işsiz olarak doktora yapmak?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

bendekidurumlar

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2015
1.276
821
123
bu sene doktoraya başvuracağım, işim yok çalışmıyorum. doktoraya başlarsam belki öğretim görevlisi ya da araştırma görevlisi olma şansım artar diye düşündüm . ama bunun bir sene içinde olması lazım ki doktoradan soğumayayım.

peki bu süreçte ek ücret alabileceğim bir durum olur mu geçinmek için paraya ihtiyacım var eşim asgari ücret düzeyinde çalışıyor yani benim kitap vs almam bile çok zor olacak.

doktora öğrencilerinin görev aldığı projeler oluyor bursiyer diye geçiyor onları kovalayın , 3500-3600 lira civarı ücretleri oluyor.ya da doktora yaparken okulda akademisyen olarak başlayabilirsiniz tabi bunun sınavı oluyor.

eğer ille akademisyen olucam diye hırsınız yoksa , doktora yapmış olmak için yapıyorsanız ya da ya tutarsa gibi bi düşüncedeseniz iş bakın, kontenjanlar çok az alıyor alım olduğunda , çoğunda kontenjan olmuyo doktora bitti mi özelde iş bakıyor çoğu.

akademisyenlik için her zaman kadro açılmıyor bildiğim kadarıyla. bir de yüksel lisansınız bitti hemen peşinden mi yapıyorsunuz ? kendi okulunuz mu bambaşka bir yer mi?
çünkü kadro mevzularında şunu çok gördüm: o okulda yl yapmış, doktorasına devam eden, hatta belki lisanstan beri orada orada olan biri varsa onun karşısında şansınız zaten zayıf olur.
genelde hocalar kadro mevzusu gündeme gelince tanıdıkları, çalışma tarzını bildikleri öğrencilerini tercih edebiliyorlar.

Bolumunuze gore degisir sanirim ama TUBITAK projesinde calisip destekleneceginiz bir alandaysaniz akmasa da damlayan bir geliriniz olur. Ben yurtdisina burs alip geldim doktoraya tam zamanliydi, buradayken proje kapsaminda bir ilac sirketi ile calismaya basladim, sonrasinda onlar tam zamanli bizim sirkete gec ekibini kur doktorani yari zamanliya cevirelim dediler. Boylece burs programindan ayrildim, su an yillik yari zamanli okul ucretimi de sirketim oduyor. Yani kisaca firsatlari kovalayin doktora cok uzun soluklu bir surec hic beklemediginiz gelismelerle karsilasabilirsiniz.

Bu arada Turkiye'deyken arastirma gorevlisiydim ve kendi okulunuz degilse doktora sirasinda kadro bulmaniz cok zor. Malesef kadrolar acildiginda hocalar kendi aralarinda kadro sahibini belirlemis oluyor genelde, sinav falan formalite oluyor, kendi ogrencilerini almak istiyorlar cunku.

Branşınız eğer uygunsa üniversitenin bilgi işleminde, kütüphane veya operasyon biriminde part time bir iş başvurusu yapın. Duyuru panolarına bakın. Belki doktora süresince üniversite bünyesinde bir iş bulursunuz. Olursa orada çevre edinirsiniz. Belki doktoradan sonra size iş bulmada yardımcı olurlar. Bir deneyin.

Kitap vs gibi yayınları üniversite kütüphanesinden alırsınız. Veya digital kaynak bulmaya çalışırsınız.
Veya nadirkitaptan indirimli bakarsınız.

Siz bir üniversitede duyuru panolarına bakın..

Yani hangi alandasiniz bilmiyorum, ama calisirken doktora yapmak (alakasiz bir is kolundaysaniz) oldukca ama oldukca zor. Akademik kadrolar da yine biraz alaniniza bagli; TUBITAK projelesi ya da yurtdisi fonlari alabilen bir okuldaysaniz onlardan faydalanirsiniz; arkadaslarin yukarida anlattiklari yari zamanli kutuphanede calismak gibi islerden kazanabileceginiz maksimum ayda 800liradir. Fakat ben biraz isim yok eh akademide deneyeyim bakis acisini cok saglikli gormuyorum. Doktora dediginiz sey sizin spesifik bir alana yillarinizi vermeniz demek bu gercek bi sevgi ve tutku isidir, eger hakkiyla yapmak istiyorsaniz. Yani ilk seneyi bile atlatabilir miyim bilmiyorum diyorsunuz, bunun yeterliligi var tez izleme komitesi var var da var kisaca. Su an yurtdisinda hem doktorami yapip hem asistan pozisyonunda calisiyorum, Turkiye'de de arastirma gorevlisi olarak calistim. Bu soylediklerimi bu minvalde tartin lutfen.

