- 25 Aralık 2020
- 6.332
- 22.812
- 298
- 41
sap saman karışmışDoğrudur benim çalıştığım sektöde bir avuç kadın olduğundan anlayamıyorum tabi. Ama şirkette sonuçta her zaman yedekli eleman olmalı hastalık doğum yıllık izin ölüm her an her şey olabilir. Tabi küçük bir özel hastane böyle yedekli çalışamaz anlarım. Bilemedim kendi sektörümle kıyas yapmamalıyım tabi.
şimdi şöyle
sizin dediğiniz sanıyorum ki fabrika ortamı
fabrika ortamında sadece gebe değil emziren anneye de gece vardiyası yazmazlar, kanun öyle çünkü.
sizinki "gece vardiyası". 24 saat çalışan fabrika düzeni farklı birşey diyelim ki 300 işçisi vardır 100 1000 100 günde 3 vardiya çalışıyordur gibi. yedekli elemanı zaten olur en kötü vardiyadan vardiyaya adam aktarır vs vs. zaten genelde gece vardiyasında kadın sayısı çok olmadığından öyle aman aman bir işleyiş de bozulmaz. bir de olan kadınların da hepsi düz işçidir zaten. ayşe olmaz fatma olur yerine o olmadı mehmet olur gibi.
Oysa hastaneler "vardiya"lı çalışmaz :) orda olan şey "nöbet".
teknik olarak vardiya ve nöbet aynı şey değil. nöbet 24. haftaya kadar yazılıyor. -hoş bunun da tartışması çok sözleşmeli personelde ayrı kural olabiliyor filan.
hastanenin de 300 elemanı olur ama gece nöbette belki 20 kişi olur. hepsinin işi ayrı servisi ayrı olur. onu alıp öbür tarafa veremezsin.
şimdi bunlar kanunen böyle
ama buradaki arkadaşın daha çok sorunu şu anladığım kadarıyla
o "insanlık" namına, anlayış göstersinler onu gündüze alsınlar o da diğer arkdaşlarını zor durumda bırakmasın rapor almak zorunda kalmasın istiyor.
diğer servislerde de öyle yapılıyormuş zaten.
şimdi bu olsa kötü mü tabii ki değil, olsa güzel olur.
Ama, işyeri öyle güzellikle insanlıkla olmuyor genelde. olsa iyi olur ama beklentiye girmemek lazım.
hele ki hastanelerde hemşire sirkülasyonu çoktur
atanır bırakır evlenir eşi başka yerde olur bırakır, belki sizi seneye görmeyecek bile...
başka sektörlerde de genelde durum kadın sayısıyla bağlantılı :)
mesela bankalarda kadın çok. her hamileyi her doğuranı idare etseler çalışacak adam kalmaz.... o yüzde iyilik için idare beklemek bu sefer de çocuğu olmayana, bekara, erkeklere haksızlık. açıkçası ben de çocuğu olmayan bir kadın olarak işyerinde hamile kadın idare et deseler etmem, etmek de istemem (ha nöbet değiştirmek ister, değiştirirsin filan bunlar olur ama "idare et"mem). gebe kalırken bana mı sordu? çocuk böyle bir sorumluluk. yapıyorsan bunları düşünerek yapacaksın. bu iş böyle. kimse kızmasın. (zaten ben kendi işimi yapıyorum, "mesela" kavlinden örnek veriyorum).
yasa bu yüzden çerçeveyi çizmiş, hak neymiş belli. hele ki özel sektörde bunun vicdanlık bi yönü yok.