimden soruyorum bir de mesleki hassasiyet belki. Özellikle genç ya da ergen yerine "Teenager" kullanmanın ayrı bir anlam farkı, belirli bir alanı kasteden özel bir anlamı var mı

Kızlarda 9-10, erkeklerde 11-12 yaşında başlayan ergenlik süreci benim anlatmak istediğimin karşılığı değil tam olarak. Teenager kelimesinin yaş aralığı da 13-19. Yani daha çok fiziksel gelişimini tamamlamış psikolojik gelişim evresindeki gençleri kastediyor. Genç tabirini 20li yaşlar içinde kullanıyoruz o yüzden onu da kullanmadım. İlk cümlemede de yazdığım gibi yine söylüyorum tabirin doğruluğundan emin değilim ama benim anlatmak istediğim tam olarak o yaş aralığı.

Bunun yanı sıra, bu tarzda çok fazla terimler dilimize yansımış zaten. Mesela geçenlerde bir arkadaşımız söylemişti “chick-lite” diye. Şimdi bu tarzda bir kitap okusam bu tabiri kullansam yine nedenini soracak mısınız? Bu bilgi çağında her şey güncellenirken dillerin sabit kalması olanaksız. Biraz yeniliklere açık olmak gerekiyor. Tdk chick-liten türkçe karşılığını söylesin ona göre kullanalım. Ama çok oturgaçlı götürgeç gibi zaman israfına neden olmayacak kelimeler olsun lütfen
Sizi de anlıyorum aslında yılların türkçe öğretmeni olarak mesleki deformasyon kabul edilebilir bir şey.

Deformasyon derken? Dilimize özen gosterilmesini beklemek, bu konuda hassas olmak ne zamandan beri deformasyon olarak kabul ediliyor? Üstelik bunun için "Türkçe" öğretmeni olmaya gerek yokken. Yozlaşma yenilik değildir. Her neyse gereksiz bir tartışmaya girmek istemiyorum ama haddi aşan bir yorum olduğunu düşünüyorum.

Sz bNi bÖyl yZn ERGENLER ile kRştıRmyN pLs.

Gayet haddini bilir bir yorumdu. Yazdığım tek bir yabancı kelime üzerinden dilimi yozlaştırdığımı ima ederseniz eğer mesleki deformasyona uğradığınızı düşünmem en doğal hakkımdır.

Evet "chick-lite" deseniz onu da sorardım kendi adıma çünkü bilmemek değil sorup öğrenmemek ayıp benim de bildiğim ve uyguladığım. Fakat sorunca da karşıdan bilgi beklerim. Tavrınızı ben de hoş bulmadım. Öğretmen değilim fakat kendi dilimi korumak benim de vazifem. . Ortaokuldayken "Türkçe öğretmenim" bana aşıladı bunu. Dediğiniz tip yenilik dilin yara alması bana göre.

Tavrım size yönelik değildi aslında yanlış anlaşılmışım.

Ama size de şöyle bir yorum yapayım. Burda yazdığımız bir kaç cümle ile türkçemizi koruyup korumadığımızı çok da bilemeyiz. Telefonumda tdk sık kullanılanlardadır. Muallakta kaldığım durumlarda ki sık kalırım bakarım. Yazdığım cümlelerde hem anlam olarak, hem de dilbilgisi olarak hata yapmamaya çalışırım. Elimden geldiği kadar kendi içimde zaten hassasiyetimi gösteriyor.
Kastettiğim ile kesinlikle dil yara almaz en fazla zamana entegre hareket etmiş oluruz.

Açıkçası "teenager" kelimesinin kullanımının Türkçe'yi yozlaştırdığını düşünmüyorum. Bir kelimeden de bu kadar büyük anlamlar çıkarmaya gerek yok. İkiniz de çok iyi okurlarsınız o yüzden bu konuyu daha fazla uzatmamanızı rica ediyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…