Bölümünüz ne ?
Doktorayı özelde mi yapacaksınız yoksa devlette mi ?
Okulda bir iş yapabilirsiniz öğrencilerin çalıştığı işler oluyor kütüphane , yemekhanede bilet kesmek gibi. Ama tabi ona da girmek zor
Veya özel sektörde part time bir iş bakabilirsiniz.
Öğretim görevliliği biraz referans istiyor ne yazık ki

Kendinizi gelistirirseniz ve alaninizda iyi olursaniz universitede ogretim uyesi olmasaniz bile ders verebilirsiniz. Tabi bölümün bu yönde yazı yazmasi lazim; bu alanda ders verebilecek öğretim elemanımız bulunmamaktadır vs diye. Bu büyük üniversitelerde biraz zor. Ama yeni açılan uni ve bölümlerde mümkün. Gerçekten yeterli sayıda hoca olmadığı icin bazen de derse girmek isteyen kisiyi tanidiklari ve yardim etmek istedikleri icin boyle şeyler yapılıyor.

Öğretim gorevlisi kadrolarının gerçekten ihtiyaç duyulup da açıldığına hiç rastlamadim. Genelde araştırma görevlisi kadrosu için şartları sağlayamayan torpilli kisiler icin öğretim görevlisi kadrosu açılıyor. Çünkü öğretim görevlisinin tek görevi ders vermektir. Onun doktora yapmasi falan beklenmez, hatta yasaktı hala yasak mı bilmiyorum. E zaten doktorasini yapan öğretim üyesi olmak için yetişen araştırma gorevlileri varken, hali hazirda öğretim uyeleri varken, yrd doç., doç ya da prof kadrosu yerine ogretim gorevlisi kafrosu acmak tamamen sacmalik. Ayrica bir bölümde yl ve doktora programi acmak icin belirli sayida doc ve prof olmasi gerekir. Yani demem o ki ogretim gorevlisi kadrosunu dayınız yoksa unutun.
Araştırma gorevlisi kadroları da genellikle hocalarin yl veya doktora yapan öğrencileri için açılır. Ama yl ve doktora programi olmayan bölümler var. Yani lisansüstü öğrencileri, adayları olmuyor. Ben öyle bir bölüme atanmistim. Yine de alimlarda referansa, nerden mezun olduguna, hangi konu uzerinde çalıştığına vs dikkat ediyorlar. Mesela bazen özellikle belirli bir alanda çalışan birine ihtiyaç duyuyorlar. O alanda çalışmıyorsanız ne kadar başarılı olursaniz olun eleyebilirler. Akademik kadro icin uzuuun koşullar listesi var. Zorlu ve sabır isteyen bir süreç. Sırf iş bulabilmek icin bu yolda yuruyemeyebilirsiniz. Insani çok yıpratıyor. Sahsen ben kendimi tükenmiş hissediyorum. Her aşaması beni ayrı yordu. Yalniz basiniza, kendi çabalarınızla akademisyen olmak çoooook zor. Ama bu zoru başaran çok sayıda insan da var. Doktorayı bitirince kadro bulma şansınızın daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Tabi yayınlarınız da olursa

Kredi var

1600 civarı sanırım

Ama geri ödemesi de var

Bir tanıdığım çalışmıyor doktora yapıyor evlendi ne yiyip içecekler dedim kredisi varmış üstüne de kız iş bulursa çalışacakmış

Adam ÇEKO mezunu kız makine mühendisi doktora olsun da üniversitede kalayım diye düşünüyor

Doktora yaptığınıza göre dil puanınız var demektir o sebeple elde açılan kadrolara başvuruda bulunun muhakkak. Hocalarınızla bu doğrultuda görüşün. Yönlendireceklerdir.
Branşınızın ne olduğunu bilmyorum ama ders verebilir, teknik programlar biliyorsanoz tasarım gibi şeyler yapabilirsiniz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…